29. lokakuuta 2021

Alsacessa on helppo olla viiniasiantuntija

Mikäli tykkäät raikkaista ja hapokkaista valkoviineistä ja kuivista, hedelmäisitä kuohuviineistä, on Alsace juurikin sopiva paikka sinulle vaikka aloittaa viininmaistelu. Alueen viinit on helppo ottaa haltuun. Yleensä viinit valmistetaan yhdestä rypäleestä ja valtaosa tuotantoa on Rieslingiä. Viineissä on kahta laatuluokkaa "perus" Alsace ja Grand Cru. Oikea asiantuntija esittelisi ne todennäköisesti Alsace AOC tai Alsace Grand Cru AOC, missä AOC vittaa Appellations d'Origine Contrôlées eli takeeseen siitä, että tuote on kasvatettu ja valmistettu tietyllä alueella.

Alsacen kuohuviinit ovat minusta erinomaisia ja ne ovat vielä helpommat ottaa haltuun. Kuohuviinit kulkevat nimellä Cremant D'Alsace. Cremantit valmistetaan shampanjamenetelmällä. Kuten Riesling, on Cremantkin yleensä kuivaa. Pulloissa ei ilmoiteta mitään kuivuusasteesta, kuten joidenkin muiden aluueella on tapana. Taso vaihtelee valmistajan oman tyylin mukaisesti, mutta lähtökohtaisesti Cremantit ja Rieslingit on kuivia tai erittäin kuivia kaikki.

En ole ikinä maistanut huonoa Rieslingiä tai Cremantia, joten viineille on helppo nyökytellä ihastuneena. Minä käytän alkoholia aika vähän enkä ole mikään viiniasiantuntija. Silti minusta oli hauskaa tutustua alueen viineihin ja maistella niitä viinitilojen myymälöissä. Lisäksi Alsacen alue on todella kaunista ja ruoka hyvää.

Suloinen Eguisheim

Lasillinen Rieslingiä aurinkoisella terassilla Eguisheimissa

Riesling-rypäleen lisäksi Alsacessa viljellää myös Gewürztraminer-, Pinot Gris-, Pinot Blanc- ja Muscat-rypäleitä. Omaan makuuni Gewürztraminer ja Muscat ovat liian makeita. Teimme kuitenkin yhden Gewürztraminer maistelun ja siitä löytyi mieluinen viini minulle. Pinot Blanc viinit ovat ranskalaisille sellaisia helppoja arkiviinejä, jotka sopivat myös ruuanlaittoon. Pinot Blanceja maistoimme vain muutaman.

Viinipellot ympäröivät jokaista kylää ja suurin osa niistä on aivan aitaamattomia alueita, joissa ymmärtääkseni saa käydä kävelyllä. Me ainakin kävimme ja näimme muitakin.

Alsacen viinipeltoja, kuvattu paikasta The Three Castles of Eguisheim kohti Eguisheimin kylää
 

Alsacessa on lomalaisen helppo hymyillä


Eli mitä maistella:
Rieslingejä, Grand Cru Rieslingejä, Cremant D'Alsace kuohareita. Jos makeammat viinit miellyttävät, niin Gewürztraminer viineistä kannattaa aloittaa.

Missä viinejä voi maistella?
Viinitiloilla on kylissä tai niiden lähettyvillä myymälöitä, joiden yhteydessä on maistelutilat. Netistä löytyy pitkiä listoja tiloista kävijöiden antamien pisteiden mukaisesti järjestettynä, joiden perusteella voi suunnitella reittinsä. Laiskempi matkailija voi mennä vaikka Eguisheimin kylään ja avata google mapsin. Pieneltä alueelta Google näyttää kahdeksan maistelupaikkaa, eikä Google edes löydä kaikkia.

