6. syyskuuta 2024

Arkijuttuja jäteomenoista ja kantarelleista kunniavartioon

Aloitetaan ruuasta. 

Tänä vuonna monella on hyvä omenasato. Meillä ei ole omenapuuta pihalla, vaikka sellaisesta haaveilen vuodesta toiseen. Naapurin puusta on tippunut aidan ylitse tänä vuonna poikkeuksellisen paljon omenia meidän pihallemme. Naapurin omenat ovat huonoja, eivätkä tule syödyksi sellaisenaan. Taloyhtiössä on ukaasi kerätä omenat nopeasti pois, jotta ne eivät houkuttele paikalle rottia. Ensin hieman harmittelin, että naapurin omenapuu aiheuttaa minulle ylimääräistä vaivaa. Sitten harmittelin, että omenia pitäisi kantaa suoraan biojätteeseen. Tein koesoseen naapurin omenoista. Siitä tuli niin hyvää, että olen alkanut säilömään naapurin omenia. Näin se ei toivottu jäte muuttuikin herkuksi. Minulla on kohta motivaatiota käydä keräämässä naapurin loput omenat suoraan puusta :D

Paahtoleipää, juustoa ja omenasosetta on herkullinen yhdistelmä. Nyt saan syödä kaiken omenasoseen yksikseni, kun esikoinen on armeijassa.

Minulla on 'vakidiileri', jolta ostan kantarelleja. Ostostapahtuman ohella vaihdamme myös kuulumiset. Tänä vuonna on kantarelleja riittänyt ostettavaksi. Toki vakiasiakkaalle niitä on löydetty myös huonompinakin vuosina.

Uusi reseptikokeilu oli kantarelli-pekonipasta. En ole kokeillut sitä aikaisemmin, koska olen ollut varma, että pekonin maku peittää kantarellin. Tällä kertaa ruoka piti saada uppoamaan myös niille lapsille, jotka eivät ymmärrä kantarellien olen suurta herkkua, siksi päätin kokeilla kantarellin ja pekonin yhdistelmää. 

Sienet olivat jo valmiiksi paistettuja. Paistoin pekonin, laitoin folion alle odottamaan sienikastikkeen valmistumista. Kuullotin sipulia, heitin sienet sekaan, purkki ruokakermaa kaveriksi ja pekonit paloiksi mukaan kastikkeeseen. Keitin pastan ja valutin sen hyvin ja sotkin kastikkeen sekaan. Päälle parmesaania. Jestas kun oli hyvää!

Arviomäärät viidelle
700g spagettia
1,5l kantarelleja
1 sipuli
pieni pakkaus pekonia
2dl ruokakermaa ja vähän maitoa jatkeeksi
ripaus suolaa
mustapippuria
kirveliä
vähän valkosipulijauhetta
parmesaani annosten päälle

Kastike valmiina

Pasta sekaan, kannattaa antaa pastan maustua kastikkeessa hetki ennen tarjoilua

Oli hyvää! Jopa ne sivistymättömät lapset osasivat arvostaa tätä ruokaa 

Hra Kepponen oli sitä mieltä, että reseptiä kannattaisi kokeilla siten, että pekonit ripotellaan vasta annoksen päälle. Kastikkeessa rapsakat pekonit alkoivat pehmenemään.

Minun piti olla torstai- ja perjantai-iltana erinomaisilla kantarelliapajilla. Ystäväni Ilona oli järjestänyt meille yöpymismahdollisuuden sukulaisensa mökillä, jossa on satavarmat kantarellipaikat. Kantarellit jäivät poimimatta ja mökkeily minulle uudessa paikassa kokematta, koska sain hammassäryn tiistai-iltana. Ei auttanut muu kuin hakeutua pikaisesti hoitoon keskiviikkona. Ensin näytti siltä, että tulee juurihoito. Sitten tuli mutkia matkaan ja lopulta tuli hampaanpoisto. Minulle hammaslääkärikammoiselle tuo oli aika rankka rasti. En ollut mitenkään osannut varautua noin järeään ratkaisuun. Sen verran oli onnea matkassa, että kyseessä ei ole kovin näkyvällä paikalla oleva hammas ja voin rauhassa miettiä, että haluanko sijoittaa tuhansia implanttiin. Leuka ja kuoppa ikenessä olivat niin kipeät, että en pystynyt lähtemään mihinkään. Edelleen melkein kahden vuorokauden jälkeen leukaa särkee. Yllättävän paljon harmittaa myös hampaan menetys.

