28. heinäkuuta 2014

Maukasta kesäkurpitsasta

Kesäloman jälkeisen elämän agendalla on jälleen kasvisten runsas lisääminen ruokavalioon. Takaisin ruotuun ja puoli kiloa kasviksia päivässä! Täytyy tunnustaa, että en ole mikään hirvittävä kasvisfani. En voi kehua syöväni mielelläni parsakaalia tai edes tomaattia. Salaattia syön mielelläni, mutta kyllästyn siihenkin nopeasti. Siksi etsin ja kehittelen reseptejä, joissa on runsaasti kasviksia proteiinin ohella.

Kesäkurpitsaa käytämme paljon. Sen syöminen grillattuina tikkuina alkaa parin vuoden urakoinnin jälkeen tympimään. Työpaikkaruokalassa olen silloin tällöin maistellut täytettyjä kesäkurpitsoja ja ihmetellyt, että miksi ne ovat kovia ja aivan mauttomia. Samalla olen miettinyt, että siinä on ruoka, josta voisi saada oikeasti hyvää. Kehittelin meidän makuumme sopivan version. Olennainen ero lukaisemiini resepteihin on siinä, että en käytä kaikkea kesäkurpitsan sisusta vaan enemmän jauhelihaa. Eikä mitään riisiä täytteeseen! Ja todella reilusti mausteita. Eikä kannata muutenkaan laittaa mitään kovin vetistä täytettä kuten tomaattia tai edes koskenlaskijaa.

Uunipellillinen valmiita kesäkurpitsoja

Kesäkurpitsat hra ja rva Kepposen makuun:
400g naudan jauhelihaa
sipulia
oranssi paprika (oranssi koska tykkään siitä eniten)
valkosipulia oman maun mukaan
mustapippuria ja erittäin reilusti chilijauhetta sekä suolaa/soijaa
päälle juustoraastetta (Emmental)

Täytteestä riittää noin 3 kesäkurpitsaan, eli 12 veneeseen. Meillä veneitä menee salaatin kanssa 3 kpl per aikuinen.

Steps 1-4:

1.
Koverra kesäkurpitsoista veneet. Reunoja saa jäädä reilun sentin verran. Säästä osa sisuksesta ja kuutio se pieneksi. Kuten itse sanoin, en käytä koko sisusta vaan noin puolet siitä. Meillä loppuja ei tarvitse nakata biojätteeseen, vaan kilpikonnat saavat herkutella :)

2.
Paista jauheliha, sipuli, valkosipuli, kuutioitu paprika ja osa kuutioidusta kesäkurpitsan sisuksesta. Mausta reilusti suolalla tai soijalla, pippurilla, ketsupilla ja erittäin reilulla määrällä chilijauhetta. Mausteet jotenkin katoavat kesäkurpitsaan, joten maustaminen kannattaa tehdä reilulla kädellä. Lapsille voi erottaa osan täytteestä ja käyttää siihen maltillisemmin mausteita. Lisää paistettuun seokseen loput kuutioidusta kesäkurpitsan sisuksesta.

Valmis täyte. Itse laitan osa kesäkurpitsan sisuksesta raakana, jotta se ei menisi liian muhjuksi

3.
Laita koverretut kesäkurpitsat ilman täytettä uuniin n. 10 minuutiksi 225 asteeseen. 

4.
Täytä kesäkurpitsat ja lisää päälle juustoraastetta. Paista vielä uunissa, 225 asteessa noin 15-20min.

Täytettä saa olla reilusti. Mieluummin vähemmän veneitä ja reilusti täytettä. 

Juustoraastetta vielä päälle ja uuniin

Helppoa, aika terveellistä (riippunee lähinnä juuston määrästä ja jauhelihan rasvaprosentista) eikä edes hirvittävän kallista.

Maistuu hiukan siltä kuin söisi meksikolaista pizzaa :)

Aikaisemmat kasvispitoiset reseptit:

8 kommenttia:

 1. Oi, että! Siitä on tosi pitkäaika, kun olen syönyt herkullisia kesäkurpitsaveneitä :) Taidan tehdä itselleni joku päivä, kun muut häipyvät valvollisuuksiensa pariin. Meillähän muut eivät kesäkurpitsaan koske, joten saan ihan itse herkutella. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein onnistui työpaikkaruokala laittamaan minun osaltani kesäkurpitsaveneet tympeiden ruokien listalle. Onneksi lähdin kokeilemaan, koska niistä tuli oikeasti maukkaita ja siinä menee enemmänkin kuin puoli kiloa kasvista ihan huomaamatta :) Meillä lapsille ei kelpaa kesäkurpitsa, mutta mies syö mielellään.

   Poista
 2. Elokuu on mulle kesäkurpitsa-aikaa. Silloin niitä saa kaupasta pilkkahintaan ja juurikin noita uuniveneitä tulee tehtyä!! NAMS!

  Mulla onkin päivän kohokohta käsillä, valmis LOUNAS!
  ILoa työpäivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sesonkina kesäkurpitsa on varsin edullista. Viime syksynä jopa mietin, että olisiko kannattanut pakastaa, kun meillä sitä kuluu kuitenkin läpi vuoden.

   Minä juuri palasin päivänkohokohdalta. Se on tästä eteenpäin sitten vaan laskusuuntaa -plääh!

   Mukavaa työpäivää sinnekin päin.

   Poista
 3. Meillä mies rakastaisi moisia kurpitsaveneitä! Mä käytän tosin kesäkurpitsaa niin usein joka paikkaan, että se pursuaa kohta korvista :D Mutta tänä vuonna otin riskin ja miehen yllytyksestä ostin sellaisen korealaisen, epäilyttävän kesäkurpitsan... Se oli pakattu muoviin ja se oli semmoinen ihan suora, aika pieni ja kurkun näköinen... Tosi epämääräinen. Ja sitten leikatessa sen väri oli sisältä paljon keltaisempi kuin tavanomaisen kesäkurpitsan. Omituista. Ja sitten maistoin...ja olin aivan myyty!! En tiedä mikä kumma kesäkurpitsalajike se on (mutta kasvaa Koreassa) ja se on ihanaa, oikein maukasta ja makeaa ja kertakaikkisen hyvää. Kyllä riskinotto kannatti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kuluu kesäkurpitsaa aikalailla. Nuo veneet ovat kivaa vaihtelua, koska täyte tuo ihan erilailla makua kesäkurpitsaan kuin muissa ohjeissamme.

   Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo korealainen kesäkurpitsa. Ruuan suhteen riskinotto kannattaa aina :)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! En ole muistaakseni koskaan tehnyt kesäkurpitsaveneitä, kun olen aina pelännyt juuri sitä, että ne jäävät koviksi. Olen pohtinut, että pitääkö kurppia ensin keittää vai mitä, että niistä tulisi pehmeitä, mutta tuolla tavalla uunissa esikypsytettyinä ne varmasti pehmentyvät ja valmistuvatkin helposti. Näitä tehdään meillä pian. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikypsennys ilman täytettä tekee minusta kesäkurpitsoista juuri sopivia. Eivät ole kovia, mutta hiukan puruvastusta jäljellä, tuolla 10min esikypsennystä ja max 20 min täytteen kanssa. Työpaikkaruokalani veneet ovat selvästi menneet uuniin ilman esipaistoa ja ovat kovia :( Toivottavasti maistuvat teillekin.

   Poista