17. tammikuuta 2016

Kuka niitä all inclusive hotelleja rakastaa?

Meillä eletään pienessä matkavalmistelukuumeessa :)

Olen aikoinaan luvannut, että koululaiseksi pääsemisen kunniaksi, vien jokaisen pojan kanssani matkalle. Tarkoituksenani oli viedä jokainen ekaluokkalainen vuorollaan pitkäksi viikonlopuksi johonkin pienehköön eurooppalaiseseen kaupunkiin. Kaksi vanhempaa ovat jo matkansa saaneet ja ekaluokkalainen kuopus on kärsivällisesti odottanut, odottanut ja odottanut. Vihdoin toukokuussa tulee olemaan hänen vuoronsa ja lomaa on varattuna kokonainen viikko.

Esikoisen kanssa Nizzassa

Koska toukokuun säät Euroopassa ovat arvaamattomat, suunnittelin kohdevalintaa sen mukaan, että siellä olisi paljon tekemistä, joka sopii sekä aikuiselle että lapselle. Enimmäikseen katselin valmiita pakettimatkoja niiden helppouden ja suorien lentojen vuoksi. Alkuperäinen suunnitelmani oli Madeira ja ohjelmaksi suunnittelin seuraavaa: puolen päivän saari kierros, helppo levadakävely, käynti kasvitieteellisessä puutarhassa kaapelihissillä ja alasajo "koriautoilla", laivareissu Kolumbuksen Santa Maria kopiolla ja vesipuisto.

Lokakuussa merivesi oli vielä mukavan lämmintä Nizzassa

Olen ahkerasti selaillut matkatoimistojen matkamessutarjouksia ja sattumalta löysin itselleni uuden matkakohteen, jossa olisi tarjolla all inclusive hotelli. Toki tiesin, että kaikki pojat tykkäävät all inclusive hotelleista. Kesän perhematkan suunnittelun yhteydessä pojat toiveikkaina kysyivät heti, että onko all inclusive hotelli. Pojat intoutuivat muistelemaan, kuinka hyvää pizzaa Kreikan hotellissa oli ja kuinka sitä pystyi itse hakemaan aina, kun halusi. Poikien naamat menivät myttyrälle, kun selvisi, että majoitus onkin tavallisessa vuokra-asunnossa ilman mitään hotellimukavuuksia. Lupaus pizzaillallisista palautti lomasuunnitelmat hyväksyttäviksi :D

Keskimmäisen kanssa retkellä Jordanian Petrassa

Kysyin kuopukselta, että kumman hän valitsisi: Madeiran vain All Inclusiven. Ehdottomasti All Inclusiven, jos sieltä saa pizzaa. Asia piti tarkastaa. Saa pizzaa. Pizzaa saa lounaaksi, illalliseksi sekä välipalaksi, vain aamiaisella ei ole pizzaa (eikä jäätelöä), mutta silloin saa lettuja. Hotelli sijaitsee aika syrjässä ja mahdollisuudet retkeilyyn ovat selvästi Madeiraa rajatummat. Kävimme matkakohteeseen tutustumisesta varsin tyhjentävän keskustelun.

Minä: Se AI hotelli on syrjässä ja sieltä voi olla aika vaikea lähteä kaupungille katselemaan paikkoja. Retkien tekeminenkin voi olla vaikeaa.
Kuopus: Äiti, ei se haittaa mitään.
hetken hiljaisuus...

Kuopus: Äiti hei, ei kukaan tarvitse retkiä, jos voi olla hotellissa ja syödä pizzaa, jätskiä ja juoda limsaa aina kun haluaa.

True All Inclusive lover :D :D

Keskimmäisen kanssa Eilatissa

Tässä vaiheessa selvisi, että koko poikakolmikkomme mielestä paras loma on sellainen, että on all inclusive ja iso uima-allas. Paikalla ei ole väliä eikä sen tarvitse olla ulkomailla. Muutama ystäväkin kertoi, että heidänkin lapsensa rakastavat all inclusivea ja se saattaa olla jopa määräävä tekijä lomakohdetta valittaessa. Eli ne AI rakastajat taitavat olla alakoululaisia kaikki. Onko sinun perheessäsi All Inclusiven rakastajia?

