3. huhtikuuta 2018

Lomalle suoriutumisen vaikeudesta

Olemme koko perhe odottaneet pääsiäislomaa koko pitkän talven. Tämä on meidän pojillemme ensimmäinen Lapin matka. Minultakin alkoi voimat ehtymään lomaa odotellessa ja Hra Kepposelle sanoinkin moneen kertaan että pitkäperjantaina ladataan akkuja Lappiin siirtymistä varten katsomalla Netflixiä. Pyykkääminen oli ainoa homma, jonka aioin hoitaa.

Tiistaina sairastui kuopus. Kurkkukipua, yskää ja nuhaa. Kuume nousi saman tien yli 38. Seuraavana päivänä kurkkukipu oli levinnyt minuun ja keskimmäiseen. Yritin jo tavoittaa vakuutusyhtiötäni kysyäkseni, miten vuosimatkavakuutukseni korvaa kuluja ja mitä dokumentteja pitää hankkia. Puhelinpalvelu olikin poikkeuksellisesti kiinni ja hätäpalveluun piiitkä jono. Ajattelin, että ehdinpä hoitaa asian perjantaina ellei jopa vasta lauantainakin. Olin nimittäin saanut torstaina puhelinsoiton, joka vaati huomiotani heti! Niin ja olihan se työpäiväkin menossa useine kokouksineen.

Tärkeä soitto koski äitiäni. Äitini kunto on laskenut selvästi 3kk aikana vanhainkodissa. Muistin lisäksi hänen liikuntakykynsä on heikentynyt dramaattisesti. Äidilleni on haettu hoivapaikkaa muistisairaiden yksiköstä. Torstaina tuli tieto, että äitini on saanut paikan ja hänen pitäisi muuttaa pian. Soittaessani nykyiseen hoitokotiin pian tarkentui välittömäksi. Muuttopäiväksi oli kaavailtu seuraavaa päivää eli pitkäperjantaita. Lauantaikin vielä sopisi, jos se sopii omaisille paremmin.

Olin hiukan hämmentynyt kuullessani, että muutto kuuluu omaisille. Isäni liikkuu tällä hetkellä rollaattorilla, joten aika vaikeaa hänen on ketään muuttaa. Perheelliselle töissäkäyvälle nämä "annamme sinulle 22t tai max 46t aikaa hoitaa tämän"-yllärit ovat ihan hanurista. Noh, muutimme sitten isäni kanssa äitini pitkäperjantaina. Hra Kepponen hoiti pyykit ja ruuan.

Muutto on äidilleni vaikea. Olisin toivonut jotain muuta ajankohtaa, jotta olisin voinut olla hänen sekä isäni tukena sopeutumisessa. Parempi kuitenkin tällainen muutto kuin hoitokodin ehdotus, että lauantaina voisivat laittaa äitini taksiin ja taksikuski huolehtisi hänet oven sisäpuolelle uudessa paikassa. Toki minun olisi pitänyt tuoda ensin käteistä rahaa matkaa varten. En edelleenkään ymmärrä, kuinka ne vanhukset, joilla ei ole omaisia, pärjäävät.

Pitkäperjantain mukava yllätys oli se, että kuopus oli vielä illallakin kuumeeton. Päätimme, että ellei kenellekkään nouse kuume, niin lauantai-iltana hyppäämme suunnitelmien mukaan yöjunaan. Ja niin teimme. Kuopus olikin jo hyvässä kunnossa, minä ja keskimmäinen hiukan nuhaisia.

Uni ei tullut yöjunassa. Liekö koliseva ja heiluva juna, mikä valvotti vaiko nuo vanhempien asiat ja korkea stressitasoni. Pikkaisen oli tuskaa selvitä Rovaniemeltä Leville saakka ja odotella hotellihuoneiston vapautumista klo 16 saakka.