Muutaman sadan metrin kävelylle Google näyttää 8 maistelupaikkaa 

Wolfbergerin myymälä Eguisheimissa

Baurin viinimyymälä

Viinitilojen omat myymälät ovat usein suljettuna lounasaikaan, mutta aukeat jälleen iltapäivällä. Monessa paikassa on rajoitus, että heillä saa maistaa ainoastaan kolmea viiniä. Osa paikoista on joustavia, etenkin jos paikalla on omistaja itse. Lähes kaikissa paikoissa viininmaistelu on maksutonta. Maisteluannokset ovat toki pieniä, mutta paikkojen suurella tiheydellä voi tulla vastaan ajokunto-ongelma. Suomeen postittaminen sujuu viinitiloilta vielä hieman kehnosti. Se jälleen vaatii melkein, että omistaja on paikalla. Suurin osa viinitiloista on edelleen perheyrityksiä. Ystäväni ihastui kovasti yhden pienen tilan kuohariin ja myyjä kävi hakemassa omistajan paikalle ja 24 pullon toimistus lähti seuraavalla viikolla UPS:llä kohti Suomea. Kulketukselle tuli hintaa laatikkoineen noin 60€. Grand Cru Rieslingit ja Cremantit maksavat alkaen 10€ per pullo viinitilojen myymälöissä. Alkossa Grand Cru Riesleingien hinnat alkavat 18€ ja moni pullo maksaa jopa kolmisen kymppiä. Onneksi Alkon valikoima perusRieslingejä on hyvä ja aika edukas. Kallein maistamamme Riesling oli Cattinilla, sen hinta oli 20€ per pullo ja se oli täysin luomua ja todella hyvää.

Viinejä voi maistella myös alueen ravintoloissa. Lasillinen hyvää Rieslingiä tai Cremantia maksaa n. 4-5€. Pinot Blancit ovat edullisempia. Muutamassa viinitilan myymälässä oli myös viinibaari.
 
Muutama reissun kiinnostavimmista viinimyymälöistä

Wolfberger
Yksi Suomessa tunnetuimmista alueen viininvalmistajista on Wolfberger. Suosikkikuoharini on juurikin Wolfbergerin kuohari, jota saa Alkosta tavallisena ja luomuna. Wolfbergerillä on melkein joka kylässä viinimaistelupaikka, joten vierailimme Wolfbergerillä *köh köh* riittävästi. Odotukseni Wolfbergerin suhteen olivat hyvin korkealla, mutta se ei yltänyt parhaan paikan statukseen lainkaan. Wolfberger ei tarjoa kuljetusta tuotteilleen. Wolfberger vierailujen yhteydessä maistelimme koko kuoharivalikoiman.

Ensimmäinen maistelusetti Cremant D'Alsace kuohareita Wolfbergerillä, asiantuntevasti kaikki eri rypäleistä ja keksimme tämän ihan itse kuvastoa selatessa. Kaikki tämän satsin kuoharit olivat huonompia kuin se mitä Alko myy, vaikka kaksi reunimmasta on palkintoviinejä

Nyt olemme toisessa Wolfbergin myymällä ja maisteluun valitsimme Gewürztraminer-viinit
 
Wolfbergerin myymälä
 
Wolfbergerillä on lasilattia ja sen alla näkyy viiniä kypsymässä
 
Olin ajatellut täyttää matkalaukkuni Wolfbergerin tuotteilla. Ostossaldoksi jäi lopulta yksi hotellihuoneessa nautittu kuohari ja yksi Gewürztraminer, jonka hankin juustolautanen mielessäni.

Cattin
Omaksi lempipaikakseni nousi Cattin, josta appeni tilaa viiniä. Cattinin tilalle emme olisi osanneet mennä ilman appea. Jopa Cattinin myyjä tiesi, että heidän pohjoisimmat asiakkaat ovat Suomessa ja saimme erinomaista palvelua, koska olimmehan heidän jonkun pohjoisimman asiakkaansa perhettä. Koska olimme tulleet niin pitkän matkan, koko Cattinin valikoima olisi ollut maisteltavissa. Harmi, että minulla oli ajovuoro. Tilat olivat niin tyylikkäät. Harmi, että myyjällä oli hirveä kiire. Ihmiset ostivat laatikkotolkulla viiniä ja hän ei ehtinyt kertomaan meille juurikaan viineistä tai tilasta. Palvelu oli kiireestä huolimatta erinomaista. Meitä hymyilytti se, että Cattinilla myyjä toi meille kulmapöytään uusia pulloja maisteltavaksi ja luottavaisesti jätti pullot meille pöytään. Käyttäydyimme kuitenkin mannermaisen hienostuneesti ja emme hörppineet pulloja pois heti kun myyjä ei nähnyt. Ostokset jäivät tekemättä Cattinilla, koska myyjän mielestä meidän piti hoitaa se ehdottomasti suoraan Cattinin suvun henkilön kanssa, koska hän tietää parhaimmat hinnat kuljetukselle ja myyjällä oli myös niin kiire, että hän ei ehtinyt alkamaan selvittelemään ulkomaan shippausta. Tuotteet on kyllä valmiiksi valittu. Meidän vuoden viinikiintiö täytyy ihan sillä, että ystäväni myy minulle pullon per jokainen ostamansa 12 pulloa :) Yksityisyrittäjänä hänellä viininkulutus pomppaa ennen joulua, koska hän lähettää tyypillisesti pullon hyvää viiniä yhteistyökumppaneilleen. Apelta voi aina yrittää pummia Cattinin viinejä.
 
