28. elokuuta 2024

Mosambik on rantaparatiisi

Viimein seuraava postaus heinäkuisesta Afrikan matkastani.

Ystäväni Jonnan kanssa lensimme ensin siis Maputoon Pikku Kepponen: Mosambik ja sen pääkaupunki Maputo. Maputosta matkamme jatkui Tofo Beachille. Se on yksi Mosambikin suosituista rantakohteista. Mosambikilla rantaa riittää, rantaviivaa Intian valtamerelle on noin 2000km.

Alta kuvasta näkyy Mosambikin sijaintia. Rajanaapurit ovat Etelä-Afrikka, Eswati (ent. Swazimaa), Sambia, Zimbabwe, Malawi ja Tansania. Maputosta Tofoon voi siirtyä yksityisellä autokyydillä, matka vie noin 5-6t (Google maps näyttää erilaista arviota, tuo aika perustui sukelluskeskuksen nuoren miehen kokemukseen) tai Tofon lähelle voi lentää. Me valitsimme lennon.


Lennon kanssa meinasi päästä Afrikka yllättämään. Meitä oli neuvottu chekkaamaan itsemme heti, kun saamme linkin lentoyhtiöltä lennolle. Teimme sen reilua vuorokautta lentoa aiemmin netin kautta ja kaikki sujui mainiosti. Olimme kentällä hyvin ajoissa ja löysimme helposti check in tiskin. Tiskillä meitä odotti yllätys. Vaikka lento oli taululla näkyvissä sanoi virkailija, että kaikki lennot Inhambaneen on peruttu. Hän kehotti meitä menemään lipputoimistolle. Jäimme norkoilemaan vielä hetkeksi ja kuulimme, kuinka seuraavallekin kerrottiin että lentoja ei ole tänään. Olin nähnyt, että lipputoimisto oli vielä suljettu ja ehdotin, että käydäänpä vielä supervisor officen kautta, kun olin sellaisen bongannut. Siellä kerroimme tilanteemme naisvirkailijalle. Hänen naamansa meni hyvin happaman näköiseksi. Ehdin hetken ajatella, että mitäs nyt. Rouva kampesi itsensä tiskin takaa ylös ja sanoi, että hänpä lähtee huutamaan asiasta niille checkinin tyhmyreille, tänään lennetään Inhambaneen. Jouduin lähtemään mukaan ja kavaltamaan virheellistä tietoa antaneen virkailijan. Rouva supervisor piti pahaa meteliä, kävi vähän takomassa näppäimistöä ja kas, niin alkoi check in lennolle. Lennolle tuleva brittirouva kertoi, että hänen oli pitänyt lentää jo päivää aikaisemmin, mutta se lento oli peruttu. Hän oli kuulemma saanut siitä sähköpostitse tiedon lentoa edeltävänä päivänä. 

Lähestymme Inhamben isompaa kylää, jossa on Tofoa lähin lentokenttä

Piskuisella Inhambanen kentällä ulkotila toimi odotus-, tulo- sekä matkatavara-aulana :)

Siinä nostetaan Kepposkan matkalaukku "aulaan"

Kentällä meitä oli vastassa sukelluskeskuksen perustajien suomalainen poika. Saimme heti hyvät sisäpiiritiedot kaikesta!

Tässä ollaan jo Aaronin kyydissä kohti Tofoa ja Liquid Diving Centeriä

Huoneemme aivan rannan välittömässä läheisyydessä

Majoitus sukelluskeskuksessa oli bungaloweissa, joissa oli yksi tai kaksi huonetta.

Odottelemme ulkoterassilla aamiaista auringon noustessa hieman klo 7 jälkeen


Nro 6 oli meidän

Lomapäiviin Tofossa mahtui rentoilua hotellilla, kävelyretkiä ja uimista


Sukelluskeskus bungaloweineen sijaitsi pienen kävelymatkan päässtä Tofon kylästä. Rannat ovat autioita. Muutama innokas kauppias kiertelee siellä, mutta heistä pääsee aika vaivattomasti eroon. Lisäksi he eivät tule sukelluskeskuksen alueelle.

