26. huhtikuuta 2025

Herkullinen ja helppo parsapiirakka sekä Dandan-nuudelit

Yritän säännöllisesti kokeilla uusia reseptejä, vaikka arjessa siihen on aikaa rajoitetusti. Pitäisi ehkä harkita taas pitkästä aikaa Ruokaboksin tilaamista, jos siitä saisi kivoja uusia vinkkejä. Ennen pääsiäistä ystäväni Ilona jakoi löytämänsä parsapiirakka reseptin viestillä, että tämä näyttää niin hyvältä, että päätin jakaa sen. No niinhän se näyttikin. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Tarjoilin tämä herkun pääsiäisbrunssillamme

Resepti löytyy täältä: Täyteläinen parsapiirakka – Perinneruokaa prkl | Meillä kotona

Pohja valmistuu helposti kaupan valmiista lehtitaikinasta (600g). Se asentellaan leivinpaperille uunipellille. Reunaan leikataan melkein pohjaan saakka koristeviillot ja reunat voidellaan kananmunalla ja ripotellaan päälle siemensekoitusta. Kannattaa pistellä reikiä lehtitaikinapohjaan ettei se kohoa turhanpäiten. Pohjaa esipaistetaan 200-asteessa noin vartin verran.

Kun pohja esipaistuu ehdit sinä aikana valmistamaan täytteet. Pohjalle tulee sitruunainen vuohenjuustotahna. Valmistin sen muussaamalla 200g vuohenjuustopötkön haarukalla ja notkistamalla sitä sitruunamehulla (n. 2 rkl). Vuohenjuustokastike levitetään esipaistetulle pohjalle. Sen päälle asetellaan parsat. Parsoista pitää poistaa kuiva tyviosa. Minä myös kuorin niitä kevyesti. Sitten paistetaan lisää 20 min. Kun piirakka on uunissa, kannattaa keittää valmiiksi kananmunat. Ne jätetään vähän löysäksi ja ohje neuvoo keittämään niitä 5min

Ja piiras takaisin uuniin

Vielä viimeinen täyte ja kolmas paistokerta. Tällä kertaa piirakan päälle laitetaan ilmakuivattua kinkkua 100g. Osa perheestäni oli sitä mieltä, että ilmakuivattua kinkkua olisi voinut olla reilumminkin. Piirakkaa paistetaan vielä 10 minuuttia, jotta kinkku rapeutuisi. 

Anna piirakan vähän käähtyä koristele se rucolalla ja asettele puolitetut kananmunat piirakan päälle. Piirakka oli niin täyttävää, että minulle riitti yksi pala. Nälkäinen nuoriso söi piirakan päälle vielä bagelit.

Tämä on minusta varsin hyvä resepti. Reseptin on tehnyt kokki Mika Rampa ja hänen osaltaan uusia reseptejä on tulossa uuteen blogiin. Yritän löytää tieni sinne hakemaan lisää inspiraatiota.



Vaarikin tykkäsi parsapiirakasta

Sain vaarilta vaihtarina mämmiä ja herkuttelin sen kerman ja sokerin kanssa

Sitten vielä samaan putkeen arkiruokavinkkaus: Dandan-nuudelit. Muutama vuosi sitten nettiin ilmaantui useampi Dandan-nuudeli resepti. Ne kaikki pohjautuvat kiinalaiseen Sichuanin alueen jauhelihanuudeliruokaan. Olemme päätyneet käyttämään niistä suoraviivaisinta K-ruokakaupan ohjetta.

Dandan-nuudelit | Reseptit | K-Ruoka

Pari huomiota reseptistä. Ensinnäkin ruoka on aika rasvainen ja kaloripitoinen! 100 grammassa Dandan nuudeleita on kaksi kertaa niin paljon rasvaa kuin perinteisessä makaroonilaatikossa. 

Reseptissä neuvotaan käyttämään porsaan jauhelihaa tai sika-nautaa. Olemme kokeilleet korvata jauhelihan vähärasvaisemmalla naudanjauhelihalla. Se ei ime samalla lailla mausteita ja makua itseensä. Siksi en voi suositella sitä.

Reseptissä käytetään 0,5dl rypsiöljyä. Se kuulostaa aika paljolta. Päälle tulee vielä 4 rkl seesamiöljyä. Olen kokeillut pienentää öljymäärää. Siitä on mahdollista vähän nipistää, mutta öljykin on olennainen osa reseptiä. Se mitä voi vähän pienentää on kevätsipulin määrä. Suosittelen, etenkin jos sipuli aiheuttaa sinullekin helposti närästystä.

Maapähkinöitä en ole alkanut erikseen wokkaamaan vaan olen käyttänyt suolapähkinöitä murskattuna.

Lopputulos on mukavan mausteinen ja jotenkin lohturuokamainen nuudelihässäkkä. Ehkä enemmän kolean talvisään ruoka, joka sopii siis myös Suomen kevääseen. Tänään satoi rakeita useampaan otteeseen Helsingissä. 

Kohtahan tässä voi alkaa odottelemaan uusia perunoita, kesäkeittoa ja syödä äkkiä loput sienet pois pakastimesta.

