2. syyskuuta 2022

Minun kesätyöhistoriani - blogihaaste

Marjo haastoi minut blogissaan muistelemaan nuoruuden kesätöitä. Marjo kirjoitti käynnistämästään haasteesta näin "Ajatus luoda oma blogihaaste syntyi siitä, että kummityttöni tiedusteli mitä kesätöitä olen tehnyt aikoinani. Kävimme läpi minun nuoruuteni kesätyöt koulun kesäloman ajalta ja mietin miksen jakaisi niitä myös täällä blogissa."

Marjon ajatuksia kesätyöstä ja hänen kesätyöhistoriansa pääset lukemaan tästä https://www.marjonmatkassa.fi/2022/08/minun-kesatyo-historiani-blogihaaste.html

Minulla oli jostain syystä aivan hirvittävä hinku päästä kesätöihin. Sain kotoa viikkorahaa, joka riitti ihan kivasti pieniin menoihini, joten rahan tarve ei ollut se suurin motivaattori. Halusin vaan päästä töihin. Isäni suhteilla pääsin peruskoulun viimeisen luokan jälkeen silloisen kotikuntani kouluvirastoon. Ensimmäisenä kesänä tein yksinkertaisia toimistotöitä: otin kopioita, mapitin, vastasin puhelimeen. Olin samassa kesätyöpaikassa myös jokaisen lukioluokan jälkeen. Joka kesä sain aina vähän vaativampia hommia. Viimeisenä kesänä kirjoittelin tiedotteita tietokoneella, autoin erilaisten taulukoitten valmistelussa ja kokosin johonkin aihepiiriin liittyvän lainsäädännön. Tykkäsin työpaikastani todella paljon. Helvi, Leena ja Soile ovat jääneet mieleeni ikuisesti. Minun kesätyövuosina ehti olla kaksikin koulutoimenjohtajaa, molemmat muistan vieläkin nimeltä.

Tuohon aikaan virastossa oli konekirjoittajat, jotka kirjoittivat kaikki viralliset pöytäkirjat ja myös lähetti, joka jakoi postia ja kiikutti papereita kerroksesta toiseen. Toimistosihteereitä oli useita. 

Minä 9-luokkalaisena
 
Googlemapsista kävin nappaamassa kuvan neljän kesän työpaikastani. Olin ylimmässä kerroksessa.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hain oman alan harjoittelupaikkaa, mutta en sellaista saanut. Hieman vaikeaa oli kesätyön löytäminen muutenkin, koska olin lähdössä melkein kahdeksi viikoksi voimisteluryhmän kanssa esiintymään USAn itärannikolle. Onnistuin saamaan onneksi paikan pankista, lähinnä sen takia, että minun oli mahdollista olla töissä koko elokuukin. Olin pankissa kassalla, takahuoneessa naputtelemassa maksupalvelun lappusia sisään pankkiohjelmaan ja myös pankkiautomaatin täytössä ja neuvonnassa. Tykkäsin pankkitoimihenkilön työstä.

Voimistelujoukkueen kanssa YK:n päämajan edessä New Yorkissa

Näytöksiä odotellessa napsittiin toinen toistaan pöhkömpiä valokuvia. Nämä naurattavat joka kerta katsoessa.

Toisen opintovuoden jälkeen Suomi oli lamassa. Toivon pääseväni pankkiin uudestaan kesätöihin, mutta pankki oli ihan henkitoreissaan ja en enää muista oliko se olemassakaan enää kesällä. Pitkään näytti siltä, että jään kokonaan ilman kesätöitä. Siihen aikaan se tuntui aika kamalalta, etenkin kun olin muuttanut pois kotoa ja tarvitsin tuloja elämiseen. Onnistuin kuin onnistuinkin saamaan kesätöitä Kansanterveyslaitokselta. Ohjelmoin SAS nimisellä tilastolaskentaohjelmalla perustilastoanalyysia ja koodasin laskentaa ennalta määritellyille indekseille. Työ oli todella opettavaista, esimieheni oli tosi sympaattinen tilastotieteilijä ja opetti minulle paljon. Pääsin tekemään enemmän oman alan työtä ja sain hyötykäyttöön suorittamani tilastotieteen perusopinnot. Lisäksi tuo pesti toi minulle paljon lisätöitä jatkossa.

