15. elokuuta 2016

Satoherkkuja mummolatyyliin

Vuoden parhaat kokkailuhetket ovat käsillä kun syksyn sato on kypsynyt. Tässä meidän perheen suosikkeja. Erittäin perinteisellä linjalla mennään, kaikki nämä on blogissa nähty näiden vuosien varrella jo aikaisemminkin.

Sienet ja etenkin kanttarellit
Sienet maistuvat keittona, piirakassa, munakkaan välissä, mutta kaikken parhaiten ainakin kanttarelliset maistuvat perinteisenä sienikastikkeena keitettyjen perunoiden kanssa. Voimakkaammat mustat torvisienet ja suppilot sopivat parhaiten kuitenkin keittoihin.

Minä laitan sienikastikkeeseen 1dl ruokakermaa, kevytmaitoa, suurustan valkoisella Maizenalla ja maustan suolalla, mustapippurilla ja kirvelillä.

Kanttarellikastike tulossa

Kukkakaalilaatikko
Kukkakaalista saa tehtyä pyreetä perunamuussin korvikkeeksi tai maukasta keittoa, kun siihen laittaa Koskenlaskijaa. Parasta kukkakaali on laatikkona. Keitetyn kukkakaalin sekaan tulee palvikinkkua, päälle valkokastiketta ja juustoa ja komeus gratinoidaan uunissa.


Kesäkurpitsa
Jos grillaamme, niin aika usein lisukkeena on kesäkurpitsa tankoja grillattuna. Pieni marinadi pintaan ja grilliin. Helppoa ja terveellistä. Kesäkurpitsalla voi korvata lasagnessa lasagnelevyt tai upottaa kesäkurpitsaa lasagnen kastikkeeseen. Minusta parasta kesäkurpitsa on kuitenkin täytettyinä veneinä. Laitan sisään seosta, jossa on kesäkurpitsaa, jauhelihaa, keltaista paprikaa ja chiliä. Joka kerta lapset luulevat tuoksun perusteella, että meillä on pizzaa :)

Tämän helpon ohjeen löydät täältä: Maukasta kesäkurpitsasta. Kesäkurpitsaveneet ja jauheliha sörsselin voi valmistella jääkaappiin odottamaan edellisenä iltana.


Omalla syksyn kokeilulistallani on kesäkurpitsa-vuohenjuustopasta, jonka aion tehdä mukaillen ohjetta Vera Jordanovan Don't miss a bite keittokirjasta

1. Viipaloi 2 isoa kesäkurpitsaa ja 5-7 valkosipulinkynttä
2. Laita kesäkurpitsan viipaleet astiaan, sekoita 1-2 rkl oliiviöljyä ja suolaa. Paista pannulla keskilämmöllä.
3. Paahda pinjansiemenet pannulla, itse tykkään niistä niin laittaisin ehkä 0,5dl
4. Keitä täysjyväspagettia 500g suolatussa vedessä. Valuta pasta. Säästä keitinvesi!
5. Sillä välin kun pasta kiehuu, kuumenna loraus öljyä ja voita ja kuullota valkosipulit.
6. Lisää pannulle pasta ja pari rkl keitinvettä.
7. Lisää kesäkurpitsa ja pinjansiemenet.
8. Murusta päälle vuohenjuustoa

Suippopaprikat
Muutama vuosi sitten ihastuin suippopaprikoihin toden teolla. Niistä puuttuu kokonaan paprikalle ominainen karvaus. Oma suosikkitäytteeni niille on riisiä-tonnikala-feta seos.

Punajuuret
Tykkään punajuurisosekeitosta, mutta siihen laiskana käytän aina kaupan valmista sosetta. Uunipunajuuret ovat herkkuani, etenkin jos kaveriksi tulee fetaa tai chevreä. Punajuurista saa juhlavampaakin tarjottavaa, kun punajuurien alle kasaa salaattipedin.

Alla olevan annoksen ohje on ystäväni blogissa Punajuuria salaattipedillä


Ehdotonta satoherkkua mummolatyyliin on kaalilaatikko. Siihen liittyy paljon muistoja. Isoäitini teki ison vuuallisen kaalilaatikkoa mökkireissulle ja se oli niin hyvää. Oma laatikkoni on vaimea yritelmä samaan suuntaan :(

Mitkä ovat sinun satoherkkusi? Mielelläni otan vinkkejä vastaan!

16 kommenttia:

  1. No tässä nyt ainakin pari herkkua :)

    http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/10/kaalirostit.html

    http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/10/suolaiset-vohvelit-ja-kurpitsatayte.html

    http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/10/bataatti-palsternakkapiiras-ja.html

    http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/10/ahvenet-sienikastikkeessa.html

    http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/10/olgan-kesapyorykat.html

    Ei vitsi että tuli nälkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ohjeista!
      En ole ikinä käyttänyt palsternakkaa mihinkään, pitänee aloittaa tuosta bataatti-palsternakkapiiraasta :)

      Poista
    2. Palsternakka on nykyään mun suosikki juureksista. Erityisesti paahdettuna se on aivan käsittämöttämän hyvää... Suosittelen että sitä ei kannata kuoria (toki pestä tosi hyvin), sen maku on nimittäin juurikin pitkälti kuoressa.

      Poista
    3. Pitää testata palsternakkaa!

      Poista
  2. Hahaa, nytpä sainkin inspiksen, mitä huomenna syödään. Kukkakaalia! Kiitos. :-)

    Kukkakaalimuusi on ihan huippuhyvää. Tein sitä kerran vanhemmilleni, ja iskä ihmetteli, että vähän on löysää tämä sinun perunamuusisi. Ei tunnistanut kukkakaaliksi. :-)

    Yleisesti ottaen olen vähän huono kokkailemaan satoherkkuja, joten ei ole nyt ohjeitakaan antaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakaali on Hra Kepposen suosikkikasviksia, joten sitä tulee laitettua aina satokaudella useampi kerta. Välillä tulee kokattua myös niistä aneemisen näköisilstä talvisista tuontikukkakaaleista.

      En ole mikään satospesialisti minäkään. Osaamisalueekseni on lasten myötä muodostunut ruokaa alle 30min jauhelihasta tai kanasta ;) Pitäisi opetella paremmin hyödyntämään satokausi ja tekemään enemmän ruokaa kasviksista. Oma jauhelihakiintiöni on aikalailla täynnä.

      Poista
  3. Siis voi nam mitä herkkuja! Kyllä tuli ihan hirvee nälkä!😀
    Kaikki näytti niin hyviltä! Kanttarellit on minun suurta herkkua.
    Sieniä tulee vaan harvoin laitettua, koska olen ainoa joka niitä syö.
    Kaalilaatikkoa en ole koskaan tehnyt. Mutta kaalipataa ja kaalikeittoa on tullut tehtyä.

    Mukavaa tiistai päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttarellit ovat älyttömän hyviä. Meillä niitä syö minun lisäkseni mies ja esikoinen. Keskimmäinen söi pienenä poikana niitä, aina kun kuljimme torikojun ohitse poika himoitsi kanttarelleja :) Harmillisesti sitten jossain välissä hän päätti, että sienet ovat ällöjä ja syöminen loppui kuin seinään.

      Kiitos samoin - mukavaa tiistaita!

      Poista
  4. Aah kanttarellit kaikissa muodoissa ja punajuuri on älyttömän hyvää ja just jonkun vaikkapa vuodenjuuston kanssa ja päälle vaikka ripaus hunajaa. :) Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kaikki todella hyvää. Mikäköhän siinä on, että kaikki reseptini sisältävät reilusti juustoa, jotain öljyssä paahdettuna tai vähintään sen puoli purkkia kermaa?

      Kiitos samoin - mukavaa viikkoa! Minä starttaan tästä kohti Saksaa.

      Poista
  5. Oih mitä herkkuja täällä oli tarjolla, nyt tuli nälkä! Kukkakaalipaistosta täytyy kokeilla ja samoin kyllä noita kesäkurpitsaveneitä! Kanttarelleja pitäisi saada, mutta kun aina sataa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsaveneet ovat siitä hyviä, että kun se sisustan kuutioi pieneksi ja laittaa jauhelihan sekaan, tulee veneestä mukavasti ruokaisa :)
      Toivottavasti sade taukoaa, niin pääset kanttarellijahtiin!

      Poista
  6. Oi mikä postaus! Minä tykkäisin kanttarelleista, mutta en ikinä löydä niitä metsistä. Kaupastakin toki löytyis...

    Kukkakaalipaistos menee ehdottomasti meillä kokeiluun, vaikka veikkaan, että taitaa jäädä minun herkukseni :) Lapset kun inhoavat useimpia kasviksia kypsennetyssä muodossa. Raakana kyllä popsivat niitä mielellään.

    Mukavaa arkea sinne! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ei ole oikein kanttarellien etsijäksi, kun meikän onnettomalla suuntavaistolla ollaan eksyksissä heti. Pitäisi varmaan tehdä niin, että mies yrittää teknologian avulla pitää meidän kartalla ja suunnittelee koko ajan paluuta ja mitä yritän löytää sieniä :D Torin ja muiden innostuneiden sienestäjien saaliilla meillä yleensä herkutellaan.

      Mukavaa viikkoa!

      Poista
  7. Oi, että mitä herkkuja. Minulla jäi kovin köyhäksi sienisato, kun metsässä kävin. Taisin olla huonoilla apajilla, kun kaikki ovat sieniä löytäneet paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minulle yleensä käy samalla lailla aina, että sienisaalis jää vähäiseksi. Olen niin huono suunnistamaan metsässä, että pitää pysytellä teiden ja muiden selkeiden maamerkkien lähettyvillä ja joku on aina ehtinyt sinne ennen minua poimimaan kaiken. Onneksi torilta saa :)

      Poista