27. marraskuuta 2019

Pojat haluavat edelleen jouluisen puuhakalenterin

Se on kohta joulukuu. En todellakaan ole suonut ajatustakaan joulukalenterille. Enkä enää haluisikaan. Olisin valmis talviunille ja mitä jouluun tulee, voisin mielelläni herätä talviunilta valmiiseen joulupöytään.

Sain viikolla kuitenkin jouluisen puuhakalenteriherätyksen - vai pitäisikö sanoa shokin. Kuopus ilmaantui luokseni innostuteena: "Äiti, haluan jouluisen puuhakalenterin monilla herkuilla!"

Kasvollani saattoi loistaa paniikki tai tympiintyminen. Sosiaalisesti näppärä kuopus antoi heti siimaa minulle: "Äiti, voidaan jättää askartelut väliin ja niiden sijasta voit laittaa tontun taskuun jotain herkkuja".

Samalla kuopus listasi hänen kaikkien aikojen suosikkiherkut puuhakalentereista

Piparkakkujäätelö
Olemme tehneet piparkakkujäätelöä Flora Vispistä ja kondensoidusta maidosta sekä sotkemalla piparkakun murusia pehmenneeseen vaniljajäätelöön. Jälkimmäinen on kuopuksen suosikki.




Pipareiden koristelu
Pojat ovat aina tykänneet koristella pipareita. Innostus nousi aivan uudelle tasolle, kun vihdoin tajusimme, kuinka pipareita koristellaan. More is more - todellakin!

Nämä esikoisen ala-asteen luokkaretkirahaston kartuttamiseen koristellut piparit toimivat inspiraation lähteenä meille. Piti meikäläisenkin elää yli 4-kymppiseksi ennenkuin tajusin kuinka pipareita koristellaan ;) Meni vielä vuosi ennenkuin opin syömään koristeltuja pipareita. Ensin tietysti herkutellaan osa koristeista pois. Sitten syödään pipari muutaman koristeen kera. Nuoriso-osasto on neuvonut minua, miten koristepiparin syömisen nautinto kasvaa.


Pipareiden leivonta
Oikeaoppinen suoritus menee kuulemma näin. Otetaan paketti kaupan piparkakkutaikinaa sulamaan. Sulamista odotellessa taikinasta saa napsia pieniä makupaloja. Leivotaan loput taikinasta, jos jotain on jäänyt, pipareiksi. Pipareita ei säästetä jouluun vaan ne syödään heti.

 Tässä kuvamuisto useamman vuoden takaa. Näköjään pipareiden leivonta on aloitettu, kun vielä Halloweenkoristeet roikkuu katosta

Glögi-ilta
Kuopus rakastaa glögiä. Glögi-illassa saa nautiskella paljosta glögistä ja pipareista. Vaikuttaa siltä, että joulukuusta on tulossa varsinainen piparikuukausi. Minä mietin, että glögi-illassa voisi vaikka maistella paria eri glögiä.

Pitäisi saada rekrytoitua meidän 15-vuotias mukaan joulukalenteriin, niin voisin saada joulutorttuja. Teiniä ei tosin tänä vuonna yhtään kiinnostanut ajatus jouluisesta puuhakalenterista. Taisi tuhahdella sille halveksivasti. Voinhan se olla, että mieli vielä muuttuu asian suhteen. Vielä viime vuonna teini jaksoi reklamoida Kalenteritontun osa-aikaeläkkeestä, hänestä joka päivälle olisi pitänyt olla puuhaa tai herkkua.


Riisisuklaa
Ainoa uusi toive oli, että tekisimme yhdessä riisisuklaata. En muista, että onko kuopus ikinä tehnyt kanssani riisisuklaata.
Näillä jouluisten herkkujen valmistuksilla ei tosiaakaan koko kalenteria saa kasaan, mutta ne ovat kuulemma niin hyvät, että kaikki voi tehdä kahteen kertaan. Kalenteritonttumme oli jo viime joulukuussa osa-aikaeläkkeellä, eli oli päiviä, jolloin tontun taskussa ei ollutkaan mitään. Sama linja jatkuu tänä vuonna, on mahdollista että tontun eläkepäivien määrä on kasvanut viime vuodesta. Takana on ainakin 10 joulua jouluista puuhakalenteria. En pitäisi pahakseni vaikka Toivo Nuutikki Tähtönen jäisi kokonaan eläkkeelle. Varmaan tätäkin joulukalenterirumbaa muistelen myöhemmin kaihoisani "Oi niitä joulukalenteriaikoja!".

Kalenteritonttu Toivo Nuutikki Tähtönen. Hänen taskuunsa ilmestyy tehtävälappu tai pientä herkkua.

17 kommenttia:

  1. minulle jo iski joulukalenterinostalgia. Nuoriso ei oikein tunnu innostuvan pelkistä joulupuuhailuista. Mutta pikkujoulubileet saan järjestää. Siellä kuulemma leivotaan piparkakkuja ja syödään niitä.
    (mikäköhän urbaanilegenda villitsee nuorison piparkakkuvillitystä? saako kanelista jotain tutinoita?)

    Ajattelin nykertää noin kolmen sekunnin varoitusajalla jonkinlaisen puuhajoulukalenterin, tai jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aika varma, että minuunkin tulee iskemään joulukalenterinostalgia. Kunhan nyt ensin pääsisin tästä puuhakalenterista eroon :D

      Pikkujoulubileet kuulostavat kivoilta. Minäkin olen ihmetellyt, että mikä ihme saa nuorison villiintymään pipareista?

