27. maaliskuuta 2021

Etäkoululaisten kouluruokakassit

Viime keväänä emme hyödyntäneet lainkaan kaupungin etäkoululaisille tarjoamaa kouluruokaa. Nyt päätimme, että otamme koulusta saatavat ruokakassit kahdelle vanhemmalle pojalle. Pojat olisi voinut ilmoittaa myös kouluruokailuun. Koulussa tapahtuvan ruokailun ongelmana on, että lounastauon pituus on 30min. Meiltä matkaa koululle on vajaa vartti, joten kouluruokailuun osallistuminen ei ole mahdollista. Mietin, että tuolla varmaankin halutaan kannustaa koulaisia pysymään kotona.

Kaupunkien eväskassien sisällöistä on ollut monenmoisia avatumisia somessa. Nyt pääsette kurkistamaan meidän poikien kouluruokakasseihin. Suurimassa osassa kuvia samoja tuotteita on siis kaksi, koska kyseessä on kahden pojat kouluruuat.

Kassi 1: mikroruoka ja omena. Maistui pojille. 

Kassi 2: makaroonilaatikko, hernekeitto, näkkäripaketti ja omenapussi per poika. Nyt en ole aivan varma, että oliko tämä kahden vaiko kolmen päivän kassi. Todennäköisesti kahden.
Meidän perheessä vatsat eivät kestä hernekeittoa, muuten kaikki maistui
 
Kassi 3: Kahdeksi päiväksi eli puolikas paketti porkkanaohukaisia ja puolikas rasia italiansalaattia per päivä ja puolikas kurkku per päivä vielä päälle. Ohukaiset ja kurkut syöty. Italiansalaattia taitaa mennä haaskuuseen :(

Kassi 4: Kolmen päivän ruuat eli kinkkukiusaus, porkkanasosekeitto ja mikropizza, lisäksi näkkäripaketti ja kurkkua. Ainoa, mikä ei pojille maistunut oli mikropizza, ne toki heti koemaistettiin. Yksi porkkansosekeitto päätyi minulle. Näkkäriä on vielä jäljellä vaikka kuinka.
 
Viides kassi, kahden päivän ruokakassi, jäi kuvaamatta. Siinä oli coleslawrasia ja kanapullarasia, eli päiväannos oli siis puolikas kumpaakin. Kanapullat katosivat hetkessä jääkaapista. Coleslaw-salaattia taitaa jäädä syömättä. Söin muuten itse, mutta olen jonkin verran allerginen raa'alle porkkanalle. Lisäksi oli kaksi tomaattia. Koulusta olisi myös saanut ateriaan kuuluvan margariini- tai voinapin per päivä.

Minusta kouluruokakassit ovat olleet varsin hyvät. Arvostan! Jossain pienemmässä kunnassa voinee onnistua tuoreannosten jakelu, mutta isoilla paikkakunnilla se lienee hyvin vaikeaa. Mitä mieltä olette Helsingin kouluruokakasseista? Onko perheelläsi kokemusta tältä tai viime vuodelta kouluruokakasseista?

Pojat ovat syöneet ihan hyvällä ruokahalulla kouluruokakassien antimia. Keskimmäinen toki varmisti, että hän kuuluu edelleen viikottaisen "ravintolalounaskassin" piiriin kouluruokakassista huolimatta. Olen kerran viikossa hakenut jostain ravintolasta meille lounaat. Perjantaina oli keskimmäisen lounasonnenpäivä. Poika himoitsi vuosaarelaisen nepalilaisravintolan butter chickeniä. Sanoin pojalle, että herkkulounaskassin budjetti per nenä on n. 10€ ja sillä ei saa butter chickeniä. Sitten selvisi, että lounaalla oli tarjolla butter chicken hintaan 9,70e, joten sillä herkuttelimme sitten.

