4. helmikuuta 2012

Viikko I: ruokalista, ruokailubudjetti ja ruoka

Marika Kinttupolulta haastoi itsensä ja muut kynnelle kykenevät suunnittelemaan viikon ruokalistaa ja vahtimaan ruokaan kulutettua rahaa. Tavoitteena siis ostaa vain suunniteltuja tarvikkeita ja samalla vähentää kaupassa käyntiä ja säästää rahaa.

Välillä suunnitelmallisuus onnistuu minulta hyvin ja välillä ei. Hyvinä aikoina teen kerran viikossa isot ostokset. Täydennystä viikon aikana tarvitsemme kerran tai kaksi. Täydennyksenä on yleensä lisää maitoa (hurja kulutus), leipää ja salaattia (ei säily) ja mehua.

Tässä yhden viikon saldo. Viikko on perjantaista torstaihin. Torstaina ostin:
maitoa 6l
ruokakermaa 2 tlk
omenamehua 3l
kinkkua 2 pkt
jauhelihaa 700g
2 pkt siitakkeita
tagliatellea
juustoraastetta 2 pussia
lisäaineetonta ja nitriititöntä makkaraa 2 pkt
tortelliineja 2 pkt
tortilloja 1 pkt
paseerattua tomaattia
tölkkiherkkusieniä
ruisleipä
reissumies
paistoleipiä 3 pkt
sämpylöitä
cocista
salaattia 2 pkt
tomaatteja
avokadoja
banaaneja 2kg
omenia 1 kg
appelsiineja
perunoita 1,3kg
keittojuureksia
mustikka-vadelma pakastemarjoja
vaniljakastike
pizzapohjia
karkkia lapsille ja aikuisille

Rahaa meni noin 90€. Unohdin ostaa margariinia. Jääkaapissa oli aika kivasti kaikkea kuten juustoa, kirsikkatomaatteja, mehua ja maitokin. Kanasuikaleet oli jo jääkaapissa, samoin makaroonilaatikko. Maanantaina oli ostettava margariinia, mehua, kinkkua ja maitoa. Mies kävi kaupassa ja rahaa meni noin 30€ (summa 120€).

pe ilta: makaroonilaatikon loppu, meloonisalaattia. Jälkkäriksi banaania

la aamu: patonkia, kinkkua, juustoa, mehua, kaakaota, kahvia
la lounas: pikalasagne, salaattia
la ilta: aikuiset ravintolassa
lapset tekivät pizzaa: jauhelihaa (lasagnesta säästettyä), kinkkua, herkkusieniä, paseerattua tomaattia, juustoa
Karkkipäivä

su aamu: patonkia 3 kpl, kinkkua, juustoa, mehua, kaakaota, kahvia
su lounas: kanapasta (lounas syötiin tosi myöhään)
Esikoisella eväänä reissumies, pillimehu ja banaani laskettelukoulussa)
su ilta: isovanhemmat tulivat kylään. Lapset söivät voileipiä, pullaa, pikkuleipiä ja omenaa.
aikuisille patonkia

ma ilta: Tortelliineja (pepperonea+juustoa), salaattia. Isin kunniaksi marjapiirakkaa ja vaniljakastiketta

ti ilta: Siitakepasta. Aikuisille loput marjapiirakasta, hedelmä.

ke ilta: makkarakeittoa, ruisleipää. Lapsille mehujäät jälkkäriksi.

Torstaina kipaisin jälleen kauppaan. Tei etätöitä ja tarvitsin mikroruuan lounaaksi ja perhe lisää leipää ja maitoa. Innostuin ostamaan reilun kilon lohta ja vasta kauppakuitista huomasin, että pala maksoin 19€. Oli kyllä erinomaista, mutta oiskohan pitänyt ostaa se vakuumipakattu lohi, jonka kilohinta oli 6€? Pikatäyttö oli 60€, mutta siinä ruokaa siten, että seuraava kauppakeikka on sunnuntaina (yhteensä 180€). Eli siis 2/3 viikon varsinaisesta kauppalaskusta.

to ilta: paistettua lohta, perunamuusi ja hollandaise-kastiketta (Knorrin pussista)

Ilta- ja välipaloja en ole listannut. Ne ovat tyypillisesti hedelmiä, leipää ja maitoa. Meillä lapset syövät huonosti hedelmiä ja etenkin kasviksia. Yritän syöttää ne kotiin tullessa välipalana nälkäisille. Jos ruuan valmistus kestää pitkään, lapset tosiaan syövät välipalan kotiin tullessaan ja ilallinen on sitten seitsemän jälkeen. Jos ruoka on nopeasti valmis, silloin lapset saattavat syödä vielä iltapalan. Aamupalana leipää minulle ja esikoiselle. Pienemmät pojat syövät päiväkodilla aamupalan ja mies töissä.

Ruokakuluihin tulee vielä päälle minun ja miehen työpaikkaruokailut, joka on noin 30€/vko/suu. Miehen synttärilahjaksi antamaani ravintolaillallista en laskenut mukaan. Ruokaan on sitten viikossa kulunut ainakin 240€. Mielestäni ihan perusruokaa, ainekset hankittu Prismasta. Mun mielestä hirvittävä summa. Mitään sen säästösuunnitelmaa ei ollut, ja tuotteet valittu vanhojen kulutustottumusten mukaan.

