24. toukokuuta 2021

Viikonlopun kulttuurijutut

Lauantaina meillä oli pop-kulttuurin ilta: Katsoin pitkästä aikaa Euroviisut. Joka vuosi emme ole jaksaneet innostua Euroviisuista lainkaan, mutta tänä vuonna Suomen biisi oli minusta hyvä ja kertosäe tarttuva. Suomi taitaa parhaiten sellaisen raskaamman mutta melodisen genren. Keskimmäisemme ehti katsomaan semifinaalien jälkeen sen verran monta Blind Channelia buustaavaa Tiktok-videota, että hän kiinnostui Euroviisuista ja ehdotti kisastudiota.

Blind Channel

Esikoinen ja kuopus kävivät viihtymässä kisastudiossamme lettujen paiston ja syömisen ajan :) Meillä oli todella hauska Euroviisuilta ja -yö. Keskimmäisemme voisi ryhtyä pisteidenlaskun radioselostajaksi. Tosin kielenkäyttöä pitäisi ehkä hieman siivota, mutta viisuhuumassa emme jaksaneet siitä närkästyä lainkaan. Keskimmäinen jaksoi uskoa loppuun saakka, että yleisöäänillä Blind Channel nousee vielä kovaa. Hra Kepposen kanssa ehdimme jo menettää toivon 10 parhaan joukkoon pääsemisestä, joten yleisöäänimenestys oli meille iso yllätys. 

Lisäksi jännitimme sitä, että voittaako minun suosikkini Ranska ja eihän vaan keskimmäisen inhokki Sveitsi voita. Hra Kepponen hoiti perinteistä jännitystehtävää, että voittaako Suomi Ruotsin. Voittaja Italia ei kuulunut meidän suosikkeihimme. Suosikkimme Ranskan ohella oli Islanti.

Harvinaista herkku pistelistalla. Olisipa jäänyt lopulliseksi tulokseksi

Sunnuntaina oli vuorossa maailmanluokan maalaustaidetta. Kävimme Ateneumissa katsomassa Ilja Repinin näyttelyn. Kerrankin oli lippujen kanssa ajoissa liikenteessä ja silloin lippuja oli saatavilla ihan joka päivälle ja joka kellonaikaan.

 

Rakastan Ateneumin sisätiloja ja pitkän tauon jälkeen jo pelkät Atskin portaat tekivät vaikutuksen

 
Repin on yksi Venäjän suurimmista ja tunnetuimmista taiteilijoista. Repin oli erittäin taitava muotokuvamaalari. Näyttelyssä on yksi iso valokuva muotokuvaa maalaavasta Repinistä ja hänen mallistaan. Jotenkin Repinin työ on ilmaisuvoimaisempi ja mallia paremmin kuvaava kuin valokuva. Katsojasta tuntuu kuin Repin onnistuisi korostamaan malliensa olennaisia piirteitä töissään ja kuin niistä voisi päätellä jotain henkilön persoonallisuudesta.
 
Repinin tytär
 
Tunnetuimmat Repinin työt ovat Venäjän yhteiskunnan oloja kuvaavia teoksia kuten Volgan lautturit, jonka ikäluokastani tuntevat varmasti lähes kaikki.

Volgan lautturit. Tuo punainen seinä taustalla sopi taululle todella hyvin!

Maskiselfie Volgan lauttureiden kanssa


Nyt toukokuussa on jo jonkin aikaa tuntunut elämä helpommalta. Olen tavannut pienesti kavereita, appea, päässyt museoon ja kävin ravintolassakin. Nämä pilahdukset "entisestä elämästä ennen koronaa" ovat tuntuneet aivan ihanilta. Yksi isoimmista toiveistani on, että pääsisin heinäkuussa Lapin kautta Norjan puolella ja Jäämeren rannalle. Töissä näkyy Intian paha tilanne ja se pitää olon epävarmana ja tulevaisuuden odotukset hyvin maltillisina. Mutta nautin mahdollisimman täysillä "uusista vapauksista"!

Kivaa uutta viikkoa!

Ateneumin esittely Repin-näyttelystä:
"Ilja Repin (1844–1930) tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyssä nähdään Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891).

Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi. Kaikkiaan Repin maalasi yli 300 muotokuvaa ja kuvasi paljon myös naispuolisia kulttuurielämän voimahahmoja.

Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Näyttely on ensimmäinen Repinin koko uraa esittelevä katsaus Suomessa 2000-luvulla. Näyttelyssä on esillä yli 140 maalausta ja paperipohjaista teosta yli kuudenkymmenen vuoden ajalta. Suuri osa teoksista nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Myös Ateneumin kokoelmaan kuuluu runsaasti Repinin teoksia.

Näyttelyn toteuttavat Ateneumin taidemuseo ja Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris/Paris Musées yhteistyössä Tretjakovin gallerian ja Venäläisen taiteen museon kanssa. Ateneumin näyttelyn kuraattori on intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen."

Lainattu  https://ateneum.fi/

12 kommenttia:

 1. Euroviisut oli tänä vuonna ihan omaa luokkaansa. Tuli ihan Euroviisujen kulta-aika mieleen joskus 80-luvulta. Ja tärkeintä oli tietenkij se, että Suomi voitti ruotsin :D
  Iloa viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisut olivat hyvät! Tässähän iski ihan Euroviisuinnostus :) Ihan yhtä kova innostus kuin 80-luvulla ja erotuksena siihen, tuli muutakin kuin Finland zero points

   Poista
 2. Ateneumissa ei ole tullut käytyä pitkään aikaan. Upeat taulut esillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista milloin minulla olisi ollut näin pitkä tauko Ateneumissa käymiselle. Olen aina sanonut, että jos Repinin näyttely tulee Suomeen, niin haluan nähdä sen vaikka se olisi missä :)

   Poista
 3. Ihanilta kuulostivat molemmat tapahtumat, varsinkin Euroviisuilta. Suomen viisukappale oli kyllä tosi hyvä. Kuuntelin sen ensimmäisen kerran eilen sunnuntaina. :-D Ei vaan jaksa katsoa Euroviisuja livenä, kun en halua luopua yöunistani minkään ohjelman takia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän iltavirkkuperheellä onnistuu telkan katsominen yöllä kahteen saakka ihan kevyesti ;) Todella jännä oli pistelasku, että sen puoleen kannatti sotkea vuorokausirytmiä.

   Poista
 4. Minäkin komppaan Herra Kepposta tuossa viisuäänestyksessä ;D Kappale oli ihan ok, mutta miksi ne jyrää vuodesta toiseen ja tekee vielä toistenkin maiden biisit?? Oikeus ja kohtuus tulivat nyt ilmi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatiin onneksi vähän tasotusta Ruotsia vastaan ja se on hyvä ;)

   Poista
 5. Euroviisuja en ehtinyt katsoa mutta netin kautta kuuntelin muutamia kappaleita. Pidin sekä voittajasta että myös Suomen biisistä koska ne erottuivat valtavirrasta edukseen. Hyvähän Suomen 6.sija oli!

  Ateneum on mietintämyssyssä milloin ehtisin katsomaan Repiniä livenä. Yritin katsoa netistä vapaita aikoja mutta menee melko pitkälle. Ehkä pitää vain lyödä joku päivä kiinni ja varata tuohon aikaa koska kyllä Volgan lautturit ja muut mestarityöt on nähtävä livenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen sijoitus oli erinomainen! Mahtavaa että välillä muutakin kuin semifinaalien jumbosija ;)

   Suosittelen Repinin näyttelyä, se on niin harvinaista herkkua.

   Poista
 6. Tää oli eka kerta lapsuuden jälkeen kun euroviisut kiinnosti. Enhän mä niitä livenä tiettykään jaksanut katsoa. Kisastudio olis ollut kiva jos olis ollut seuraa. Kivan kuuloiset valvojaiset teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisastudio vaatii hyvää seuraa ja tarjoilua :D Meillä oli yksi innokas teini ja iso kasa lettuja. Tämän vuoden viisutunnelman on ylittänyt ainoastaan Lordin voitto. Olisipa videoituna meidän naamat, kun katselimme kuinka Suomi kuittaa huippupisteitä jatkuvasti.

   Poista