29. kesäkuuta 2015

Perheloma Samoksella

Palaan vielä tarkemmin juhannuksen tunnelmiin eli viikon perhelomaamme Samoksella. Matkamme oli Finnmatkojen valmismatka. Hotellimme Doryssa Seaside sijaitsi pienen Pythagorionin kylän ulkopuolella suoraan rannalla. Meille tärkeimpiä asioita ovat uima-allas, ranta ja ruoka, joten aloitetaanpas niistä.

Doryssa Seasidella oli yksi reilun kokoinen uima-allas, lastenallas ja poreallas. Allasalueella oli aurinkopetejä, joita kielloista huolimatta kaikki varailivat. Kukonlaulun aikaan ei täytynyt olla paikkaa varaamassa ;) Rannalla oli maksullisia petejä. Uima-altaan matalassa päässä kävi ruuhkaisempina aikoina kuhina, lapsia riitti. Paikan hyvänä puolena meille oli se, että lapset ovat kaikki samassa altaassa, joten heitä on helppo vahtia. Plussaa jämäkästä allasvahdista. Jos tulevaisuudessa valitsisin rantalomahotellia, niin ehkä valitsisin paikan, jossa on useampia altaita, vesiliukumäkiä ja peräti joku rauhallinen allas aikuisille.


Ruuhkaisin aika

Kaunis iltavalaistus

Ranta oli todella kaunis. Meri oli aivan huikean värinen! Ranta oli hiekkaa ja sileiksi kuluneita pikkukiviä. Hotellin alueen kohdalla oli puita ja pehmeä, syvänvihreä nurmikko. Esikoisen kanssa sukelleltiin, hän näki paljon pikkukaloja ja rapujakin. Itse tarvitsen maskin vahvuuksilla, koska en nähnyt yhtään mitään :(

Ranta oli pitkä ja siellä oli mahdollista olla myös omassa rauhassaan oman alustan päällä.


Esikoinen valmiina sukellukseen

Omaa rauhaa ja mikä maisema!

Hotellin rantaa

Matkapakettiin oli mahdollista ostaa All Inclusive lisämaksusta. Koska lapset söivät ilmaiseksi, AI-paketti oli järkevä valinta, etenkin kun hotellin hintataso muuten oli korkea. Tarjolla oli buffet-aamiainen, -lounas ja -illallinen sekä yksi pöytään tarjoiltu illallinen ja 10-18 välissä tarjoilu altaan snack-baarista. Ruoka oli sen verran maukasta, että mihinkään muualle ei tullut tarve poistua syömään. Pojat nauttivat allasbaarista täysin siemauksin. Uimisen välissä nassikoihin upposi uskomaton määrä pizzasliceja, limsaa ja jäätelöä. Niitä oli kätevä käydä hakemassa aivan altaan vieressä sijaitsevasta baarista.

Parasta ruokaa oli tomaatit, feta, grillatut munakoisot ja grillikala sekä suklaamoussekakku, baklava ja sen kreikkalaiset sukulaiset. Aamiaispöydän herkku oli pikkuletut. Yksi lapsista söi matkan aikana 100 pikkulettua. Hänen on turha tänä kesänä vinkua, että paistetaan lettuja :D

Prototyyppilounasannos

Illallinen Tavern by the Sea ravintolassa oli ihana


Hotellissa oli päärakennus sekä kreikkalaiseksi kyläksi rakennettu pienistä taloista muodostuva alue. Kylä kirkkoineen ja aukioineen oli todella suloinen. Päärakennus on sisältä uudistettu vaaleaksi, muuten se oli aika mitäänsanomaton laatikko ulkonäöltään. Hotelli oli erittäin siisti ja sen yleisiin tiloihin oli satsattu, niissä oli kiva istuskella. Erilaisia houkuttelevia nurkkauksia löhösohvineen oli useita.

Hotellin kyläpuoli 

'

Pythagorionin on aika pieni kylämäinen paikka. Satama-alueella ja sinne vievällä kävelykadulla on paljon ravintoloita ja turistikauppoja. Alue on tunnelmallinen ja viihtyisä. Satamasta voi ostaa erilaisia venematkoja ja kävelykadulta vuokrata autoja, skoottereita tai fillareita. Vesi/huvipuistot ja ostoskeskukset puuttuvat.

Minulla oli haaveena kierrellä autolla Samoksen saarta. Heraionin temppelin rauniot olisi ollut minulle juuri passeli paikka tai Pythagorionin arkeologinen museo. Molemmat olisivat olleet lyhyen matkan päässä. Lähellä Pythagorionia on myös pieni Panagia Spilianin luostari sekä 500eKr luodun Eupalinoksen vesijohtojärjestelmän rauniot. 7km päässä Pythagorionista on kuvien perusteella hieno Psili Ammosin ranta. Ripeäsi toimimalla nämä olisi varmasti ehtinyt kaikki kokea yhdessä päivässä tai sitten rauhallisemmin kahdessa päivässä. Samokselta pääsee myös retkeilemään muille saarille, kuten Symille, tai vaikka Turkkiin. Efesoksen rauniot Turkissa kuulostivat todella houkuttelevilta. Eli kyllä Samoskin tarjoaa tekemistä, vaikka onkin selvästi pienempi ja rauhallisempi lomakohde.

Vietimme matkalla 15. hääpäiväämme ja sain näin ihanat kukat Hra Kepposelta

Pojat olivat niin uimisen, uusien kavereiden ja pizzan lumoissa, että kieltäytyivät poistumasta hotellista yhtään mihinkään :( Pojat muuten kävivät neljänä päivänä Fun Break kerhossa ja tykkäsivät. Jopa 10v nihkeä kerholija piti Fun Breakista, joten siellä osasivat hommansa. En sitten viitsinyt lähteä kiskomaan vastahankaisia lapsia katsomaan pylväänpätkiä ja jatkoin dekkareiden ahmimista auringonvarjon alla. Viikko meni nopeasti nauttiessa auringosta, merestä, uimisesta ja ruuasta. Ainoaksi kosketukseksi elämään hotellin ulkopuolella jäi pienet kävelyt Pythagorionin satamaan. Yhdellä kävelyllä poikkesimme katsomaan linnanraunioita. Se kyllä kannatti, näkymät olivat kertakaikkiaan upeat.

Linnanraunioiden vieressä oli suloinen pieni kirkko kellotapuleineen. Kukkulan päältä näkyi myös Pythagorionin talojen oranssit katot.



Näkymä Pythagorioniin päin

Ja sitten ne henkeäsalpaavat merelliset rauniomaisemat





10 kommenttia:

  1. ooh - tuskin maltan odottaa...! (paitsi nykyinen maailmanpoliittinen taloustilanne himppasen verran tuo jännitystä tilanteeseen)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa lomaa teille! Samoksella varmasti ilmapiiri pysyy rauhallisena, mutta käteistä varmaan kannattaa varata mukaan.

      Poista
  2. Ihanan rento matka, vaikka ne pylväät nyt jäikin näkemättä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasi melkein ottaa koville jättää pylväät ja rauniot väliin :D Monta päivää rentoilua alkoi jo hetkellisesti ahdistaa, mutta sitten pääsin hyvää flowhun ja parempaan dekkariin :D :D

      Poista
  3. Ah mikä iltavalaistus ja oma rauha. Nami noita herkkuja, kreikkalainen feta, sipulit ja tomaatit niin makeita, ihan parasta. Ollaan tuotu Kreikasta sipuleita Suomeenkin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en voi Suomessa syödä juurikaan tomaatteja, koska ne ovat niin kitkeriä, että alkavat närästämään - eivätkä ne usein kovin kummoiselta maistukaan. Kreikkalaiset luomutomaatit maistuivat niin hyvältä ja niitä pystyi syömään rajoituksetta :) Tosin rajoituksetta meni baklavaa ja halvaakin :D vaikka ei olisi pitänyt.

      Poista
  4. Aivan huikean ihanat kuvat ja ....kuinka suloiset kukat Mr Kepposelta. Sulla on loistomies ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnanrauniot olivat varsin yllättävä paikka. Sitä vaan jäin miettimään, että kun tuollainen täysin ilman mainintaa oleva paikka oli noin hieno, niin millaisia ne top paikat sitten mahtoivatkaan olla ;)
      Hra Kepponen suhteen tein hyvän valinnan 20 vuotta sitten.

      Poista
  5. Tätä oli tosi kiva lukea! Kuulostaa siltä, että teillä oli tosi kiva loma. En kyllä tajua, kuinka joku voi syödä viikona aikana sata pikkulettua. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli rentouttava uimisen ja auringon täytteinen loma. Pojat saivat polskia sydämensä kyllyydestä :)

      Kasvaviin poikiin mahtuu yllättäviä määriä ruokia, etenkin kun sattuvat syömätuulelle :D Esikoinen syö nykyään saman verran ruokaa kuin aikuinen. Mutta joo, olihan tuo 100 lettua sinänsä saavutus - ehkä vähän kyseenalainen sellainen ;)

      Poista