Onneksi keskiviikkoiltana oli jotain mielenkiintoista, johon harhauttaa ajatukset. Armeijassa olevalta esikoiselta tuli viesti, että hän on kunniavartiostossa, joka on presidentinlinnalla vastaanottamassa Qatarin emiiriä. Paikalla on Ylen kuvaustiimi. 

Katsoimme toiveikkaana jo Ylen ruotsinkieliset uutiset, mutta niihin ei ollut materiaali ehtinyt. Hämmästelin siinä uutisten aikana sitä, kuinka hyvin ymmärsin ruotsinkieliset uutiset. Kouluruotsini perustui siihen, että kopioin läksyt kavereilta ja ennen ylioppilaskirjoituksia pänttäsin ruotsia urakalla. Arvosanaksi onnistuin saamaan laudaturin, mutta ruotsin sanat katosivat päästäni yhdessä hujauksessa ja yliopiston pakollisesta ruotsin kurssista selvisin läpi todennäköisesti säälistä. Jossain vaiheessa käytimme Hra Kepposen kanssa kotona ruotsia salakielenä pari vuotta. Se ei olisi toiminut lainkaan, jos molemmilla olisi ollut yhtä surkea ruotsi. Hra Kepponen on käynyt koulunsa ruotsiksi. Parissa vuodessa opin puhumaan ruotsia aika kivasti kotonani ja siitä on jopa jäänyt jotain päähän.

Takaisin ruotsinkielen harhapoluista asiaan. Puoli ysin uutisissa olikin sitten 30s video emiirin saapumisesta ja siellähän se kunniavartiostikin vilahti. Video löytyi Ylen nettisivuilta ja sain otettua esikoisen ensimmäisestä "edustuskeikasta" pari tuhruista screenshottia muistoksi.



Kivaa viikonloppua!

20 kommenttia:

  1. Esikoisen edustuskeikka 🙂
    Diileri 😀😎
    Sain naapurilta hirveästi ihania omenoita. Heillä on ennätyssato. 🍎🍏
    Kiva kun hyödynsit omenat niin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna on erinomainen omenavuosi. Meidän alueen FB-ryhmässä on jatkuvasti ilmoituksia, että saa tulla hekamaan omppuja. Minä en ole vaan saanut aikaiseksi hakea. Ja siihen säilöntään riittää käydä pyörähtämässä omalla pihalla :)

      Poista
  2. Eipä ole tullut mieleen yhdistää omenasosetta ja juustoa, mutta miksipä ei. 😅

    Todella ikävä tuo hammasjuttu. Saitko kunnon puudutukset vai tekikö kovinkin kipeää?

    Vautsi vau! Poikanne ja Stubb samassa kuvassa! Äiti oli varmaan ylpeä. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenasose sopii juuston kaveriksi erinomaisesti. Kannattaa kokeilla :)

      Sain kunnon puudutuksen ja hammas lähti kivuttomasti irti. Sen jälkeen sitä jäljelle jäänyttä kraateria onkin sitten särkenyt.

      Minusta oli ihanaa, että palvelusaikaan osuu jotain muutakin kuin perusharjoituksia ja kivaa päästä näkemään siitä tuollainen pätkä.

      Poista
  3. Wau, hyvä että sait talteen kunniavartiokuvan! Ikimuistoinen hetki.
    Tuota pekonikanttarelliasiaa, tai jotain muuta mahdollista juttua sekoitettuna kanttarellikastikkeeseen täytyykin kokeilla. Harmi kun sinulta jäi se valtaisa kanttarellisato saamatta. Kerääminen on minusta parasta kanttarelleissa. Ihan mahtavaa löytää niitä keltaisia sieniä syksyisestä metsästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva, että Yle näytti kunniavartiostoa uutispätkässään.

      Pekoni sopi hyvin kantarellipastaan eikä yhtään peittänyt kantarellin makua.