Kilometreittäin ihanaa, siistiä ja autiota hiekkarantaa

Auringonnousut rannalla olivat todella kauniita


Tofo beach sukelluskeskuksen kohdalla tarjoili minulle aivan uuden kokemuksen. Melkein jokaisena lomapäivänämme rantahiekka piti sille astuessa haukahtelevaa ääntä. Kyllä maailma on täynnä ihmeellisiä asioita. Onneksi koin tämän haukkuvan hiekan vasta näin kypsässä keski-iässä. En tiedä olisinko parikymppisenä haltioitunut jalan alla ääntelehtivästä hiekasta samalla lailla kuin päälle viisikymppisenä. Alla videoklippi jossa tuulen suihkeen lomassa kuuluu haukahtelevan hiekan ääntä.


Kuvassa vasemmalla on erittäin iso hiekkadyyni. Siitä tuli kantapaikkamme. Dyyniltä saattoi nähdä ryhävalaita ihan paljain silmin. 

Tässä toinen kuvakulma samaan pitkään dyyniin. Dyynillä oli todella komeita rakennuksia.

Dyynit kaukaa mereltä kuvattuna

Paikallinen hedelmäkauppias

Kookoskauppias

Liquid Diving centerin palvelut olivat oikein hyvät. Bungalowissa toimi moitteettomasti kaikki eikä siellä ollut sisällä mitään hyönteisiä. Pari hyttystä pääsi jostain vessaan. Muistimme pitää ovea tiukasti kiinni, koska Tofo on malaria-aluetta. Bungalow pidettiin todella siistinä. Aluksi söimme kaikki ateriamme sukelluskeskuksessa. Ruokalista oli sen verran suppea, että olimme pian syöneet melkein kaikki annokset ja siirryimme illastamaan kylässä. Vatsan kanssa ei ollut mitään ongelmia ja ruoka oli hyvää. Kylässä oli muutamien ravintoloiden lisäksi myös pari baaria, mutta kuvailisin Tofoa hiljaiseksi pikkukyläksi. Matkailijoita oli ympäri maailmaa, he olivat tulleet sukeltamaan ja surffaamaan.

Sää oli täydellinen. Päivät olivat aurinkoisia ja lämpötila oli siinä +25 asteen paikkeilla. Shortsikelit siis ja oivallinen sää kävelyretkiin sekä auringossa loikoiluun. Iltaisin lämpötila laski noin 16-18 asteeseen. Siinä oli sellainen hyvä puoli, että oli miellyttävä pitää pitkiä housuja ja kevyttä takkia, mikä suojasi myös hyttysiltä. Merivesi oli varmaan aika saman lämpöistä ilman kanssa, eli oikein sopivaa uimiseen.

Ostimme Liquid diving centeriltä kaksi retkeä jo ennakkoon: valassafarin ja snorklausretken. Tarkoituksenamme oli, että saattaisimme tehdä uudestaan toisen retkistä, mutta tuuliolosuhteen eivät niitä varsinaisesti suosineet, joten päädyimme rentoilemaan, kävelemään ja uimaan.

Retket tehtiin tälläisillä RIB-veneillä. Sanoisin, että nämä olivat aika rajuja retkiä, eivät sovellu pienille lapsille eikä vanhuksille. Retkissä haasteena oli veneen rannalla ajo sekä snorklauksen yhteydessä takaisin veneeseen pääseminen. 

Tässä ollaan snorklausretkellä ja etsitään valashaita

Minulle kävi snorklausretkellä niin, että tulin uineeksi vaatteet päällä. Maidonvalkoinen ihoni palaa merellä helposti ja siksi olin päättänyt olla vaatteet päällä, kunnes pääsemme alueella, jossa on suurin mahdollisuus nähdä valashaita. Valashai-mokoma tulikin aivan liian nopeasti vastaan ja vetäisin vain äkkiä räpylät jalkaan ja ponkaisin veteen. Se todellakin kannatti. Sain uidan pitkän aikaa valashain rinnalla ja pääsin kurkkaamaan sen suuhunkin. Olen nähnyt valashain aiemmin vain lyhyellä vilaisulla Malediiveilla.

