23. toukokuuta 2012

Kevään herkkuja

Edited: parsafanien kannattaa katsoa kommenteista lisävinkkejä ja ihana keittoresepti

Kevään parhaiden juttujen kärkikastiin kuuluu ehdottomasti tuore parsa. Nam! Parempaa arkiruokaa saa ihan vaan vaihtamalla peruslisukkeet parsaan. Kotikeittiössä suosin vihreää parsaa (jostain syystä ravintolassa valkoista). Sesongin ollessa parhaimmillaan parsa ei ole kallista, viime kevään pohja taisi olla 1,7€ nippu (nyt ollaan tuplahinnassa). Alla Kepposten parsaviikon annoksia.


Pekoniin käärityt parsat ja vihreää salaattia.

1. Kuori parsat nuppuun saakka ohuesti perunankuorimaveitsellä, leikkaa 2-3cm varresta pois.
2. Laita kaksi parsaa vierekkäin ja kiedo pekonisuikale ympärille
3. Laita uunivuokaan folion päälle
4. Parsan nupuille voi pirskottaa hiukan öljyä. Mausta pippurilla
5. Paista noin 225 n. 15-25 min. Sopii myös grillattavaksi. Kokeile kypsyyttä paiston aikana.






Yllä parsaa ja hollandaise kastikketta lohen sekä kanan kanssa. Lohen kanssa oleva hollandaise on Knorrin valmiskastike. Omasta mielestäni se on kelpotavaraa. Itse keitän parsat tavallisessa kattilassa, suolalla maustetussa vedessä, keittoaika on noin 5 min parsojen paksuudesta riippuen. Monesti olen nähnyt kahden minuutin keittoaikaakin ohjeissa, mutta minun mielestäni parsat ovat silloin raakoja. Ulkonäköä ja makua voi kohentaa sivelemällä lautasille oleville parsoille voisulaa.

Parsaherkuttelu jatkunee vielä ainakin parsapastalla ja ehkäpä myös ihanalta kuulostavilla gratinoiduilla parsakääröillä.

Myös marjakausi on avattu, valitettavasti vaan ulkomaisella tuotannolla. Pensasmustikat ovat niin makeita.


Kälyni löytämä juustokakun ohje täältä.

Onko muita parsahulluja?

12 kommenttia:

  1. Nytpä tiedän, mitä ostasn vaihteeksi huomenna ruokakaupasta! Kiitos siitä :)

    VastaaPoista
  2. Pakko myöntää, etten oo tainnu ikuna parsaa maistaa edes...:P Parsakaalia kyllä senkin edestä ;D

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä annoksia. Oma suosikkini on parsaa, voita ja kylmäsavulohta.

    VastaaPoista
  4. Zirk: herkulisia parsahetkiä :)

    Sanna-Mari: Suosittelen maistamaan. Parsakaalikin on minusta hyvää, etenkin keittona. Mutta enemmän pidän kukkakaalista, sitä meillä kuluu sesonkiaikana reilusti.

    Anonyymi: Kylmäsavulohi sopinee parsan kaveriksi hyvin. Nyt alkoi mielessä muhimaan kylmäsavulohi-parsa-pasta.

    VastaaPoista
  5. Hyvältä näyttää! Ja kakku oli todistetusti herkullista.

    VastaaPoista
  6. Hep! Minäkin tunnustan avoimesti olevani parsahullu. Valkoista parsaa syön kyllä sesongin ulkopuolella, mutta näin keväällä/alku kesästä parasta on vihreä parsa. Itse keitän sen nipuissa suolavedessä. Tänä vuonna olen suosinut kaupan hyllyllä luomuparsaa, se kun ei ole meidän huudeilla niin paksun puista kuin "tavallinen parsa", ja sen keittoajaksi riittää kylläkin 3-4min. Minun suosikki on parsa kera voisulan tai sitten kylmäsavulohen kanssa. Grillausta en itseasiassa ole koskaan kokeillutkaan, se kuulemma maistuu ihan eriltä kuin keitetty parsa... Täytyypi kokeilla.

    Ja täytyy kyllä sanoa, että parsan vaikutus munuaisiin on kyllä villi reaktio :)

    VastaaPoista
  7. Haltiakummi: Mun on vissiin pakko kokeilla parsaa ja kylmäsavulohta, kun tuli jo toinen suositus perään. Usein ostan kylmäsavulohen vakuumipakkauksessa ja se on ollut välillä aika kumimaista kamaa. Lienee syytä suunnata oikealle kalatiskille.

    Jos Hra Kepponen kuorii parsat, niin meilläkin riittää lyhyempi keittoaika. Mun piti oikein googlata, että miten parsa vaikuttaa munuaisiin. Voin sanoa, että en ole ikinä mitään huomannut, mutta enpä ole tutkinutkaan ;)

    VastaaPoista
  8. Joo, kyllä se pissa menee vihreäksi ja haisee ihan parsalle, meidän perheessä tämä jaksaa naurattaa edelleenkin joka kevät :))

    VastaaPoista
  9. Haltiakummi: Mä kävin ostamassa testinipun :) Ja kaveriksi kylmäsavulohta. Täytyykin muistaa kytätä, että minkä väristä tulee ulos ;)

    VastaaPoista
  10. Mulle tuli tästä postauksesta jotenkin kumma olo. Ihan hirveä nälkä! :D

    Mä rakastan vihreää parsaa, mutten ole sitä kotiin tänä keväänä ostanut. Hollandaise ja vihreä parsa ja vaikka kylmäsavulohi - ihanaa...

    VastaaPoista
  11. Jostain syystä sain vasta viime keväänä päähäni koittaa parsaa ja siitä tuli kyllä herkkuruoka samantien. Yleensä vaan keitetään parsat ja syödään sitruunalla maustetun voisulan kanssa mutta äiti vinkkasi myös keitosta. Ihanan paksua ja hauskaa vaihtelua. Töissä olen kohta syönyt parsarisottoöverit. Ne on kyllä vedetty ihan Vian eineksistä mutta itse tekemällä saisi varmasti parempaa.

    Kermainen parsakeitto

    500 g vihreää parsaa
    1 pieni sipuli
    1 rkl voita tai margariinia
    5 dl kasvislientä
    1 dl valkoviiniä
    2 dl kermaa
    100g sulatejuustoa
    1 rkl maissitärkkelysjauhoja
    1 dl hienonnettua persiljaa
    ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria


    Huuhtele parsat,poista kovat tyviosat ja kuori varret.Paloittele,mutta jätä nuppuosat pidemmiksi paloiksi.Kuori ja hienonna sipuli.Kuullota sipuli rasvassa kattilassa.Lisää joukkoon parsojen varsipalat ja kääntele hetki. Lisää joukkoon kasvisliemi ja valkoviini.Keitä noin 10 minuuttia kunnes parsat ovat pehmeitä. Lisää nuppupalat loppuvaiheessa ja keitä muutama minuutti.lusikoi joukkoon sulatejuusto ja persilja. Soseuta keitto sauvasekoittimella.Sekoita maissitärkkelysjauhot kerman joukkoon ja lisää ohuena nauhana joukkoon.Anna kiehua muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

    VastaaPoista
  12. Jenni: Kiitos ohjeestasi! Se kuulostaa todella herkulliselta, aion ehdottomasti kokeilla sitä. Juuri jo mietin, että mahtaisikohan keitto kestää pakastusta? Voisin nimittäin tehdä kerralla vähän isomman satsin ja laittaa osan pakkaseen.

    Leonida: Jotenkin arvelin, että sinä saattaisit olla myös parsaihmisiä :)

    VastaaPoista