24. syyskuuta 2019

Reseptejä - Jatkoon/Ei jatkoon

Terveiset arkiruokailun inspiraation alhosta!

Uusia, herkullisia, helppoja ja nopeita ruokaohjeita, joilla ruokkia lauma nuoria miehiä, on yllättävän vaikea löytää. Etenkin kun nuorista miehistä yksi aikamoinen nirsoilija.Vanhat reseptit tökkivät ja siitä, mitä ruokaa laitetaan tänään, on tullut ärsyttävä päänvaiva. Olen surffaillut netissä ja yrittänyt etsiä kivoja reseptejä. Ajattelin postailla kokeiluistani, oli ne sitten hittejä tai huteja. Eli nyt ensimmäinen jatkoon päässyt resepti sekä kertakokeiluksi jäänyt resepti.

Jatkoon
Jauheliha-riisi-kasvisvuoka
Perusideana on se, että kypsä jauheliha yhdistetään raakaan riisiin ja kasviksiin. Päälle kaadetaan liha/kasvis/kanaliemi ja vuoka laitetaan uuniin, jossa riisi kypsyy. Vuoka maustetaan tacomausteella, joten siinä on vähän tex-mex vaikutetta. Kasvikseksi sopii hyvin paprika, kesäkurpitsa, tomaatti ja säilykepavut.

 
Meidän versiomme menee kutakuin näin:
400g naudanjauhelihaa
pieni sipuli, yksi kynsi valkosipulia
1 pieni tlk paseerattua tomaattia (n. 200g)
1 keltainen paprika
1/2 - 1 kesäkurpitsa
200g pakastemaissia
2,5dl riisiä esim basmatiriisiä
5dl lihalientä (perinteisiä lihaliemikuutioita 1 kpl)
juustoraastetta
Fajitas/Taco mausteosta 2rkl-0,5 pussia
(tacomausteen annostelu on osoittautunut vaikeaksi, 2rkl on minusta liian vähän)

1. Palastele kasvikset
2. Kuullota sipuli ja valkosipuli ja paista jauheliha. Mausta Tacomausteella
3. Valmista liha/kasvis/kanaliemi kuumennetusta vedestä ja liemikuutiosta
4. Sekoita ainekset uunivuoassa keskenään. Riisi raakana ja maissi jäisenä.
5. Lisää päälle juustoraaste
6. Paista uunissa 200 asteessa n. 45min (välillä teen niin, että lisään juustoraasteen kun paistoaikaa on kulunut 20min)


Arviot:
"Muuten hyvää, mutta kesäkurpitsa ja paprika pilaavat ruuan"
"En voi syödä, koska siinä on maissia"
"Ei maistu tex-mex" (ensimmäisellä kerralla 2 rkl tacomaustetta)
"Liian mausteista" (toisella kerralla 0,5ps tacomaustetta)

Aikuisten mielestä ihan kelpo arkiruoka. Esikoinen syö mukisematta, keskimmäinen siilaten kasviksia pois. Aika vähävaivainen valmistaa, helppo myös valmistella vaikka edellisenä iltana pilkkomalla kasvikset ja paistamalla jauhelihan. Tietenkin jos laittaa sekaan tuoreiden kasvisten sijasta vain herne-maissi-paprikapakastetta, niin ei tarvitse pilkkoa mitään. Olemme syöneet pari kertaa ja tacomausteen optimimäärä on vielä hakusessa. Yritän kasata ruuan pitkulaiseen vuokaan niin, että vasemmassa päässä on vähäisesti maissia ja siitä sitten kasvisten määrä lisääntyy kohti oikeaa reunaa.

Tähän ruokaan on netti pullollaan samankaltaisia reseptejä:
https://www.myllynparas.fi/reseptit/jauheliharisotto
https://www.valio.fi/reseptit/riisi-papu-jauhelihavuoka/

Ei jatkoon
Aasialainen appelsiini possu

Löysin reseptin blogista Kulinaari. Kuva oli hyvin houkuttelevan näköinen ja toki innostuin siitä, että samassa uunivuoassa possun kanssa valmistuu juurekset. Kuvittelin maun vivahtavan hieman makeaan ja että siinä olisi kivasti pikkaisen tulista jälkipotkua.

Ruoka menossa uuniin, alla juurekset, päällä pannulla ruskistetut porsaan file palaset, maustekastiketta ja appelsiiniviipaleita. Näyttää hyvältä!

Ruoka ei vastannut odotuksia. Ruuan ulkonäön pilaamisesta joudun syyttämään itseäni. Koska pojat eivät syö muita juureksia kuin punajuurta, niin käytin tietysti reilusti punajuurta. Se tarkoitti, että vuuan pohjalla oleva liemi oli punaista.

"Äiti hei, miksi toi liemi on noin ällön näköistä?" Kritisoi nuorisoraati

Reseptissä käytettiin Tabascon Sweet and Spicy kastiketta. Sweet osuus ei tullut odotusteni mukaisesti esiin, ruuassa ei minusta ollut makeutta tarvittavasti. Ruoka oli samaan aikaan aika mautonta, mutta liemi hapanta. Ruoka oli sen verran kaukana makutottumuksistamme, joten se ei pääse jatkoon. Esikoinen taittoi happamuutta päällystämällä perunat ja lihapalat ketsupilla.

