22. maaliskuuta 2021

Aurinkoranta

Olimme Hra Kepposen kanssa sunnuntaina todellakin epämukavuusalueella eli erittäin fyysisissä ulkotöissä. Epäilimme, että vähäisesti liikuntaa harrastavan etäkonttorirottien kunto ei välttämättä kestä koko urakkaa, joten otimme perheen vahvimman eli esikoisen apulaiseksi. Olimme porukalla mökillä puutöissä.

Anoppi oli puiden rakastaja ja useinmiten vastusti puiden kaatamista. Mökkitontti on aika metsittynyt ja joukossa on huonokuntoisia puita. Aurinkoa tontilla on vaikea ottaa, koska mihinkään ei paista. Rantaviivan varjostaa vedenrajassa kasvavat tervalepät. Ajattelin, että se on helpoin harvennettava, jotta edes jossakin pääsisi nauttimaan auringosta.

 
Kaiken auringonvalon nielevä rantapöpelikkö

Kerroin apelle, että aion parturoida rantaviivaa. Appi pyysi, että saunan kohdalta ei parturoitaisi. Oma isäni sanoi, että kyllä kaada niitä hienoja tervaleppiä. Päätimme sitten kaataa lyhyemmältä matkalta nuoret puut pois. Tosin rannan puiden tarkempi tarkastelu paljasti, että osa isoista tervelepistä tekee jo kuolemaa. Emme olleet varanneet tarpeeksi aikaa niiden kaatamiseen. Toivottavasti olisi ensi vuonnakin hyvä jää, niin silloin lähtisi pystyyn kuolevat isot puut pois.


Minua hieman jänntti, että miten Hra Kepposelta sujuu puunkaato. Itsehän en uskaltanut ryhtyä moottorisahan kanssa heilumaan. Turhaan jännitin. Selvisi, että onhan Hra Kepponen ollut puunkaadossa ja risusavotassa monesti aiemmin. Puut kaatuivat nopeaan ja aivan oikeaan suuntaan, mutta jälkien siivoushan se tuossa on suurin urakka.


Siinä se mun aurinkoranta sitten on. Rantaviiva on aikalailla etelään.
Ahneena silmäilen jo noita oikean puolen tervaleppiä kaadettavaksi

Putsaus alkaa lähestyä loppuaan. Olisi jäänyt kesken ilman esikoista.
Niin himoitsen tuon iso kuusen kaatamista.

Sää oli mitä mainioin ulkotöihin ja illansuussa alkoi aurinkokin paistamaan. Urakka oli juuri sopivasti meille mitoitettu. Ihan kivalta tuntui ulkotöiden tekeminen, mutta tuskin otamme tätä jokaviikonloppuiseksi puuhaksi :) Emme ole niitä mökkeilijöitä, jotka menevät mökille puuhastelemaan vaan menemme sinne lepäämään ja rentoutumaan. Tänään on tuntunut lihaksissa tehty fyysinen työ. Vielä on työtä edessä ennenkuin pöllit ovat halkoina ja risut poltettuna.

Jossain vaiheessa on tarkoituksena jatkaa ranta-alueen parturointia ja ajaa sienne lisää hiekkaa. Alueelle on tulossa ihan vaan jotkut mukavat aurinkotuolit ja tulevaisuudessa joku pieni nuotiopaikka. Joskus voisi saunomisen ja uimisen yhteydessä paistaa makkaraa tai parit muurinpohjaletut. Muuten ranta jää luonnontilaan.

Niin paljon sain vaihtelua viime viikon mökkeilystä ja puutöistä, että uskon istuvani ihan tyytyväisenä etätöissä koko viikon ellen peräti kaksi :)



Kivaa alkanutta viikkoa!

10 kommenttia:

  1. Aikamoinen urakka, joka kuitenkin taatusti teki hyvää, niin mielelle kuin kropalle. Ensi kesänä tai jo keväällä saatte nauttia aurinkorannasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika urakka istumatyötä tekeville vähäisesti urheileville keski-ikäisille :) Sää oli niin hyvä, että ulkona oleminen tuntui kivalta. Ensi kesänä, kun on ihana helle, niin voin sitten makoilla siinä rannalla ja merkata kaikki auringonottoani varjostavat puut :) Koloseen paistanee ehkä vain kolmisen tuntia, mutta eipä taida vitivalkoinen hipiäni ja kropan huono jäähdytys enempää kestääkää :)

      Poista
  2. Kyllä on ollut kunnon jumppaa - peukkua teille! Kesällä saatte nauttia työnne tuloksesta. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hieman rajumpi jumppatuokio, mutta ihan kivastihan se meni :D Kesällä sitten toivottavasti voidaan nauttia auringosta edes muutaman tunnin ajan päivässä :)

      Poista
  3. Mahtavaa hyötyliikuntaa! Kesä ei ole kaukana joten aurinkorannikko kutsunee jo pian. Eilen meillä oli jo ihan kevät ☀️☀️☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alan jo toivomaan minäkin, että tulisipa pian kesä :) Sitten pääsisin täysillä hyödyntämään aurinkorantaani.

      Poista
  4. Suuri ihailu!! Konttorirotat ulkotöissä on aikas mahtavaa. Teki varmaan hyvää.
    Ihana Aurinkoranta sulla siinä sitten. Olispa jo kevät. Aattele, raahaat penkin rantaan ja juot kahvia vilttiin kääriytyneenä omalla rannalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teki ihan hyvää urakoida ja osasimme mitoittaa urakan aika hyvin voimillemme. Minä nimittäin hyydyin ihan loppumetreillä. Minä näen jo nyt itseni nauttimassa auringosta tuolla rannalla. Samoin näen kyllä jo kuinka sauna saa uuden maalipinnan ja muita ikävän työläitä juttuja :D :D :D

      Poista
  5. Niin paljon on Suomessa harmaita päiviä, että kyllä auringosta pitää päästä kunnolla nauttimaan niinä päivinä, kun paistaa. 🌞
    Meillä on mökillä sama tilanne. Appivanhemmat on halunneet antaa tervaleppien kasvaa näkösuojaksi, mutta en ymmärrä mille. Vastarannalla on mökitöntä metsää. 🙃 Tänä kesänä oli tarkoitus puita kaadella, mutta taidammekin pistää mökin myyntiin. Yhteismetsä meni moninkertaistamaan tonttivuokrat. 😔 Mökin käyttömme on ollut sen verran vähäistä, että tuntuu ihan älyttömältä maksaa siitä niin hurjaa summaa. Sillä hinnalla voidaan vaikka lähteä lomiksi hotelleihin yöpymään. 🥴
    Hyötyliikunta on ihan parasta liikuntaa. 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, että mökkinne tonttivuokra on noussut rajusti :( Mutta teillähän on niin ihana piha, että sehän on kuin melkein olisi mökillä.

      Vanhemmilla sukupolvilla on tainnut olla enemmän taipumusta siihen, että pitää olla näkösuojaa. Nuoremmat kaipaavat valoa. Ja kyllä minua jonkin verran hirvittää myös todella pitkät puut sekä ne vähän huonokuntoisemmat - yksi kunnon myrsky ja vahingot voivat olla aikamoiset. Mökkinaapurin pihan lävitsi kulki muutamia vuosia sitten joku trombin kaltainen, sähköt olivat pitkään poikki, mutta ainakin päärakennus säästyi vahingoilta.

      Poista