12. lokakuuta 2021

Söderlångvik ja Mathildedahl

Syyskuinen savusauna-puumajaretkemme jatkui yöpymisen jälkeen Amos Andersonin kesämökille Söderlångvikiin Taalintehtaalle. Minulta olisi Söderlångvikin läheisyys jäänyt huomaamatta, mutta turkulaistaustainen Sirpa keksi vinkata siitä minulle.

Amos Andersonin nimen tietää varmaan melkein jokainen kantasuomalainen. Amos oli menestynyt liikemies, kansanedustaja, Hufvudstadtsbladetin päätoimittaja ja taiteen tukija. Lapseton Amos jätti suuren omaisuutensa Konstsamfundetille, joka ylläpitää Amos Rex museota.

Amos oli kotoisin Kemiön saarelta ja osti sieltä kivan pikku kartanon maineen kesäpaikakseen. Nykyisin Amoksen kesäpaikka on museona, jossa on kauniin kalustuksen lisäksi nähtävänä reilusti taidetta Amoksen kokoelmista. Alue on myös mukava ulkoiluun ja sinne on vapaa pääsy. Kartanorakennus on Museokorttikohde. Puisto on hienosti hoidettu ja merimaisemat upeat. Söderlåangvikissä on aikoinaan ollut Suomen suurin omenatarha ja omenia kasvatetaan siellä edelleenkin. Ulkorakennuksessa toimii kahvila, jossa oli kahvilapalveluiden lisäksi tarjolla lounasta, paikallisia elintarvikkeita ja käsitöitä. Ostin sieltä purkin omenahilloa ja se oli niin hyvää, että se loppui hetkessä.

Amos Andersonin pieni sommarstuga mereltä päin nähtynä

 Mereltä päin jälleen

Pääsisäänkäynti


Kurkistetaanpas sitten sisälle Söderlångvikiin. Alakerta on edustustiloja ja yläkerta oli yksityisempää puolta. Alakerran kalustus on hieno.



Tämä näkymä oviaukkojen kautta läpi koko talon on niin hurmaava, harmi etten saanut sitä vangittua kuvaan yhtä kauniina.

Enpä olisi arvannut, että marjapuuron punainen toimii sisustuksessa näin hienosti

Söderlångvikin sienät notkuvat taidetta, josta iso osa on kotimaista.
Kuvassa Ina Collianderin teos.

Upea merenrantatontti

Näkymä takapihan portaikolta rannalle



Söderlångvikistä jatkoimme matkaa Mathildedahlin ruukkiin. Mathildedahl on pieni, suloinen kylä. Vietimme siellä muutama vuosi sitten Hra Kepposen kanssa romanttisen yhden yön get awayn. Siitä voit lukea täältä. Edelleen naurattaa, että romanttisen reissumme majapaikan osoite oli Varvintie :D Voihan salolainen huumorintaju sentään.

Tässä vanhassa ruukin rakennuksessa on myymälöiden lisäksi myös alpakkakehräämö

 
Alpakat ovat hieman hassunnäköisiä söpöläisiä, niitä on muutama kehräämön takana aitauksessa



 
Kaupoista suloisin oli harja/korikauppa


Nyt toisella vierailukerralla Mathildedahl tuntui todella pieneltä paikalta. Jos menisin sinne vielä kolmannen kerran, niin retkeen pitäisi keksiä jotain muutakin kuin pelkkä Mathildedahl. Näkemättä on edelleen esimerkiksi Sagalundin museo ja Rosalan viikinkikeskuksen tapahtumat. Mathildedahlin suloisuus viehättää toki kerrasta toiseen.

Kotimatkalla poikkesimme jälleen Kasvihuoneilmiössä. Heidän munkkinsa lämpiminä ovat erinomaisia. Olen tehnyt aikaisemminkin mielenkiintoisia löytöjä Kasvihuoneilmiöstä. Olen ostanut sielä lahjaksi isälleni Kotiliesi-lehden, joka on isäni syntymävuoden ja -kuukauden numero. Tällä kertaa ostin flamingon. Olisin halunnut ostaa kolme, mutta olivat mokomat sen verran hinnakkaita, etten raskinut ostaa kuin yhden. Ehkä hyvä niin :)

 
Tuikitärkeä ostokseni

Kaikkiaan reissu oli mahtava: lauantaina savusaunoimme, sitten söimme hyvän buffetillallisen ja nukuimme puumajassa ja sunnuntaita kiersimme kotiin Söderlångvikin ja Mathildedahlin kautta.

