9. joulukuuta 2018

Ihanat jouluvalmistelut kompastuivat rähmälleen

Palasin viikko sitten sunnuntaina iltapäivällä lomareissulta rytinällä arkeen. Heti lentokentältä ajelimme Hra Kepposen kanssa hoivakotiin katsomaan äitiäni. Lomafiilikset rapisivat heti, koska tällä kertaa äitini oli huonolla hoidolla. Asia on vaivannut minua koko viikon ja on se varmaan taas otettava yhteyttä hoitokotiin.

Viikolla onnistuin selättämään jetlagin ja suunnittelemaan jouluvalmisteluja. Ensimmäinen jouluvalmistelumme on ollut Toivo Nuutikki Tähtösen tuominen alakertaan. Toivo Nuutikki on poikien kalenteritonttu, jonka taskusta löytyy tänäkin vuonna pieniä herkkuja ja jouluisia puuhia. Toivo Nuutikki Tähtönen on meidän ilmoituksellamme osa-aikaeläkkeellä, eli on päiviä jolloin tontun tasku onkin tyhjä. Meidän 14v muistaa aina suurieleisesti reklamoida tontun eläkepäivistä. Minusta on tosi suloista, että vielä isot pojat jaksavat innostuva kalenteritontusta. Tuollainen kalenteritonttu on muuten mainio lahjaidea. Meidän keskimmäinen sai aikoinaan Toivon Nuutikin kummitädiltään.

Toivo Nuutikki Tähtönen

Itsenäisyyspäivänä olin ajatellut laitella jouluvalot ja etsiä joulukoristeita esille ja purkaa matkalaukkuni.  Heräsin hyvin räkäisenä ja vietinkin sitten itsenäisyyspäivän leväten, jotta jaksaisin perjantain työpäivän ja sekä illaksi suunnitellun joulukorttien askartelun. Meille on jo muodostunut perinteeksi työkaverini Sirpan kanssa, että vietämme yhteisen kortti-illan Sirpan herkkutarjoilujen äärellä. Tänä vuonna olimme tosi tehokkaita, teimme yhteensä 35 korttia yhdessä illassa.

Aika hyvin urakoitu

Lauantaina menin ystäväni Leenan kanssa Porvooseen joulutorille. Kun lähdin ajelemaan kotoa, sää oli todella mukava. Siinä vaiheessa, kun pääsimme Porvooseen tuuli oli aikamoinen ja satoi vettä. Aivan järkyttävä keli! Olisin voinut kaartaa kotiin, jollei Leena olisi ajellut Porvooseen kahta tuntia.
 
Hymyä huuleen ja joulutorille!


Teimme Porvoossa pieniä lahjaostoksia sateesta huolimatta. Jos sää olisi ollut yhtään parempi, olisin varmasti löytänyt vielä paljon pieniä kivoja ruokalahjoja Porvoosta. Huonon sään takia reissusta olisi voinut jäädä tympeä mieli, mutta hyvä seura ja ruoka pelastaa kaiken. Söimme Bistro Gustafissa ja ruoka oli todella hyvää!

Bistro Gustafin versio toast skagenista. Katkaravut olivat todella hyviä!

Tattirisottoa, ruskistettua voita ja pinjansiemiä. Erinomaista!

Jälkkäriksi creme brulee sekä päärynä suklaakastikkeella

Kävimme piipahtamassa myös Brunbgergin tehtaanmyymälässä. Löysin sieltä maailman parhaimman suklaalevyn: käsintehdyn pistaasimaitosuklaan. Ihan tolkuttoman hyvää ja nyt harmittaa se, että ostin vain yhden levyn. Kiva reissuhan meillä oli ja varmasti jää muistiin tuo "taifuuni joulutorilla"-reissu.

Pojat ilahtuivat joulutorituomisestani kovasti. Ostin piparkakkutalon. Kun avasimme sellofaanin, ihana tuoksu täytti keittiön. Kuopus on siitä saakka mankunut, että milloin talo syödään. Keskimmäinen on taas sitä mieltä, että taloa ei syödä lainkaan, koska se on niin hieno.

Muumitalo

Illalla esikoinen paistoi joulutorttuja ja tunnelmani oli jo varsin jouluinen. Suunnittelinkin, että sunnuntaina pistän tuulemaan ja laitan valot ja teen alustavan joulujärjestelyn.

Sunnuntai valkenikin sitten erilaisena. Pieni flunssani paheni, rään määrä on aivan järkyttävää. Sitten selvisi, että perheessämme on täiepidemia. Päivä onkin mennyt levätessä ja täisiivouksessa. Pyykkiä tulee aivan järkyttävästi, kun kaikki petivaatteet ja pyyhkeet menevät vaihtoon. Sitten pitää vielä pakastaa huppareita ja harjoja. Suurin suru on siitä, että poikien hienot pelikuulokkeet ovat sitten 2 viikkoa muovipusseissa. Sopivasti jouluaattona voivat lapset sitten avata muovipusseista kuulokkeensa. 8-9 päivän päästä sitten toistetaan taas koko täishow. Voi, että minä vihaan näitä täihommia!!!

