21. joulukuuta 2025

Upea illallinen ravintola BasBasissa

Olen luvannut nuorisolle, että niin kauan kuin he asuvat kotona ja rahamme riittävät, vien heidät joka vuosi ulkomaille sekä laskettelemaan. Vuosi 2025 oli pohjanoteeraus. Olimme hiihtolomalla koko jengi sairaina ja Etelä-Suomen talvi oli kerrassaan surkea. Emme käyneet edes Messillässä mäessä. Nuorison aikataulut olivat niin kiireiset koko vuoden ja niin konfliktissa minun aikataulujeni kanssa, että matkan suunnittelu oli hankalaa. Näin isolla porukalla pitää yleensä olla matkahankintojen kanssa ajoissa liikkeellä tai muuten kulut nousevat liian korkealle. Päätimme tehdä yhden yön reissun Tallinnaan. Lopulta sekin jäi tekemättä. Keskimmäinen kävi kavereiden kanssa Tallinnassa ja esikoinen on seurustellut lahden ylitse useamman kuukauden.

Ajattelin, että jonkun pienen kohokohdan voisin nuorisolle järjestää ja sain ajatuksen, että syödään Tallinnan matkabudjetti pois jossain hyvässä ravintolassa. Olen vuosikausia halunnut syödä ravintola Baskeri & Bassossa eli BasBasissa. Ravintola-alan alhosta huolimatta se porskuttaa hyvin eteenpäin. Olen ajoittain kytännyt varausjärjestelmästä pöytiä ja todennut sen toivottamaksi. Sen verran näkyy maan huono taloustilanne BasBasissakin, että varausjärjestelmä antoi toivoa ja lopulta tärppäsi. 


Moikka ravintola BasBasista. Takanani vasemmaltä keskimmäinen ja esikoinen

Hra Kepponen ja kuopus BasBasissa

BasBasin ravintolasali on sopivan hälyisä ja hämyinen, vähän rosoinen ja tunnelmallinen. Ei ole lainkaan sellainen kliinisen ja jäykän oloinen paikka. Se on aina kiva, että keittiön touhuja voi katsella ravintolasalin puolelta. Tarjoilijamme oli nuori, mukava ja asiantunteva mies. 

BasBasin menu on liitutaululla, Sieltä voi valita yksittäisiä annoksia tai sitten menun jossa on 2 alkupalaa, 1 välipasta ja 1 pääruoka. Valitsimme koko jengi menun. Tarjoilija kertoi, että listassa on sesongin mukaista vaihtelua ja muutama kestosuosikki, jotka ovat siellä pysyvästi.

Ensimmäiseksi pöytään tuli talon omatekoista leipää. Nälkäinen nuoriso vetäisi heti useamman leipälautasellisen, koska se oli aivan älyttömän hyvää.

Perheen menun alkupalat, 2 kpl per syöjä

Alkupalojen osalta minulla ja keskimmäisellä oli identtiset valinnat: häränlihatartar sekä siikaa ja ponzua. Hra Kepposella oli myös tartar ja toisena annoksena endiiviä ja vuohenjuustoa, kuopuksella oli myös sama endiiviannos ja toisena paahdettua fenkolia. Esikoisella oli myös fenkoli annos sekä toisena burrattaa. Listalta jäi maistamatta kukkakaalia ja siianmätiä annos.

Alkupalat olivat hyvä kokonaisuus. Melkein uskallan väittää, että parhaat annokset olivat tartar ja siika, ja ehkä se voittaja oli tartar. Esikoisen burratta oli toki hyvä, mutta sehän on sellainen helposti kotona toteutettuva annos. 

Ehkäpä illan paras alkupala

Nuorison kasvisruoka-alkupalat, vasemmalla ylhäällä fenkolia ja alla burrataa. Oikealla yllä endiiviä ja alla fenkolia.

Seuraavaksi oli välipasta tai -risotto. Esikoinen valitsi sitruuna-bergamottirisoton ja me muut valitsimme salvia-voi pastan. Esikoisen mielestä hänen risottonsa oli jopa liian sitruunainen. Olen samaa mieltä, että jossain kohtaa noin isoa annosta alkaa sitruunaisuus tökkimään. Jaoimme hänen kanssaan vähän ruokiamme ja pienempänä annoskokona minusta sitruunarisotto toimi erinomaisesti. Alkupalat olivat välipastoja paremmat. Ei pastassa mitään moittittavaa ollut.

Välipasta ja -risotto

Salviavoipasta

Sitten oli pääruuan vuoro. Keskimmäinen valitsi päivän kalan. Minä mietin pitkään, että otanko kalaa vaiko hirven ulkofilettä. Riista on sen verran harvinaista herkkua, että päädyin hirveen. Hirven ottivat siis kaikki muut paitsi keskimmäinen. Satuin katsomaan keskimmäistä hänen maistaessaan päivän kalaa ja tiesin heti valinneeni väärin :) Päivän kala oli mausteisessa kastikkeessa, joka oli samaan aikaan pehmeän makuista. Poika söi kalan nahkoineen päivineen, koska nahan paistopinta oli täydellisen rapea. Annos oli erinomainen. Hirvi oli taitavasti valmistettu ja maukasta. Kukaan meistä ei vaan erityisemmin pitänyt sen kanssa tarjoillusta salaatista.


