25. tammikuuta 2017

Viinanpolttajaiset

Jos keski-ikäisen arjen ilot ja haaveet ovat outoja (ref. pilkkiminen ja jäällä kävely), keski-ikäisen juhlat ne vasta outoja saattavat ollakin. Tosin hyvin yleinen juhlakuvaus on, että juhlat ovat rauhallisia, sisältävät paljon istumista ja loppuvat ajoissa :) Viinanpolttajaiset vastaavat erinomaisesti kuvausta kyseistä kuvausta, vaikka olivatkin hiukan eksoottiset.

Saksalainen työkaverini järjesti työpaikkani pullapiirille juomatarjoiluspektaakkelin nimeltään Feuerzangenbowle. Feuerzangebowlea tarjotaan Saksassa jouluna ja uutena vuotena.

Ensin valmistimme vedestä, punaviinistä, appelsiinimehusta ja glögimausteista glögipohjan. Se kuumennettiin melkein kiehuvaksi. Näppärään glögimaustamiseen työkaverini oli tuonut Saksasta glögimaustetta, joka oli pakattu kuten t-pussit. Kaikessa rauhassa hämmentelimme glögiä ja nuuskuttelimme siitä tulevaa ihanaa tuoksua. Olipa työkaverimme varastoinut juhliamme varten Lidlistä saksalaisia joululeivonnaisia stolleneita, jotka ovat minusta niin herkullisia.

Sitten alkoi spektaakkeliosuus eli varsinainen viinanpoltto. Kattilan päälle laitettiin teline sokeria varten. Saksasta saa ostaa isoja sokeritokkia juurikin Feuerzangenbowlea varten. Sokeritokka asetetaan telineeseen ja sitä valellaan rommilla. Sitten rommia imenyt sokeritokka sytetään tuleen. Palvaa sokeritokkaa valellaan useita kertoja rommilla, kunnes kaikki sokeri on karamellisoitunut ja valunut glögin sekaan. Rommin pitää olla alkoholipitoisuudeltaan vähintään 54% sekä huoneen lämpöistä, jotta se palaa.

Glögipohja on valmiina ja sokeritokka paikallaan telineessä

Sokeritokka valellaan rommilla

Sytetään tuleen

... ja poltellaan

Jotta hommassa olisi jotain jännitystä, palavaa sokeritokkaa valellaan rommilla. Tällöin saadaan hurjia lieskoja aikaiseksi. 
Lieskat olivat niin vaikuttavat, että kuvasin niistä videonkin

Meillä meni varmasti toista tuntia aikaa viinanpolttelussa. Kuten kunnon keski-ikäisyyteen kuuluu, niin kukaan ei paheksunut moista alkoholin väärinkäyttöä. Tyytyväisinä katselimme komeita liekkejä. Valmiissa juomassa sokeri maistui minusta yllättävän vaimeasti, olisin luullut juoman olevan makeampaa. 

Minusta Feuerzangenbowle oli oikein mukava seurustelumuoto. Juoman valmistumista on kiva katsella. Sen kanssa tarjoiltavaksi riittäisi vaikka stollenit, piparit ja juustoja. Kivahan tällä tavalla olisi viettää iltaa ystävien kanssa. "Ostetaanpas useampi pullo rommia jouluksi ja poltetaan ne kaikki pois" :)

Onko Feuerzangenbowle sinulle tuttu? Löytyykö maailmalta muita viinanpolttajaistraditioita?

11 kommenttia:

 1. Enpä ole koskaan kuullut moisesta. Kokemus varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kuulin Feuerzangenbowlesta vuosi sitten. Työkaverini järjesti sen jo silloin, mutta en päässyt mukaan. Minä tykkäsin kovasti ja etenkin siitä, että joku jaksaa järjestää tällaisia juttuja työkavereilleen.

   Poista
 2. Mahtava mikä kokemus ja niin upeat kuvat puuhastanne 😍😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minusta oli niin kivaa, että työkaveri halusi järjestää viinanpolttajaiset. Arvostan aktiivisuutta :)

   Poista
 3. Ohhoh, näin vanhaksi piti elää jotta Feuerzangenbowlesta ensi kertaa kuulin. ;)

  Olen informoitu, kiitos kultainen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea sitä kuulee, kun vanhaksi elää :D :D
   Minullahan meni kauemmin Feuerzangenbowlesta kuulemiseen, kun sinulla ;)

   Poista
 4. Eka kertaa kuulin - tosin itse olen sen verran kömpelö, että voisin polttaa koko huushollin. Nuo liekit nousivat aika ylös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lieskat olivat aikamoiset, joten saa siinä tarkkana olla. Minä jo mietin, että ensi uuden vuoden aattona voisin kutsua vieraita ja tarjota Feuerzangenbowlea heille. Ajattelin, että tuossa hellalla sitä valmistan, kun tuollainen irtosähkölevy puuttuu. Sitten ajattelin uudestaan. Mihinkäs ne lieskat löisivät. Suoraan liesituulettimeen, jonka hormissa on varmaan kunnon rasvakertymät. Yksi kunnon lieska voisi käynnistää rasvapalon. Pihagrillissämme olisi keittolevy, joten se olisi varmaan turvallisin paikka. Jos on kunnolla pakkasta, niin ketään tuskin jaksaa kiinnostaa Kepposkan Feuerzangenbowle. Mutta nollakelillähän siitä voisi tulla menestys, jos samalla avaisi grillikauden :D :D

   Poista
 5. Mielenkiintoisia aktiviteetteja työpaikan pullapiirissä. :-D En ole ikinä kuullutkaan moisesta - tai mistään vastaavasta - mutta niin täällä blogimaailmassa sivistyy. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei ikinä tiedä, mihin kaikkeen pullapiiri voikaan johtaa :) Pullapiiri on minulle työviikon kohokohta. Kun on siihen saakka selvinnyt, niin viikko on aina oikeastaan jo selätetty. Ja minähän rakastan kaikenlaisia leivonnaisia :D

   Poista
 6. Tuttu on mutta en ole koskaan itse päässyt maistamaan.

  VastaaPoista