2. syyskuuta 2024

Synttärilahja apelta

Olemme syntyneet Hra Kepposen kanssa saman vuotena ja täytimme 50v kolme vuotta sitten. Appi oli ostanut meille lahjaksi liput Lumikuningatar jääshowhun. Koronan takia esitykset peruttiin. Sama homma kävi apen seuraavan suunnitelman kanssa. Mutta kolmas kerta toden sanoi ja vihdoin pääsimme lunastamaan lahjan.

Olimme perjantaina apen kanssa katsomassa Tampere-talossa Taru Sormusten herrasta näytelmän. Nelituntinen piti otteessan mainiosti alusta loppuun. Lavastus toimi huikean hyvin ja näyttämölle luotiin onnistuneesti Tolkienin satumaailma. Koko seuruumme oli ihastuneita ja ällistyneitä lavastuksen ja puvustuksen toimivuudesta. Sinfoniaorkesti on aina hieno kokemus. Näyttelijöiden suoritukset olivat ammattimaiset. Upea ilta!

Seurueemme kesken mielipiteet jakautuivat käsikirjoituksen suhteen. Paljon taisteluosuuksia oli karsittu tai niihin viitattiin lyhyesti. Minusta taistelukohtaukset ovat usein tylsiä tai vastenmielisiä, joten minua käsikirjoituksen suoraviivaistus ei haitannut lainkaan.




Jonkunhan se on hoidettava nämä pöljät poseeraukset

Lahjaamme kuului hotelliyö Tampereella. Majoituimme mukavasti Mordoriin eli Tampereen hotelli Torniin. Silloin, kun hotelli Torni oli juuri avattu ja olimme käymässä Tampereella ehdotin anopilleni, että menisimme lounaalle Torniin. Lounasta ja maisemia oli kehuttu kovasti. Anoppi oli vanhojen talojen rakastaja ja hän ei ollut yhtään ilahtunut Tornin kaltaisen rakennuksen rakentamisesta. Anoppi sanoi, että hän ei kyllä sinne Mordorin torniin lähde mistään hinnasta :) Siitä lähtien olemme kutsuneet sitä Mordoriksi perheen kesken.

  
Mordorin huoneet olivat mukavat ja sängyt olivat niin pehmeät ja ihanat. Olisin voinut jäädä Mordoriin pötköttelemään!

Vessassa oli pieni lavuaari, mutta sen ulkopuolella oli tälläinen isompi lavuaari. Huoneessa oli myös kapselikahvinkeitin ja iso nojatuoli näköalaikkunan edessä.


Näköala huoneestamme



Mordorin aamiaista tarjoiltiin runsaan asiakasmäärän vuoksi myös lisäsalissa. Valitsimme lisäsalin, joka oli johonkin aulaan tehty ja näytti ja tuntui väliaikaiselta. Aamiainen oli tosi peruskauraa eikä sisältänyt mitään sellaista, joka olisi saanut aikaiseksi ihastuksen "ai että tälläistä tarjolla". Moitteet teollisesta munakokkelista, joka oli aika epämiellyttävää. Kehut karjalanpiirakoista ja keitetyistä kananmunista sekä runsaasta hedelmävadista. Supermoitteet kahvista, joka oli jättitermarissa seissyttä Kultakatriinaa.

Synttärilahja sisälsi vielä lounaankin. Meille jäi lounasta ennen pari tuntia aikaa ja lähdimme käymään Milavida-museossa. Museo sijaitsee hienossa Näsilinnassa korkealla kalliolla puiston keskellä. Näsilinnan rakennutti Finlaysonin patruunan poika Peter von Nottbeck ja se valmistui 1898. Perhe ei ehtinyt uudessa tässä Milavidassa asumaan lainkaan, koska perhettä kohtasi tragedia. Perheen äiti kuoli kaksosten synnytykseen Saksassa ja perheen isä umpisuolileikkauksen jälkeen Pariisissa. Alaikäisten lasten holhoojaksi määrätty setä myi palatsin Tampereen kaupungille 1905. Kaupunki avasi rakennuksen toiseen kerrokseen Hämeen museon 1908. Näsilinnalla on siis pitkä historia museona. Sillä on myös historia kansalaissodan näyttämönä ja se kärsi pahoja vahinkoja Tampereen taistelussa. Rakennuksen peruskorjaus valmistui 2015 jolloin nykyinen Milavida museo aloitti toimintansa.

Milavida, jonka nimen Tampereen kaupunki muutti myöhemmin Näsilinnaksi ja sitten takaisin Milavidaksi.

Milavidassa on tällä hetkellä kaksi näyttelyä. Aloitimme kierroksemme Muodin huipulla näyttelystä. Se esittelee muotia 1770-luvulta 2010-luvulle. Uskomatonta, että hyvinkin vanhoja pukuja on säilynyt. Ne ovat varsinaisia käsityötaidon mestariteoksia! En osaa edes arvioida millainen määrä työtunteja noihin runsaasti koristeltuihin mittojen mukaan tehtyihin pukuihin onkaan uponnut. Näyttelyssä on 30 pukua. Jotenkin tuntui, että ne olivat aika nopeasti läpi ihasteltu. Olisin mielelläni katsellut niitä enemmänkin. 

Etualalla Gustav Beerin muotitalon ylellinen Belle Epoque tyylinen iltapuku vuodelta 1906

Oikealla sininen House of Worth muotitalon suoralinjainen puku vuodelta 1913

Sitten hypätään vuoteen 2002. Kuvassa Alexander McQueenin Givenchylle suunnittelema puku

Milavidan toinen näyttely kertoo Milavidan palatsin rakennuttaneista Nottbeckeistä. Minulle Nottbeckit olivat tätä ennen jääneet aivan tuntemattomiksi. Carl Samuel Nottbeck oli balttiansaksalainen varakas kauppias, joka muutti ison perheensä kanssa Pietariin. Pietarissa hän kuulee lupaavasta sijoitusmahdollisuudesta. Tampereella on pieni, mutta hyvin voitollinen Finlaysonin puuvillakehräämö. Kehräämöä pyörittänyt skotti James Finlayson haluaisin palata takaisin Skotlantiin ja yritys olisi myytävänä. Niin Nottbeck päätyy yhdessä liikekumppaniensa kanssa Finlaysonin uusiksi omistajiksi ja hänestä tulee tehtaan johtaja. Carl lähettää toiseksi vanhimman poikansa Wilhelmin Tampereelle 1836 opettelemaan tehtaan johtoa. Näin Nottbeckit saapuvat Suomeen. 

Venäjän tsaari aateloi Wilhelmin ja vierailullaan Tampereella myöntää vapaakauppaoikeuksiin 50 vuoden jatkoajan. Wilhelm avioituu, johtaa Finlaysonin tehdasta, josta kasvaa pohjoismaiden suurin puuvillakehräämö. Finlaysonilla on oma kirkko, koulu, kirjasto ja palokunta. Wilhem saa seitsemän poikaa. Isästä ja kaikista pojista tulee erittäin rikkaita. Milavidassa käy ulkomaisia vieraita. Lämmitetyssä kasvihuoneessa kasvatetaan ananaksia ja pojille tulee kaupungin ensimmäinen polkupyörä.

Minusta oli erittäin mielenkiintoista tutustua Nottbeckeihin. 



Lounaan söimme Heinätori-ravintolassa. Muikkuja ei oltu sinä päivänä saatu, mikä oli harmillista. Listan ulkopuolelta oli saatavilla peura Wallenberg, jonka valitsin. Se oli erinomaista. Annoksen kanssa tarjoiltu kaali oli ihan käsittämättömän hyvää enkä edes pystynyt hahmottamaan, että miten se oli valittu. Heinätori oli tunnelmaltaan varsin viehättävä paikka. Appi sanoi, että Heinätori ei ikinä petä.

Peura Wallenberg

Jälkiruoka oli hieman vaisu. Siinä oli omenaa, kinuskia ja omenajäätelöä. 


Heinätorin sisätiloja



Ihana lahja apelta! Iso kiitos!

Ihan hurjaa, että nyt on jo syyskuu. Jos selkä ja säät suosivat, niin seuraava huvittelunumero on sieniretki. Luvassa siis arkisempaa menoa, mutta vielä on paljon kirjoitettavaa kesän huippuhetkistä.


11 kommenttia:

  1. Olipa ihana lahja! <3

    Mä en ole ollut Tornissa koskaan yötä, ja harmillista, jos aamiainen ei ollut hyvä. Mulle aamiainen on yksi tärkeimpiä juttuja hotellissa, ja huonolla aamiaisella saa pilattua hyvänkin kokonaisuuden. Liiallinen ryysis aamiaisella ärsyttää myös, vaikka sille hotellit harvoin voivat mitään (elleivät sitten porrasta aamiaista), kun kaikki tunkevat aamiaiselle usein samaan aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lahja oli ihana :)
      Moni hotelli nykyisin panostaa aamiaiseen ja ovat valinneet jonkun spesiaalijutun tavanomaisen tarjoilun lisäksi. Kun mitään sellaista ei ole, niin aamiainen ei erotu mitenkään. Sit huoltoasematason kehno sumppi latistaa tunnelmaa.

      Tornissa oli aamiainen porrastettu. Me tsekkasimme sisään illalla myöhään ja klo 10-11 välinen aika oli jo täynnä. Tuo porrastaminenkin on vähän tylsä juttu. Mitäs jos yllättäen heräisinkin aikaimmin? Pitääkö nälissään odotella aamiaista? Huono kahvi on muuten yllättävän yleinen ongelma - paitsi Italiassa ja Ranskassa.

      Poista
  2. Komppaan Satua, että ihana lahja. Noihin sänkyihin ja maisemiin sukeltaisin mielelläni. Hassu nimi tuo Heinätori. Hyvää alkanutta syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sänky oli aivan ihana. Aloin heti haaveilemaan, että olisipa tuollainen sänky kotonakin. Sitä varten oikein tutkittiin sängyn valmistaja ja se oli kotimaista tuotantoa. Eivät taida myydä noita tavalliselle kuluttajille, tai sitten hinta lienee hirvittävä.

      Kivaa syyskuuta!

      Poista
  3. Oih - Taru Sormusten herrasta... empä tiennytkään, että se menee nyt Tampereella.
    Piti heti googlata, tammikuulle saakka olisi aikaa. Sielläa suva tytär saataisiin varmasti helposti mukaan... kiitos siis vinkistä. Turussa tuota spektaakkelia ihailimme nelituntisen 2018 ja Hobitti siirtyi covidin vuoksi kahteen otteeseen, sitä odotimme "sisäpiiristä". Työkaveri otti vuorotteluvapaata kääpiö Dwalinin roolia varten. Vuorotteluvapaa "valui hukkaan", mutta unelma päälavalla esiintymisestä vihdoin toteutui 2022. Huikeita molemmat - joskin mielessä on silti enemmän ensimmäinen ja varsinkin Miska Kaukosen klonkku-rooli...
    Mitä enemmän muistelen, niin tulee pakottava tunne varata liput....
    No -olenhan jämähtänyt mm. Seili-esityksiinkin... neljättä kertaa menossa katsomaan sitä - nyt Seinäjoelle. Myrskyluodon Maija myös yksi, joka saa ajamaan kauemmaksikin...

    Nyt on pakko kysyä missä kerroksessa olitte yötä?
    Minä olen työkeikoilla päässyt Torniin, mutta en koskaan ylimpiin kerroksiin... korkein taisi olla 14, yleensä 7-9... riippuen vähän työkeikan tilaajasta/kustantajasta, hih. Mordor on hyvä nimitys ja kylläpä oli ihana lahja!!