Valashai, yksillä mittaa ehkä lähemmäs 8m. Valashai syö planktonia, nilviäisi ja pikkukaloja



Jestas mikä kokemus olikaan uida tuon valashain kanssa! Aikamoinen kokemus oli myös yrittää päästä takaisin veneeseen. Sinne ei ollut mitään tikkaita. Kepposka kelluisi varmaan vieläkin Intian valtameressä, jos mukana retkellä ollut ranskalainen mies ei olisi työntänyt minua ahterista veneeseen. Kaksi paikallista vetivät kainaloista. Siinä oli kuulkaa eleganssi kaukana. Ranskalainen mies pääsi itse veneeseen. Hoikka nuori kanadalaistyttökin tarvitsi apua. Ranskalaisen miehen vaimon työnsimme miehen kanssa yhteisvoimin ylös. Tuolla retkellä snorklasimme kolmesti! Onneksi ranskalainen pariskunta oli niin hauska, että tilanteesta ei tullut yhtään vaivaannuttava. Sen verran tympeää oli veneeseen nousu, että en todellakaan halunnut enää uudestaan samalle retkelle.

Tässä kuvapari ennen ja jälkeen snorklausretken

Ennen snorklausretkeä rantamekossa lounaalle menossa

Tässä märissä vaatteissa snorklausretken jälkeen

Minulla on yleensä aina hätävararahaa ripoteltuna muutamiin taskuihin. Tein oikein konkreettisen rajan pesun Intian valtameressä


Sitten vielä katsausta ruokaan ja juomaankin. 

Pinacoladat puuttuivat kokonaan sukelluskeskuksen drinkkilistalta, mutta kyllähän baari alkoi niitäkin valmistamaan ja yhdet elämäni parhaimmista pinacoladoista! Pinacolada on ehdottomasti suosikki lomajuomani.


Lounaalla sukelluskeskuksessa

Majoitukseen kuului aamupala. Se käsitti yhden listalta valittavan annoksen, erinomaisen kahvin ja mehun. Yleensä söin munakkaan ja paahtoleipää, mutta tässä menee pannukakut hedelmillä ja jugurtilla.

Tässä ollaan menossa illalliselle kylille. Siellä oli pääkadulla valotkin, yleensä yhden korttelin verran jouduimme kulkemaan kännyköiden valossa.

Tässä olemme italialaisessa ravintolassa. Tarjoilija kehui, että kaikki heidän ruokansa ovat hyviä, mutta ovat erityisesti saaneet kehuja napolilaistyylisestä pizzastaan. Olisi vähän naurattanut, että napolilaispizzaa muka :)

Pizza osoittautui erinomaiseksi, vaikka ei nyt kuitenkaan aivan autenttiseksi napolilaiseksi. Tofohan on niin pieni paikka, että sielä ei ole pankkiautomaattia eikä bensa-asemaakaan.

Ravintolassa oli kunnon haloilla lämmitettävä jyhkeä pizzauuni.

Kävi syömässä myös japanilaisessa. Sushia en uskaltanut syödä. Pizza voitti maukkaudessa japanilaisen ravintolan ruuat ihan 6-0.

Mosambikin reissun paras ateria oli seafood platter kahdelle sukelluskeskuksessa. Siinä oli kokonainen hummeri, barrakudaa, simpukoita ja mustekalaa (squid). Barrakudaa en ole aikaisemmin maistanut, se oli todella maukasta. Barrakudia on tullut vastaan snorklatessa. 

Toki päädyimme tukemaan hiukan paikallista rantayritteliäisyyttä. Ensimmäiseksi ostimme palmunlehdistä tehdyt kassit paikalliselta naiselta. Seuraavana päivänä lupauduimme pieneen kaupantekoon nuorten miesten kanssa. Ostimme rantarievut ja kestokassit.

Uusi rantakassi. Sen voi taittaa pienempään tilaan ja palmun pitäisi kestää materiaalina vääntelyä.

