Ruokajuttuja pitkästä aikaa
Minullahan ei ole edes Tiktokia (ja uskon, että pysyn päätöksessäni ainakin vielä olla lataamatta sitä puhelimeeni), mutta Tiktokissa trendannut turkkilaisen äidin pastaresepti saavutti minutkin muualla somessa. Jos reseptin perusainekset ovat pasta ja jauheliha, niin se päätyy yleensä meillä aina kokeiluun. Molemmat ovat perusraaka-aineitamme. Haluaisin sanoa, että perusraaka-aineemme on härkis ja kvinoa, mutta ollaan jämähdetty kokkauksessamme suomalaisiin suosikkeihin eli jauhelihaan ja kanasuikaleisiin.
Turkkilaisen pasta resepti löytyy myös ainakin Iltalehdestä sekä Kotiliedestä. Tässä linkki jälkimmäiseen https://kotiliesi.fi/resepti/turkkilainen-pasta/
Turkkilaisessa pastassa jauheliha paistetaan rapeaksi. Keitetyn pastan päälle tulee turkkilaisesta jugurtista tehtyä kastiketta. Siinä on mausteena rutkasi valkosipulia ja hieman suolaa ja pippuria. Jauhelihan lisäksi tulee pilkottuja tomaatteja. Sitten tulee vielä toista kastiketta, eli sulaa margariinia johon on sekoitettu paprikajauhetta. Annos koristellaan lehtipersiljalla.
Mikä oli perheen mielipide turkkilaisesta pastasta? Ihan ok.
Sanoisin, että vastaanotto oli aika laimea. Kuopus totesi, että hän söisi mieluummin edellisenä päivänä tarjoiltua uunifetapastaa vaikka kolme päivää putkeen. Minusta pasta oli maukas, tosin paprikavoisula ei puhutellut. Loraus yrttiöljyä saattaisi ajaa saman asian. Lehtipersiljakaan, joka toki on parempaa kuin tavallinen persilja, ei puhutellut. Laitoimme aika rutkasti valkosipulia jugurttiin, joka sitten vähän närästeli illalla. Jauhelihan mausteet olivat minusta hyvät, samoin jugurttikastike. Ehkä tässä reseptissä olisi aineksia tuunaamiseen.
***
Kun uunifetapastaresepti julkaistiin kokeilin sitä heti pari kertaa. Pojat olivat silloin paljon pienempiä, eikä ruoka koko perheelle. Minusta se oli myös hieman pliisu. Pitkästä aikaa annoin uunifetapastalle uuden mahdollisuuden. Tein alkuperäiseen reseptiin maustamislisäyksiä. Lisäsin uunivuokaan tomaattien sekaan sipulia sekä valkosipulia, josta osan laitoin fetan päälle. Lisäksi laitoin aika reilusti Provencen yrttimaustetta. Tuoreen chilin sijasta käytin chili flake maustetta. Valmiin pastan päälle silppurin reilusti tuoretta basilikaa. Ai, että tuli hyvää!
Netistä uunifetapastaohjeita löytyy monta, mutta tämä lienee ”se aito ja alkuperäinen"
https://liemessa.fi/2019/02/uunifetapasta/
Oletko kokeillut jo näitä palstoja? Jos et, niin kumpi houkuttelee enemmän?
Kivaa alkanutta viikkoa!
En ole testannut kumpaakaan, mutta jos sen tekisin, niin (tietysti) ilman valkosipulia. 😄 Hyvää alkanutta viikkoa!
VastaaPoistaUunifetapasta on yksi arjen vakkariruoista. Pastaruoista puheenollen, oletteko kokeilleet Blankon lammaspastaa? https://www.pikkutalo.com/2016/03/turkulainen-klassikko-blankon.html?m=1 Toimii erittäin hyvin myös naudan fileestä tehtynä tai välillä ilman lihaakin :)
VastaaPoistaMietin mitä ruokaa olin tehnyt viime syksynä, kun se oli ollut niin hyvää että tein kahteen kertaan ja mieskin siitä tykkäsi niin, että olisi syönyt seuraavalle päivälle säästämänikin. Meni jonkin aikaa, ennen kuin muistin että sehän oli tuota uunifetapastaa :) Ihan sitä varten voisinkin kasvattaa muutaman amppelitomaatintaimen ja basilikaa. Tässä pastana käytin tagliatellea.
VastaaPoistaTällä hetkellä kiinnostaisi kokeilla orzopastaa. Kesällä kantarellien aikaan voisi kokeilla kantarelli-lehtikaalilisukkeella orzottopastaa https://kotiliesi.fi/resepti/orzottopasta/