21. helmikuuta 2019

Miksi kannattaa katsoa Big Mouthia esiteinin kanssa?

Miksi meillä on katsottu esiteinin kanssa Big Mouthia? No siksi, että olemme Hra Kepposen kanssa onnistuneet siirtämään osan poikiemme puberteettivalistuksesta luotettavalle viihdepartnerillemme Netflixille  :)

Vitsillä kirjoitin tuon, mutta osa siitä on totta. Big Mouth on minusta siitä uraa uurtava ohjelma, että puberteettiä ja seksuaalisuuden heräämistä ja kasvua käsittellään empaattisesti "kaikilla on tällaista teininä -ollaan ymmällään ja noloina" sekä huumorin avulla. On ihan okei hihittää episodin aikana, oli kyse sitten hermostuneisuudesta aiheen parissa tai ajoittain aivan överiksi vedetystä huumorista. Puberteetin tuomista sekä henkisistä sekä fyysisistä muutoksista kertovia ohjelmia on hyvin vähän. Usein nekin vähät ovat muodoltaan valistusmaisia, sellaisia että niitä katsoessa tulee sekä nuorelle että jopa aikuiselle vaivaantunut olo, eikä esiteini todellakaan halua katsoa niitä vanhempiensa kanssa. Big Mouth on ajoittain hyvin hauska ja viihdyttävä.


Big Mouth on animaatio ja se hyödyntää animaation vapausasteita tekemällä hahmoista ja tilanteista karikatyyrisiä sekä käyttämällä maagista realismia. Maagista realismia edustavat parhaiten hormoonihirviöt, sekä nais- että miespuolinen, jotka ajoittain ottavat teinin aivot täysin valtaansa. Hormoonihirviöiden agendana on saada teinit ymmärtämään kehonsa muutoksia ja löytämään oma seksuaalisuutensa. Vaikka rääväsuut hormoonihirviöt yllyttävät teinejä nauttimaan omasta seksuaalisuudesta (ja kiihottumaan aivan väärissä tilanteissa), niin sarja ei mitenkään kannusta nuoria aloittamaan seksuaalista kanssakäymistä kumppanin kanssa. Ensimmäisessä kaudessa pysähdytään hienosti miettimään, että kannattaako tilanteessa edetä, onko teini tai kumppani valmis etenemään ja mitä seurustelu tarkoittaa sekä mikä on seurustelun ja ystävyyden ero ja milloin on parempi pysyä vaan ystävinä. Ensimmäinen kausi laimenee hieman loppua kohti, enkä tiedä vielä mistä ainekset otetaan toiseen saatikka kolmanteen kauteen.



Alunperin olimme aikeissa nauraa Big Mouthille Hra Kepposen kanssa aivan kahdestaan, mutta kuulessaan, mistä sarja kertoo esiteini parkkeerasi television tukevasti ja äkkiä ilmassa olikin tukku murrosikään liittyviä kysymyksiä aivan spontaanisti. Big Mouthin katsominen kannattaa tosiaan aloittaa yhdessä esiteinin kanssa. Koska huumori on välillä varsin överiä, on hyvä, että esiteinillä on joku aikuinen vieressä tuomassa asioihin oikean elämän perspektiiviä sekä tosiaan vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin. Meitä sarjan ajoittainen roisikin sekä pöljä huumori on naurattanut. Sarja kiinnosti esiteiniämme niin paljon, että halusi katsoa sen yksin nopeasti loppuun, kun emme katsoneet sitä riittävän nopeassa tahdissa. Meidän ei kuulemma tarvitse surra asiaa, hän katsoo kaikki jaksot kanssamme uudestaan.

Meidän kokemuksemme mukaan Big Mouthia kannattaa nimenomaan katsoa esiteinin kanssa. Teini ilmoitti, ettei missään nimessä aio katsoa moista ala-arvoista roskaa, eikä etenkään vanhempiensa kanssa.

Onko teillä katsottu Big Mouthia? Aikuisten, teinien vai esiteinien kesken?

10 kommenttia:

  1. Vaude, onpa kiva, että olette saaneet esiteinin katsomaan tuota - ja että olette katsoneet vieläpä yhdessä. Esiteini-ikä onkin varmaan osuvin ajankohta tehdä jotakin tuollaista porukalla. En minäkään voisi kuvitella, että meidän teini soisi moiselle ajatuksen puolikastakaan. 11-vuotias voisi innostuakin... Minun ongelmani vain on se, etten jaksa katsoa tv:tä tai muitakaan ruutuja vapaa-ajalla oikein ollenkaan.

    Mutta kuulepas, oli muutakin asiaa: blogissani on sinulle pieni pohdintatehtävä. https://www.lily.fi/blogit/neljantienristeys/kysymyksia-suuntaansa-etsiville-ja-muille-elamasta-hammentyneille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ollaan sivistetty esiteiniä. Sarja oli siitäkin erinomainen, että asioita käsitellään sekä tyttöjen että poikien näkökulmasta.

      Kiitos pohdintatehtävästä! Vastaan siihen varmasti!

      Poista
  2. Taas yksi syy, miksi ottaa Netflix takaisin käyttöön. Halusin käyttää enemmän aikaa kirjoihin ja päästä irti Netflix koukusta, siksi irtisanoin palvelun. Tänä vuonna olen kuunnellut tähän mennessä 12 kirjaa ja lukenut muutaman. Luulen, että olen valmis Netflixiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin olet saanut luettua. Minua harmittaa, että oma lukuharrastukseni on ollut ihan säästöliekillä. Mutta eiköhän se sitten taas jossain välissä virkoa.

      Poista
  3. Kiitos vinkistä! Aloitimme sarjan viikonloppuna.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä, en edes tiennyt ko sarjan olemassaolosta. Iloa viikkoon Kepponen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläkin voisi olla juuri sopivan ikäistä kohderyhmää Big Mouthille. Jos se tuli tarpeen pojan omaan murrosikään valmistautumista varten, niin vielä enemmän tarpeeseen se tuntui olevan jakamaan tietoa pojille, miten murrosikä vaikuttaa tyttöihin.

      Poista
  5. Joo kiitti vinkistä. Täytyneee viettää tv-iltaa poikien tai pojan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa antaa Big Mouthille mahdollisuus. Omasta pojasta huomasin sen, että jotain valitusta oli mennyt perille pojan murrosiästä, mutta tyttöjen murrosikä oli aivan vierasta aluetta.

      Poista