Cattinin myymälä

Minimuseon rekvisiittaa

Hyvä alku maistelulle :)


Jean Geiler
Maistelumme keskittyi Rieslingeihin ja Cremanteihin. Ehdottomasti paras rose Cremant löytyi kauppahallin kahvilasta aivan reissumme alussa. Aloimme haikailemaan sen perään ja onneksi olin ottanut kuvan siitä, kuinka kauppahalli tarjoilee kuoharin (4€) valmistajan laseista ja myy artesaanijäätelöä (2,5€). Niinpä löysimme valmistajan nimen ja ajaa hurautimme heidän myymäläänsä.


Maistoimme uudestaan rose kuoharin ja se oli edelleen yhtä hyvää. Otimme molemmat maisteluun kaksi eri viiniä lisää ja yllätykseksemme emme löytäneet niistä mitään vastaavaa suosikkia kuin rose kuohari.

Jean Geiler valmistaa jäiden kanssa juotavia kuohareita. Maistelussa ei ollut jäitä tarjolla, joten kokemus jäi hieman valjuksi. Minun makuuni nämä juomat olivat liian makeita

Geilerillä törmäsimme minulle aivan uuteen ilmiöön. Yhdessä nurkassa oli isoja muovikanistereita ja niistä myytiin tämän syksyn viiniä kuten Pinot Blancia asiakkaille omiin astioihin. Hinnat olivat siinä 3€ litrahinnan paikkeilla. Punaiset Beaujolais nouveau viinit ovat minulle tuttuja, mutta valkoisten osalta en ole tähän törmännyt. Yritin kysellä myyjältä asiasta, mutta hänen englantinsa oli aika kehno. Mikäli ymmärsin oikein niin asiakkaat ostavat omiin pulloihinsa viiniä, jota ei ole juurikaan ikäännytetty/säilytetty. Viini juodaan yleensä seuraavaan satokauteen mennessä. Pinot Blanc ymmärtääkseni toimii ihan hyvin uutenakin viiniä ja se ikäännytetään metallisammioissa, joten tammisuuden maku ei edes kuulu viiniin.

Uuden viinin myyntipiste

Isompien tilojen myymälät ovat hienoja ja sieltä saa ostaa viinejä kivoissa pahvipakkauksissa sekä myös kaikanlaista viinitarviketta. Pienempien tilojen myymälät saattavat olla aika vaatimattomiakin. Alla kuvia Hueberin viinitilalta, joka on Crand Cru viinien tuottaja. Tuolta käytiin tiskiltä hakemassa maistiaisia ja jotka tarjoiltiin rämisevästä jääkaapista ja myyjän takana olevasta ovesta näkyi johonkin tuotantohalliin.



Unohtamattomin viininmaistelu kokemukseni oli Georgiassa, jossa vierailimme alkuviinitilalla katselemassa aivan vierestä, kuinka viini valmistettiin ikiaikaisin metodein.

 
Alsacen reissun muut postaukset
 
Näiden pirskahtelevien, hedelmäisten ja aurinkoisten viinimuistojen kera toivottelen kaikille kivaa viikonloppua!

9 kommenttia:

  1. Ompa ärsyttävää leveilyä jälleen. Et ole mikään viiniasiantuntija, jos pari rypälettä tiedät nimeltä.

    VastaaPoista
  2. Olipa mukavaa lukea kivasta maistelumatkasta! En ole mikään viiniasiantuntija vaan lähinnä ostan kivan näköisiä pulloja, mutta tästä innostuneena selvittelin, että koska Suomesta saa tänä syksynä Beaujolais Nouveau -viinejä, mutta eipä saa ollenkaan! Ilmeisesti Alko ei saanut niitä haluamaansa hintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostan viinit yleensä Alkon myyjän suosituksen perusteella, jollen sitten aina osta niitä muutamaa samaa. Alkon myyjät kyllä osaavat hommansa ja heiltä saa hyviä suosituksia.