Lomalle pääsyn raskaus alkoi hälventyä, kun näimme lomahuoneistomme. Saimme upgraden isompaan huoneistoon ja pojat olivat varsin tohkeissaan. Toisena pääsiäispäivänä aivan mahtava sää jatkui edelleen ja aurinko pyyhki murheet paisteellaan. Oli vain se huikea kauneus ympärillä 💙💙💙



Sellaista toivetta elättelen, että vappua voisimme viettää ilman poikkeusohjelmaa. Kun tuo joulu ja uusivuosikin meni lähinnä sairaalavierailuissa tai hoitohommissa.

Mukavaa uutta viikkoa!


22 kommenttia:

 1. Voin hyvin kuvitella tuntemuksesi. Toivon rentoa lomailua siellä Lapin luonnossa. Sitten sitä jaksaa taas käydä kohtaamaan näitä elämän vastoinkäymisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🌹 Lomailukin valitettavasti koki kolauksen, meistä 3 on vatsataudissa. Minä ja keskimmäinen odottelemme vuoroamme.

   Poista
 2. Kyllä teitä nyt on koeteltu, mutta juuri siksi toivotan teille oikein rentouttavaa ja stressivapaata lomaa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvän lomantoivotuksista 🌹 Vähän on lomailukin vastatuulessa, meistä 3 on nyt vatsataudissa. Huoh.

   Poista
 3. Huh onneksi suorastaan näännyttävät käänteet päättyivät hyvin. Vaikka tiedän, että on kova huoli äidin ja isänkin pärjäämisestä. Vaikka äiti on nyt turvassa, niin miten äiti pärjää ja onko kova ikävä kotiin. <3 Muistisairaus ja kaikki siihen liittyvä on niin paljon isompaa ja surullisempaa, kuin joskus päälle näyttää muille. <3 Eli zemppiä ja olen niin iloinen, että pääsitte nauttimaan lomasta, vaikka huhhuh mikä alku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistisairaus muuttaa koko lähipiirin elämää ja on kaikille raskasta.

   Loma valitettavasti sujuu yhtä katastrofaalisesti kuin valmistelut. 3 meistä on vatsataudissa. Kauhuissani odottelen omaa vuoroani.

   Poista
 4. Onneksi kaikki kääntyi sitten hyvään suuntaan.On siinä ollut monta muuttujaa matkassa teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varsinainen lomaesterata eikä tämä lomailukaan suju helpommin. Nyt meistä on 3 vatsataudissa :(

   Poista
 5. Toivottavasti äidilläsi menee hyvin uudessa paikassa.
  Onpa ihme ettei omaisille anneta enempää muutto aikaa?
  Miten tosiaan vanhukset pärjää, joilla ei ole omaisia lähellä?

  Auttelen myös omaa isää.
  Käyn pari kertaa viikossa kaupassa hänen kanssaan ja siivoilen siellä.
  Ei se pärjäisi, jos en siellä kävisi auttamassa.

  Ihanaa Lapin lomaa!❤️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirveän hankala on niiden vanhusten tilanne, joilla ei ole omaisia apuna hoitamassa asioita ja auttelemassa. Hienoa että pystyt auttamaan isääsi.

   Meidän loma sai harmillisen käänteen, kolme viidestä on vatsataudissa 😡

   Poista
 6. Onpa ollut härdelli! Aika ihme juttu, että noin kiireellä oli pakko tehdä muutto - ei tuollaiset "just nyt heti paikalla" -muutot kyllä tunnu kovin eettisiltä yhtään kenenkään kannalta. Mutta hyvä, että saitte kuitenkin hoidettua ja olitte vielä maisemissa. Toivottavasti äitisi kotiutuu ja kaikki menee hyvin <3

  Ihanaa lomaa teille ja koittakaa ladata akut täyteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein ymmärrä, kuinka tilanteet tulevat aina ihan puskista ja reagoida pitää heti. En tiedä mitä sitten olisi käynyt, jos olisin jo lähtenyt lomalle. Olisiko sitten muistisairas pistetty nyssäköineen pelokkaana taksiin? En kestä edes ajatella!

