25. tammikuuta 2016

Miksi mun murtsikat ovat aina surkeat?

Kävimme melkein koko perheen voimin tekemässä talven ensimmäisen hiihtolenkin. Sen verran olemme mukavuudenhaluista sakkia, että -20 asteen pakkaset tekivät meistä sisäihmisiä. Ehkäpä joku perheestä on vielä mukavuudenhaluisempi, koska hän ei löytänyt omia suksiaan :) Noh, Hra Kepponen teki lumityöt ja oli mukana huoltojoukkona.

Keskimmäinen hiihtää varsin mallikkaasti, samoin esikoinen, jos hänet vaan onnistuu motivoimaan liikuttelemaan jalkojaan vikkelästi. Kuopus vielä ajoittain hakee tasapainoa, etenkin jos vauhti kasvaa, ja hän saattaa pyllähtää ladulle. Vauhti pojilla on sen verran kova, että laskettelutakkini saan jättää naulakkoon ja valita jotain kevyempää.

Iltahiihto

Minä kärsin taas vakio-ongelmastani: todella surkeat sukset!!

Koska voitelu petti aina, siirryin reilu 10v sitten huoltovapaisiin suksiin. Peltosen nanogrip sukseni lipsuivat aivan älyttömästi. Ne valittiin urheilukaupassa painon ja pituuden mukaan. Kokeilin pitoteippejä vaihtelevalla menestyksellä. Ne paransivat pitoa, mutta aiheuttivat roskaantuessaan alamäessä ongelmia. En voi sanoa päässeeni nauttimaan hiihtämisestä niillä. Siirryin hiihtämän tylsästi mahdollisimman tasaisella.  Nanogrippini lojuvat kellarissa edelleen, mutta taidan olla reilut 10kg painavampi kuin sukset ostaessani, joten en tiedä, että toimivatko ne lainkaan enää. Vai parantaisiko massa pitoa?

Tuuletus

Isäni antoi muutaman vuoden vanhat, mutta melkein uudenkarheat suksensa minulle. Taas tuli Peltosen nanogripit. Hiihtäjän painoluokasta ei ole varmaa tietoa, pituus on varmaan ok. Sukset eivät luista mihinkään ja pohjiin jäi lumikerros. Meno oli todella raskasta, ei ollut todellakaan mitään pito-ongelmaa. Kuin olisi santapapereja hiekkaa vasten hangannut. Hiihtäminen itsessään tuntui niin ihanalta, mutta sukset harmitti.

Taas pähkäilen, että mitä tekisin suksien kanssa. Pitäisikö luovuttaa ja ostaa kolmannet sukset? Olisi varmaan aika palata voideltaviin suksiin, jos kaupoille päädyn. Toisaalta Helsingin hiihtosäät ovat niin arvaamattomat, että jos uusien suksien hankitaan menee yhtään enemmän aikaa, ladut voivat olla jo historiaa. Eikä tuonne kellariinkaan viitsisi ostaa jatkuvasti uusia kalliita suksia säilöttäväksi...

Millaisilla suksilla sinä hiihdät?
Onko antaa vinkkejä sunnuntaihiihtelijälle mahdollisimman huoltovapaista suksista?
Pystyykö lumen kertymistä nanogrippien pohjaan estämään?
Saako nanogrippeihin luistoa jotenkin parannettua?
Oletko kokeillut pitokarvoja?


20 kommenttia:

 1. Te olette olleet reippaita!!

  Mulla on luistelusukset, joita tosin olen käyttänyt viimeksi 2-3 vuotta sitten. Luistavat vähän liiankin hyvin varsinkin kun "luistelijalla" ei ole kunnollista tekniikkaa.....  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ehdottomasti perinteisen naisia :) Minulle on kyllä väitetty, että luisteluhiihto helpottaisi jatkuvaa pito-ongelmaani, mutta sitten olen taas miettinyt, että tuollainen ulkokierto ei välttämättä ole hyväksi surkeille polvilleni. Tosiasiassa suurin syy on varmaan se, että yleiskunnollani ei kovin kummoista luistelulenkkiä heitetä :) Se on rankkaa

   Poista
 2. Mä niin tahtoisin sukset!(enkä olisi ikinä uskonut että tämä päivä tulee!?!)
  Mutta pelottaa että käykin juuri noin-vaikka ostaisin hyvät (lue:kalliit) niin onko ne oikeasti toimivat? Sitten harmittaisi ihan pirusti.Lumilauta mulla olisi mutta luulenpa että polvien nivelrikko estää sen ulkoiluttamisen...tasainen maasto voisi olla munkin juttu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiihtäminen on minusta kivaa. Se on lisäksi todella monipuolista urheilua. Minä harkitsen tällä hetkellä voideltavia suksia. Olen aika pettynyt noihin voiteluvapaisiin. Tai sitten sellainen varmaan toimisi hyvin, että voiteluvapaat sille about nollakelille ja kunnon pakkaselle voideltavat. Silloin riittäisi voidella sukset kerran vuodessa :D Vaikka sukset oli viikonloppuna ihan hanurista, niin kivaahan se hiihtäminen kuitenkin oli. Minä en uskalla edes kovin kummoisia nyppylöitä laskea murtsikoilla, pelkään, että jos kaadun niin polvet menee. Noilla nykyisillä murtsikoilla ei minusta pysty auraamaan lainkaan.