      En ole ikinä saanut suurta kantarellisaalista. En ikinä. Kerran lapsena saimme isäni kanssa aika hyvän saaliin, mutta yleensä se on pari sieltä täältä. Jäi vähän harmittelemaan ne poimimattomat kantarellit.

      Poista
  4. Voi ei sitä hammasta! Tunnen tuskasi "sattuneista syistä". Kantarelli ja pekoni sopivat varmasti hyvin yhteen. Hienoa, että sait otettua kuvakaappauksen! Tsemppiä leukasi parantumiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki vaivat ovat inhottavia ja nämä hammasvaivat ovat aika lailla kärkipäätä, kun niille ei voi itse tehdä mitään eikä mitenkään tiedä etukäteen, että mikä on tilanne. Minulla hampaat ja purentalihakset kärsivät öisestä kramppipuremisesta ja narskuttelusta. Lisäksi olen saanut helposti reikiintyvän hammaslaadun. Tulevaisuudessa on siis edessä kaikenlaista hammaskurjuutta :(

      Poista
  5. Ei kait ne omenat sentään jätettä olleet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaiset omenat, jotka on niin pahoja, että niitä ei voi syödä päätyvät osaksi jätteeseen. Ellei niitä sitten tule niin paljon, että kannattaa viedä mehupuristamoon ja niistä ylipäänsä irtoaa mehua. Kadun toisella puolella on niin vanha omenapuu, että sen omenatkin ovat niin pieniä, happamia ja kuivia, että ei kukaan niistä viitsi tehdä mitään.

      Poista
  6. Tuota reseptiäsi on ihan pakko kokeilla. Ja omenia ostan. Kivaa keittää omenasosetta nyt kun kaupat ovat täynnä kotimaisia omenoita. (enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein tänään uudestaan pekoni-kantarellipastaa ja se oli kyllä hyvää.

      Minä ajattelin kysellä facessa oman kotialueen ryhmässä, että vieläkö jollain olisi ylimääräisiä omenoita. Voisin innostua tekemään vielä lisää omenasosetta.

      Poista
  7. Suosittelen myös kantarelli-pekonikeittoa. Lurps 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ystävän sukulaisen mökillä ja tarkoituksena oli kokeilla kantarelli-pekonikeittoa, mutta pasta vei voiton. Keitto menee sitten seuraavaksi kokeiluun.

      Poista
  8. No nyt sitä Stubbia on alkanut näkyä töissä....
    Pari viikkoa sitten aiheutin opettajanhuoneessa varsinaisen (lopun ikäisen) naurupommin.... jotain puhuivat Stubista ja minä sitten kommentoimaan, että ei ole paljon miestä töissä näkynyt... koko opettajanhuone hiljeni.... "Täällä vai"? kysyttiin hiljaisuuden jälkeen... Sen jälkeen olen saanut lähes päivittäin kuulla, että jo se Stubb on tullut töihin... no joo.. ei ehkä aukene näin... mutta tulipa vaan mieleen... Kunnianarvoisa hetki armeijassa... muistanee tuon piiiiiiitkään!

    Toivottavasti hammas tai sen kolo voi jo paremmin... juurihoito on kamalinta mitä tiedän!! Ehkä johtuu siitä, että minulle sitä tehtiin vahingossa 5 kertaa viereiseen hampaaseen kuin missä oikea tarve oli.... sen seurauksena kävi juuri noin, että se tervekin hammas oli otettava pois ja oikea syyllinen on nykyään puolikas...
    Mutta sienidiileri kyllä kuulostaisi niin hyvältä hankinnalta, kun oma hahmotuskyky ei niihin riitä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan Stubb :)
      Ihan kamalaa, että juurihoito on tehty väärään hampaaseen. Vaikka juurihoito on ikävä operaatio, olisin mieluummin ottanut sen kuin hampaan menetyksen. Minä aina välillä kadehdin heitä, joilla on vahvat hampaat ja välttyvät rei'iltä ja niiden mukanaan tuomilta operaatioilta

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kaartin jääkäreillä on mahdollisuus päästä erilaisiin kunniavartiosto tehtäviin valtion nokkamiesten kinkereihin. Voittaa varmasti metsäkeikan :)

      Poista