Flunssa ja täisavotta veti mielen niin matalaksi, että suunnittelenkin tässä kaikkien jouluvalmisteluiden supistamista minimiin. Uskollinen työjuhtani Hra Kepponenkin on vielä melkein viikon työreissussa ennen joulua. Joulu voisi oikeastaan tulla ihan sillä, että siistitään pahimmat rytökasat ja laitetaan joulukuusi. Aatoksi ostetaan jouluruokaa ja muina päivinä voidaan jo syödä jotain muuta. Viime joulusta tiedämme hyvin, että meidän nurkilla palvelut pelaa joulunakin ja pizza tapaninpäivänä maistuu erinomaiselta :)

20 kommenttia:

  1. Onpas siellä kerennyt tapahtumaan vaikka mitä:) Tuo Toivo Nuutikki on hurjan hieno ja niin upeita kortteja olette tehneet! Porvoo on niin kaunis kaupunki, siellä pitäisikin joskus näin joulun alla päästä käymään:) Niin hyvännäköisiä herkkuja ja tuota piparitaloa ei tosiaan raaskisi edes syödä:) Voi EI noita täitä, siinä savottaa riittää..jaksuja♥ Mukavaa toista adventtia ja leppoisaa sunnuntai-iltaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä joulun ei Porvoo kyllä tuntunut yhtään houkuttelevalta, vaikka muuten onkin lempikaupunkejani ;) Luminen Porvoo on kyllä minusta erityisen kaunis.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  2. Tosi kiva kalenteri perinne!
    Meillä oli lapsilla monta vuotta joulusukat, mutta nyt en enää niitä laittanut, kun
    ovat sen verran isoja.
    Kauniita joulukortteja olette tehnyt!

    Täiepidemiassa onkin hommaa.
    Meillä on kerran se epidemia koettu monta vuotta sitten.
    Onneksi täitä oli vaan yhdellä lapsella, mutta kaikki paikat piti pestä.
    Ja kaikkien päät pestiin varoiksi täishampoolla.

    Kivaa joulun odotusta teidän perheelle!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalenteriperinne on ollut kiva ja siitä ihana, että vielä isotkin pojat tykkäävät siitä. Silloin kun kalenterista piti tulla joka päivä jotain ja mielellään joku pieni muovihärpäke, niin olihan se vähän raskasta puuhaa ;) Kyllä nyt pääsee helpolla. Jos ei jaksa puuhailla, niin pari piparia riittää ilahduttamaan lapsia.

      Täisavotta on ihan hanurista. Me koimme elämämme ensimmäisen noin vuosi sitten ja Hra Kepponen joutui pesemään poikien päitä useamman kerran ja tietysti yksi lapsista oli vielä ensimmäiselle yritetylle täishampoolle tujusti allerginen. Ehkä nyt menee kokemuksella helpommin ;)

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  3. Oikeaa asennetta kaiken tuon keskellä. ❤ Minäkin oikeastaan toivon, että joulu olisi jo paremmalla puolella 😉Oikein hyvää joulunaikaa kaikesta huolimatta!👍🤗❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata ottaa enää lisää kierroksia jouluvalmisteluiden suhteen vaan tehdä jotain pieniä juttuja ja yrittää nauttia vapaista ja suklaasta ;)

      Kiitos samoin - ihanaa joulun alusaikaa ja leppoisaa joulua!

      Poista
  4. Voi ei. Kaikenlaista ikävää on taas ollut. Mutta onneksi aika paljon kivaakin. :-)

    Tuo piparitalo on todella herkullisen näköinen! En syö joulupipareita muuta kuin taikinana, kun kuorrutteettomat piparit ovat niin tylsiä, mutta tuo piparitalo todellakin kelpaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapahtumaputkesta onneksi vyöryy meille myös paljon kivoja ja ihania juttuja eikä pelkkää kuraa :)

      Täytyy varmaan syödä pois tuo piparkakkutalo ennenkuin se pölyttyy ja kovettuu syömäkelvottomaksi.

      Poista
  5. Muumitalo on kyllä kerrassaan herkullisen näköinen, kuin olisi yöllisen lumimyräkän jälkeen aamu valjennut ;) Onneksi talo ei kärsinyt tuulisesta shoppailureissusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aika hämmästynyt piparkakkutalon kestävyydestä. Minulla oli samassa kädessä toinenkin kassi, jossa oli hilloja ja toisessa kädessä sateenvarjo ja muutama ikävä hillokassin kolahdus kävi piparitaloon, mutta ehjänä se selvisi.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  6. Iso höh kaikille vastoinkäymisille. Varsinkin tuo räkäflunssa ja täitartunta samaan aikaan kuulostaa todella uuvuttavalta. Meillä muuten nousisi varmaan elämää suurempi kriisi, jos pelikuulokkeet pitäisi pistää sivuun pariksi viikoksi - voin oikein kuvitella kaiken sen kapinan...