Perustimme tuon kesän jälkeen opiskelijakavereiden kanssa yrityksen. Olimme myyneet harjoitustyömme ja meillä oli paljon kaikenlaista pientä bisnesideaa mielessä. Oman yrityksen kautta jatkoin töitä Kansanterveyslaitokselle usean vuoden ajan.

 
Toisen opintovuoden ja kesätöiden jälkeen kävin lomalla Lapissa, kuva siltä reissulta.

Kolmantena opintovuotena jouduin henkeni pitimiksi ottamaan koko kevätlukukauden sijaisuuden peruskoulun matemaattisten aineitten opettajana. Sekin oli hyvin avartava kokemus. Kun olin sitoutunut sijaisuuteen tarjosi Kansanterveyslaitos firmalle isohkoa keikkaa. Päädyin ottamaan senkin. Kolmannen opintovuoden kesällä en ollut palkallisessa kesätyössä lainkaan, koska olin poikaystävän luona Kaliforniassa. Tein siellä palkatonta työtä Berkeleyn yliopiston soveltavan biologian laitokselle. Insentiivinäni oli vapaa tietokoneen käyttö ja nettiyhteys sekä työtodistus. Pystyin siellä hyödyntämään tilastotieteellistä osaamistani ja perusohjelmointia. Keväällä ansaitut rahat mahdollistivat pidemmän vapaan. 

 

 
Kaliforniassa

Neljännen opintovuoden jälkeen olin koko kesän töissä omassa firmassa. Olimme koodanneet kasaan optisen lukujärjestelmän kyselylomaketutkimukselle. Vetäisin sinä kesänä parinkin ison kyselytutkimuksen datat sisään ja laskin niistä perustilastoanalyysin. Tuossa kohtaa meillä oli muitakin mielenkiintoisia hankkeita menossa. Päätimme digitalisoida Suomen Säännöskokoelmaa sitä mukaa kuin uusia säädöksiä ilmestyi ja aloimme koodaamaan ensimmäistä varteenotettavaa suomalaista Internet hakukonetta. Lisäksi valmistauduin uuteen pestiini Excel-kouluttajana. Yrityksellä oli sopimus yhden kunnan kanssa kunnan henkilöstön Excel-kouluksesta. Firmallemme koulutuskeikat tehnyt henkilö lopetti ne hommat ja minä päätin ottaa kopin.

Firmalla oli pienet toimitilat hyvällä paikalla Kruununhaassa. Lama-aikana oli varaa valita toimitiloista. Hinta oli 25 markkaa neliöltä.

Viidentenä opintovuotena aloin vakavasti miettimään, että jaksanko enää töitä, firman asioita ja opintoja yhtäaikaa. Opinnot olivat sellaisessa kohdassa, että ne vaativat asiaan paneutumista. Tulin siihen päätelmään, että naisena miesvaltaisella alalla tulevaisuuteni on paljon varmempi, jos minulla on loppututkinto. Viidennen opintovuoden joululta jäin opintovapaalle ja täysipäiväiseksi opiskelijaksi. Jatkoin Excel-koulutuksia siten, että koulutuspäivinä olin kaupungin palkkalistalla. Viidennen opintovuoden kesällä olin opiskelijana ja tein ohjelmistotuotannon harjoitustyön, joka tehdään ryhmässä.