Ensi viikko voi vaikka olla edullisempi, koska perjantaina söimme "edellisen viikon" hankintoja ja jääkaapissa on vielä puolet makkarakeitosta jäljellä.

Sitten viikon ruoka: pikalasagne. Ohje on aikoinaan ollut Valion jonkun maustetun ruokakermapurkin kyljessä ja olen soveltanut sitä lasten makuun paremmin sopivaksi.
Ainekset:
tortilloja (omaan vuokaan menee 6 kpl, täysjyvä on hyvä ja maissitortillasta tulee kiva maku)
jauhelihaa 400g
paseerattua tomaattia (oiskohan siinä purkissa 500g)
ruokakerma
sipulia, mausteita maun mukaan (itse käytän vain suolaa, mustapippuria, valkosipulia)
juustoraastetta

Paista sipulit ja jauheliha. Mausta. Laita sekaan paseerattu tomaatti ja kerma. Anna kiehahtaa.
Lado vuokaan alimmaiseksi kastiketta, sitten tortilla, kastiketta, tortilla... Itse laitan aina 2 tortillaa päälekkäin, jotta tulee jotain pureskeltavaa. Viimeiseksi kerrokseksi kastiketta ja päälle juustoa. Paista uunissa 225, noin 30 min. Kaveriksi sopii raikas meloonisalaatti (keräsalaattia ja meloonia). Ruuan ainoa huono puoli on, että vuoka menee kerralla.


6 kommenttia:

  1. Uusi lukija kommentoi ensimmäisen kerran. Oli mielenkiitoinen postaus, meillä nimittäin saman kokoinen perhe. Tuntuu että ruokaan uppoaa ihan hirveät summat rahaa, meillä vielä erotuksena että kotona lounaan syövät äiti ja kaksi nuorinta poikaa joka päivä. Voisi olla itsellekin hyväksi seurata kauppalaskua pari kuukautta hieman tarkemmin ja katsoa pystyiskö säästämään jostain. Kiitoksia herkullisen kuuloisesta reseptistä, täytyy kokeilla miten meidän pojille maistuu :)

    VastaaPoista
  2. HeliK: Tervetuloa lukemaan ja kiitos kommentistasi :) Ruokalaskun suhteen mua aina välillä kauhistuttaa se, että meillä välillä jää ruokaa ylitse ja päätyy roskikseen :( Siitä pitäisi kyllä päästä eroon!

    VastaaPoista
  3. Minäkin käyn täällä aina välillä lukemassa :) En vain ole saanut kommentoitua. Löysin tänne Kittupolkujen kautta.

    Olen joskus miettinyt, että voisin kantaa tilini suoraan Prismaan. Meillä oli joskus ennen muinoin lapsena tili lähikauppaan. Sieltä sitten haettiin mitä tarvittiin ja isä kävi tilipäivänä maksamassa :)
    Kaverin kanssa käytiin ala-asteella hakemassa kaiken maailman herkkuja niiden tiliin. Minä en moista saanut tehdä.

    Todella mielenkiintoista lukea mitä muilla syödään.

    VastaaPoista
  4. Ruokaan menee kyllä ihan hirvittävästi rahaa =( ja tosiaan meilläkin päätyy ruokaa myös roskikseen, mikä on todella ikävää ja tyhmää =(

    Mielenkiintoinen postaus, täytyisi itsekin kiinnittää huomiota paljon kauppaan oikein kantaa rahaa. Meillä menee vielä paljon rahaa turhuuksiin, esim suklaata tulee ostettua ihan liikaa. Paras olisi todellakin jos pystyisi ostamaan viikon ruoat kerralla, se tosin vaatisi että istuisi alas ja miettisi jonkinlaista ruokalistaa. Mä kun menen johonkin isoon kauppaan, vaikka Cittariin, niin menee pää ihan pyörälle kun on niin paljon kaikkea, enkä yhtään pysty järkevästi miettimään ruokaostoksia.

    VastaaPoista
  5. Wempula: Mulla oli vielä jonkin aikaa tili lähikauppaan vuonna 95. Hätätapauksessa toivat lähikaupasta ostoksen kotiovelle, mikä oli aivan ihanaa. Meilläkin suuri osa tilistä katoaa Prisman kassaan. Jossain vaiheessa tuntui, että tili meni paikalliseen apteekkiin. Onko tämä nyt sitä edistystä? Mä en vielä uskalla ajatella tulevia vuosia. Nuo kaksi pienempää ovat vielä aika pieniruokaisia.

    Vera: Meillä suklaa on viikottain listalla ja sitä lähdetään hätätapauksessa hakemaan lisää :) Mä käyn aina kaupassa listan kanssa, koska muuten reissuun kuluu ikuisuus ja ostokset eivät mahdu enää kärryyn. Joskus hyvin hoidettu ostoskierros repsahtaa siinä karkkihyllyn kohdalla.

    VastaaPoista
  6. aika samoissa summissa mennään meillä tuon ruuan suhteen.
    Sitä jaksan ihmetellä, mistä se summa koostuu: meillä kun ei ole sillä listalla karkkia, limua, sipsejä eikä yleensä edes aikuisten juomia?

    Ja siitä huolimatta että nuoriso syö paljon, ihan liikaa päätyy vielä kaatopaikallekin. Sen suhteen on tosiaan tekemistä!

    VastaaPoista