28. lokakuuta 2018

Lasinpuhallustyöni

Syyskuun alussa vietin todella jännittävän päivän Soda Shop Designin koko päivän lasinpuhalluskurssilla. Voi, että se oli kuumottavaa ja kuumaa puuhaa :)

Työni jäivät kurssipäivän jälkeen hitaasti jäähtymään Soda Shopin uuniin ja saapuivat sitten kotiini postitse. Tosin jo aika päivää sitten. Olen yrittänyt ehtiä kuvaamaan ne päivänvalossa, jolloin töiden värit ja ilmakuplat pääsisivät parhaiten esiin. Salaa olen haaveillut, että hankin tarvittavat ledivalot, kukat ja ripustukset täydelliseen kuvaukseen. No, en vaan ole ehtinyt kuvaamaan -täydellisestä asettelusta puhumattakaan. Kun tänä viikonloppuna siirryttiin talviaikaan, tajusin, että en tule enää näkemään aurinkoa arkisin (#kele!). Enkä välttämättä viikonloppuisinkaan. Koska aurinkohan ei viikonloppuisin näyttäydy ellei minulla ole jotain pakollista menoa. Eipä tässä auta muu kuin esitellä kännykällä otettuja hämäräkuvia.

Minulla oli kurssitoiveena saada tehdä pieni yhdenkukan maljakko. Pääsin tekemään sen. Maljakon väriksi valitsin kirkkaan ja valkoisen sekoituksen sekä kuplia lasiin. Maljakko onnistui minusta ensikertalaiseksi hyvin. Nyt vaan odotan, että Hra Kepponen kantaisi siihen aina viikonloppukukan.

Yhden kukan maljakkoni muutamalla angervon oksalla

Yksi töistä oli lasipallo ripustuslenkillä. Sen voi laittaa vaikka ikkunaan koristeeksi ja katsella auringon järjestämää valoleikkiä. Tarkoituksenani oli valita ripustettavaan palloon samat värit kuin aiemmin tekemääni palloon, mutta muistinkin sävyt väärin. Se ei kyllä haittaa, koska pallot ovat sittenkin menossa eri huoneisiin.

Tämäkin onnistui kivasti

Aikaisemmin tein lasipallo, josta tulee pieni tunnelmavalaisin. Aion laittaa sen sisään ledivalot ja todennäköisin sijoituspaikka on joko olohuone tai minun ja Hra Kepposen makuuhuone. Ehkä makuuhuoneemme kaipaisi hieman hempeää pinkkiä ;)

Tänne tulee ledivalot sisään

Lisäksi tein kurssilla lasipisaran, epäonnistuneen joutsen ja lasipainon. Lasipaino onnistui hyvin, mutta joudun pitämään sen salaisuutena, koska tein sen lahjaksi isälleni. Paremmat kuvat tulevat sitten joskus, kun lasityöt ovat paikoillaan.

Vieläkö himo lasinpuhallukseen elää? No kyllä vain! Haluaisin päästä tekemään lisää lasipainoja sekä oikein ison lasipallon tunnelmavalaisimeksi. En ole ainoa, joka himoitsee lasinpuhallusta. Keskimmäiselle olen jo luvannut, että jos menen Soda Shopiin vielä puhaltamaan, niin hän pääsee tekemään oman lasipainon. Ystävääni Leenaa polttelee ihan yhtä pahasti lasinpuhallus. Me molemmat voimme suositella lämpimästi Soda Shopin lasielämyksiä vaikka joulu/synttärilahjaksi. (Tämä ei ole yhteistyöpostaus vaan kehu itse maksamalleni upealle elämykselle)

22 kommenttia:

 1. Kauniita töitä ja kyllä, täälläkin heräsi kiinnostus lasinpuhallukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Soda Shopin lisäksi lasinpuhallusta pääsee kokeilemaan ainakin Fiskarsissa.

   Poista
 2. Wau!
  Upeita lasi töitä!
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Vau miten upeita! Ihan mielettömiä! Ties mikä lasitaiteilija sinusta vielä tulee. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida vielä näillä opeilla tulla lasitaitelijaa, mutta kiva on päästä kokeilemaan :)

   Poista
 4. Oletpa sanuut aikaan ihania lasitöitä! :)

  VastaaPoista
 5. Vau, tosi upeita! Lasinpuhallusta olisi kyllä kiva joskus kokeilla, vaikka helppoa se ei varmaan olekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettajat tekevät vaaralliset osiot, kuten 1500 asteisen lasimassan keräys uunista ja auttavat vaikeissa vaiheissa. Oppilaalle jää toki itselleen tehtävää ja lähinnä se jännitys, että minkälainen työstä oikein tuleekaan. Sanoisin, että Soda Shopin avulla saumurin langoittaminen on vaikeampaa kuin helpot lasityöt :D

   Poista
 6. Upeita - maljakko varsinkin on erittain natti !

  VastaaPoista
 7. Upeita töitä! ja varmasti todella kiehtova kokemus!

  VastaaPoista
 8. Voi ihastus & kateus! Voi että kun itsekin osaisi tehdä jotain noin kaunnista - mutta voin hyvin kuvitella, millaisilta minun keuhkojeni hedelmät näyttäisivätkään... (eivät TOD tuollaisilta kuin sinun!!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soda Shopin ammattilaiset auttavat ja tekevät vaaralliset vaiheet, joten kurssilaiset saavat onnistumisen kokemuksia ja onnistuneita töitä.

   Tarvittavan puhalluksen voima on muuten yllättävän kevyt. Lähinnä olen pitänyt sitä haasteellisena, että pitäisi kyykistyä, puhaltaa ja pyörittää pilliä :) Onneksi muotoa voi tasapainottaa, kun pyörittäminen sujuu minulta jotenkin tosi kankeasti.

   Poista
 9. Hei oikeasti aivan käsittämättömän hienot, siis wow. Saat kuule olla itsestäs ylpeä. Joskus tuollaisen lasipalleron Fiskarsista olen saanut joululahjaksi, niin ihania nämä lasihommelit.

  Kivaa uutta viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia! Olin kyllä yllättynyt, että maljakko onnistui heti ensi yrittämällä. Se oli vaikein töistä. Muut työt olivat yllättävän helppoja Soda Shopin hyvällä avustuksella.

   Kivaa viikkoa!

   Poista
 10. Hienoja lasitöitä olet tehnyt, ihana että on paikkoja missä pääsee kokeilemaan kaikenlaista uutta ja ihanaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa on ollut päästä kokeilemaan lasinpuhallusta.

   Suomessa on niin pienet markkinat lasitaiteelle ja käsityönä valmistetuille tuotteille, että tuollaiset lasielämykset ovat varmaan yrittäjille tarpeellinen lisätulonlähde. Tässähän suunnittelen itsenkin taas lisäkurssin ostamista.

   Poista
 11. WAU! Sinä ole synnynnäinen lasinpuhaltaja. Ettei vaan kuule ammatti vaihtuisi lennossa lasinpuhallukseen :D Todella upeita esineitä olet saanut aikaiseksi. Olen itse aina haaveillut myös lasinpuhalluksesta. Pitänee varmaan toteuttaa joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo!
   Soda Shopin hyvällä opetuksella ja avustuksella on helppo onnistua. Näillä taidoilla ei vielä itsenäisesti saa tehtyä mitään. Minäkin haaveilen jo seuraavasta lasinpuhalluksesta. Suosittelen sinulle, kannattaa kokeilla. Hämenlinnan lisäksi lasinpuhallukseen pääsee myös ainakin Fiskarsissa.

   Poista