Jos olisin viitseliäs ja luova kokkaaja, alkaisin toki kokeilemaan, että kuinka tuosta reseptistä saisi muokattua meille mieleisen. Ajatus possusta, appelsiinistä, makeudesta ja pienestä tulisesta potkusta kuulostaa niin hyvältä :) Jos sinulla on hyvä appelsiinipossuresepti, niin vinkkaa siitä minulle.

15 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiset kokeilut. Ostin eilen Mifumurua ja aion kokeilla kuinka se taipuu makaronilaatikkoon. Kerran olen pilannut sosekeiton lisäämällä siihen lilan porkkanan, koko keitto värjäytyi ruskeaksi, eikä sitä syönyt kukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole kokeillut Mifua lainkaan. Työkavereista kaikki ovat kokeilleet sitä ja jokainen oli sitä mieltä, että Mifu on kumimainen ja liian mauton. Ehkä joku päivä kuitenkin kokeilen. Meillä on töissä vegeruokapiste, siellä on välillä tarjolla quornista valmistettuja aterioita ja se tällä hetkellä työkavereiden suosikkiproteiini.

      En ole ikinä syönyt lilaa porkkanaa :)

      Poista
  2. Jauheliha-riisi-kasvisvuoka Menee kyllä asap kokeiluun! Kiitos vinkistä ja valoisaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauheliha-riisi-kasvisruoka on helppo perusruoka perheelle :)

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  3. Eka vaikuttaa hyvältä, sitä voisi kokeilla. Hassua, että meilläkin keskimmäinen poika on kasvisvammainen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lapset ovat yhä edelleen huonoja kasvisten kanssa. Kukaan ei syö tomaattia. Esikoinen on ollut eskarilaisesta saakka reipas syömään melkein kaikkea, keskimmäinen on ollut niin nirso, että on kärsinyt siitä itsekin. Kuopus on vähän samantyylinen nirsoilija, mutta tuntee suurta vetoa mausteiseen ruokaan ja voimakkaisiin juustoihin :D

      Minä syön töissä pääosin kasvisruokaa ja salaattia, jotta saisin tarvittavan määrän kasviksia. Lapset eivät todellakaan saa tarvittavaa määrää kasviksia :( mutta jatkuvalla tsempillä saan sentään jotain vihreää heidänkin kitusiinsa.

      Poista
    2. Meillä esikoinen syö mieluiten lämpimänä kasviksensa, tykkää kyllä salaatistakin. Keskimmäinen puolestaan inhoaa lämpimiä kasviksia yli kaiken ja mieluiten syö salaattia, jos pitää valita, kaikki kasvisruoat on aika nounou. Nuorimmainen syö kaikkea, paitsi tomaatteja vähän pitkin hampain. Olenkin naureskellut, että että esikoisen vauva-aikaan syötin hänelle purkkiruokia ja keskimmäiselle taas tein kaikki itse, niin näin kävi. Nuorin sai syödä samaa kuin muutkin, mutta hiukan muokattuna :D

      Poista
  4. Mielenkiintoisia kokeiluita! Tuo appelsiinipossu kuulostaa hyvältä mutta ymmärrän poikien reaktion punajuuren värin takia. Myös tuo vuoka kuullostaa herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi kiva löytää joku sopiva appelsiinipossu resepti, koska ajatus siitä tuntuu niin houkuttelevalta. Harmi, ettei kokeilemani resepti toiminut meidän makuun :(

      Poista
  5. Joo, lisää tällaisia testejä ja vinkit meille. Tota jauhelihariisijuttua voisi kokeilla.
    Meillä nykyään suosikkiruoka paistettu riisi. Sitä tehdään viikottain ja joukkoon lisätään mitä sattuu olemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistettu riisi on hyvää, yksi minun suosikkitähderuuista. Välillä keittelen riisiä oikein reilusti, jotta siitä jää seuraavalle päivälle riisiä paistettavaksi.

      Poista
  6. Jauheliha-kasvis-riisivuoka kuulostaa kyllä tosi hyvältä! Harmi kun ukkeli ei suostu syömään jauhelihaa. :-( Tämä herkku pitää säästää siis yksinäisiin päiviin.

    Punajuuri on minusta tosi hankala juures. Sitä on vaikea saada tarpeeksi pehmeäksi, ja värikin on aika karmea. Mutta nämä ovat tietysti makuasioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuollaisen kokonaisen vuuan teet, niin siitä riittää yksin syötävää useammaksikin kerraksi :D

      Punajuuri on meidän perheen suosikkeja. Se on totta, että esim uunissa se vaatii pitkän ajan.

      Poista
  7. Oi näyttää niin hyvältä tuo jauhelihavuokaherkku, on siis pakko kokeilla!!
    Olen kyllä punajuuren ystävä, teen aina joskus uunijuureksia, jossa pilkottuna kaikenlaisia juureksia sopivasti,öljyä ja maustettuna oman maun mukaan, päälle vähän juoksevaa hunajaa...uunissa noin 45-50 min kunnes ovat kypsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunijuurekset ovat hyviä, me laitamme aina paljon punajuurta niihin. Eipä ole tullut pitkään aikaan tehtyä uunijuureksia, jotenkin se on sellaista talviruokaa :)

      Kivaa viikkoa Hilkka!

      Poista