11. marraskuuta 2020

Kaksi ravintola-arvostelua

Tässä postauksessa arvostelen kaksi hyvin erilaista ravintolaa: Farougen ja Bar Teoksen. Molemmat ruokailut olen kustantanut itse.

*
Minulla oli syyskuussa aikamoinen hinku päästä ravintolaan syömään, koska aavistelin, että syksyn edetessä koronatartuntaluvut nousevat niin, että se vaikuttaa vähintäänkin omaan käyttäytymiseeni ja pahimmillaan ravintolat voivat joutua sulkemaan jälleen ovensa.

Halusin mennä ravintola Shelteriin, koska heidän ruokalistallaan on hummeripasta. Hummeripastaa ei kovin monessa paikassa tarjoilla, mutta se on yksi lemppareitani. Toki hieman vaikea annos, koska hummerin maku peittyy helposti ja sittenhän koko annoksen juju on mennetty. Muistelen kaiholla vuonna 2010 lopettanutta Papa Giovannia ja heidän annostaan hummeripasta kahdelle. Se oli niin hyvää! Toki sen hakkasi vuonna 2013 Nizzan La Petite Maison ravintolan hummeripasta. Sen jälkeen olen saanut ainoastaan Papa Giovannia heikompia annoksia. Harhauduin jutussa nyt ihan sivutielle muistelemaan 7 ja yli 10 vuotta sitten syömiäni hummeripastoja :D

Jäin odottelemaan Hra Kepposen vastausta, että minkä vapaista ajoista valitsisin Shelterissä. Vaikka jo melkein maistoin hummeripastan suussani, joku keskeytys sai minut unohtamaan varauksen teon ja jäimme ilman pöytää.

Ravintola Farougeen sai vielä pöytiä ja suuntasimme siis sinne. Olen käynyt Farougessa muutaman kerran 90-luvun loppupuolella. Ravintolahan lopetti jossain vaiheessa useammaksi vuodeksi ja avasi uudestaan reilu vuosi sitten. 2000-luvun puolella Helsinkiin on auennut muitakin libanonilaisia ravintoloita, mutta ne ovat rennompia paikkoja, kun taas Farouge kallistuu ehkä hieman enemmän fine diningin suuntaan.

Uusi ravintolatila on suuri ja todella tyylikäs. Ravintolasalin puoli huokuu suorastaan luksusta ja tyylikyyttä. Pääsalista on eroteltu muutamia isompia looseja isommille seurueille ja pääsalin lisäksi on vielä talvipuutarha. Sen sisustus ei ole yhtä tyylikäs kuin pääsalin, mutta se on tunnelmallisempi isoine kynttilälyhtyineen ja tekopuuhun ripustettuine valoineen.

Ravintolasalin kuva https://www.farouge.fi/
 
Talvipuutarha

 
Tilasimme muutaman meze-alkupalan: mausteisia lammasmakkaroita, mustekalaa ja ravunpyrstöjä hummuspedillä sekä friteerattuja halloumjuustorullia ja punajuuridippiä. Otimme molemmat lasit libanonilaisia viinejä, minä valkoista ja Hra Kepponen punaista.
 
Halloumrullat ja punajuuridippi

Lammasmakkarat ja hummus

Alkupalat olivat hyvät. Hieman vierastimme hummuksesta läpilyövää valkosipulia. Libanonilaiset viinit olivat oikein hyvät ja hintakin aika maltillinen. Oikein hyvä aloitus illalliselle.

Mietimme hetken aikaa, että pitäisikö tilata vain pelkkiä alkupaloja, koska pääruokavalikoima ei oikein ollut makuumme. Päätimme pelata varman päälle, koska lampaan potka tai mustekala eivät houkutellet, ja valitsimme molemmat shish-vartaat. Otimme toisen shishannoksen kanasta ja toisen naudasta. Liha oli hyvin marinoitua, mureaa ja hyvin valkosipulista. Valkosipuliperunat olivat meistä molemmista aivan liian valkosipuliset. Hra Kepponen käyttää runsaasti valkosipulia ja sanoi ensimmäistä kertaa saaneensa ravintolassa aivan liian valkosipulista ruokaa. Pääruuat olivat  pettymys.

Päätimme antaa ravintolalle vielä mahdollisuuden päättää ilta paremmin ja tilasimme jälkiruuat. Minä otin kimaran libanonilaisia jälkiruokia ja Hra Kepponen pistaasisuklaafondantin. Vaikka rakastan kaikkea suklaista en tykkää lämpimistä suklaajälkiruuista ja siksi tilaan todella harvoin suklaafondantia. Minun jälkiruokani oli ihan hyvä, mutta ei mitään verrattuna pistaasisuklaafondantiin. Hirvittävästä annoskateudesta johtuen tein jotain poikkeuksellista: tilasin toisen jälkiruuan eli pistaasisuklaafondantin.