Kouluruuasta tuli mieleen poikien kotitaloustunnit. Kaikki meidän perheessämme tietävät, että rakastan itsetehtyjä karjalanpiirakoita. Muistelen säännöllisesti kuinka hyviä karjalanpiirakoita ystäväni Ari osaa tehdä. Minä en ole itse ikinä tehnyt karjalanpiirakoita. Joskus pitäisi rykäistä ja tehdä niitä. Yhtenä päivänä ennen etäkoulua keskimmäinen tuli koulusta ja kertoi, että hänellä on minulle pieni yllätys. Arvasin, että se on jotain syötävää, koska poika sanoi, että saan niistä toisen. Poika oli koulussa tehnyt kotitaloustunnilla karjalanpiirakoita ihan itse. Niitä oli valmistunut varsin vähäisesti, mutta siitä huolimatta keskimmäinen  oli säästänyt minulle osuudestaan yhden. Ilahduin sekä eleestä että hyvästä karjalanpiirakasta. Esikoiseltakin sain aikoinaan ainakin sämpylöitä tuliaisena köksän tunneilta.

Harmillista, että kumpikaan pojista ei ole tykännyt kotitalousopettajastaan, eivätkä ole sen vuoksi valinneet kotitaloutta valinnaisaineeksi. Minulle olisi maistunut tuliaiset. Esikoisella ei kemiat opettajan kanssa kohdanneet ilmeisesti lainkaan, koska hänelle jäi köksästä numeroksi kutonen. Esikoinen osaa laittaa monenlaisia ruokia ja jotain jälkiruokiakin, hän bongailee netistä reseptejä ja osaa myös leipoa. Hän hallitsee vaatehuollon perusteet. Harmi ettei numero vastaa lainkaan taitotasoa.

Ihana yllätys - keskimmäisen tekemä karjalanpiirakka



23 kommenttia:

  1. Oli mielenkiintoista nähdä, mitä ruokia oppilaille annetaan. Paikkakuntakohtaisia eroja toki on. Minusta nuo ruokakassit näyttävät oikein hyville - nälkä noilla kyllä lähtee.

    Meillä täällä Kainuussa ollaan oltu tämä lukuvuosi (ainakin tähän mennessä) lähiopetuksessa. Toivotaan, näin pystytään menemään kevääseen saakka.

    Virvon, valvon aurinkoisia päiviä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä noilla lounailla pärjää kasvavat nuoret miehetkin. Iso peukku järjestelyille!

      Helsingissä koronaluvut ovat niin hurjat, että todellakin kannatan etäkoulua. Vähän arveluttaa se, että kuopuksemme käy vielä lähikoulua. Heti hiihtoloman jälkeen esikoinen oli samoilla oppitunneilla koronaan sairastuneen kanssa. Virallista karanteenia ei tullut, koska maskit ja eri puolilla luokkaa istuminen. Tällä viikolla keskimmäinen teki koululiikuntatehtävänsä yhdessä luokkakaverinsa kanssa ulkona ja onneksi maskit päällä. Kaverilla nyt korona. Kuopuksen koulussa oli taas reilu viikko sitten altistuminen. Toivottavasti täällä saadaan tartuntaluvut laskuun pian.

      Toivottavasti Kainuussa pysyy tautiluvut kurissa ja elämä jatkuu vapaampana ja koululaiset pääsevät kouluun. Kyllä se lähiopetus kuitenkin on niin tärkeää, siinä oppii paremmin ja lapset näkevät kavereitaan.

      Poista
  2. Supersuloista kun poika säästi sinulle karjalanpiirakan. Kultainen lapsi.
    Meidän kaupungin ruokakassi on ollut ihan ok, ruokia ei ole kyllä kyseinen kohderyhmä syönyt :D Kassissa on viisi Saarioisten ateriaa, maito, leipäpussi, kurkku, pari hedelmää ja ekalla viikolla Flora rasia.

    VastaaPoista
  3. En ollu ollenkaan tajunnut, että ruokakassit voi olla tuollaisia. Olen koko ajan kuvitellut, että sitä varsinaista kouluruokaa jaetaan jossain rasioissa ;) Ei minulla ole kyllä koululaisiakaan. Ihan puheista vaan päätellyt.
    Ikävä kyllä kemiat on opetuksessa aika iso juttu.
    Pehmeää palmusunnuntaita teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime keväänä näin somessa, että joillakin paikkakunnilla tosiaan jaettiin rasioissa sinä päivänä valmistettua kouluruokaa. Suurilla paikkakunnilla taitaa kouluruokakassit koostua eineksistä.

      Kivaa palmusunnuntaita! Ihan oudolta tuntuu, että yhden yhtään noitaa ei käy pimpottamassa ovikelloa :(

      Poista
  4. Allergiaa, haaskuuseen menee, vatsat ei kestä. Älä hae niitä ruokakasseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rajallisella budjetilla, huomioiden säilytys ja jakelulogistiikan, Helsingin kaupunki on onnistunut kasaamaan ruokakasseja, joissa on koululaisille maistuvia tuotteita. Koska kassien kasaamisessa ei pystytä huomioimaan kaikkia allergioita, niin olen ollut tyytyväinen siitä, että kassien sisältö on ollut ainakin meidän perheeseen ihan hyvin sopiva.

      Poista
  5. Hurraa huuto näille koiraruokakasseille! Mekin testattiin ekaa kertaa ja oltiin tyytyväisiä! Iloa sunnuntaille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ruokakassit ovat olleet hyvät :)
      Kivaa palmusunnuntaita!

      Poista
  6. Meidän yläkoulussa (ei pk-seudulla) olevan juniorimme kouluruokakassissa ei ole ollut lainkaan eineksiä, vaan koulukeittiössä tehtyä "peruskouluruokaa", joka on ollut kyllä kaikin puolin hyvää ja maukasta ja sitä on ollut sopiva määrä. Etäkoulun alussa tuli 400 gr:n margariinirasia ja joka viikko tulee noiden varsinaisten ruokien lisäksi litra maitoa, näkkileipäpaketti sekä jotain hedelmää/vihannesta ja kerran viikossa jokin välipala, kiisseli tai jogurtti. Ei mitään valittamista tuon etäkouluruoan suhteen täälläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että jossain kunnissa/kaupungeissa on pystytty tarjoamaan kouluruokakassissa muutakin kuin eineksiä. Uskoisin, että tuossa on myös se hyvä puoli, että koko koulun ruokahuollon henkilökunta ei joudu lomautetuksi.

      Poista
  7. Ihan hyvältä näyttää! Meillä vaan se tilanne, että kotona etäkoululaisen lisäksi molemmat vanhemmat + abisisko (huomenna viimeinen koe, hyvältä näyttää että ainakin saa kaikki kokeet tehtyä! Pelkäsin jotain altistumisrumbaa ja katanteenishow'ta) joten jotakin ruokaa on joka tapauksessa oltava. Kasiluokkalainen syö siis muiden kanssa samaa eikä olla otettu ruokakassia. Poika kehui että etäkoulu sujuu nyt huomattavasti jouhevammin kuin viime keväänä. Olisi silti kiva päästä taas lähiopetukseen.

    Aivan mahtava tuo karjalanpiirakka 🧡. Me saatiin tänään etäköksän tunnilla mokkapaloja.

    Aurinkoisia kevätpäiviä ja niin mukavaa että olet jo jaksavammassa kunnossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta on abin urakka sitten maalissa. Toivottavasti on mennyt kokeet hyvin. Kyllä minä katselin lehdestä aivan ällistyneenä, että abit ovat olleet kotona eristyksissä, jotta pääsevät kokeisiin ja eikös juuri silloin veturimiehet pistä lakon pystyyn. Ystäväni opettaa pääradan varren lukiossa, johon tulee monelta pääradan junapysäkiltä oppilaita. Kyllä heitäkin hirvitti.

      Meilläkin etäkoulu sujuu paremmin kuin viime keväänä, minusta kuitenkin huonommin kuin lähiopetus. Esikoista saa potkia kouluhommiin ihan urakalla ja keskimmäiseltä meinaa jatkuvasti unohtua jotain. Nytkin valvomme vaikka kello on yli puolen yön, koska keskimmäinen huomasi juuri ennen nukkumaanmenoa unohtaneensa tehdä fysiikan projektin. Kohta onneksi valmisttu :)

      Kunto on hitaasti kohenemaan päin. Huomaan, että muistikin alkaa palautumaan. Lisääntyvä valon määrä auttaa myös.

      Poista
  8. varsin asiallisen oloinen ruokakassi. Ehkä tuo näkkärin määrä on vähän ylimitoitettu :)
    Meidän teini ei ole innostunut siitä, että pitäisi laahautua jotain ruokaa hakemaan :(

    Karjalanpiirakka on ehdottomasti vähintään kymppiplus! Minusta rypyttäminen on käsittämättömän hankalaa. Ja kymppiplus myös siitä, että on säästänyt herkkua äidilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi meilläkin jäänyt ruokakassit hakematta, jos teinien olisi pitänyt ne itse hakea. Hra Kepponen on käynyt noutamassa kassit autolla :D Näkkäriä riittää vielä pitkään etäkoulun jälkeenkin :)

      Keskimmäinen oli hieman pettynyt karjalanpiirakkansa ulkonäköön, mutta minusta se on ensimmäiseksi piirakasti varsin hieno. Ja oli hyvää :)

      Poista
  9. Voi miten liikuttavaa, että äidille oli säästetty yksi karjalanpiirakka. Pitäisikin itse taas tehdä niitä. Oma tekemät ovat parhaita. Minusta ruokakassit ovat monipuolisia ja varmasti tuoretuotteiden sekä itse valmistetun ruuan puute johtuu juuri siitä, että määrät pk-seudulla niin suuria. Ilaliansalaatti on omasta mielestäni herkkua mutta ehkä nuoret ei mieltä... :D
    Kivaa uutta viikkoa Rva Kepponen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli suloista, että minulle oli säästetty karjalanpiirakka.

      Kyllähän noilla eineksillä lounaan saa hoidettua ja onhan siinä joku tuorepala mukaan joka päiväksi. Kaiken kaikkiaan minusta hieno suoritus.

      Minä tykkään myös italiansalaatista, mutta meillä nuoriso ei ole oppinut syömään sitä eikä myöskään kaupan perunasalaattia.

      Rentouttavaa ja aurinkoista pääsiäistä Marjo!

      Poista
  10. Kiva nähdä, mitä ruokaa saa. Meillä ei noita kouluruokailuja ole otettu. Kotona on vaan sitten kokkailtu omat ruokailut. Erikoista aikaa monin tavoin.

    Mukavaa pääsiäistä - sekin on jo ovella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me emme ottaneet viime keväänä ja nyt ajattelimme, että kokeilemme. Hyvin ovat maistuneet ja sieltähän löytyi sellainen uusi suosikki eli rustiikkiset kanapullat, joita olemme ostaneet kaupasta kotiin.

      Rentouttavaa ja aurinkoista pääsiäistä Titta!

      Poista
    2. Hyvä on elellä ajanhengessä. Joskus vielä näitäkin hetkiä muistellaan.

      Poista
  11. Hieno karjalanpiirakka. Näiden ruokakassien sisältö on kyllä kiinnostavaa katseltavaa. Me ei olla otettu näitä, osittain laiskuudesta johtuvaa ja osittain siksi, että Porvoon sivuilla mentiin kirjoittamaan, että pääasiassa tarkoitettu vähävaraisimmille perheille. Mutta kun kouluruoka kuitenkin kuuluu kaikille. En enää muista mistä tämän luin, harmittaa, että luin. Koska jos ei olisi etäkoulua lapset saisivat ruoan automaattisesti. Arvostan kovasti tätä minäkin. Mutta menty nyt sitten omilla eväillä.

    Kivaa viikon jatkoa ja pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä muistan viime keväältä Helsingissä samankaltaista keskustelua, että kuuluuko kouluruoka kaikille etäkoululaisille vai kohdennetaanko se vähävaraisiin, niihin joissa ei ole vanhempaa etätöissä tai muuta tukea tarvitseviin perheisiin. Silloin viestintä oli muutenkin sen verran sekavaa, että emme hyödyntäneet etäkoulujaksona kouluruokaa lainkaan. Nyt oli viestintä selkeää, että ilmoita tiettyyn päivään mennessä nettilomakkeella osallistuuko koululainen kouluruokailuun vai ottaako ruokakassin. Kaikista oli valittavana kasvisversio, porsaanlihaton, gluteiiniton ja laktoositon. Ilmeisesti muitakin erikoisruokavalioihin sopivia vaihtoehtoja olisi ollut saatavilla, mutta noista sai valita ihan vaan rastittamalla.

      Aurinkoista ja iloista pääsiäistä Tiia!

      Poista