Paikallinen mies punoo palmusta koria

Tässä kuvassa olemme jo ostoksemme tehneet ja minä menen uimaan. Myyntipojat ovat jääneet Jonnalle seuraksi :D


13 kommenttia:

  1. Ei nyt tulisi ihan ekana mieleen lähteä rantalomalle Mosambikiin, mutta hyvältähän tuolla näyttää! Toki toiminta vaikuttaa aika pienimuotoiselta (esim. ravintoloiden osalta), mutta mitä sen väliä, jos homma toimii. Ja loistavaa, että vatsasi ei oireillut yhtään! Minulle jäi epäselväksi, miksi se lentokentän nainen ei tehnyt check-in:iä. Eikö vain viitsinyt vai eikö hän tiennyt, että lento lennetään?

    Eikö sinua pelota uida hain kanssa? MInä en ikimaailmassa uskaltaisi, kun pelkäisin, että otus pistelee meikäläisen kitaansa.

    Kiitos kivasta postauksesta! Avarsi maailmakuvaa myös. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tofo on pieni kylänen eikä mikään vilkas turistikohde. Peruspalvelut ovat saatavilla. Jos Tofolla olisi vaikka kaksi viikkoa, niin voisi käydä aika pitkäksi ja ravintolatarjonta olisi niin nähty.

      En tiedä, että mikä informaatiokatkos kentällä oli, mutta virkailija (mies) oli sitä mieltä, että kaikki lennot on peruttu. Siinä oli toinenkin äijä viereisellä tiskillä hommissa ja hän oli samaan mieltä.

      Valashai syö planktonia, nilviäisiä ja pikkukaloja. Se ei meikäläistä pidä ruokana lainkaan eikä sen elimistö ole soveltuna näin hienon ja pulskan herkkupalan syömiseen :D Pienet riuttahaitkaan eivät minua pelota, ne menevät karkuun todella nopeasti. Toki ensimmäistä kertaa sellaisen nähdessäni pulssi hieman nousi. Jos näkisin ison valkohain, niin kauhupissat tulisi bikineihin :) En usko, että uskaltaisin mennä mereen sellaiseen paikkaan, joka on tunnettu valkohaista tai jossa niitä on juuri nähty. Ilmeisesti härkähai olisi ihmiselle vielä valkohaita vaarallisempi, koska se tulee mataliin vesiin useammin kuin valkohai ja siksi kohtaaminen on todennäköisempi. En ole ikinä ollut sellaisessa paikassa, jossa olisi härkähaista varoiteltu.

      Poista
  2. Kiitos hauskasta matkakertomuksesta. Valashain kanssa uiminen oli varmasti upea kokemus! Afrikka on kyllä kiinnostava maanosa matkailunkin suhteen. Rantaloma Mosambikissa on erilainen kuin Gizan pyramidit, ja kumpikin niin kiinnostava. T Saukkis, joka suunnittelee gorillasafaria Ugandaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Afrikalla on maanosana paljon tarjottavaa matkailullisesti. Minä tähän saakka joutunut monta kohdetta jättämään väliin, kun vatsani on ollut niin huonossa kunnossa, että lääkärit ovat arvioineet, että se ei kestä malarialääkitystä. Nyt ei ollut mitään ongelmia lääkityksen kanssa, joten pikkaisen polttelee päästä Keniaan tai Tansaniaan. Toki tuo matkojen järjestäminen on vähän työläämpää, kun pitää huomioida turvallisuutta ja tehdä etukäteen suunnitelmia. Ei voi vaan pölähtää paikalle ja miettiä, että mitä sitä haluaisi tänään tehdä. Tosin eipä tuo paikalla pölähtäminen onnistu enää suosituissa matkailukohteissakaan, kun kaikki nähtävyysliput on myyty loppuun viikkoja aikaisemmin.

      Minä olen haaveillut myöskin gorillasafarista! Se olisi varmasti aivan uskomaton kokemus. Toistaiseksi gorilla pysyvät haaveena, koska polveni ovat rikki. Se on näköjään mentävä raihnaisen niihin kohteisiin johon pääsee. Onneksi vielä kunto kestää aika moneen :)

      Poista
  3. Iso kiitos hengästyttävästä postauksesta! Ihania kuvia ja paljon uutta tietoa.

    VastaaPoista
  4. Onpa ihania auringonlaskun kuva ja nuo hiekkarannat! Näyttävät ihanan "autioilta" eli minä olisin viihtynyt hyvin kun ei ihmisiä, kuhinaa ja ahtautta ympärillä. Voin uskoa, että uiminen valashaiden kanssa on ollut ihan mieletön kokemus. Tosin minua hymyilytti "tuo rahanpesu Intian valtameressä" mutta ymmärrän ettei sitä varmaan kiireessä miettinyt hypätäkö vaatteet päällä veteen kun käsky kävi. Nyt tiedät, että eurot kestävät hyvin myös suolavettä :) Tofon hotelli näytti myös viihtyisältä ja tuli "kivan eksoottinen fiilis" siitä miten oli sisustettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bloggeri mokoma hävitti kommenttini sinulle!

      Rannat olivat ihanan rauhallisia ja siistejä. Aasiassa on rantoja, jotka eivät jatkuvasti siivoamisesta huolimatta meinaa pysyä siisteinä, vaan meri kuljettaa niille muoviroskaa kuutioittain :(

      Valashait saattavat hetkenä minä hyvänsä ottaa lisää syvyyttä ja silloin snorklaajan mahdollisuus ihailla sitä loppuu. Siksi vedessä kannattaa olla heti. Malediiveillä kävi juuri noin. Me satuimme Jonnan kanssa istumaan räpylät jalassa, kun miehistö bongasi valashain. Hypäsimme saman tien mereen. Ehdimme nähdä kuinka se lähti uimaan syvemmälle. Kukaan muu parinkymmenen hengen seurueesta ei ehtinyt näkemään edes pyrstön päätä. Sain yhden ainoan sumean kuvan, jonka nimesimme "valashai ottaa etäisyyttä".

      Poista
  5. Voi luoja, että on maagisen kauniit maisemat, rannat ja meri. Ihana raportti, jään odottamaan seuraavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meri ja rannat olivat todella kauniit ja olihan se ihan käsittämätöntä kiivetä isolle hiekkadyynille katsomaan valaita :)

      Poista
  6. Non-ni... "Nuku yö ulkona" (melkein... paku on ulkona, mutta me sen sisällä) Ukkokulta nukkuu, niin minä lennähdin Suomen luonnon keskeltä Mosambikiin... pari kertaa jo käynyt kurkkimassa, mutta nyt keskityin "ahmimaan" kaiken.
    Afrikan sisäiset logistiikat on mielenkiintoisia - joskus lennetään, joskus ei... fillareilla pääsi varmimmin, joskin maasta toiseen siirtymiset tuotti silti monenmoista renkaan ja kengänhuuhtelua suu- ja sorkkataudin vuoksi. No - se siitä... joku Afrikassa vain kiehtoo... eli jää kytemään vielä monta maata mielitekona.
    Upean upea valashai... voin kuvitella tunteen yhteisestä uinnistanne... piti kaivaa esille oma vasarahain "päällä" uiminen.
    Veneiden logistiikka on joskus mielenkiintoinen - me turistit emme ole ehkä yhtä ketteriä/kokeneita kuin laivapojat... mutta persuuksista tuuppimiset jää mieleen... siitäköhän on tullut se lausahduskin "Tuuppooppa pikkusen"?? Hih..
    Ihanaa että kaikki meni hyvin myös masun kanssa - antoi mahdollisuuden nauttia kaikilla aisteilla! Kiitos kuvista - niitä olen tutkinut ihan zoomaillen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ed. kirjoitti Repolainen... Yö ulkona teki anonyymiksi!

      Poista
  7. Repolaiselle
    Toivottavasti teillä on ollut mukava paku-viikonloppu.

    Afrikassa on todella paljon kiinnostavia luontokohteita. Olisi ihan päästä useampia. Maailma on niin täynnä kaikkea mielenkiintoista, että on välillä suorastaan tuskaista yrittää valita, että minkä näkemistä lähtisi tavoittelemaan. Aika usein toivon, että kunpa saisin Loton jättipotin, paremman kunnon ja uudet polvet. Sitten minua ei pidätteli enää mikään :D Vaikka lienee myös kokemusten kanssa totta vanha suomalainen sananlasku "ei makeaa mahantäydeltä".

    VastaaPoista