6. elokuuta 2016

Pojille kouluun

Pitäisi suorittaa hankinnat ensi viikolla alkavaa koulua varten. Kaivoin muistilistaksi viime syksyisen postaukseni ja tein siitä muistilapun ja täydensin muutamalla jutulla. Hetken päästä päätinkin täydentää vanhan postaukseni ja jakaa sen uudestaan.

Poikien kanssa koulutielle valmistautuminen on samaan aikaan helppoa ja vaikeaa. Ketään pojistani ei kiinnosta juurikaan vaatteet, vielä vähemmän koulutarvikkeet eikä oikeastaan edes reputkaan. Neutraalin näköinen kelpaa, joten hankinta on sinänsä usein helppoa. Mutta hankinnat pitää tehdä mahdollisimman vähällä vaivalla, mieluiten siten, että koululaisen itsensä ei pidä vaivautua kaupoille saakka.

Ohuet välikausihousut
Ohuen ohuet vettä pitävät välikausihousut mahtuvat hyvin reppuun hyvällä säällä ja huonommalla ne sujahtavat näppärästi sisähousujen päälle. Näissä meidän vakiomerkiksi on muodostunut Stadiumin Everestit. Näitä housuja saa aika edullisesti ympäri vuoden, joten varaparin voi hankkia vasta, jos tarve iskee.

Ainakin meillä muistamisen arvoista tosiaan on, että välikausihousujen alle pitää mahtua sisähousut. Sisähousut kannattaa sovittaa myös välikausihousujen kanssa. Joskus ne vyötärökaistaleet ovat vaan kertakaikkiaan ikävät päällekäin.

Vedenpitävä tai vettähylkivä välikausitakki
Meidän perheessä voi koulukäytössä unohtaa sadetakit. Voin pakottaa pojat lähtemään kotoa sadetakki päällä, mutta siitä hankkiudutaan eroon jo ennen koulua ja koulupäivän aikana on turha unelmoida siitä, että sadetakki menisi päälle. Siksi takin hyvä vähintään hylkiä vettä. Yleensä pojillamme on vedenpitävät takit. Esikoisellamme on ollut vain yksi takki ja hän on pärjännyt hyvin. Viime syksy oli vähän poikkeus, kun välikausitakilla kuljettiin melkein joululle saakka, kun syksy oli poikkeuksellisen lämmin. Olisi voinut olla kaksikin takkia.

Collegepaita ja huppari
Poikani eivät tykkää neuleista, vaikka ne ovat minusta niin kauniita. Talven varalle pitää olla 1-2kpl collepaitoja. Huomasin viime vuonna, että niiden hankkiminen tammikuussa oli hyvin vaikeaa, koska sopivia kokoja ei enää ollut. Tänä syksynä aion ostaa reilua kokoa, että ovat sitten tammikuussa sopivia.

Huppareita 1-2kpl. Toinen mielellään ilman huppua, jolloin sitä voi käyttää välikausi- tai talvitakin alla. Nämäkin kannattaa ostaa nyt, kun valikoima on suurimmillaan.

Ostoslistan edullinen hupparikandidaatti 25€ XXL:stä

Sateenvarjo
Sellainen pieni malli, että sitä on helppo pitää repussa jatkuvasti sateen varalta. Sateenvarjot ovat meillä pysyneet yllättävän hyvin tallessa.

Goretex-kengät tai kumisaappaat
Meillä on usein pärjätty koko syksy yhdellä goretex-kenkäparilla. Siis todellakin yhdellä kenkäparilla. Varakenkinä on ollut sisäkäyttöön soveltuvat lenkkarit. Goretex-kengät pitävät sen verran vettä, että ainakin sateenvarjon kanssa jalat pysyvät kuivina. Mielestäni parempi vaihtoehto märälle säälle olisi kumpparit. Osalle jälkikasvua kumisaappaiden käyttäminen on aika mahdotonta, koska niillä on törkeän huono juosta välitunnilla. Mikäli juoksuominaisuudet ovat tärkeät suosittelemme vain ja ainoastaan Nokian Kontioita. Niissä on sen verran napakka varsi, että se pysyy jalassa kovassa vauhdissakin.

Sisäkengät kouluun tunneille
Ulkokengät riisutaan koulussa naulakolle ja sateisina päivinä sukat kastuvat heti. Siksi sisäkengät ovat hyvät kouluun. Kesän crocsit siirtyvät meillä kouluun sisäkengiksi.

Halpoja hanskoja
Meillä suositaan syksyisinn halpoja neulesormikkaita. Yhtään paria kalliita välikausihanskoja en enää osta hukattavaksi. Ainakaan 1-2 luokkalaiset eivät kykene huolehtimaan välikausihanskoistaan. Talvihanskoja meillä ei ole kadonnut juurikaan.

Verkkarihousut, urheilushortsit, sisäpelikengät
Molemmat tarvitaan kouluun liikuntatunneille, ja tietysti t-paitoja. Meillä sisäpelikenkiä tarvitaan yleensä vasta kolmannelta luokalta alkaen. Ainakaan meidän koulussa sisäpelikenkien tarpeesta ei ole tapana turhan aikaisin ilmoittaa, se tulee aina tyyliin "Ylihuomenna sisäpelikengät mukaan!" Olen yleensä ostanut kaiken varalta koululaiselle jotkut edulliset sisäkäyttöön sopivat lenkkarit. Nehän toimivat hätätapauksessa varaparina. Tänä syksynä pojilla on tarkoitus kokeilla salibandyä, joten soveltuvat sisäpelikengät on hankittava.

Koululaisen varustusta

Reppu
Ekaluokkalaisemme ovat yleensä jaksaneet jonkun verran innostua repusta. Sen jälkeen reppuinnostus on ollut mennyttä. Reppumaku on nykyisin aika neutraali ja Lego Chima ja Star Wars reput ovat yleensä jääneet ekaluokan jälkeen syrjään. Meillä pojat käyttävät reppunsa aika loppuun, mikä useinmiten tarkoittaa kahta lukuvuotta. Hämmästyttävän kestäväksi repuksi edulliseen 20€ hintaansa osoittautui Prisman Hypno.

Vuosi sitten keskimmäinen valitsi tämän repun ja se menee tänä lukuvuonnakin

Pyyhe liikuntatunneille
Muista, että pyyhkeen pitää olla neutraali. Ekaluokkalainen voi vielä käyttää Nalle Puh-pyyhettä, mutta ainakin kolmasluokkalainen kuolee häpeästä ;) Pyyhe vie ihan älyttömästi tilaa repussa. Mikrokuitupyyhkeet menevät pieneen tilaan ja ovat kevyitä. 

XXL mikrokuitupyyheliina, 60cmx120cm ja painoa 145g


Hirvittävä määrä lyijykyniä, puuvärit, muutama kumi ja teroitin kotikäyttöön
Pojilla on koulussa pulpetissaan kirjoitusvälineet. Olen yrittänyt opettaa heitä penaalin käyttöön ja pöhköyksissäni ostelin hienoja penaaleja ja koulutarvikkeita. Noh, ainakaan kahta ensimmäistä koululaista ei voisi vähempää kiinnostaa koulutarvikkeet. Penaali on aina kotona ja tyhjänä kynistä. Kynäpurkki läksypaikan vieressä on toimivampi ratkaisu.

Kontaktimuovia - joskus kierrätyskirjat ovat ihan jees, kun äidin ei tarvisekaan päällystää :)

A4-kokoinen kovamuovinen "asiakirjakotelo"
Wilman ja muun sähköisen viestinnän aikana koulusta vielä kuitenkin tipahtelee kaikenlaista lippulappusta ja koetta allekirjoitettavaksi ja niille on hyvä olla suojaava kotelo.

Mukavaa koulunaloitusta!
Meidän perheessämme on yksi, joka ei millään malttaisi odottaa koulunalkua ja se olen minä :) Pojat selvästi kaipaavat jo struktuuria ja tavoitteellisempaa tekemistä.

12 kommenttia:

  1. Kiitos tästä listasta, tulikin monta hyvää vinkkiä! Meillä tuleva nelosluokkalainen tykkää neuleista, mitta tuon kokoiselle tuntuu olevan melkoisen haastavaa löytää niitä... Noita välikausihousuja täytyykin käydä vilkaisemassa ja tuo pyyhekin olisi varmasti hyvä! Huomenna olisi tarkoitus suunntat Ideaparkkiin tarvikeostoksille, joten postaus oli juuri oikeaan aikaan! Meillä koulun aloitusta odotellaan sellaisella ehkä-vähän-kiinnostaa-en-ole-varma mentaliteetilla, reput on molemmilla valmiina, pojan reppu hajosi kevätpuolella, joten uusi hankittiin silloin, nyt ei ole tarvetta siis... Tuo kaksi lukuvuotta on aika maksimaalinen poikien repulle 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä ostosreissuun, toivottavasti kaikki tarpeellinen löytyy ja mielellään nopeasti :) Meillä esikoinen kävi eilen ostamassa isänsä kanssa puolessa tunnissa isomman takin ja hupparin.