Hra Kepposen kanssa mietimme, että mikä saa lapset rakastamaan all inclusivea. Tulimme siihen tulokseen, että rasvan, suolan ja sokerin lisäksi se tärkein ainesosa on vapaus

Meidän perheessämme vanhemmat päättävät 95% mitä syödään ja milloin syödään. Ruokailu, jolloin joku ei ole tyytymätön ruokaan, on lähinnä harvinaisuus. Kasvikset menevät alas vain pakottamalla. Viime kesän lomamatkalla pojat hoitivat päiväruokailunsa allasbaarista itse, joten heillä oli vapaus syödä täysin oman mielensä mukaan. Eikä ollut äiti nalkuttamassa, että toista jäätelöä ei tänään tule, kun yksi jäätelö päivässä riittää. 

Esikoinen Nizzassa

Ravitsemuksellisesti AI-viikko on potentiaalisesti katastrofaalinen. Buffet-pöydistä pystyy tietenkin koostamaan terveelliset annokset, mutta riski epäterveellisiin ja liian kaloripitoisiin annoksiin on suuri. Itse olen ajatellut niin, että jos lapsemme viettävät nuoruudessaan pari-kolme AI-lomaviikkoa, niin niiden ruokailuilla ei ole mitään väliä. Panostetaan siihen, että ne parisataa muuta viikkoa ovat ravitsemuksellisesti järkevät.

Kun lapset olivat taaperoita ja leikki-ikäisiä, suosin itsekin AI-kohteita niiden helppouden takia. Koululaisten kanssa haluaisin mennä ja nähdä enemmän, sekä tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Olin ajatellut, että emme enää koko perheenä matkustaisi AI-lomille (emmekä välttämättä edes pakettimatkoille). Olen paitsiossa: pojat rakastavat AI:ta ja Hra Kepponen rakastaa sen tarjoamaa loman helppoutta. Ensi kesän koko perheen Balttian autolomalla punnitaan, että onko meistä vieläkään mihinkään muuhun kuin pakettimatkalomailuun.

Keskimmäinen Siq-solassa Petrassa

Hitusen jännittää tuleva matka kuopuksen kanssa. Jos säät ovat rantaelämäkelvottomat, voi lomailumme muuttua varsin riitaisaksi. Kuopus haluaa istua kököttää hotellilla syömässä pizzaa (ja vaatii jatkuvasti lautapelikaveria) ja minun olisi päästävä kiertelemään kohdetta. 

Kaksi edellistä koululaismatkaa ovat menneet erittäin hyvin. Niistä on jäänyt juuri sellaisia huippumuistoja pojille sekä minulle, joita toivoinkin tulevan. Esikoisen kanssa kiertelimme Nizzan aluetta ja vietimme päivän Marinelandissa. Hän on myös aina osannut arvostaa hyvää ruokaa ja hänen kanssaan söimme hyvin. Keskimmäisen kanssa vietimme rantalomaa Eilatissa ja teimme unohtumattoman retken Petraan. Molemmat reissut ovat olleet hyvin antoisia minulle. Meillä perhe-elämä on kiireistä ja meluista, siksi on erityisen hienoa viettää aikaa rauhassa yhden lapsen kanssa. Tuohonhan ei mitään matkaakaan tarvita, vaan sen voi toteuttaa kotipaikkakunnallakin. 

Mukavaa sunnuntaita!

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minä kärsin kroonisesta matkakuumeesta ;)
   Nyt se on tällä hetkellä ehkä alimmillaan pitkään, kun olen viettänyt todella monia tunteja etsien sopivia vierailukohteita Balttiaan ja pähkäillen erilaisten majoitusvaihtoehtojen välillä.