      Poista
  2. Ei vitsit mitä pipareita! Mulla alkoi heti sykkiä pipari-inspiraatio jossain otsalohkon suunnalla ja haluan tehdä just tuollaisia <3

    Minulla myös on ollut mielessä jonkinlaisen semitoiminnallisen joulukalenterin keksiminen pojille. Piristäisi kummasti kaamosta, kun keksisi yhteisiä jouluisia juttuja sopiviin rakoihin. Niille päiville, joille ei mahdu piparinkoristelua tai torttujen leivontaa, voisi sujauttaa vain suklaakonvehdin tontun taskuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Tulin vielä iltasella toistamiseen tuijottamaan noita piparin kuvia. En nyt pääse noista irti :D Ja tosiaan - riisisuklaa on unohtunut multa kokonaan. Se kans käyttöön poikien kanssa!

      Poista
    2. Pienet puuhat ovat mukavia yhdessä lasten kanssa. Siinä tulee samalla vähän alustavaa oppia leipomisesta, uunin käytöstä jne. Eikä välttämättä tarvitse enää joulunpyhinä olla pöydässä torttuja ja pipareita, kun niitä on jo syöty aiemmin. Lisäksi lapsityövoima laittelee mielellään koristeita ja voi leipoa vaikka jonkun kuivakakun pakkaseen.

      Nuo karkkipiparit olivat aivan mahtavia. Hyvä, että joku oivaltaa uusia tapoja. Itsehän tuohon saakka tuhrustin niillä sokerikuorrutteella vähän jotain epäonnista kuviota pipareihin :D

      Poista
  3. Tämähän vaan osoittaa että yhteisistä puuhista joulua odotellen ollaan pidetty kovasti. Osa-aika eläköityminen kuulostaisi ihanalta, myös itselle. Vielä on kuitenkin jaksettava painaa töitä täysillä. Kivaa joulun odotusta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluinen puuhakalenteri on todellakin jättänyt poikiin jäljen. En olisi uskonut, että sitä pyöritetään yli vuosikymmen. Kuopus on vuorostaan hyvässä puuhailuiässä.

      Kiitos samoin - kivaa joulun odotusta!

      Poista
  4. Ymmärrän niin hyvin, että joulu olisi kiva skipata. Odotan joulua, jolloin voin paeta muualle, ehkei sellaista tosin tule koskaan.

    Mutta noi piparkakut ovat jäätävän upeita. Kotona tehty riisisuklaa on muuten loistavaa herkkua. Vinkki, sulata mikrossa Fazerin Dajm suklaalevy, voi toki olla muutakin ja sekoita sulanut herkku riisimuroihin ja kappas on vieläkin helpommat suklaariisimurot tehty ja älyttömän hyviä. Taivas vain rajana näissä riisisuklaissa ja tein näitä usein lasten synttäreille silloin, kun olivat pieniä.

    Tsemppiä herkkujen tekoon. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä haluaisin joulua skipata, haluaisin että se valmistuisi itsekseen :) Voisin kömpiä valmiiseen pöytään ja sitten jouluaterian tai ateroiden jälkeen voisin hautautua sänkyyn lukemaan ja herätä ehkä sitten, kun on hiihtokelit :) Siivoukset, kokkaukset, lahjojen hankkimiset voisin mielelläni skipata.

      Kiitos tuosta riisisuklaavinkistä. Enpä ole ikinä tullut kokeilleeksi käyttää siihen suklaalevyä. Mitenköhän sitä aina ajautuukin tekemään asiat samalla tavalla?

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  5. No nyt on pipareissa kerrankin kunnolla koristeita! :-D Ehkä jopa hieman liikaakin. ;-D Inhoan "koristeltuja" pipareita, joissa on muutama viiru sitä punaista tai valkoista massaa (mitä se nyt on). Ihmisten kiusaamista suorastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minusta tuossa pipareiden koristelussa more is more :D Minustakin noiden karkkipipareiden jälkeen pari raitaa sokerikuorrustusta on yhtä tyhjän kanssa.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  6. Saisinkohan rekrytoitua meidän teinit piparinkoristeluun, jos ostaisin valtavan irtarisärkin koristeina:) Sain ne kertaalleen jo paistamaan piparit ja tuo piparijätski kuulostaa myös ihanalta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ostat pussillisen irtokarkkeja, joista itse tykkäät, niin tilannehan voi päättyä vain hyvin. Uskoisin, että teinit innostuvat pipareiden koristelusta, jos eivät innostu, niin sitten voit syödä itse kaikki ylijääneet irttarit :) Piparijätskin tekoon on ainakin helppo rekrytoida teinejä.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  7. Oh, enpä ole muistanut kondisjätsiä! Helppoa ja ihanaa, pitäisköhän tänä vkl... Kiitos muistuksesta. Tsemppiä ja voimia kalenterin kanssa, osa-aika eläke Tietenkin lisääntyy vuosi vuodelta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Floravispistä ja kondensoidusta maidosta tehty jäätelö on kyllä tosi helppoa. Meillä osa perheestä valittaa, että siitä tulee hieman liian makeaa. Se korjaantuisi varmaan laittamalla vähän jotain kirpeää marjaa sekaan.

      Poista
  8. Ihana perinne teillä tällainen "puuhakalenteri"! Tuon jäätelö vaikuttaa todella herkulliselta. Pitäisikö itsekin kokeilla sitä.
    Kivaa lauantaita 😊 ulkona paistaa AURINKO!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhakalenterista on todellakin muodostunut perinne, se on samaan aikaan ihana ja vähän raskas. Varmasti muistelen haikeana puuhakalenteria sitten, kun joskus pääsen siitä eroon ;)

      Kävin päivällä ihastelemassa aivan mahtavaa säätä. Aurinko ja pieni kerros lunta tuntuivat niin ihanalta!

      Kivaa viikonloppua!

      Poista