    Ps. mun yllärilahjan piti olla pienlentokoneen lentäminen ihan itse puikoissa 30min Hyvinkään (vanhan kotikaupungin) yllä - sen sotki 2 asiaa. Kenttä oli suljettu heinäkuussa (jotain huoltotöitä), elämyslahja oli siirretty Nurmijärvelle, mutta sitten synttäripäivänäni satoi....
    Hyvä että peruivat - olisihan se ollut varmasti jännittävää joystickkiä käyttää itsekin, mutta sain paremman tarjouksen "elämyslahjaan" kun jaksan odottaa sitä lokakuulle 2025!! Jaksan hyvin... Hyvinkäälle olisin kutsunut sinut ehdottomasti katsomaan, mutta nyt lienee sen verran pitkä matka, että paljastan sen vasta blogissa joskus lokakuussa 2025.... mukavaa aikaa elellä, kun on jotain odotettavaa. Hyvin tekin jaksoitte odottaa lahjaanne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen nähnyt sekä TSH että Hobitin Turussa. Esikoiseni sai molempiin lahjaksi liput ja autokyydin ja minä pääsin myös mukaan. Hienot olivat Turun näytelmätkin. Haluaisin päästä Turkuun teatteriin uudestaan, kun siellä esitetään Satu Rämön dekkaria. Saas nähdä saanko sitä mahdutettua kalenteriin. Pitää taas alkaa allokoimaan kalenteriin lepoaikaa.

      Appi oli varmasti pulittanut huoneesta kovemman hinnan, kun meidän kerroksemme oli 24. Emme viitsineet lähteä lainkaan Moro-kattobaariin, kun se oli vain yhtä kerrosta ylempänä. Toisaalta jopa minäkin olisin pystynyt kävelemään Moroon ja takaisin :)

      Arvasinko muuten aivan oikein synttärilahjasi? Minusta tuntuu, että arvasin. Tällä hetkellä tuntuu, että lokakuu 2025 on ikuisuuden päässä. Valitettavasti se tulee kuitenkin nopeammin kuin uskoisikaan. Aika menee liian nopeasti. Jännittävää, että mikäköhän lahjasi mahtaa olla ja missä sen lunastatkaan.

      Poista
  4. Meillä oli samat kohteet viikonloppuna - me katsoimme Taru Sormusten herrasta jo torstaina ja Milavidassa kävimme tyttären kanssa perjantaina! Melkein siis törmättiin. Olisin tullut moikkaamaan, jos olisimme kohdanneet. Näytelmä oli hyvä enkä minäkään kaivannut enempää taistelukohtauksia ja Tampere-talon penkit ovat sen verran hyvät, ettei puutunut takamustaan kertonut ajan kulumisesta, neljä tuntia meni ihan huomaamatta. Museokortti on niin hyvä, kun voi pistäytyä vaikka katsomassa pienen näyttelyn kuten ne Milavidan iltapuvut. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, niin! Me majoitumme Tornissa ennen koronaa ja puoliso istui tyytyväisenä siinä nojatuolissa ja katseli tulevia ja meneviä junia, ja tällä kertaa hän puhui, että olisi ollut kiva olla tuolla taas yötä. (Me majoituimme hotelli Hermicassa, koska se on esikoisen kodin naapurissa)

      Poista
    2. Ihan peräkanaa olemme kulkeneet Tampereen riennoissa :) Olisipa ollut hauska törmätä.

      Minun suosikkihotellini Tampereella on ehdottomasti historiallinen ja niin kauniista laitettu Tammer.

      Museokortti on kyllä näppärä. Minulla oli se heti lanseerauksesta useamman vuoden. Nyt olen pitänyt taukoa, kun iski hieman kyllästyminen noihin samoihin museioihin. Jos ensi kesänä vietän koko kesäloman Suomessa, niin silloin ostan museokortin taas.

      Poista
  5. Sinussa on ilmiselvää Gandalf -ainesta kuvasta päätellen!!
    Olisin lomalla voinut varata tuonne lippuja, mutta eipä osu loman ajaksi, vaan harvenee juuri sitä ennen. täytyy katsoa, jos osuu joku toinen päivä.

    VastaaPoista