18. joulukuuta 2013

JouluKepponen 7 : Piparkakkukuusi


Meillä oli tänään piparkakkutalkoot. Työvoimana oli kaksi naista ja viisi poikaa. Meillä oli kunnianhimoinen määrä tekemistä, mutta lapsityövoima jumitti television ääreen ja siksi osa vielä kesken ;)

Ystävälläni on muotit piparkakkukuuseen. Malleja löytyy myös netistä tulostettavaksi. Teimme pienemmät kuuset noin puolesta kilosta taikinaa per kuusi käyttäen vain osaa muoteista. Kokosin kuusen sokerikuorrutteella, enkä malttanut odottaa sokerikuorrutteen kuivumista ennen kerrosten lisäämistä. Se saa helposti kuusen vinoon. Suosittelen joko malttia tai sulaa sokeria.

Laskelmiemme mukaan kuuseen piti tulla 12 kerrosta. Olen taas huiskinut sinne ja tänne, joten kerroksia tuli 11 kpl. Mutta se ei tunnu olevan niin nokonuukaa. Kahta alinta kokoa tähtiä on yksi ja muita kaksi. Välissä on pienet ympyrät.

Piparkakkukuusen tekeminen oli mukavaa näpertämistä. Aikaa siihen kuluu, mutta minusta se on helpompi kuin piparkakkutalon tekeminen.

Kokoomisvaihe

7 kommenttia:

 1. Onpa hieno! Ja erityisesti tuo pikkutähti tuolla päällä :) Minä taidan ottaa tämän myös ohjelmistoon - mutta vasta ensi jouluna. Nyt saan jo muutenkin jaella pipareita kaverille, kun ei millään ehditä itse syömään kaikkea. Leipominen olisi niin kivaa, mutta kuka ne kaikki söisi...?

  VastaaPoista
 2. on kyllä näyttävä koriste.
  Onko vaivannäkö vielä kohtuuden rajoissa: kannattaako tuommoista väkertää opettajille lahjaksi?

  VastaaPoista
 3. Onpas kivan näköinen! Tätä pitää joskus kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Sara S.
  Kiitos Sara :)


  Terhi:
  Kiitos :)
  Minulla on harkinnassa, että piparikuusta ihailtaisiin viikko. Jos olisimme joulun jälkeen kotona, niin sitten ehkä vielä toinen viikko. Veikkaan, että sen jälkeen kuusi on sen verran pölyistä kamaa, että ei kannatta syödä.

  Meillä piparit katoaa hetkessä. Kolme pientä mutta tehokasta syömäkonetta takaa sen :)


  marikan polut:
  Kiitos Marika :)
  Toisethan tekevät piparkakkutalojakin lahjaksi, itselläni kärsivällisyys ja kestokyky loppuu ensimmäisen osalta kesken. Joten minun on hiukan vaikea arvioida, että olisiko piparikuusista lahjaksi. Se voisi toimia, etenkin jos lapset auttavat koristelussa. Kaikki palat koristeluun kerralla ja sitten noin 20-30min kuivatusta ja sen jälkeen kasaus. Koristelu on kivaa ja alimpiin paloihin riittäisi koristella kärjet. Kasaus on minusta se ongelmallisin vaihe, jos se tekee sokerikuorrutteella. Jokaista kerrosta pitäisi kuivattaa vähintää vartti. Eli kokoaminen vie aikaa 2 1/2 tuntia (siis lähinnä odottelua). Sulatettu sokeri toimisi paljon näpsäkämmin, mutta pitäisi pystyä jotenkin sivelemään pohjaan, koska paloja ei voi kastaa sokeriin. Ehkä joku silikoninen pullasuti toimisi. Jos minulla olisi aikaa niin voisin itse kuvitella tekeväni 2-4kpl sarjana.  Vauhtivekaroiden äiti:
  Kiitos :)

  VastaaPoista
 5. Upea! Aion kokeilla.

  VastaaPoista