7. maaliskuuta 2014

Kotiruokaviikko osa 2

Kotiruokaviikon loppuosa menikin valmistaessa ruokaa enemmänkin aikuiseen makuun. Lapsille tein vuuallisen makaroonilaatikkoa, joka yleensä uppoaa aina.

Perjantai
Ruokaisa salaatti, jossa oli paistettua vuohenjuustoa ja hiukan pekonia. Salaatin valmisti Hra Kepponen.


Arvosanaksi (asteikolla 0-10) salaatti sai molemmilta 9.

Lauantai
Pihvi, paistettuja vihanneksia ja ranskalaisia. Kokkina jälleen Hra Kepponen. Kokki maustaa oman pihvinsä erittäin voimakkaalla cajun-pippuriseoksella tuliseksi pinnaksi (blackened stake tyyliin). Minä syön omani pippurilla ja suolalla maustettuna.


Arvosanaksi (asteikolla 0-10) pihvi saa minulta 9, Hra Kepponen vaatii että saa antaa puolikkaan numeron 9,5. Täysi kymppi vaatisi enemmän panostusta lisukkeisiin.

Sunnuntai
Sunnuntairuokana oli koko perheelle kanapihvejä (uunissa) ja riisiä. Tämä on siitä kiitollinen ruoka, että siitä on helppo tehdä versio aikuisille ja lapsille vaihtamalla kastiketta tai lisukkeita. Tai pilkkoa aikuisten kanaosuus paistettujen nuudelien sekaan.

Tällä kertaa lapsille currykastike tuli Knorrin pussista, aikuisille valmistin pitkästä aikaa sataykastiketta. Minua oli useamman päivän riivannut hirveä satayhimo. Koska vatsani on särkylääkkeiden syönnistä vielä arka, tein sataysta sellaisen miedon version.

Toistaiseksi yksikään satayresepti ei ole vastannut toiveitani päädyin tekemään kastikkeen näppituntumalla maustamalla sitä pikkuhiljaa pannulla. Suurimmassa osassa ohjeita minusta sipuli ja inkivääri maistuvat liikaa läpi. Omastani jätin koko inkiväärin pois. Missään tapauksessa en käytä sitruunaruohoa sataykastikkeeseen.

Näppituntumaohje:
vajaa 2dl suolapähkinöitä
0,5 prk kookosmaitoa (lisänä hiukan vettä)
1 salottisipuli (voisi laittaa hyvin 2 kpl)
1 kynsi valkosipulia
loraus soijaa
loraus limemehua
1 tl juustokuminaa
puolikas chilipalko (tulisempaan laita koko palko)
ruokalusikallinen fariinisokeria

Rouhi maapähkinät karkeaksi, älä jauha liian hienoksi.
Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna palko ohuiksi suikaleiksi.
Kuullota pilkottu salottisipuli, valkosipuli ja chili öljyssä. Lisää juusto kumina.
Lisää kookosmaito ja pähkinät.
Lisää muut ainekset ja anna kuplia hetki.

Siinä se herkku on - NAM!


Arvosanaksi (asteikolla 0-10). Nyt tulee molemmilta 9,5, kun nyt kerran siirryttiin hyväksymään puolikkaat pisteet. Taas olisi lisukkeita pitänyt vielä kohentaa. Riisissä olisi voinut olla joku mauste, samoin noissa sokeriherneissä ja kana olisi pitänyt olla grillattua. Omasta mielestäni sataykastike oli kyllä kympin suoritus :)

Kotiruokaviikko osa 1 *klik*

11 kommenttia:

  1. lainaatko hraK:n meille kokkaamaan? Vai tuunko suosiolla teidän pöytään?

    Ihanan näköisiä herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin ottaa sinut meidän pöytään. Tosin ehdoksi laitetaan kämpän siivoukseen osallistuminen. On täysin mahdollista, että ensimmäisen kerran jälkeen illallispöytään ei tarvitse kattaa yhtään ylimääräistä lautasta ;)

      Poista
  2. Ah, samat kysymykset! Aattele, sun mies pääsee moeen erilaiseen kotiin ja erilaisiin naisiin ;) Haluatko sä vastavuoroisesti meidän kokkaajat teille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä uskalla päästää Hra Kepposta vieraisiin koteihin. Hänhän voi vielä tehdä äkkinäisiä johtopäätöksiä, että muissa kodeissa on mukavammat rouvat ja paljon kiltimmät lapset ja elämä muutenkin leppoisampaa. Tarvitsen toista raatajaa tällä työleirillä.

      Mutta meille voi tulla pöytään pientä siivousta vastaan ;)

      Poista
  3. Meillä työnjako menee yleensä niin että Rva Kepponen hoitaa hankalat ja herkulliset ruuat kuten satay-kastikkeen, ja minä helpot ja herkulliset kuten pihvit ja pekonit. Lasten laatikkoruuat (spagetti, makaronilaatikko jne.) laittaa kumpi vain - tai Saarioinen. Pojat sentään arvostavat itse tehtyä, yleensä.

    Jos tykkää Helsingin keskustassa olevan Santa Fe ravintolan Pedro's Blackened Steak annoksesta ("suosittelen" kuullostaa jotenkin riittämättömältä), kannattaa kokeilla mausteseoksen ohjetta tältä sivulta: http://sapuskalle.blogspot.fi/2012/08/cajun-blackened-steak-ja-sorsselit.html

    Itse jätin siitä kyllä chilin pois koska se oli tarpeeksi tulista ilmankin, ja lisäsin rosmariinia koska se nyt vaan on niin hyvää pihvin kanssa. Ohjeessa on kaikenlaista hifistelyä, mutta pihvit voi paistaa ihan normaalisti pannulla. Tuuletin kannattaa kyllä laittaa täysille. Oleellisin osa on pihvin voitelu öljyllä ennen mausteessa kierittämistä, se saa mausteseoksen tarttumaan pihvin pintaan.

    --Hra Kepponen

    VastaaPoista
  4. Ruokapostauksia! Nam! Meilläkin mies innostuu välillä kokkailemaan, mutta kyllä se olen minä, joka arkena värkkää ruoat pöytään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä Hra Kepponen tekee nykyisin puolet ruuista, mikä on aivan ihanaa. Aina ei ole ollut näin. Minulta leikattiin vuonna 2011 nielurisat ja siitä 14 vrk sairauslomasta tein kuolemaa 13 vrk ja mies joutoi hoitamaan koko huushollin. Olin kirjoittanut helpot vakioreseptini vihkoon ja nopeasti Hra Kepposesta sukeutui hyvä kokki. Sen jälkeen tajusin alkaa pysyä poissa keittiöstä ja mies on kasvattanut repertuaariaan.

      Poista
  5. Mäkin haluun tuollaisen Herra Kepposen tänne! Heti mulle kans!
    Ps. IHANIA ruokia teillä! Sinä onnellinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin mieskandidaatit reseptin kanssa keittiöön :) Pistät vaikka ranteen siteeseen ja sanot, että nyt ei voi tehdä ruokaa, mutta jääkaapissa on ainekset ja pöydällä ohje ;)

      Joskus melkein toivoisin, että meillä olisi huonompaa ruokaa tyyliin työpaikan Amica. Olisi paljon helpompi pysytellä pienessä annoskoossa tai peräti skipata koko ateria. Tällä hetkellä kaikki mitä tehdään syödään ja vyötäröllä näkyy :(

      Poista