18. maaliskuuta 2014

Titanic

Kävimme miehen kanssa viimeisenä sairauslomapäivänäni katsomassa Titanic-näyttelyn Tallinnassa. Se oli minijuhlistus hyvälle toipumiselle leikkauksesta ja paluulle normiarkeen.

Emmepä silloin osanneet aavistaa, että parin päivän päästä minulle puhkeaa kivulias seurannaissairaus, joka vetää petipotilaaksi ja että talon valtaa paha flunssa, joka aiheuttaa kuopukselle rajun laryngiittikohtauksen hengenahdistuksineen. Tänään on valoisampi päivä ja sopiva hetki muistella näyttelyä.

Näyttely on Lennusadam-museossa. Ensimmäiseksi tutustuimmekin Lennusadamin perusnäyttelyyn. Meistä molemmista Lennusadam on erittäin hienosti toteutettu ja mielenkiintoinen paikka.


Näyttelyssä on brittien vuonna 1934 itsenäiselle Virolle rakennettu sukellusvene Lembit, neuvostoaikaista rannikkotykistökalustoa sekä erilaisia merimiinoja. Rauhanajan kalustoa ovat erilaiset merimerkit ja eri aikakausien veneet. Museo on oikea multimediapaikka, jossa näytöiltä voi lueskella pidempään tai lyhyempään aiheeseen liittyvää materiaalia. Lapsia ja lapsenmielisiä taatusti ihastuttaa kaksi lentosimulaattoria, joiden runkoina on vanhat kaksitasokopiot. Näyttely jatkuu ulos sataman alueelle, missä emme enää jaksaneet käydä.

Lembit sukellusvene

Titanic-näyttely koostui isoista postereista, Titanicin hylystä nostetuista esineistä ja uudelleen rakennetuista Titanicin sisätiloista. Postereissa kerrottiin White Star Lines vaiheista, Titanicin ja sen sisarlaivojen rakentamisesta, ajan matkustustyylista, muutamista matkustajista, laivan kapteenista, turvamääräyksistä sekä vaihe vaiheelta Titanicin onnettomuusyöstä. Minusta näyttely oli erittäin mielenkiintoinen.

Omasta alakoulun historian tunnilta on jäänyt kertomus mieleen, että Titanicin kapteeni olisi sanonut, että Titanic kestää jäävuoren eikä tarvetta väistämiseen ole. Näyttelyssä kerrottiin aivan eri tarina. Laivalta tähystettiin koko ajan jäävuoria, mutta jäävuori havaittiin liian myöhään. Siihen vaikutti se, että miehistön kiikarit eivät ehtineet mukaan neitsytmatkalle ja kuu ei ollut näkyvissä. Todennäköisesti myös korjausliike aiheutti suuremman vahingon kuin mitä olisi tapahtunut, jos Titanic olisi törmännyt jäävuoreen keula edellä.

Titanicin sisätiloja ja ehkä maailman kuuluisin portaikko

Sitten vielä muutama kuva Titanicista nostetuista tavaroista. Titanic upposi melkein 4km syvyyteen.Lennusadamissa näyttelytekstit ovat viroksi, venäjäksi ja englanniksi.

Jos haluat nähdä Titanic-näyttelyn, kannattaa olla nopea. Näyttely päättyy maaliskuun lopussa. Viikonloppuisin siellä on kuulemma ollut aikamoinen tungos.

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä - mun on tehnyt mieli mennä tuonne mutta näyttää siltä että aika loppuu kesken...
  Katsoin juuri Netflixiltä Titanic dokumentin joka oli todella mielenkiintoinen, yleensä ottaen mua kiinnostaa tuollaiset vanhat
  mysteerit...

  Tsemppiä ja valoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on jäänyt alakoulusta saakka kytemään pieni Titanic kiinnostus, joten oli kiva käydä näyttelyssä.

   Kiitos tsempeistä. Sitä tarvitaan, nyt jyrää flunssa pahasti päälle.

   Poista
 2. Mekin kävimme tuolla ystäväperheen kanssa ja oli mukava paikka myös lapsiperheelle. Kolmevuotiaamme oli tosin saada slaagin, kun hän kurkotteli katsomaan hylystä nostettuja astioita. Ilmeisesti pienet sormet sattuivat jonkin hälyttimen sensorin päälle ja laukaisivat hirveän ulinan. No, eipähän lapsi yrittänyt juoksennella karkuun tms, kun istui tiiviisti sylissä sormet suussa sen jälkeen :)

  Toivottavasti sairastupa on pian siellä historiaa. Täälläkin on vietetty peräkkäin sairastamisen -maaliskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että meidän pojatkin tykkäisivät Lennusadamista. Tällä kertaa olin niin itsekäs, että ajattelin katsella Titanic-näyttelyn ihan rauhassa ;) Meidän lapset eivät ole käyneet ikinä Tallinnassa (itsekin kävin viimeksi melkein 10v sitten), mutta olen ajatellut että Lennusadamiin vien pojat jossain vaiheessa.

   Tervettä loppukuuta sinulle ja perheellesi! Tosiaan toivon, että meilläkin tulisi terveet päivät pian.

   Poista
 3. Vaikuttaa kivalta näyttelyltä, loppukuun ohjela on niin tiukka etten taida ehtiä sinne.
  Toivottavasti voitte jo vähän paremmin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttely oli minusta hyvä ja Lennusadam varsin näyttävä paikka.

   Itselläni on enää kunnon flunssa, joka nyt viikonloppuun verrattuna tuntuu ihan siedettävältä olotilalta. Flunssassa on se hyvä puoli, että olen aivan varma, että se päättyy joskus ;)

   Poista