    Tsemppiä flunssan selättämiseen ja joulupuuhiin! Minä en ole aloittanut vielä mitään joulujuttuja, vaikka mukamas piti olla hyvissä ajoin. Kai se sieltä kuitenkin tulee aikanaan, halusin tai en :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pojat ovat käyttäneet kotoa löytyviä nappikuulokkeita ihan suosiolla, vaikka ovat tosi kehnolaatuisia. Sen verran tympeää hommaa on täishamppoopesu ja hiusten läpikäyminen täikammalla, että pojat tässä kohtaa ymmärtävät, että nyt vaan on pakko kestää nämä epämukavuudet, jotta saadaan täit häädettyä.

      Vielähän tässä on jouluun melkein kaksi viikkoa. Kyllähän tässä ehtii vaikka mitä, jos vaan riittää intoa ja vapaa-aikaa. Minulta on molemmat loppu ;)

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  7. Älyttömän hieno piparkakkutalo. <3 Voi kääk Porvoo ei antanut parastaan lainkaan, mutta kiitos sukulaatilevy vinkistä.

    Eilen kävimme katsomassa muistisairaita appivanhempia ja no kyllä sinä tiedät. <3

    Hurjasti zemppiä tuohon flunssa hommaan, nyt kuulostaa oikein taas sellaiselta ruuhkakaudelta kaikki siellä.

    Pikaista paranemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoo oli kyllä liian märkä ja tuulinen viime lauantaina :(
      toisaalta rahat säästyivät :)

      Juurikin mietiskelen, että onnistuisinkohan tekemään itse samantyylisiä pistaasisuklaalevyjä. Oli just mun makuun.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  8. Reissusta paluun jälkeen ansaitsisit uuden reissun.
    Tsemppiä ja iloa ja valoa.
    Mä tein joulusiivon äsken. Imuroin olkkarin maton alta mikä tarkoitti tavaroiden siirtoa ensin.
    Se riitti! Hyvää joulua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä :)
      Meillä joulusiivous vaatii ensin joulujärjestämisen, kun joka paikkaan kertyy omituisia pinoja ja niitä pitäisi saada osittain raivattua. Muuten minulle kyllä riittää ihan vaan imurointi, keittiötasot ja vessat siistiksi linja. En aio kuurata saunaa enkä kylppärin laattojen saumoja tänä vuonnakaan ;)

      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  9. No kyllä siellä sattuu ja tapahtuu, ihan hengästyttää pelkkä lukeminen :) Joulu tulee, vaikkei kotia kovin siivoisikaan ja jouluruokia kokkailisi. Kaikkea saa nykyisin valmiina ja hetkessä se joulu onkin taas jo ohi. Rennolla meiningillä vaan eteenpäin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy jatkaa rennolla meinigillä ja tosiaan kaikenlaista saa joulupöytää valmiina. Meillä ei lapset innostu jouluruuista lainkaan, joten se pieni määrä kannattaakin hankkia valmiina ja sitten vaikka satsasa enemmän kaloihin. Ja jos laittaa tunnelmavalaistuksen, niin nurkkiin kertyneet pinotkaan eivät pistä pahasti silmään ;)

      Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  10. Toivo Nuutikki on ihana, samoin kuin poikien into! Täihommia täälläkin tehty syksyn aikana ja voi moro, mitä hommaa! Lapsen kohdalla vielä sama operaatio sekä äidin, että isä kodeissa. Onneksi meille kaatui vain toinen :)
    Nykyään olen jo sitä mieltä, että joulu tulee vähemmälläkin ja moni asia, mikä on kivaa (joultorit, askartelut, tapaamiset ja mitä ikinä on ollutkaan..) , on vaan viisainta oman jaksamisen vuoksi jättää pois/vähentää minimiin. Siitäkin huolimatta että harmittaa.
    Hoitokodin asioista voisin puhua loputtomiin, niin harmittavaa ja kamalaa :(
    Iloa, rauhaa ja valoa Jouluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täihommat ovat ihan hanurista. Etenkin kun yksi kerta ei riitä vaan homman joutuu tekemään vähintään kahdesti. Meillä on vielä lisäksi sellainen jännitysnäytelmä, että osa perheestä on allergisia tietyille täishampooille. Yritämme löytää aina sellaisen myrkyn, joka tappaisi kerralla, mutta ei allergioisi.

      Sitä varmaan jokainen joutuu jossain vaiheessa elämäänsä hakemaan balanssia sen suhteen, että paljon jaksaa perusarjen ohella niitä kivoja juttuja. Niistä saa kuitenkin niin paljon positiivista mieltä, että sen takia niitä kannattaa yrittää mahduttaa elämään, mutta välillä voimat eivät riitä muuhun kuin välttämättömiin.

      Kiitos samoin - iloa ja rauhaa jouluun!

      Poista