16. toukokuuta 2012

Karthago

"Karthago on tuhottava": sanoin senaattori Cato. Yhden naisen tarkastusjoukko peräpohjolasta (turistioppaan kera) saapuu parituhatta vuotta myöhemmin tarkastamaan hommaa. Ei moittimista, homma hoidettu vimpan päälle. Yksi pieni raunionpätkä on ehkä alkuperäistä, loput rauniot Rooman valtakunnan aikaisia. (Eikä niitäkään ole kovin paljoa jäljellä).

Minulle jäi loppujen lopuksi Tunisin-reissussa vapaata yksi iltapäivä. En ollut ehtinyt lueskelemaan oppaita enkä tutkimaan kulkemista. Päätin ottaa itselleni aika kalliin yksityisretken hotellin respan välittämänä (johan se eksyminen oli koettu). Respalle vielä painotin, että oppaan on sitten osattava paikkojen historia hyvin. Järjestelyissä ei ollut mitään moitittavaa: opas selitti ensin yleisesti historian, ajoi minut kohteelle (rauniot ovat hajallaan kaupungissa), kertoi kohteesta, sitten kiersimme kohteen yhdessä tarkemmin ja sitten halutessani kiertelin vielä yksikseni. Reilussa neljässä tunnissa kiersin Karthagon rauniot, kävin La Marsan rannikkokaupungin kävelykadulla ja Sidi Bousaidin kylässä. Paluumatkalla ajelimme vielä töllistelemässä paikallisia miljoona kämppiä.

Maisemat olivat kerrassaan upeat. Raunioilla oli yllättävän vähän turisteja. Ei Karthago pärjää Roomalle, Akropolikselle tai Pompeijille, mutta pidin paikasta paljon. Olihan tämä varmasti yksi tämän vuoden tähtihetkistäni. Varmasti palaan vielä itsekseni kuviini monta kertaa. Retkeen saa hyvin vaikka koko päivän käytettyä. Lisäksi Tunisissa on hieno museo nimeltään Bardo (en ehtinyt).

Tässä makupaloja

Roomalaisen kylpylän raunioita (Antonius bath)
(kuvista leikkaantuu oikeasta reunasta pätkä pois, klikkaamalla näet koko kuvan)

Kuvassa näkyvä pylväs on 16m korkea ja puolet alkuperäisestä.Roomalaisia taloja:Atrium-pihaLattiamosaiikin osa

Bursan kukkula


Kuvassa näkyy hyvin vanhan Karthagon aikainen sotaveneiden satama ja kauppasatama.


Ranskalainen katedraaliMyöhemmin vielä muutamat makupalat suloisesta Sidi Bousaidista.

3 kommenttia:

  1. Mahtavia kuvia, mahtava iltapäivä sulla ollut! Alkoi heti tehdä mieli jonnekin sinisen meren ääreen ja historian havinaa kuuntelemaan.

    VastaaPoista
  2. Hienoja kuvia! Ihan kuin meidän latinan kirjassa olisi ollut tuo riikinkukko.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kiala ja Leonida. Kiala - harvoin kuulee enää nykyään, että joku on opiskellut latinaa. Isälläni olisi paljonkin kerrottavaa poikalyseon ja yliopiston pakolliseta latinasta, jonka rimaa hipoen läpäiseminen oli työn takana. Onneksi Asterix sentään on opettanut nuoremmillekin muutamia lauseita :)

    VastaaPoista