   Minulla on molemmissa polvissa nivelrikko ja laskettelen edelleen. Suksilla, en ole ikinä lautaillut. Mitään sellaista aamusta iltamäkeen touhua ei polvet (eikä muuten muukaan kroppa) kestä enää, mutta sellaista leppoisaa tahtia kylläkin. Kumpareikoista ja muista röykkyisemmistä paikoista pitää pysyä poissa. Sen olen huomannut, että polvilleni sopii parhaiten sellaiset jäykät ja lyhyen kääntösäteen sukset. Joskus laskettelin kevyemmillä, pitkän kääntösäteen suksilla ja sain polveni kipeäksi. Varmaan tottumiskysymys, minulla noilla jäykillä tulee tehtyä napakammin reisillä töitä.

   Poista
 3. Mulla on varmaan 15 vuotta vanhat sukset, joilla on hiihdetty varmaan 10 vuotta sitten vimeksi. Tänään teimme pikavisiitin mökille ja joku oli tehnyt pienelle mökkijärvelle hienot ladut. Täytyypä viedä sukset äkkiä mökille, jos vaikka sais hiihdettyä tasaisella muutaman metrin. Jos vaikka edes esimerkiksi meidän neidille, joka inhoaa hiihtoa. Kohta varmaan alkaa koulussakin hiihtokausi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiihtäminen on kivaa. Aikuisena ei tarvitse ottaa stressiä siitä, että muut hiihtää kovempaa ja mökkijärven ladulla saa varmasti hiihdellä omaan tahtiinsa. Siellä on varmasti ihana hiihdellä!

   Meillä pojat hiihtävät toistaiseksi ihan mielellään. Keskimmäinen, joka on hyvä hiihtämään, yritti ensin vähän mussuttaa, että ei tykkään hiihtämisestä. Hänellä on kavereita, jotka eivät ole ikinä hiihtäneet ja koulussa on hiihtoa tulossa. Viime talvena koulussa eivät päässeet ladulle, kun lumi ehti sulaa pois.

   Kun pääsimme viikonloppuna ladulle ja poika muisti, että hänhän osaa hiihtää, homma sujui hyvin ja oli kivaa. Esikoinen mussuttaa kaikesta liikunnasta ihan esiteineysperiaatteen vuoksi, mutta en anna periksi. Siihen nähden minkälaisen rähinän säestyksellä poika lähti uimaan viikonloppuna, hiihto oli piece of cake :)

   Poista
 4. Tässä ihastuksella katselin hiihtokuviasi, vaikka tuo taival sinulla ei liene niitä nautittavimpia ollut.
  Minulla uudet sukset odottavat varastossa. En ole vielä kertaakaan kokeillut. Ostin sukseni naapurin suosituksesta. Naapuri on suksihifistelijä, hän omistaa ainakin kymmenet sukset. Ostaa joka talvi uudet - uusimmilla ominaisuuksilla. Omani ovat Yoko-merkkiset, niissä on nanotekniikkaan perustuva pohja, ja ovat huoltovapaat. Tällaiset on naapurillakin ja hän niitä ylisti. Nyt pitäisi vielä minun suksia, jotta osaisin kertoa, miten käyttäytyivät.
  Latua, ystäväiseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikien kanssa hiihtäminen sujui ihan mukavasti. Tosissaan sukset alkoivat harmittamaan sitten, kun hiihtelin vielä vähän lisälenkkiä yksikseni. Keskimmäisellä on myös Peltosen nanogripit ja hänen sukset toimivat selvästi minun suksiani paremmin, pohja ei ollut sellainen paakkukasa kuin minulla.

   Toivottavasti sinun nanosuksesi ovat toimivat. Niissähän saattaa mennä useampikin kilometri ennenkuin alkavat toimimaan.