   Lomakin koki takapakkia. Nyt podetaan vatsatautia 😡😡😡

   Poista
 7. Sä olet kyllä huikea ja vahva nainen. Mä lähes itkin ja voivuin, kun luin tätä juttua. Olen niin pahoillani äidistäsi ja huolesta. Olen kyllä pahoillani siitäkin, miten vanhuksia kohdellaan sit jos omaisia ei ole.

  Ihanaa kun pääsitte lomalle kauniisiin maisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos empatiastasi 🌹 Otti koville matkaan suoriutuminen ja nyt valitettavasti lomailukin sai takapakkia. Meistä 3 on vatsataudissa. Ihan hirveää, koska kärsin oksennuskammosta 😡😡😡

   Poista
 8. Huh. Elämä on taas näyttänyt teille nurjan puolensa. Toivottavasti äitisi sopeutuu uuteen paikkaan ja hänellä on siellä hyvä olla.

  Mutta maisemat näyttävät aivan ihanilta. En ole koskaan nähnyt Lappia talvella, mutta olen aina kuvitellut sen tuollaiseksi kuin se kuvissasi on. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidin sopeutuminen vie varmaan aikaa. Isälleni se on paljon raskaampaa, koska äitini pyytää ja vaatii päästä kotiin.

   Talvisen Lapin maisemat ovat huikean kauniit. Harmi vaan, että meidän lomailukin koki kolauksen. Meistä 3 on vatsataudissa. Minä odottelen vielä että milloin se iskee 😡😡😡

   Poista
 9. Ihana että pääsittel reisuun, Levi on ihana! Toivottavasti olette terveitä ja saatte nauttia lomasta ja Lapista!
  Mutta aika hurjan kuulloista on tuo vanhustenhoito! Todellakin, miten pärjäävät ne vanhukset joilla ei omaisia ole... huh huh. Toivottavasti vanhempasi sopeutuvat uuteen tilanteeseen.
  Kauniita kevättalven päiviä sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapissa on kevättalvella hurjan kaunista ❄🌞💙🌞❄
   Meillä on ollut lomailunkin kanssa vähän vastoinkäymisiä. Eilen oli 3 vatsataudissa. Tänään minä ja pienemmät pojat pääsimme rinteisiin. Sieltä tullessa ihmettelin outoa oloa ja kas, minulla olikin ihan reilusti kuumetta. Ei olla onneksi oltu ihan petipotilaina, joka päivä ollaan ulkoiltu jollain kokoonpanolla.

   Poista
 10. Tuo on kyllä niin surullista ettei yhtään anneta omaistenkaan varautua..muistisairaille kun ne muutokset on aina muutenkin iso juttu ja niistä tutuista ympyröistä poistuminen..Toivotaan että äitisi tulee viihtymään♥ Leppoisaa lomaa teille, mutta voi miten harmi että tuo vatsatauti on iskenyt..peukut pystyyn että menee mahdollisimman nopeasti ohi..on muuten ne peukut pystyssä jo nyt sille vapullekkin!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo nopeat muutokset ovat hankalia sekä muistisairaalle että myös omaisille. Molempien pitää päästä sisään uusiin rutiineihin. Minusta paikka vaikutti juurikin äidilleni sopivalta ja toivon, että hän sopeutuisi.

   Kuopus toipui vatsataudista todella nopeasti. 8t päästä oli kuin ei olisikaan sairastunut. Hän pääsi jo tänään mäkeen ja vaati kokopäivälippua. Hra Kepposesta ei ollut rinteisiin. Rinnepäivän päätteeksi tunsin oloni oudoksi ja mittasin kuumeeni ja sitä olikin reilusti. Tämä alkaa olla jo vähän epätodellista 😂😂😂

   Poista
 11. Hyvä, että pääsitte lomalle. Levi on mahtava paikka ja monena keväänä siellä ollut. Tänä vuonna kävimme testaamassa Rukan. Ajattelinkin tehdä postauksen jossain vaiheessa verraten Rukaa ja Leviä oman reissujen kannalta.

  VastaaPoista
 12. Ihana että pääsitte kuitenkin lomalla ja rentoutumaan. Loma tekee kyllä vaan niin hyvää.

  Aurinkoista viikonloppua 💕

  VastaaPoista