30. kesäkuuta 2014

Turun keskiaikaiset markkinat

Lauantaina otimme koko perhe aikahypyn vuoteen 1491 Turun markkinoille. Kyseessä on vuosittain Turussa järjestettävät neljän päivän mittaiset keskiaikaiset markkinat, jotka tänä vuonna vetivät yli 120000 vierailijaa ja yli sata myyjää. Markkinoille on vapaa pääsy ja suurin osa ohjelmasta on ilmaista. Lisäplussaa siitä, että pikkusyötävät olivat hinnoiteltu kohtuullisesti.

Markkinoilla esitetyt pienet näytelmät olivat pojille ja meille aikuisillekin elämys. Näimme Itämään Piispan ja Käskynhaltijan vieraineen, ilkikuriset pikkupojat, joita isosisko kävi ojentamassa, vanhoja leikkejä leikkivät tytöt, narrit sekä markkinarauhan rikkojan raipparangaistuksen häpeäpuussa.

Väki juoruaa torilla. Tulisiko kohta Itämaan piispa ja käskynhaltija?

"Markkinarauhaa hyvä rouva"

Itämaan piispa. Kuva lainattu kälyltäni. Treffasimme markkinoilla hänet ja poikien sedän.

Paikalla oli myös joukko naisia kehräämässä ja ompelemassa

Käsityöläisten markkinoita emme ehtineet kiertämään lainkaan, mutta markkinaherkkuja toki päätyi vatsaamme. Myyjiä oli tullut jopa Italiasta saakka tuoden mukanaan ehkä parasta ikinä maistamaani parmesania. Pääsin maistamaan myös espanjalaista villisikasalamia, joka oli hyvää. Harmillisesti monen ruokakojun edessä kiemurteli pitkä jono.

Tässä valmistuu sokerikuorrutettuja omenia

Sokerin lisäksi päälle sai valita pähkinöitä, kanelisokeria tai kookosta

Taivaallista parmesania

Pojat viihtyivät myös lasten puhdepihalla. Näimme siellä narrit, lampaita ja olisi sitä keskiajallakin huivipuistolaitteita :)

Käsikäyttöinen karuselli

Viihdehuipentumana meillä oli liput Rohan tallien esitykseen, jossa näimme jopa peitsitaistelun. Tarina kertoi keskiajan Espanjasta ja taistelusta kruunusta.


Taistelu kruunusta on alkanut. Kuka nappaa sen?

Uusi kruununhaltija 

Vastahyökkäys

Taistelu jatkuu


Peitsiottelu

Kohta lentää peitsen sälät

Tanskalainen ritari ja portugalilainen ratsu

Kunnon ruokaa ei syöty koko päivänä. Aika paljon olimme jaloillamme ja ainoa retken romahdus tuli siitä, kun äiti ei suostunut ostamaan matkamuistoksi keskiaikaista sotatorvea. Parempi yhden illan kitinä kuin päivien sotatorven toitotus korvissani ;)

Kaiken kaikkiaan varsin onnistunut retki, joka tarjosi elämyksiä sekä lapsille että aikuisille.

Kepposet suosittelevat!

6 kommenttia:

 1. Toi olisi varmasti ollut hauska juttu pojille, me joudumme nyt tyytymään Hämeenlinnaan ja sen vankilaan :). Sateen takia Puuhamaa jouduttiin siirtämään toiselle päivälle!

  Heinäkuusta nauttimista- satoi tai paistoi! Tämä sää...ei niin kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun keskiaikaiset markkinat ovat mielestäni aivan huippujuttu pojille. Suosittelen käymään siellä joskus lasten kanssa. Hämeenlinnakin kuulostaa hyvältä, itse en ole ikinä käynyt siellä. Pitäisi varmaan suunnitella joku kerta pysähdys sinne.

   Laita raporttia Puuhamaasta. Me olemme käyneet siellä kerran 4 vuotta sitten. Silloin pojat tykkäsivät siitä, mutta epäilen suurimman osan viehätystä olleen vesipuiston. Silloin oli huippuhelteet ja silti meinasi tulla vesipuistossa kylmä. Olen miettinyt, että olisiko vaivan ja rahan arvoista yrittää ponnistaa sinne vielä uudestaan.

   Poista
 2. Oi kun on ollutkin tosi monipuolinen ohjelma, kyllähän tuossa on ruoka jo jäänyt syrjemmälle...kotona ehtii sitten syömään.
  Hiukka tämän tapainen on vuosittain Tammelassa, tosin paljon pienemmissä puitteissa. Kerran siellä olin tuttavani kanssa kun häntä ei mies ollut koskaan sinne vienyt, oli ihan näkemisen arvoinen juttu:-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun keskiaikaisilla markkinoilla on paljon ohjelmaa ja myös musiikkia. Paljon on väkeäkin, mutta ne ovat varsinainen elämys. Nuo pienet pojat marssivat mahallaan, joten sinänsä oli saavutus, että jaksoivat heikoilla eväillä koko pitkän päivän. Illalla katosi pizza aika kovaa kyytiä nälkäisiin pikkukepposiin :)

   Googlesta piti katsoa Tammelan tarjontaa. Varsin kivoilta näyttävät heidän hakkapeliittapäivänsä!

   Poista
 3. Vuodesta toiseen minulle käy samalla tavalla: ensin en muista koko markkinoita, sitten manailen ja faanaan kun en pääse liikkumaan normaaleja reittejäni vaan täytyy suikkelehtia siellä väkijoukoissa. Päädyn puolivahingossa ja absoluuttisen rahattomana kiertelemään ostoskojuilla ja ihmettelen, mitä tässä nyt on niin merkillistä.
  Ja vuodesta toiseen missaan sekä kaikki esitykset että ruuat.

  Pitäisiköhän jonkun kerran rikkoa kaava ja mennä sinne ihan vartavasten?
  Kokemus olisi varmaan jotensakin parempi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti menemään ajan kanssa katsomaan niitä näytelmiä ja maistelemaan pikkusyötäviä. Meillä ainakin oli todella kiva päivä :)

   Poista