Pistaasisuklaafondant ja kookosjäätelöä

Ravintolaillallisen jälkeen kotona maistui suussa valkosipuli voimakkaasti ja pesin kahdesti hampaat. Hetkellisesti hammastahna raikasti suun, mutta jopa kesken pesun alkoi taas suussa maistua valkosipuli.

Illallisesta jäi ristiriitaiset muistot. Voisin mennä uudestaan Farougeen, koska mezet olivat hyviä ja tilata pelkästään niitä ja taivaallista jälkiruokaa. Mezelista on myös laaja ja meiltä jäi useampi kiinnostava meze maistamatta. Toisaalta kaksi floppia pääruokaa, joiden hinta oli yhteensä 55€, saanee minut seuraavalla kerralla valitsemaan jonkun toisen ravintolan. 

Oletko käynyt Farougessa? Mitä tykkäsit?

*
Toinen ravintola-arvostelu on aivan toisen hintaluokan tapaspaikasta nimeltään Bar Teos. Kävin siellä ystäväni Sirpan kanssa. Ravintolatilasta on tehty varsin mukava seinä- ja kattomaalauksilla. Kävimme ravintolassa alkuillasta ja poistuessamme paikka oli täynnä ja ovelta oli käännytetty muutama ilman pöytävarausta ollut seureu pois. Kannattaa siis varata pöytä! Vierailu Bar Teoksessa oli minulle ensimmäinen.


Bar Teoksen kaikki tapakset maksavat 2,95€ kappale, leivistä osa on 1,95€. Tapaslautanen maksaa 16,95€. Cava-lasillinen maksaa 4,90€. Kyseessä on todellakin oman rahan paikka ja sellainen johon on helppo kokoontua porukalla, koska paikka sopii hyvin myös pieniruokaisille ja tiukemman budjetin henkilöille. Tapaksista pystyy koostamaan myös tuhdimmankin aterian.

Tapaksissa oli selviä eroja laadun ja ruokaisuuden suhteen. Ruokaisuus erot aika helppo päätellä listasta.

Sirpa valitsi tapaslautasen, jossa oli yrtti-bruschetta, tonnikalacrepe, carpaccio ja parmesaania, marinoidut oliivit, maalaismunakas, tulinen lihamureke ja yrttiperunaa ja aliolia. Ruokaisimmat annokset olivat kuvassa oikealla oleva munakas ja etualan perunat.
 
Minä söin yksittäisiä tapaksia, joista ehdin osan nälkäisenä hotkaista osan kuvaamatta. Tässä marinoituja siniä, melonia ja ilmakuivattua kinkkua ja salaattia. Tykkäsin kaikista

carpaccio ja parmesan oli minusta maultaan paras

Jälkiruuat eivät yltäneet suolaisten tasolle

Minusta Bar Teos on rento seurustelupaikka, jossa on helppo tavata ystäviä ja syödä jotain pientä samalla ja ottaa pari lasia viiniä "ilman konkurssia". Kohtuullinen hinnoittelu, hyvä hinta-laatusuhde ja miellyttävä ilmapiiri saa varmasti monet tapaamaan siellä ystäviään tai tulevaisuudessa se on varmasti kiva after work viinilasillisen paikka. 

*
Koronatartuntaluvut ovat nousseet syksyn aikana niin paljon, että tällä hetkellä suhtaudun ravintolaillallisiin varovaisemmin. Lounaalle ajattelin tällä viikolla ponnistaa. Ihana joululounasbuffet on pyörinyt jo mielessäni, mutta taitaa jäädä sekin väliin.

Vieläkö sinä uskallat käydä ruokaravintoloissa?