      Vai niin kävi tänä vuonna Beuajoulaisin kanssa, että sitä ei tullut lainkaan Alkoon. Minä en oikein tiedä, että mitä mieltä olisin Beaujolaisista että onko se liian kevyttä vai ei. No, tänä syksynä ei sitten tarvitse suunnitella maistelua.

      Poista
  3. Mielettömän viehättävä paikka ja voisi olla kiva vierailla. Haave on joskus viettää Napa Valley:ssä, mutta miksipä ei Alsace. En tunne viinejä lainkaan ja enemmän olen kuplivan ystävä. Mutta jotain kivaa viinitiloissa on ja maistelussa.

    Kivaa viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alsacen alue on niin suloinen ja ruoka hyvää. Hieno on Napa Valleykin. Kun asuin 90-luvulla San Francisco bay arealla, niin Napa Valleyssa tuli käytyä etenkin suomalaisten vieraiden kanssa. Jo silloin monella tilalla oli oheismyyntiä, sieltä saattoi ostaa piknik-tarvikkeet ja mennä ulkopöydille syömään niitä ja nauttimaan maisemasta ja hyvästä säästä. Ilmeisesti tänä päivänä gourmet ravintoloita ja delejä on noussut alueelle paljon. Me valitsimme tuolloin vierailtavat tilat kahdella kriteerillä: nimi ja edullisuus. Ykkösemme oli hieno ja laadukas tila nimeltä V. Sattui. Että sellaista huumoria :D

      Minulla viinien opettelu muuttui hyvin helpoksi, kun jouduin vatsan takia lopettamaan punaviinien juonnin ja juon nykyisin oikeastaan vain Rieslingiä ja kuohareita ja niitäkin lähinnä sitä Wolfbergeriä.

      Kiitos samoin - kivaa viikonloppua.

      Poista
  4. Nuo talot ovat niin hellyttävän näköisiä ! Oma viinituntemukseni rajoittuu siihen, että tykkään lähinnä pinot gris tai kevyestä chardonney viinistä - eli valkoisilla mennään. Viinit sinällään ovat ihania, mutta kun se ruoka ja viini sattuvat sopimaan täydellisesti yhteen, niin siinä on jo elämys ! Kiitos taas, kun veit matkalle !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alsacen kylät ovat tosi söpöjä.

      Se on kyllä totta, että kun viini sopii ruokaa hyvin yhteen, niin se on iso elämys! Jotenkin tuntuu, että punaviini on helpompi parittaa tukemaan ruokaa kuin valkoviini. Ehkä se on vaan sitä, että meillä syödään vieläkin niin paljon enemmän liharuokia kuin kala- tai kasvisruokia.

      Poista
  5. Ihanan näköisiä taloja ja paikan tunnelma on muuten kuvien perusteella todella idyllinen. Noilla mukulakivikaduilla olisi ihana kävellä fiilistellen samalla ja totta kai ottaa lukematon määrä valokuvia taloista :)

    Viiniviljelyllä olen vuosia sitten käynyt Italiassa. Viinien suhteen tunnen muutamia valkoviinejä ja roseviinejä. Punaviinejä en päänsärkytaipumuksen takia edes pysty nauttimaan joten niistä en oikeastaan tiedä juuri mitään. Hyvä viini kyllä vielä korostaa ruoan makuja.

    Kivaa uutta viikkoa Rva Kepponen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alsacen kylät ovat kyllä supersuloisia. Siellä voisi tosiaan kuvata taloja tuntikaupalla :)

      Minulla on punaviinit jääneet vielä vähemmälle kuin valkoviinit, koska vatsani ei ole ajoittain kestänyt lainkaan punaviinejä. Välillä voin ottaa lasillisen. Yhdistämällä oikein hyvän ruuan ja viinin, niin onhan se tosiaankin elämys.

      Kivaa perjantaita ja viikonloppua Marjo!

      Poista