Reissun edelliset postaukset:

8 kommenttia:

  1. Söderlångvik näyttää todella upealta restauroinnin jälkeen. Hieno se oli jo 2015 kesällä kun itse vierailin siellä ja siitä syntyy myös blogiin postausta silloin. Yli kaksi vuotta kestänyt remontti on selkeästi palauttanut tämän peräti 560m2. Kun kulki siellä upean taiteen, huonekalujen ja kattokruunun loisteessa tuntui erikoiselta miten vaatimattomassa vuoteessa Amos Andersson oli nukkunut yläkerrassa raamattu yöpöydällä.

    Harmittaa kun tänä kesänä emme ehtineet käydä Mathildedalissa. Alpakat on ihania ja paikka itsessään niin idyllinen. Ehkä taas ensi kesänä tuolle suunnalle.

    Hyvä ostos ja kyllähän jokaisella naisella pitää olla oma flamingo.
    Mukavaa viikkoa Rva Kepponen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Restaurointi tosiaan valmistui tänä vuonna. Rakennus puistoineen on upeassa kunnossa. Erityisesti kiinnitin huomiota upeisiin lattioihin. Minä olin tähän saakka välttynyt kuulemasta koko Söderlångvikistä, onneksi ystäväni sanoi siitä. Majapaikkamme oli reilun vartin ajomatkan päässä Söderlångvikistä. Olisi ollut sääli tajuta se vasta jälkikäteen.

      Minähän tarvitsisin kolme flamingoa :D Harmi ettei lompakko kestänyt.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  2. Kyllä kelpais mullekin tuollainen sommarstuga. Tai ehkä ei sittenkään – liian iso...

    Varvintiellä on hyvä viettää laatuaikaa. :-D Tästä tulisi mieleen vaikka mitä vitsin tynkää, mutta annetaan nyt kumminkin olla.

    Mikä upea löytö tuo flamingo! Ovatkohan flamingot muuttolintuja? Pidä nyt lintua silmällä, ettei se liity johonkin ohi lentävään hanhiparveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän heti aloin miettimään, että miksen ole Amoksen lehtolapsen sukua suoraan alenevassa polvessa. Olisin saman tien vaatimassa lakiosanani tuos sommarstugaa itselleni :D

      Hra Kepposta olisi laiskottanut silloin, kun houkuttelin häntä Mathildedahliin. Olen ehkä lupaillut, että majapaikan nimi on enne illan ohjelmalle :D :D :D

      Ajattelin päästää flamingon talveksi sisätiloihin :) Suunnittelen sellaista uudenlaista toteemieläin. Alimmaiseksi tulee robottiruohonleikkuri pahvilaatikossa, keskimmäiseksi puutarhaletkurulla ja päälimmäiseksi flamingo. Suunnitelmani on saanut vastustusta, koska aioin sijoittaa sen vessan nurkkaan. Perheen miesväen vessassakäyntikokemusta kuulemma haittaa tuollainen torni.

      Poista
  3. Kiehtova esittely! Josta heti nousi mieleen, etten ole päivittänyt omaa museokorttiani. Voi voi...kyllä olisi aika, sillä taas pitäisi alkaa liikkua rohkeasti.
    Hienot ja houkuttavat kuvat - toinen paikka mulle vieras ja toinen tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Minulla ei ole ollut reiluun vuoteen museokorttia, kun eihän sille ole ollut juurikaan käyttöä. Tänä kesänä olen pitkästä aikaa käynyt museoissa. Ajattelin, että viimeistään ensi kesänä voisin taas hankkia Museokortin.
      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  4. Aika hulppea sommarstuga 😄
    Kasvihuoneilmiö on mielenkiintoista tavaraa täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amoksella ei ollut pikkurahasta puutetta :D

      Kasvihuoneilmiö on kyllä erikoinen paikka. Mietityttää, että mistä ne kaikki tavarat ovat oikein peräisin. Sitten mietityttää, että kuka niitä oikein ostaa :D Samaan hengenvetoon joudun toteamaan, että minähän olen tehnyt ostoksia melkein joka kerta siellä käydessäni.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista