29. syyskuuta 2015

Hetkessä: mielenkiintoinen kaivosmuseo

Jo useamman vuoden museo/retkikohdelistallani on ollut Tytyrin kaivosmuseo Lohjalla. Vihdoinkin onnistuin suoritumaan paikalle. Lohjan omenakarnevaalien yhteydessä kävin ystäväni kanssa Tytyrissä.

Kalkkikiveä ja Tytyrin kaivoksen torni

Moni on kehunut Tytyriä, mutta en silti tiennyt, mitä odottaa. Kierros oli minusta todella mielenkiintoinen! En ole ikinä ennen käynyt kaivoksessa. Kalkinlouhinta ja kalkin käyttökohteet ovat minulle aivan tuntemattomia. Hyvä opas osasi kertoa paljon kaivoksen historiasta sekä nykyisyydestä ja se oli yllättävän mielenkiintoista.

Tytyrin kaivos ei ole mikään suljettu kohde, vaan toiminnassa oleva kaivos, josta louhitusta kalkkikivesta tuotetaan paikalla olevalla tehtaalla erilaisia kalkkituotteita muiden teollisuuden tarpeisiin kuten paperi-, lannoite-, muovi- rakennustuoteteollisuuteen. Kaivos- ja jalostustoimintaa pyörittää Nordkalk. Kaivoksen kiertokäynnit järjestää Lohjan kaupunki.

Museokierroksella pääsee tutustumaan kaivostilaan 80 metrin syvyydessä. Tällä hetkellä kalkkia kaivetaan 330m syvyydessä. Museokäytävällä on nähtävillä toiminnassa käytettyä kalustoa sekä erilaisia postereita Tytyrin historiasta ja itse kalkista. Museossa on jonkin verran kaivokselle varta vasten tehtyjä työkaluja, kuten 30kg painoinen jakoavain :)

Kuva lainattu Tytyrin kaivosmuseo

Museoon on kuljetus lippumyymälästä. Jo kuljetuksen aikana alkaa kutkuttava jännitys, kun autolla ajellaan alaspäin pitkin kaivoksen käytävää. Museokierrokseen kuuluu esittelyvideo kaivoksen toiminnasta, kiertelyä käytävillä ja käyminen tyhjäksi louhitussa onkalossa, josssa on valoshow. Lopuksi kurkataan vielä vuokrattavissa oleva juhlasali. Paluumatkan voi tehdä autolla tai tiettyä käytävää pitkin kävellen.

Valoshow tyhjäksi kaivetussa jättimäisessä onkalossa. Kuva lainattu http://www.nordkalk.fi/

Omat kännykkäkuvani hämärästä kaivoksesta on kehnoja laadultaan, mutta pääsee niillä tunnelmaan.Työkoneisiin ja kiville saa vapaasti kiivetä

Käytäville on annettu nimiä, tässä Itäkalkintie

Tätä tunnelia pitkin voi kierroksen lopuksi kävellä ulos

Juhlatilana toimiva sali

Yksi pystysuorista kaivoskuiluista on vuokrattu Koneelle, joka testaa siellä hissejään. Testauksessa oli vierailuhetkellä Koneen pilvenpiirtäjiin tarkoitettu huippunopea hissi. Kävimme kuuntelemassa hissin etäistä hurinaa :)

Mielestäni museo sopii sekä aikuisille että lapsille - ja etenkin pienille pojille. Lasten kannalta on mukavaa, että joka paikkaan saa koskea. Haloweenin aikaan museossa on erityisiä Halloween-kierroksia. Kaivosmuseo luon varmasti jännittävät puitteet Halloweenin. Joulun aikaan on tarjolla joulunäytelmä. Muuten kaivosmuseo on pääosin auki kesäkaudella, joten aukioloajat kannaattaa aina tsekata netistä: Tytyrin kaivosmuseo.

Suosittelen!

6 kommenttia:

 1. Sä oot kyllä ehtiväisin ihminen ketä tiedän :) Ihailen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehkä ehtiväinen mitä tulee retkeilyyn ja askarteluun, mutta jos aletaan puhua vaikka siivouksesta, niin olen kaikkea muuta kuin ehtiväinen ;)

   Poista
 2. No wau johan on mielenkiintoinen paikka ja kiinnostaisi kyllä moinen. Aina olen ihmetellut jo lapsuudesta kalkkitehtaan toimintaa ylipäänsä, kun suht lähellä mummin kesäpaikkaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä Tytyrissä. On erittäin mielenkiintoista päästä edes hiukan kurkistamaan kaivokseen ja videolta katselemaan kaivoselämää :) Ihan pilvin pimein ei noita kaivosmuseoita ole edes maailmallakaan ja Tytyri on helpon matkan päässä Uudellamaalla liikkuville.

   Poista
 3. Minä olen käynyt työpaikan vierailulla lähellä sijaitsevassa Kemi kaivoksessa ja pääsimme käymään ihan pohjalla (770m) asti. Se tuntui jo aika pelottavalta, kun mietti, kuinka paljon maata yläpuolella oli. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että 770m syvyys tuntuu pelkästään jo ajatuksena aika kolkolta. On se syvällä. Menisin kyllä käymään, jos pääsisin ;)

   Poista