14. syyskuuta 2013

Safarilla

Matkan ainoan vapaapäivän vietin safarilla. Vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Etelä-Afrikan Pretoriasta on Pilanesbergin luonnonsuojelualue. Se on pieni kohde verrattuna tunnetumpiin safarikohteisiin kuten vaikka Kurgeriin -Serengetista puhumattakaan, mutta eläimiä näkyi hyvin Pilanesbergissa. Petoeläimet olivat päiväsiestalla, yhden leijonan näimme erittäin kaukaa. Luonto oli talven jäljiltä hyvin kuivaa, kevään sateet eivät olleet vielä alkaneet.

Etelä-Afrikassa on pari malariavapaata luonnonsuojelualuetta, johin ei tarvitse estolääkitystä.

Satunnaiselta paikalliselta matkanjärjestäjältä ostamani retki oli ihan toimiva paketti eikä hintakaan ollut paha. Retki tehtiin ilmastoidulla tila-autolla ja menomatkalla pysähdyimme ostamaan auton täyteen eväitä. Afrikkalaiseen tyyliin toki unohtui mainita, että kotimatkalla olisi ollut mahdollisuus uida uima-altaalla ja luottokorttimaksu ei sitten ollutkaan mahdollista. Mutta oppaat vahtivat, että sain asioida rauhassa automaatilla. Kyydissä oli lisäkseni ranskalainen perhe, jossa oli 9 ja 11-vuotiaat tytöt.

Safarin kohokohdat:
-Auton viereen tuli puskasta kirahvi
-Sarvikuonoja näkyi useita, jopa kokonainen perhe
-Elefantti tuli taukopaikan edessä olevalle juomapaikalle. Pikkaisen oli outo fiilis juoda jääteetä ravintolan terassilla ja katsella norsua läheltä
-Äitisika (bush pig) komensi pikkuporsaitaan aitoon keppostyyliin
-Porsasperhe pelästyi autoa ja juosivat täydellisessä jonossa pakoon. Ensin äiti ja sitten penskat perässä. Ranskalaislapset lauloivat Hakuna matata :)
Big Five (leijona, leopardi, sarvikuono, elefantti, cape buffalo) bongauksen osalta reissu oli onnistunut. Vain leopardi jäi näkemättä.

Matka ylitti odotukseni. Kipinä jäi kytemään, olisi hieno päästä Afrikkaan ajan kanssa rauhassa lomailemaan.

22 kommenttia:

 1. Oh, onpa sinulla ollut hieno kokemus ! Olisi kiva päästä safarille vaikka olen nähnyt kaikki nuo suuret eläimet, siis eläintarhassa, joka on ihan eri asia :)

  VastaaPoista
 2. Sara S.
  Eläimet luonnossa vapaana aidossa elinympäristössään on hieno kokemus, etenkin kirahvit ovat upea näky vaeltaessaan savannilla :)

  VastaaPoista
 3. Upeita kuvia ja ihan uskomaton retki! Itse lentopelkoisena en ole käynyt juuri missään ja on tuntuu jotenkin ihan uskomattomalta edes ajatella, että tuollaisia otuksia on edes olemassa :D

  VastaaPoista
 4. Kati (Ei ihan vielä):
  Olen kyllä tyytyväinen, että tein reissun. Pitkien lentojen ja niihin 3 viikonloppupäivän palaminen työmatkaan oli syynä, että yritin neuvotella vakavasti itseäni ulos hommasta. Tuon yhden vapaapäivän seä iltana tekemäni leijonaretken takia reissu oli antoisa itsellenikin.

  Lentopelko on kyllä harmillinen juttu, jos haluaisi matkustella. Lähipiirissäni on yksi lentopelkoinen ja he tekevät sen vuoksi auto/laivamatkoja. Aikaa menee enemmän, mutta näkee monta paikkaa matkalla. Minulle pitkät lennot ovat ongelmallisia, koska ne ovat yleensä yöaikaan ja en saa nukuttua lainkaan :(

  VastaaPoista
 5. Ohho, mua on huijattu, silloin 10vuotta sitten BIG FIVE oli leijona, afrikan elefantti, suippohuuli sarvikuono, kafferipuhveli ja gepardi, ei leopardi. Silloin näin koko jengin, ja jossain on valokuvakin, missä silitän gepardia [olen muutes huomannut, että ihan ehdotonta nettitreffisivustojen kuva ainesta semmoinen kuva - tässäpä minä turre-turisti silitän tätä tiikeriä/leijonaa/leopardia... just sayin'] Ja mulla on rannekorukin, missä ne silloiset BIG FIVEia killuttelee. Hassua.

  Mutta niin, se siitä, rouvan vapaapäivä vaikuttaa paremmalta, kuin onnistuneelta! :) Mahtavaa! Ja hienoja kuvia olet reissusta saanut, varsinkin pojille näytettäväksi, hyvä hyvä :)))

  VastaaPoista
 6. Ai niin, hitto, unohtu kysyä että kertohan ne, että mikä noista eläimistä on kaikkein vaarallisin? :)

  VastaaPoista
 7. Vau!!! Työmatkat voi joskus olla tosi kurjia (pitkät lennot, ei vapaa-aikaa, iso aikaero jne jne) mutta kyllä tuo varmaan oli tosiaan reissun arvoinen! Olisipa hienoa päästä myös... (siis safarille, ei työmatkalle). Oliko paikka muuten vaarallisen oloinen, vaatiko paljon "ekstrajärjestelyä" matkustaa yksin naisena?

  VastaaPoista
 8. Haltiakummi:
  Jaahas, mikä lienee sitten big fiven totuus: leopardi vai gepardi?

  Big 5 koruista tuli mieleen, että minä kuolasin kaupassa sellaista elefanttikorua, jossa oli toinen hopeaa ja toinen kultaa. Iski kuitenkin crediittikriisi ja koru jäi kauppaan. Vielä lentokoneessa mietin, että olisiko se nyt kuitenkin pitänyt ostaa :)

  Pojat ovat jo katsoneet eläinkuvat ja iltasaduksi tuli äidin safariretki :) Kaikilla oli hyvä mieli, joku jaksaa kuunnella kiinnostuneena rvan safarimatkan ja pojista oli niin kiva kuulla eläimistä ja hra Kepponen on säästyi jorinoilta :)

  Oppaat eivät kertoneen, että mikä eläimistä on vaarallisin, mutta itse arivoisin, että sarvikuono.


  Terhi:
  Etelä-Afrikan isoissa kaupungeissa (paitsi Johannesburgin keskustassa) voi liikkua kauppa, bisnes ja turistialueille päiväsaikaan. Illalla tai hämärtyessä ei kannatta liikkua ulkona. Taksijärjestelmä on huono ja siihen ei voi luottaa. Minulla oli hotellin järjestämä kuljetus joka paikkaan, jos en mennyt kolleegoiden kyydissä. Kauppakeskukset ovat ymmärtääkseni turvallisia, koska niissä on todella paljon turvahenkilökuntaa. Retkifirmoista hotellin respa sanoi, että ne ovat yleensä luotettavia samoin kuin luonnonpuistot ovat turvallisia paikkoja.

  Meillä työnantaja on ulkoistanut matkajärjestelyt kokonaan matkustajalle itselleen. On meillä joku sopimus matkatoimiston kanssa, hoitavat siellä lennot, hotellit ja viisumit, mutta eivät esimerkiksi juuri auta kuljetuksissa, mikä onkin se hankalimmin järjestettävä. Lisäksi matkatoimiston buukkaamat hotellit ovat aina väärällä puolella kaupunkia :(

  VastaaPoista
 9. Sinulla on ollut upea ja eksoottinen reissu. Minusta sinulla on unelmatyö, koska mahdollistaa tuollaisia reissuja.
  -Noora

  VastaaPoista
 10. Oi, huikeita kuvia ja tunnelmia. Tuollainen safari olisi hienoa joskus kokea.

  VastaaPoista
 11. -Noora:
  Safariretki oli hieno kokemus. Työssäni on ajoittain mahdollisuus kokea ja nähdä, mutta suureksi osaksi se on ihan tavallista puurtamista. Ehkä paras puoli on ollut viimeaikoina vaihtelevuus. Työreissut ovat yleensä raskaita, aikaa palaa matkoihin ja odottamiseen, se on yleensä suoraan pois omasta vapaa-ajastani. Työnantaja ei korvaa ylitunteja, niitä voi yrittää pitää vapaana. Lisäksi työpino kasvaa aina reissatessa ja se odottaa minua :(


  Nonna:
  Safari oli hieno kokemus. Optimaalinen ajoitus olisi sadekauden lopulla, kun luonto olisi rehevimmillään.

  Itselleni jäi kipinä päästä isompaan luonnonsuojelualueeseen, Kapkaupunkiin ja Victoria Fallseille. Voi olla, että haave ei ikinä toteudu. Matkahaavelistalla on monta paljon helpompaa kohdetta (lyhyemmät lennto, pienempi rikollisuus, ei outoja rokotuksia eikä malariakuuria).

  VastaaPoista
 12. Vau mitä kuvia. Ei ole ollenkaan huono tapa viettää sitä vapaapäiväänsä ;)

  VastaaPoista
 13. maiju:
  Kiitos :)
  On kyllä varmasti vapaapäivä, joka jää muistiin :)

  VastaaPoista
 14. Voit kertoa pikku Kepposille, että kaikista näkemistäsi eläimistä vaarallisin on virtahepo, niiden takia ei voi kalastaa tai olla vesistöjen läheisyydessä pimeän tultua, koska ne saattaa tappaa. Eiks oo hassua, semmoset lepposat möllykät, melkein kuin suosikkimme manaatit :)

  VastaaPoista
 15. Haltiakummi:
  Olisin tosiaan kuvitellut, että sarvikuono olisi vaarallisempi ja ärtyvämpi - sehän on yleensä vihaisen näköinenkin. Ihan toisin kun rannalla laiskana pötköttävä virtahepo :)

  Oppaat tosin sanoivat, että erityisen ärtyisiä tähän aikaan vuodesta ovat paviaanit. Ei ole hedelmiä ja lehtiäkin on niukasti, ovat nälissään ja kärttyisiä. Paviaanit yrittävät saada proteiinia, syövät jopa skorpiooneja ja impaloita (niitä pieniä antiloopin näköisiä elukoita).

  VastaaPoista
 16. Aivan huikeita kuvia!!
  Voin kuvitella, kuinka rasittavaa työmatkailu voi olla, mutta onneksi sentään joskus ehtii kokea tuollaisia hienojakin hetkiä.
  -Jaana

  VastaaPoista
 17. -Jaana:
  Kiitos :)
  Kyllä tuo vapaapäivä tuli niin tarpeeseen ja teki reissusta onnistuneen. Muistelin sitä, kun istuin 10,5 tuntia yölennolla itsekin isokokoisena vielä selvästi isokokoisemman naisen vieressä, joka valitteli noin puolet matkasta huonovointisuuttaan :(

  VastaaPoista
 18. Hienosti kaytit vapaapaivan...mita oliskaan afrikka ilman safaria...sen maki haluisin kokea

  VastaaPoista
 19. Ciacy:
  Kyllä uskallan väittää, että Afrikan parasta tarjontaa on luonto. Ehkä sitten kakkosena ne valkoiset hiekkarannat. Nekin olisi kiva joskus koestaa, vaikka en malariakuureista innostukaan.

  VastaaPoista
 20. Löysin tälläisen vanhemman postauksen tunnisteiden kautta :) Oli ihana lueskella ja katsella kuvia Pilanesbergistä. Hauska työmatka sulla! Olemme menossa marraskuussa pariksi viikoksi omatoimimatkalle Etelä-Afrikkaan. Tässä oli flunssapäivälle hieman esimakua tulevasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ihastuin työmatkalla kovasti Etelä-Afrikkaan, haluaisin sinne uudestaan. Menisin heti Krugeriin, lentäisin Victorian putouksille, vierailisin viinitiloilla ja hengaisin Kapkaupungissa.

   Ihanaa matkaa sinulle! Turvallisuus asiat kannattaa ottaa paikan päällä ihan vakavasti. Itselläni ei ollut mitään ongelmia vaikka päädyinkin paikallisen Kehä I varteen tarpomaan :)

   Poista
  2. En tiedä huomasitko, että kävin sellaisessa leijonapuistossa. Siellä sai silitellä pieniä leijonanpoikasia. Se miltä leijonantassu tuntuu kädessäni ja miltä turkki tuntuu on syöpynyt mieleeni. Suosittelen pentujen paijailua!

   Poista