Dandan-nuudelit

Mukavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

  1. Hyviltä näyttää! On tosiaan vilakkaa. Tein aamulla tunnin lenkin ja palellutin sormet (oma moka). Kokkailuvuorossa on tänään perusjauhelihakastiketta, jonka sekaan paistan makaronilaatikosta jääneen puoli pakettia pekonia. Eiköhän nälkä siirry taas... Leppoisaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen ajettiin kaverin kanssa Turkuun ja matkalla satoi vettä, vähän räntää ja sitten paistoi aurinkokin. Sellaiset kevätkelit :D Niihin sopii kuumat keitot ja rasvaiset nuudelit :D Ja jauhelihakastikehan sopii joka päivään.

      Poista
  2. Herkulliselta näyttää - mukavaa viikonloppua !

    VastaaPoista
  3. Kiitos Täyteläisen parsapiirakan reseptin jakamisesta. Minä rakastan sekä parsaa että prociutto di crudoa eli ilmakuivattua kinkkua. Juuri kävin Lidlissä ja nappasin mukaan pari paketti tuota herkkua. Jännää, että piirakkaan lisätään vielä kananmunan puolikkaat - menee kokeiluun. Nyt alkoi tehdä taas mieli mämmiä ja meiltä se on jo ihan loppua. Toivottavasti vielä löytyi kaupasta tätä pääsiäisherkkua vielä. Dandan-nuudelit kuulostavat minusta turhan rasvaisilta.
    Mukavaa lauantai iltaa Rva Kepponen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo parsapiirakka oli todella ruokaisaa ja hyvänmakuista - ja onhan se näyttävän näköinenkin. Minä tykkään parsasta todella paljon ja nappasin taas puntin mukaan kaupasta eilen. Yhdellä puntilla ei koko perhettä ruokita, joten mietin, että mitä tekisin siitä ensi viikolla lounaaksi.

      Dandan-nuudeleiden hyväksi pitää lukea se, että suurin osa rasvasta on kuitenkin pehmeitä hyvälaatuisia rasvoja eli rypsiöljyä. Maun ja helppotekoisuuden vuoksi meillä uppoaisi Dandan-nuudelit hyvin arjessa, mutta ei niitä voi alkaa joka viikko tekemään rasvaisuuden vuoksi.

      Poista
  4. Onpa ihanan näköinen piirakka. Varmaan hyvää.
    Dandan nuudeleita olen useasti ajatellut kokeilla, mutta vielä siis vasta ajattelen 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakka on varsin näyttävä, meillä jopa nuoriso oli, että oon tämähän on kuin jossain ravintolassa tai huippukahvilassa tarjolla oleva piiras. Makukin oli oikein hyvä!

      Kannattaa kokeilla Dandan-nuudeleita. Niiden ainoa vika on se, että ovat niin hyviä ja jotenkin nuudeleita on vaikea tarjoilla minkään salaatin kanssa, joten nuudelit loppuvat hetkessä ja tekisi mieli lisää :D

      Poista
  5. Oi tuo parsapiirakka sai kyllä veden nousemaan kielelle. Pitäisi varmaan itsekin kokeilla tuon tekemistä vaikka vappuna! Kiitos vinkistä"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsapiirakka oli maultaa hyvä ja onhan se ulkonäöltäänkin tosi houkutteleva. Sopisi myös vappuun erinomaisesti. Meillä joudutaan vappuna kattamaan pöytään perinteiset nakit ja perunasalaatti ja jälkkäriksi vohveleita.

      Poista
  6. Löysin tuoreita parsoja ja mietin, että pakko kokeilla tuollaista piirakkaa tehdä. Kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaikki tykkäsivät tuosta piirakasta. Toki vuohenjuusto on vähän sellainen aines, joka jakaa mielipiteitä. Toiset eivät tykkää lainkaan.

      Poista
  7. Uusia reseptejä testaillessa osuu väkisinkin kohdalle myös sellaisia, joita haluaa kokeilla uudelleen. Minä olen aika laiska testailija, vaikka tykkäänkin katsella reseptejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen vähän laiska reseptien testaaja, koska jos ruoka ei olekkaan hyvää, niin se sapettaa raskaasti. Vaikka laitan paljon ruokaa ja osaamiseni on ihan hyvällä tasolla, niin minulta puuttuu sellainen reseptilukutaito, jolla osaisin poimia arkeen sopivia maukkaita reseptejä. Mieheni saattaisi sanoa tässä kohtaa, että on siihen osasyynä se, että vaikka olemme kaikkiruokaisia niin olemme myös vähän nirson puoleisia. Jos reseptin ensimmäisellä kokeilulla ruuasta tuli alle keskitason ateria, niin se jää heti kertakokeiluksi.

      Poista
  8. Voi ihme miten hyvän ja houkuttavan näköiset tarjoilut 🌿
    Kaikeksi onneksi meillä on kohta iltapalan aika 😀

    VastaaPoista
  9. Tarkkaan tutustuin resepteihisi, varsin huonosti kuitenkaan sytyn uutta kokeilemaan. Olen vähän samanlainen kuin Sartsa.
    Hyvin esittelet reseptit ja kauniisti on valis syötäväkin esillä.
    Ehkä joku kerta kokeilen tuota nuudeliruokaa. Parsaa ostin eilen. On hakusessa, miten sen valmistan. Tykkään kuitenkin parsasta.

    VastaaPoista