      Ei nuo reput tosiaankaan kovin monivuotisia ole :(

      Poista
  2. Tuo on kyllä hauskaa aikaa koko perheelle, muistan itsekin hyvin kun lapset olivat vielä koululaisia. Nyt on kaikki jo aikuisia, mutta nuorimmainen (21v) aloittaa syksyllä uudessa koulussa, kiva juttu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alakoululaisten kanssa on kyllä kiva olla. Moni asia sujuu heiltä omatoimisesti ja vanhempien seura vieä kelpaa.

      Onnea teidän nuorimmaisen koulutielle!

      Poista
  3. Ei ole varaa ostaa merkkivaatteita, mutta kiva kuitenkin lukea, että jollain on :)

    VastaaPoista
  4. Nuo ohuet välikausihousut olikin hyvä vinkki. Täytyy käydä tsekkaamassa Stadiumista :) Ja muutenkin hyvä lista.

    Meillä on jatkuva lenkkarikriisi. Osti mitkä vaan lenkkarit, niin ne kestävät max. 3-4 kk. Päätin, etten enää suin surminkaan ostele mitään kalliita, vaan marketin halvemmat merkittömät lenkkarit saavat kelvata. Ja tuon saman olen muuten huomannut vk-hanskojen kanssa - viime syys- ja kevätkaudella meillä oli parittomia hanskoja aika monet kappaleet... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on käytetty monta vuotta pelkästään noita Everestin välikausihousuja. Yllättävän hyvin ne ovat kestäneet, toisaalta meillä on kyllä kestänyt melkein jokainen ulkovaate hyvin.

      Meillä kengät ovat kestäneet juuri ja juuri kevään ja syksyn, huonolla tuurilla olen joutunut ostamaan toisen parin koulun alkuun. Meillä tosin pojat kulkevat kesäisin eniten crocseissa, ne ovat edelleen meidän poikien lempikengät :D :D

      Poista
  5. Meillä poika menee kolmoselle eikä ekaluokan aloituksen jälkeen ole uusittu mitään kouluvuoden alkaessa.

    Ticketin reppu menee kolmatta vuotta, penaali samaa sarjaa ja kyniä on kai jossain vaiheessa kouluvuotta hankittu lisää (ei mitään vaatimuksia eli helppoa sekin).

    Vaatteita ostetaan silloin kun hajoaa tai jää pieneksi (tai alesta valmiiksi varastoon hyväksi koettua mallia seuraava koko). Ei mitenkään tähän kouluvuoden alkuun tätä ajoiteta ja kasvukin sen verran hillittyä, että voi aloittaa aina "vanhalla" takilla ja kevään lenkkareilla!

    Mikrokuitupyyhe on meillä ollut käytössä vuosia ja hyväksi todettu (kuviollinen pyyhe ei tosiaan kouluun kelpaa, vaikka kesälomalla on ihan ok!).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on hyvin monena syksynä havaittu, että kas keväällä käytössä olleet vaatteet ovatkin taas jääneet pieneksi. Meillä pojat kasvavat edelleen sen 10+cm per vuosi ja tuntuu, että puolet siitä tulee kesällä :) Tai ehkä se vaan tuntuu siltä, kun keväällä ei tule hankittua mitään muuta kuin ihan vaan pakollista, kun aika ja voimat menevät kuitenkin kesäkamppeiden hankintaan.

      Poista
  6. Hieno lista, kiitos vinkistä!

    Mulla ei ole vielä homma täysin hanskassa, sen verran olen tehnyt, että olen ostanut pojille verkkareita ja t paitoja aleista. Vanhoilla repuilla pärjää hyvin, parturi on varattu molemmille.

    Tästä se lähtee; (toivottavasti) hyvä arki...Tseppiä meille kaikille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hitsit, meillä on parturointi hoitamatta. Muutama listan juttu puuttuu vieläkin, mutta eiköhän tässä syksyn mittaan ehdi hankkimaan loput. Sitten kun ne on kasassa, alkaakin heti talvikamppeiden haalinta.

      Minä luotan, että tulee hyvä arki.

      Poista