Opinahjo. Tuohon aikaa Helsingin Yliopiston eri laitokset oli ripoteltu pitkin kaupunkia. Tilastotieteen kursseja pidettiin ihan keskustassa vanhoissa, peruskorjausta vaativissa tiloissa, joihin mm. tuli sadevettä sisään. Siihen nähden tämä oli viihtyisä ja moderni paikka :)

Kuudennen opintovuoden syksyllä olin melkein täysipäiväinen opiskelija ja opinnot etenivät vauhdikkaasti. Joulun aikaa tuli aika alkaa miettimään gradun aihetta. Olin tehnyt ohjelmistotuotannon tutkimusryhmälle, jota rahoitti myös yritysmaailman kumppani. Sieltä alettiin ehdottelemaan, että mitä jos tekisin graduni heille. Niinpä sitten päädyin nykyiselle työnantajalleni. Lupaus keskittyä useampi kuukausi pelkkään graduun oli aika lailla katteeton, löysin nopeasti itseni tekemästä kaikenlaista muuta. Osasyy oli kyllä siinä, että innostuin hommista valtavasti enkä osannut vetää rajoja.

Ensimmäisen henkilökorttikuvani. En tiedä miksi kaulassani näkyy joku rantu. Kukaan ei ole kuristanut minua ennen kuvausta. Tämä ei ole aivan ensimmäinen henkilökorttini, mutta ihan niitä alkupään kortteja ja tosiaan ensimmäinen kuva. Pojat löysivät tämän jostain laatikon pohjalta pari vuotta sitten eivätkä tunnistaneet äitiään.

Gradun tekoon meni huomattavasti pidemmän aikaa kuin olin suunnitellut, johtuen niistä muista jutuista. Toisaalta minua odotti vakituinen työ ja ylennys, kunhan vaan valmistuisin. Kun aloin olla lähellä valmistumista alkoi tutkintouudistukset. Olen eräänkin kerran istunut opintotoimistossa yhdessä opintoneuvojan kanssa ihmettelemässä, että miten voi olla mahdollista, että minulla ei vieläkään ole tutkinto kasassa vaikka minimi opintoviikkomäärä on jo täyttynyt. Kaikkein stressaavinta oli se, että minulta puuttui yksi opintoviikko sivuainetta, jonka piti olla joko matematiikkaa tai tilastotiedettä. Sen kattamiseksi piti tehdä 5 opintoviikon kurssi. Olen suurin piirtein korkeimmalta rukoillut johdatusta läpipääsyyn logiikan kurssista. Onnistuin valmistumaan. Vielä vuosia valmistumiseni jälkeen näin ajoittain painajaisia siitä, että istun opintoneuvonnassa ja siellä todetaan, että vielä yksi matematiikan kurssi. Aamulla olen herätessäni ollut hiestä nahkea ja miettinyt, että *kele enkä ole vieläkään valmistunut. Tämä nyt meni ihan otsikon ohitse :)

Sellaisia kesätyömuistoja minulla. Kaikista töistä tykkäsin ja kaikesta olen oppinut.

Nappaa tästä haaste itsellesi! 

Erityisesti haastan Marikan blogista Kinttupolut, Tarun blogista Sutkautuksia ja Repolaisen logista Repolainen reissaa ja räpeltää.

JK. Piti vielä lisätä sellainen, että nykyisin olen ollut kesätyöntekijän sijasta kesätyönantajana. Tänä kesänä meillä on neljäs kesä jolloin meillä on kesätyöläinen. Meillä on ollut tarjolla työkalunkehitystyötä nuorille koodareille. Kesätyöntekijät ovat olleet pääosin ammattikorkeakoulusta ja tänä kesänä Aallosta. Meille on tullut todella kivoja, aktiivisia ja osaavia nuoria. Paljon paremmilla valmiuksilla kuin itselläni olisi ollut vastaavassa opintojen vaiheessa. Meille on ollut merkittävää hyötyä kesätyöläisistä ja uskon, että olemme tarjonneet kivan ja tukevan ympäristön heille. Yksi opinnäytetyö on myös tehty tiimillemme. Meistä on aina tosi kiva saada kesäharjoittelija ja ihan mahtavaa, että aina on kaikki mennyt heidän kanssaan niin hyvin.

10 kommenttia:

 1. Sinä olet aina reissaillut paljon, nuoresta alkaen. Tuon ekan kuvan tyyli on niin tutunnäköistä, että väkisinkin hymyilyttää. On kiharaa ja takatukkaa, kaulukset pystyssä ja silmät meikissä :)
  Sinulla on ollut taitoa ja tuuria elämässäsi. Töihin pääseminen ja vakituisen paikan saaminen oli nuorena tosiaan ihan kunnia-asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi pojistani halusi nähdä, että miltä minä näytin rippikouluikäisenä. Rippikuvat taitavat olla kaikki isälläni ja näytin sitten tuota 9lk kuvaa sillä varoituksella että äiti saattoi näyttää 80-luvun teinipissikseltä :D Poika sanoi, että ihan kevyttä kamaa tähän päivään verrattuna, että eihän minulla ollut edes kunnon irtoripsiä :D :D :D Mutta muodin mukainen tukka ja meikki :)

   Minulla oli kyllä hyvä tuuri, kun isä pystyi minua vähän markkinoimaan ensimmäiseen kesätyöhön ja pääsin sitten palaamaan sinne niin monena vuotena. Aika paljon piti laman aikaan hakea kesätyötä, mutta sitten lopulta kuitenkin aina kävi tuuri ja pääsin duuniin. Monesti olen muutenkin sattunut oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja olen lähtenyt rohkeasti mukaan juttuihin. Välillä myös sillä meiningillä, että loput opitaan sitten tehdessä.

   Välillä kyllä harmittaa, että tuosta nuoruuden drivestä ei ole kuin rippeet enää jäljellä. Toivon, että saisin ja jaksaisin näillä lopuilla höyryillä vielä olla työelämässä 10v. Sitten olisi lapset toivottavasti tukevasti omilla jaloillaan ja tuskin pidempään riittäisi minulla voimatkaan.

   Jotain hienoa siinä töihin pääsemisessä silloin nuorena oli. Sellainen, että kelpaan ja osaan fiilis.

   Poista
 2. Kiitos Rva Kepponen kun tartuit tähän haasteeseen ♥ Olin mielenkiintoista lukea sinun kesätöistä vuosien varrelta. Ja nuo nuoruuskuvat ovat ihania. Minunkin olisi pitänyt mennä lapsuudenkotiini etsimään enemmän omakuvia omaan postaukseeni, jolla käynnistin tämän blogihaasteen.

  Sinä olet heti päässyt kivasti "siisteihin tstotöihin". Toisaalta itse olen iloinen siitä, että olen tehnyt myös melko rankkoja töitä kuten se kesä pesulahommissa koska kouluun oli todella kiva palata opiskelemaan sen jälkeen. Yksi ystäväni oli samaisen kesänä hautausmaalla hoitamassa hautoja eikä sekään ollut kovin "kiva työ".

  Mieti miten paljon tstotyö on muuttunut meidän elinaikana? Nykyään kukaan ei enää kopioi tai kiikuta mitään kopiota kerroksesta toiseen vaan kaikki lähetetään sähköisesti. Konekirjoittajia olemme me jokainen kun näpyttelemme viestejämme ja painamme enter. Ehkä myös nykyään niitä "nice to know" -viestejä lähetetään välillä myös turhaan koska se on kaikille niin helppoa.

  Olet aikaisin aloittanut oman yrityksen ja liikeidean - hatunnosto siitä!
  Tämä oli mielenkiintoinen postaus - kiitos ♥

  PS. Sinun nuoremmat pojat ovat hyvin samannäköisiä kuin äitinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi tuuri, kun sain sen ensimmäisen kesätyöpaikan, joka oli siistiä sisätyötä ja sitten sain vielä palata sinne monena kesänä. Toimistotyö on kyllä muuttunut melkoisesti meidän elinaikana ja varmaan aika moni työnimike melkeinpä kadonnut.

   Minä olen tosiaan aika nuorena jo työllistänyt itse itseni kesäksi ja osa-aikaisesti myös lukukausien aikana. Välillä on tuntityötä riittänyt myös opiskelukavereillekin. Siinä saa nopeasti aika reippaan oppipaketin bisnekseen, kun alkaa nuorena vääntämään tarjouksia ja hallitsemaan yrityksen kuluja. Sen jälkeen oli aika luksusta mennä työpaikkaan, jossa ei itse tarvinnut ostaa kuulakärkikyniä ja tietokonetta tai hankki mahdollisimman hyviä käytettyjä toimistokalusteita :) Saattoi vain valittaa, että vaadin saada toimistotuolin, jossa on niskatuki, koska noillakin on ;)

   Esikoinen on todella paljon isänsä näköinen. Nuo kaksi nuorempaa ovat tosiaan enemmän minun näköisiäni.

   Poista
 3. Aivan ihana postaus ja haaste,jonka todellakin nappaan - mutta vie kyllä aikaa!
  Äitini muutto itä-Suomesta tänne länteen on nyt syyskuun agenda!
  ja heh heh... sinähän olet ollut "vanha" kesätöiden alettua... minä olen 11-vuotiaasta lähtien ollut kaikkina kesinä töissä ainakin kuukauden, sittemmin joulu- ja hiihtolomillakin, kun mua ei pakotettu lähtemään Lappiin, heh heh.. mut niistä lisää sit myöhemmin. Ihanat ja niin samanyyliset (omiin varhaisiin vuosikymmeniin verratut) kuvat täydensi postaustasi - että tykkäsin... tämä oli oikea piristys ja niin sopiva viikonloppuun, jossa käytiin läpi neljän sukupolven "tavaroita" ja kyyneleitä silmiin nostattavia muistoja! Iloa ja energiaa syksyyn... kohta se värienergiakin tuolla luonnossa toivottasti alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Onpa aikaisin alkanut sinun kesätyöurasi, jos olet jo 11-vuotiaana ollut hommissa. Samanlaisia muistoja on kyllä muutamalla kaverilla, jotka ovat asuneet maatilalla tai joiden vanhemmalla on ollut oma yritys. Jään kiinnostuneena odottelemaan, että jossain vaiheessa saan lukea lisää vaiheistasi.

   Tsemppiä muuttovalmisteluihin. Muutot ovat kyllä yllättävän paljon työtä vaativia hommia. Etenkin jos samalla kertaa joutuu perkaamaan rajusti irtaimistoa, jos muuttaa vaikka selvästi pienempään asuntoon. Se kuulostaa mahtavalle, että saat äitisi lähemmäksi.

   Poista
 4. oletpa ehtinyt paljon, ja kiinnostavia juttuja!
  Tartun haasteeseen - heti kun muistan, mitä kesätöitä olen tehnyt ja milloin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun opiskelee pitkään, niin ehtii kertymään kesätyövuosia. Mieheni aloitti opinnot 2 vuotta mun jälkeen ja valmistui yli vuosi aikaisemmin :D :D :D Kaikenlaistahan sitä on mahtunut noihin nuoruusvuosiinkin.

   Jään kiinnostuneena odottelemaan juttua sinun nuoruudestasi.

   Poista
 5. Olipa sulla monipuolisia kesätöitä !! Hyvä sä! Kiitos haasteesta, yritän koota blogipostauksen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista sitä on mahtunut jo nuoruusvuosiinkin :)
   Jään kiinnostuneena odottelemaan, että millaisia kesätöitä sinulla on ollut nuoruudessasi.

   Poista