14. toukokuuta 2021

Magnoliahuumaa

Vuosi sitten kävin ensimmäistä kertaa ihailemassa Torkkelinmäellä magnolioita. Helatorstaina kävin siellä ystäväni Sirpan kanssa. Äkillinen sään reipas lämpeäminen oli saanut aikaan sen, että valkoisen magnolian kukista iso osa oli auennut yhtäaikaa. Kukkia on tänä vuonna todella paljon. Niin kaunista! 

Olen koko kevään katsellut instasta, kuinka magnoliat kukkivat ihanasti Lontoossa ja Tukholmassakin ja olen odottanut, että nuo kaksi puuta kukkisi Helsingissä. Olen todella keski-ikäinen, kun elämän pieniin, mutta tärkeisiin kohokohtiin kuuluu magnolioiden ja kirkkapuiden kukkiminen :)

Suomen kasvuoloissa magnolia on vaativa kasvatettava. Se tarvitsee valoa, mutta ei paahdetta ja tilaa. Se on arka koville pakkasille ja jotkut lajikkeet myös keväisille hallaöille. En tiedä, miten näitä Torkkelinmäen magnolioita vaalitaan, mutta ne tuntuvat menestyvän erinomaisesti. Omassa unelmien pihassa kasvaisi upeasti kukkiva magnolia, omenapuita sekä sellainen kirsikkapuu, joka tekisi muhkeita kukkia, joissa terälehtiä olisi monessa kerroksessa. Kukkivien puiden lisäksi olisi pioneja notkuva perennapenkki.

Voi tuota kukkien määrää

Myös vaaleanpunainen magnolia kukkii komeasti

 
Pihahaaveeni magnolioista ja mahtavista perennapenkeistä ovat hyvin epärealistiset. En oikein jaksa panostaa pihan hoitoon. Koivunsiitepölykausi on usein sellainen, että pysyttelen silloin enimmäkseen sisätiloissa ja pihan kevättyöt jäävät tekemättä ja sitten alkaakin jo mökkikausi. Mutta ainahan sitä voi haaveilla.

Hupsusti haaveilen myös kukkabongausmatkoista. Haluaisin nähdä jakarandan kukkivan. Jakaranda kukkii hyvin näyttävästi kirkkaan violetein kukin, jotka täyttävät puun oksat. Ehkä joskus matkustan Maderaille bongaamaan jakarandan.


14 kommenttia:

 1. Olen nähnyt kukkivia magnolioita paljon, mutta tuollaista kukkapaljoutta en ole nähnyt. Kauempaa otetussa kuvassa magnolia näyttää omenapuulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisen magnolian kukkien määrä oli valtava, se tosiaan voisi olla omenapuu kauempaa katsottuna.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Ihanaa! Ja paikalle pitää osua vielä oikeaan aikaan, tai jää kauneus näkemättä, luulisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni normikeväänä magnolia kukkii aika pitkään, mutta nyt äkillinen helleaalto sai kaikki kukat aukemaan yhtäaikaa. Oli upea näky ja tuoksu :)

   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Upeita kuvia! Tuoksu tuli tänne asti (jos nuo magnoliat nyt tuoksuvat miltään :-D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Magnolioissa on minusta ihana tuoksu. Siitä tulee mieleen joku mennen ajan parfyymi, hieman sellainen makea ja kukkainen tuoksu.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 4. Tällainen kukkamäärä on aina vaikuttava. Olen alkanut suosia ajatusta kotipihassakin. Erilaiset kukkivat puut ovat suosikeiksi nousseet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien määrä valkoisessa magnoliassa oli tänä vuonna huikea! Kukkiva puu omassa pihassa olisi ihana. Meillä oli omenapuu, mutta rusakon mokomat pääsivät siihen käsiksi yhtenä kesänä ja söivät kuoren pois. Siitä saakka olen miettinyt, että millaisen omenapuun haluaisin ja mihin sen laittaisin. Nyt kun meiltä kaadettiin pari mäntyä, niin omenapuun valinta olisi taas ajankohtainen.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Ihan mielettömiä kuvia. Täällä Porvoossa ei tietääkseni ole tällaista kuvauskohdetta valitettavasti ja vielä on Roihuvuoren kirsikkapuiden kukinta kokematta. Mutta jonain päivänä.

  Sydämellistä sunnuntaita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin hyvin kukkiva magnolia on ymmärtääkseni Suomessa aika harvinainen, sen verran vaatelias kasvatettava se on. Roihuvuoressa kannattaa ehdottomasti joskus käydä, se on hieno paikka kirsikankukinta-aikaan.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 6. Ihanaa kun kävit ♥ Vaaleanpunainen magnolia oli paljon enemmän kukassa kuin oman visiittini aikana. Silloin puussa oli paljon karvaisia pulleita nuppuja vain odottamassa aukeamista upeaan loistoonsa. Tuo Kallion paikka on kyllä maaginen. Vain kaksi puuta ja paljon katsojia vuodesta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun neuvoit minut viime vuonna paikalle. Nuo Kallion magnoliat ovat niin hienot ja täältä Itä-Helsingistä tullessa vielä helpon matkan päässä.

   Kivaa uutta viikoa!

   Poista
 7. Ihan mieletön määrä kukkia <3 Voi, miten kauniilta magnolian kukinta näyttää <3 Tuollaista upeaa kukintaa olen nähnyt vain kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Magnoliapuissa oli valtavasti kukkia, ei ollut samalla lailla viime vuonna. On se ihana puu. Jos olisi helmpompi kasvattaa, niin yrittäisin saada sen kukoistamaan omalla pihallakin. Kasvupaikka kuvauksissa sanotaan usein, että magnolia ei tykkään tuulesta ja sitähän tässä merenrannan läheisyydessä riittää.

   Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista