14. helmikuuta 2019

Käytä ruuantähteet keittoon

Tässäpä vielä pyydetty ohje, kuinka tehtä tähteistä keittoa eli jämäsoppaa. Lasten kuullen keitosta ei tietenkään puhuta jämäsoppana vaan ruokana on jotain fiinimpää kuten italialaista minestronekeittoa tai edes aasialaista kanakeittoa.

Meillä on jämäsopasta kaksi versiota:
  1. Tomaattinen minestronetyylinen keitto, johon käytän höysteeksi punaista lihaa. Liemen perusraaka-aineena vähintään yksi paseerattu tomaatti n. 400g (yleensä käytän Muttia), mausteena liha- tai kasvisliemikuutio.
  2. Kookosmaitopohjainen keitto, johon käytän höysteeksi kanaa. Sama keittoliemi runsaimmilla mausteilla toimii pohjana myös aasialaiselle lihapullanuudelikeitolle. Liemen perusraaka-aineena yksi kookosmaito 400ml. Mausteena chilitahnaa, inkivääriä ja valkosipulia oman maun mukaan.
Hyvin säilyviä aineksia jämäsoppaa varten

Minestronekeittoon voi laittaa vaikkapa jauhelihakastikkeen jämät, kesäkurpitsan jämät, papupurkin jämät, nakkipaketin jämät ja nahistuneet tai kitkerät tomaatit. Vaikka kaikki kerralla. Jos käytät pastaa, keitä pasta keittoliemessä noin puolet keittoajasta ennenkuin lisäät keittoon tähteet. Sitten mausteita oman maun mukaan, minä suosin basilikaa, mustapippuria, suolaa ja puserrettua valkosipulia. Koska tomaattikeittiliemi on hapanta, kannattaa makua tasata jollain makealla, kuten vaikka ketsupilla tai sokerilla. Jos keittoon ei ole lihaisia tähteitä, sinne voi lopuksi nakata vaikka eineslihapullia tai paistaa erikseen rasiallisen pekonikuutioita. Jos käytät riisinuudelia, lisää ne vasta tähteiden jälkeen.

Jämäsopan teko on siis helppoa, sen kun mättää aineksia kattilaan niiden vaatiman keittoajan mukaisesti. Keittoihin saa kivasti vaihtelua erilaisilla kasviksilla ja mausteilla - ja tietenkin erilaisilla tähteillä. Alla kuva yhdestä jämäsopasta, siinä on ylijääneiden ribsien lihat ja riisinuudelia. Tällä kertaa keitossa ei ole mitään kasviksia, eli keitto toimii ilman niitäkin.

Tomaattinen possunuudelikeitto, tässä keitossa on 4 levyä riisinuudelia

Esimerkiksi meksikolaisen tortillaillallisen ylijäämät pavut, lihat tai kanat ja salsakastikkeen loput voi hyödyntää jämäsoppaan. Siitä saa varsin tyylikkään annoksen, jos jäljelle on jäänyt creme fraichea, josta voi laittaa nokareen keittoannoksen keskelle ja sen päälle vähän nachomuruja. Siinä on jälkikasvulle meksikolainen keitto. Ylijääneet tortillat voi hyödyntää pikalasagneen, jonka ohje on täällä. Tortilloja voi myös pakastaa ja odottaa, että jämätortilloja on tarpeeksi lasagneen.

Kookoskeittoon sopii siis kananjämät esim. kanapihvi paloiteltina, "peratut" koivet tai vaikka kanapastakastikkeen loput. Liemi maustetaan chilitahnalla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Tähän keittoon sopii hyvin ne pakastelokeron perukoilta löytyvät erilaisten wokkivihannespussien jämät. Keitä pakastekasviksia pussin ohjeiden mukaan, kun keittoajasta on kulunut noin puolet lisää kana ja loppuvaiheessa lisää riisinuudelit. Riisinuudeli kypsyy parissa minuutissa.

Kookosliemepohjaan teen aasialaisen lihapullakeiton. Kaikki ainekset valmistuvat samassa kattilassa. Tässä vielä kerran aasialaisen lihapullanuudelikeiton ohje:
  1. Sekoita jauhelihan sekaan suolaa ja chilitahnaa n. 2tl. Tee jauhelihasta pieniä lihapullia, suupalan kokoisia. 
  2. Kuumenna öljyä kattilan pohjalla lisää valkosipuli ja mausteet ja pyörittele hetki. Lisää vesi, soijaa/kalakastiketta ja kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku
  3. Lisää kiehuvaan liemeen pakastekasviksia. 
  4. Kun kasvikset ovat kiehuneet noin 5min, lisää keittoon lihapullat. 
  5. Kun lihapullat ovat kiehuneet noin 4min, lisää nuudelit. Riisinuudelit kypsyvät vajaassa kahdessa minuutissa. 
  6. Maista ja tarvittaessa lisää mausteita.
  7. Valmiin keittolautasen voi koristella kevätsipulilla, lorauksella makeaa chilikastiketta ja suolapähkinöillä.

16 kommenttia:

  1. Nam, ihanat keitot! Mukavaa Ystävänpäivää!

    VastaaPoista
  2. Kiitti kivoista vinkeistä! Tätä lisää :)

    VastaaPoista
  3. Onpas kivan kuuloiset keitot. Hyvää Ystävänpäivää!

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkeistä <3 Ihanaa ystispäivää <3<3

    VastaaPoista
  5. Hyviä vinkkejä!

    Se on jännä juttu miten aikoinaan ruoantähteistä osattiin/viitsittiin/jaksettiin tehdä ihan toimiva ateria. Nykyään moni mieluummin mättää ne biojätteisiin eikä hyödynnä seuraavassa ateriassa. Itselläni on periaate ettei mitään syömäkelpoista heitetä pois ja hävikkiruoka minimoidaan.

    Hyvää ystävänpäivää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Hyvä periaate Marjo! Minä yritän satsata myös siihen, että mahdollisimman hyvin kaikki ostettu ruoka saataisiin käytettyä. Meillä sitä välillä haittaa se, että aterioilta jää niin vaihtelevia määriä ruokaa. Jos muutamia hyvin erilaisia vajaita yhden hengen annoksia, niin joskus loppuu kekseliäisyys ja jopa viitseliäisyys niiden hyödyntämiseen. Teinistä tosin on kehkeytynyt hyvä apu tuohon, hän usein koulusta tullessaan lämmittää tähteitä itselleen. Kaikki lihaisat tähteet uppoaa ruisleivän päällä teiniin :)

      Poista
  6. Loistava vinkki vaikka minä kamalus luulen, että käyttäisin ne pizzaan, koska se hiilarihimo on vieläkin päällä.

    Oikein mukavaa ystävänpäivää. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pizzahan on italialaisten pyttipannu :) eli oikein hyvä vaihtoehto. Meillä pitää rajoittaa pizzan syömistä, koska se on yksi poikien suurimmista herkuista ja ovat aina pyytämässä pizzaa.

      Poista
  7. Hyviä ideoita! Keittoja pitäisi tehdä useammin, mutta minä en vain jotenkin tule niistä tarpeeksi kylläiseksi. Keiton kanssa pitäisi aina syödä hirveä kasa leipää, että nälkä lähtisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syö keittoa vaikka kaksi lautasta ;)
      Tiedän tuon ongelman, minulla se on salaatin kanssa. Ne eivät pidä nälkää. Minulle keitot toimivat paremmin.

      Poista