10 kommenttia:

  1. Me kyllä käydään ukkelin kanssa ravintoloissa, ja oikeastaan ollaan nyt vasta innostuttu käymään enemmän ulkona kevään ja kesän jälkeen. Tai siis vielä ei olla hirveästi käyty, mutta suunnitelmissa on. :-D Ärsyttää vain, kun esim. lauantai-iltana tuntuu olevan vaikea saada pöytää ilman pöytävarausta (asiakasmäärärajoituksista johtuen kai), eikä olla oikein hirveän suunnitelmallisia ihmisiä. Ärsyttää, jos tiedän, että huomenna pitää mennä kello 19.00 ravintolaan X. (Tämäkin näköjään ärsyttää. :-D)

    En ole käynyt Farougessa, mutta ollaan kyllä ukkelin kanssa alkupalaihmisiä, että siinä mielessä voisi mennäkin. Mutta enpä ole koskaan minäkään ennen tilannut jälkeenpäin samaa annosta kuin kaverilla, vaikka olisin ollut kuinka annoskateellinen. Kiitos vinkistä, että näinkin voisi tehdä. :-D

    Bar Teos kuulostaa ihan tolkuttoman halvalta paikalta. Jopa niin halvalta, että voikos se olla enää hyväkään. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vielä ärsyttävämpää, kun niin moneen ravintolaan lauantai-illan pöytä pitäisi varata todella hyvissä ajoin. Aika harvoin tiedän vielä alkuviikosta, että vaikka viikonlopuksi ei olisi mitään sovittua menoa, että ehdinkö ja viitsinkö silti lähteä ravintolaan.

      Saahan tuolla Bar Teoksessakin ihan loppulaskun aikaiseksi, jos on kovin nälissään. Tapakset ovat aika pieniä. Mutta tuo on kiva paikka pieniruokaiselle tai sellaiselle joka haluaa jotain naposteltavaa viinilasillisen kanssa - muutakin kuin suolapähkinöitä :)

      Poista
  2. Bar Teos kuulostaa paikalta, jossa voisin käydä joskus ystäväni kanssa lasillisella ja maistella muutaman tapaksen. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva paikka juuri sellaiseen, että ottaa lasin viiniä ja vähän naposteltavaa sen kanssa :)

      Poista
  3. Farougessa olen käynyt varmasti yli 10 v sitten ja silloin se oli ihan täykky. Muistan, että pöytä piti varata viikkoja ennen. Ehkä pitäisi kokeilla uudestaan ja ottaa alkupalat.

    Kiitos vinkeistä ja valoisaa harmauspäivää eli pe 13. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Farouge oli tosiaan 90-luvulla hyvin suosittu :) Noissa uusissa tiloissa on asiakaspaikkoja runsaasti, enää ei tarvitse varailla viikkoja etukäteen.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  4. Nämä eivät olleet minulle tuttuja ravintoloita, joten kiitos vinkistä! Illalla juttelimme, että seuraavalla Kuopion reissulla käymme ravintolassa. Kiva osa jouluostosreissua, niin ajoissa mietitään, mihin menemme syömään 😊 Ihanaa marraskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa jouluostosmatkaa ja illallista teille!
      Minä taidan yrittää tänäkin vuonna ostaa suurimman osan lahjoista netistä. Juoksemista tulee siitäkin, kun joulun alla paketti voi päätyä melkein mihin tahansa, kun pakettiautomaatit pullistelevat joululahjoja :)

      Poista
  5. Farougessa olen käynyt viimeksi silloin kuin entisissä tiloissaan Yrjönkadulla. Meillä taisi olla siellä myös jonaina vuonna pikkujoulut tai jonkun läksiäiset. Hyvä ruoka sekä palvelu oli silloin ja jäi mieleen monta eksoottista ruokalajia. Upealta näyttävät nuo uudet puitteet ja olen paikan ohiajaessa katsellutkin sisälle, että on aika hulppea!

    Bar Teos näyttää idylliseltä paikalta, jossa voin hyvinkin pistäytyä joskus tulevaisuudessa.

    Kävin kesällä kerran Hangon päiväreissun yhteydessä syömässä Ravintola Origon saaristolaispöydän, josta olin haaveillut jo keväästä lähtien. Se on ainoa ravintola kokemus nyt koronapandemian aikana. Olen kyllä hakenut ruokaa ravintolasta mutta nauttinut sen kotona. Joulubuffet olisi ihana mutta taidan silti jättää sen väliin tänä vuonna.

    Mukavaa poikien synttäriviikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuden Farougen tilat ja sisustus ovat kyllä hienot. Melkeinpä niidenkin takia kannattaa käydä joskus koestamassa paikka.

      Minä olen syönyt ainostaan kerran Hangon Origossa ja sinäkin olit sillä reissulla mukana. Origo jäi kyllä mieleen, koska rakastan saaristolaispöytiä ja haagalainen Musta Hevonen oli pitkään suosikkini. Se lopetti jo vuosia sitten, enkä ole Helsingin seudulta löytänyt mitään vastaavaa. Origo kyllä osui ja upposi. Minäkin haaveilen kesällä syöväni siellä, mutta en harmillisesti ehtinyt Hankoon saakka.

      Poista