   Poista
 5. Mulla on sama ongelma kuin sulla. Ostin vuosia sitten itselleni sukset, huoltovapaat, plääh sanon minä, kissan kakat ovat mitkään huoltovapaat, lipsuvat kuin mitkäkin ja ei ole teipit auttaneet... Eli vinkkejä ei täältä löydy, mutta mielenkiinnolla odotan jos jolta kulta löytyisi... Kivaltahan tuo hiihtäminen näyttää ja lapset olisivat innokkaita hiihtelemään, mutta minä en, en noilla lipokkailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlailin netistä ja aika paljon vaikutti olevan tyytymättömiä huoltovapaiden suksien omistajia :( Ilmeisesti paras toimivuus on niillä nollakelistä plussaan. Jo muutamalla pakkasasteella toimivuus kärsii. Sitä varten aloin miettimään sitä toista suksiparia pakkaselle, mutta sapettahan se sunnuntaihiihtäjää, jos pitää olla investoida taas suksiin.

   Poista
 6. Minulla on viime vuonna hankitut Peltoset (nanogrip) ja ennemminkin tosiaan liikaa pitoa kuin luisto, mikä on hyvä jyrkissä mäissä, mutta kun vauhtiin pääsee voisi luistoa olla enemmän. Viikko sitten viikonloppuna toimivat hyvin, mutta toissapäivänä su:na oli niin kökkö keli, että esiintyi juurikin paakkuntumista.

  Mulla on joku putelo ski vax vauhti anti-ice, jonka se myyjä viime vuonna myi suksien kanssa. Oliskohan se itse asiassa auttanut silloin reilu viikko sitten, nyt en muistanut sitä lisätä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypäs vähän selvitellä tuota anti-ice tuotetta, jos se vaikka estäisi lumen paakkuuntumisen suksen pohjaan. Lueskelin netistä, että uusi lumi sekä selvät miinusasteet toimivat huonoiten nanogripille, joten ehkä oli olosuhteissa vikaa.

   Toivottavasti vielä tulisi hiihtokelejä, tänään on satanut inhasti vettä :(

   Poista
 7. Minä huohotan 10 v. vanhoilla murtsikoilla ja yhtä vanhoilla pitoteipeillä... Ei hiihtäminen niillä mitään nautintoa ole mutta kaloreita kyllä kuluu ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on selvästi minua enemmän asennetta hommaan :) Hyvä, hyvä! Yritän matkia sinua ja kun suksi ei luista, niin kiittelen entistä paremmasta treenistä :D

   Poista
 8. Ihan varmasti kivaa hommaa, mutta en taida lähteä pilaamaan nuoruuden muistoja, kun sutjakasti suksilla hiihtelin aina Laaksossa ja siellä oli joku majakin jossa käytiin kaakaolla, no kahvila. Kivaa oli, mutta enää en pysyisi edes pystyssä. Terkuin kömpelys ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ladulle vaan nainen. Hiihtäminen on vielä varmempi nakki kuin pyörällä ajaminen. Jos se on kerran osannut, niin se palautuu lihasmuistista hetkessä. Eikä tarvitse edes varoa muuta liikennettä. Ja jos vauhtia ei saa tarpeeksi, voi aina syyttää huonoja välineitä :D :D :D

   Poista
 9. Ostin viime talveksi Karhun Optigripit, ja olen ollut tyytyväinen. Parhaiten toimii siinä nollan tuntumassa, mutta kyllä n. -5 asteessakin olen saanut toimimaan, tosin pakkasella käytän aina tuota edelläkin mainittua anti-iceä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että jollain pitopohjasukset toimivat. Aloin heti miettimään, että onkohan Karhun olennaisesti paremmat kuin Peltoset?

   Anti-ice menee kyllä kokeiluun, olettaen että talvi palaa takaisin.

   Poista
 10. Ihan vaan normisuksilla meen ja sopivan ke!in pitovoiteen sipasen pohjaan. Klöntteinä menee mutta hyvin toimii toisin kuin nanogripit tai muut sellaset. Kaiken huippu oli kun ladun varressa oli eilen Peltosen karvapohjasuksiesittelijä. Kokeilin useampaa pariabja mikään ei toiminut. Keli oli sentään -3 ja ihan huippu. Eihän tuollaisia voisi kaupasta ostaa kun ei edes kokeilemalla löydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaan jotenkin saa voitelun hanskattua, niin varmasti normisukset ovat ne parhaimmat. Ainakin täällä rannikolla säätilavaihtelut ovat niin isoja, että suksia pitäisi olla voitelemassa ja vanhoja voiteita poistamassa useasti. Itse olen tosiaan vähän jo haaveillut kaksista suksista. Perinteiset pakkaskelille ja nanot nollakelille.

   Harmi, ettei karvapohjasukset olleet toimivat :( Appeni osti vähän aikaa sitten sellaiset. Odottelen kovasti kiinnostuneena, mitä mieltä hän on niistä. Nythän on aika leudot kelit, joten jos ne toimivat yhtään kuten nanogripit, niin olosuhteet voisivat olla niille suotuisat.

   Poista