Erinomainen päivän kala annos

Erinomainen hirvi, mutta outo lisuke

Päätimme ottaa vielä jälkkäritkin. Nyt en muista, minkälainen jakauma oli tiramisun ja pavlovan suhteen. Tiramisu oli perushyvää. Esikoinen pöydässä totesi, että hän tekee aivan yhtä hyvän tiramisun ja lupasi tehdä sen seuraavaksi viikonlopuksi. Hänen tiramisunsa on ihan ravintolatasoista. Pavlova puolestaan oli satumaisen hyvää. Siinä oli ihan kookoksista jäätelöä ja hedelmiä etenkin ananasta ja vielä jotain hedelmämoussea. Varsinainen taidonnäyte.

Pavlova

Reissun valintavoittaja oli ehdottomasti keskimmäinen joka söi tartarin ja siian alkupaloiksi, päivän kalan pääruuaksi ja pavlovan jälkiruuaksi. Nuoriso muuten bongasi tubettaja Lakon illallisella BasBasissa. Nuoriso arvosti ravintolakokemusta ja meillä oli ikimuistoinen ilta. Ketään ei harmittanut väliin jäänyt Tallinnan reissu. 

Ateria maksoi saman kuin suunnittelemani Tallinnan matkan peruskulut eli majoitus aamiaisella, laivamatkat ja aamiainen laivalla ja ateria intialaisessa ravintolassa. Toki nälkäinen nuoriso olisi Tallinnassa tarvinnut vielä yhden aterian lisää ja raihnainen meikäläinen parit pullakahvit ja varmaan olisi jotain maksullisia nähtävyyksiäkin käyty katsomassa. Mielelläni tukisin kotimaisia ravintoloita, mutta edullisempienkin paikkojen hinnat alkavat karkaamaan perheruokailun ulottumattomiin. 

***

Palasin loppuviikosta hammasepisodin aiheuttaman pahan yleistulehduksen jälkeen takaisin töihin. Tässä on kaksi viikonloppua mennyt sairastaessa ja toipuessa, joten jouluvalmisteluissa on pakko keskittyä vain tärkeimpiin asioihin. Joulukortit jäivät tekemättä. Onneksi ystäväni kävi auttamassa minua joulusiivouksessa. Toki on vielä siistintää tehtäväksi. Vaari on ollut pari viikkoa ihan yksikseen, joten ensimmäisenä on listallani vierailu hänen luonaan vierailu tänään. 

Meillä on ollut niin paljon kaikenlaisia poikkeusjouluja, että osaan ottaa rennosti, vaikka valmistelut ovat oikeastaan vielä aloittamatta. Meillähän riittää, että saadaan jouluruokaa pöytää ja kämppä suht säädylliseen kuntoon. Hra Kepponen kävi hankkimassa kinkun ja laatikot. Kaikki laatikot tulevat tänä vuonna kaupan valmisteina. Sitten lähempänä aattoa hankitaan vielä vähän kaloja. Appi tulee aattona kakun kanssa meille.

Vähän enemmän olisin halunnut fiilistellä joulua. Onneksi aloitin ajoissa ja ehdin käymään joulutorilla Riiassa ja Sirpan kanssa pidettiin vähän rieslingin maistajaispikkujouluja.

Mukavaa joulun odotusta!

4 kommenttia:

  1. Oi Basbasista olen kuullut niin paljon hyvää, että olipa kiva kuulla mitä piditte. Ehkä joku kaunis päivä sitten kun saan töitä, pääsen itsekin kokeilemaan!

    Joulufiilistä ja -hupsutuksia koko perheelle!

    VastaaPoista
  2. On ihanaa olla yhdessä ja nauttia hyvästä ruoasta.
    Hiljennyn nyt Joulun viettoon, joten toivottelen ihanaa ja tunnelmallista Joulun aikaa sinulle ja koko perheelle🌲🌲🌲

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä. Itse olisin onnellinen, jos pystyisin maksamaan ensi kuun vuokran.

    VastaaPoista
  4. BasBas on ollut minun "must to visit" -listalla jo pitkään mutta nyt on mentävä koska annokset näyttävät niin herkullisilta. Kaikki siellä käyneet ovat kehuneet ruokaa sekä mutkatonta palvelua. Kiva, että hammasongelmat on jo voitettu ja voit paremmin. Nyt vain rauhallisesti joulua kohden ja onneksi ruokia saa ostettua paljon myös ihan valmiina.

    VastaaPoista