   Poista
 2. Voiko udella, että mihin Balttian matkanne suuntautuu? Mitä tekemistä olette suunnitelleet matkalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänä kesänä tulossa pienemmän budjetin lomamatka. Se on vielä hahmottumassa, mutta pääkohteena on Riika. Sieltä olen varannut huoneiston. Riikassa aiomme tutustua vanhan kaupungin nähtävyyksiin, käydä Jurmalassa vesipuistossa ja Riian ulkopuolella linnavierailulla. Tarkoituksena on käydä myös Liettuassa luontomatkailemassa, mutta sitä en ole vielä varannut. Näiden jälkeen on vielä mietinässä, että jatkammeko lomailua esim. Pärnussa vai yritämmekö jaksaa ajella suoraan Riikasta Tallinnaan lautalle.

   Poista
 3. Ihania kuvia ja niiden mukana hyviä muistoja, ihana tapa teillä matkustaa koulun alkamisen kunniaksi. Meillä lapset eivät ole koskaan päässeet kokeilemaan all-matkailua, mutta kuvittelisinpa heidän nauttivan siitä, ei äiti rajoittaisi jätskejä, pitsaa tai limsaa...

  Ihania suunnitelmia teillä, pitäisköhän tässä jotain matkaa kesäksi hahmotella, pienellä budjetilla, jälleen kerran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulun aloitusmatka on minusta ollut kiva perinne. Se on ollut niin kiva, että olen jo miettinyt, että pitäisiköhän alkaa suunnitella myös peruskoulun päättömatkaa. En tosin tiedä, että kuinka innoissaan teinipojat olisivat äidin kanssa reissaamisesta. Parisängyn jakaminen äidin kanssa olisi varmaan kauhistus :D

   Minulla on ollut jo pidempään kesäloman suunnittelu työn alla ja ensimmäinen varauskin on tehtynä Riikaan. Saas nähdä, mikä on homman toimivuus, mutta hinnalla ei ainakaan ollut majoitus pilattu.

   Poista
 4. Meidän pieni prinsessa ei ole vielä vuottakaan, ja minä jo haaveilen all inclusive -lomista. Pari vuotta sitten kaipasin toimintaa lomille, nyt sitä lomaa itsessään. Jouluna lomailimme puolihoidolla, ja sekin oli aika kätevää nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. All Inclusive lomat ovat varsin käteviä pienten lasten kanssa. Kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla ja yleensä noissa AI-hotelleissa on kivat lastenaltaat ja leikkipaikatkin ja monissa myös hyvät lapsialennukset.

   Pienten lasten/lapsen äidille tekee hyvää vaan nauttia oleilusta ja yrittää ottaa rennosti. Noiden koululaisten kanssa voisi jo mennä ja tehdä. Viime kesän kokemus oli se, että jos on AI, niin poikia ei saa kammettua hotellialueelta ulos muuten kuin väkisin :) Siksi majoituksena voisi olla jotain sellaista, joka vaatisi poistumista majapaikasta. Tulisi vähän nähtyä matkakohdetta :)

   Poista
 5. Tuollainen AI matka olisi kyllä joskus kiva kokeilla. Jos ei jaksa lähteä etsimään ruokapaikkaa, niin ei hätää. Toisaalta sitten saattaa jäädä makuelämykset kokematta. Tosin lasten kanssa ne saattaa jäädä siltikin. Ja jos todella haluaa todellisen lepoloman auringossa, AI on varmasti paras vaihtoehto.

  Keväälle vähän matkaa suunniteltu, saas nähdä lähdetäänkö vai ei. Aikomuksena oli, että seuraava reissu olisi aikusten kahden keskinen loma. Mutta nyt näyttää pahasti siltä, ettei esikonen pääse meille babysitteriksi. Kesäaika taitaa mennä han koti-Suomessa mökillä. Paitsi jos tulee samanlainen kesä kuin viime kesä... Sitten on pakko päästä jonnekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AI lomailu on kyllä todella helppoa, kun kaikki tarvittava on nenän edessä. Kolikon kääntöpuoleksi voi tulla se, että ei tule sitten juuri nähtyä mitään matkakohteesta, kun mitään ei tarvitse lähteä hakemaan ja osa hotellikomplekseista voi olla kaukanakin paikallisasutuksesta.

   Toivottavasti ei tule samanlaista kesää kuin viime vuonna! Melkein koko loman kuljin välikausitakki päällä, sillä samalla takilla pärjäsin hyvin sitten vielä koko lokakuun.

   Poista
 6. OMG, nyt munkin alkoi tehdä mieli päästä all inclusiveen! En ole koskaan ollut! Tahtoo syödä pizzaa ja jäätelöä milloin tahtoo, ja juoda ehkä vähän viiniäkin välillä. :-)

  Mun siskon perhe valkkaa aina matkakohteen sen mukaan, että siellä on all inclusive. Mainitsemasi vapaus on varmaan tärkeä tekijä all inclusivea valittaessa, mutta varmaan myös se helppous (vanhempien kannalta siis), kun ei tarvitse joka päivä miettiä, että minnehän sitä tänään menisi syömään. Se on lomalla oikeastaan aika rasittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aikuisen naisen vapaushaaveita :D :D

   Alkoholitarjonta on minusta yleensä se All Inclusiven kehnoin osuus. Viinit ovat selvästi alle keskitason ellei peräti kehnoja ja drinkit tehdään useimmissa paikoissa kehnoista valmismixereistä. Kanarialla oli aikoinaan sentään hyvää paikallista cavaa. Ruoka on oman kokemukseni mukaan korkeampitasoisempaa kuin alkoholi. Valitettavasti buffetruokailu rajoittaa jonkin verran tarjoiltavia ruokalajeja ja massoille tekeminen varmasti vaatii paljon keittiöhenkilökunnalta. Viime kesänä Kreikassa oli aina joku hyvä ruoka tarjolla. Toki kreikkalaista salaattia on vaikea mokata ja kalakin oli useinmiten onnistunutta :)

   Mutta kyllä minäkin haluaisin kokeilla Finnmatkojen vain aikuisille tarkoitettuja AI-kohteita. Hintojakin olen kauhistellut, vaikka eipä meillä miehen kanssa olisi mahdollisuuttakaan lähteä kahdestaan. Voi olla myös, että emme kehtaisikaan mennä kahden, vaikka tulisikin mahdollisuus, kun perheen suurimmat AI rakastajat ovat nuo lapset :)

   Poista
 7. Ihania kuvia <3 Ja matkakuume vaivaa , ihan törkeesti!! Ehottomasti se All inclusive-matka :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minua vaivaa krooninen matkakuume ;) Juuri nyt ei ole pahimmillaan, mutta eiköhän se tästä kevättä ja kesää kohden ala jälleen riivaamaan...

   Poista
 8. Me oltiin nyt viimeksi aamiainen-illallinen periaatteella hotellissa. Eli tuli ainakin päiväsaikaan käytyä muuallakin ja jätskiä sai hakea altaalla huoneen laskuun. Toimi sekin.

  Ja vaikka ollaan oltu AI-hotelleissa, on silti jokunen lounas tai illallinen syöty hotellialueella ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AI-hotelli on aika tehokkaasti saanut perheen jumittamaan hotellilla. Se on minusta asian huono puoli.

   Meillä toimi aikoinaan ihan hyvin keskimmäisen kanssa kahdestaan reissussa se, että lomaan ei kuulunut mitään aterioita. Lapsi oli todella nirso ja vähäruokainen. Laittelin itse aamupalan, lounaaksi poika halusi yleensä hodarin allasbaarista, välipalaksi hedelmiä ja jugurttia ja illalla ulos syömään. Viidelle hengelle en viitsisi ruokahuoltoa pyörittää, jos ei ole pakko.

   Poista