12. helmikuuta 2024

Kap Verden retket, osa I

Kylläpä tuntuu jo kaukaiselta tammikuinen Kap Verden matka, vaikka matkaan lähdöstä ei ole kulunut edes kuukautta vielä. Aika on mennyt jotenkin supernopeasti ja kiirettä on pitänyt sekä töissä että myös vapaa-ajalla. Harvoin on bloggaustahtini ollut näin hidas, mutta eiköhän se tästä taas jossain vaiheessa helpota.

Palaan vielä tuohon ihanan lämpimään, aurinkoiseen ja rentouttavaan lomaan ja se toiminnallisempaan osuuteen eli tekemiimme retkiin. Vaikea sanoa, että mikä retkistä oli mieluisin. Sitruunahairetki ja puolen päivän saarikierros olivat aika tasavahvat. Aloitetaan sitruunahaisretkestä.

Paikallinen yritys pyörittää valtaosan sitruunahairetkistä ja bussit hakevat matkailijoita tiheään hotelleista. Yritys mainostaa käyttävänsä vain koulutettuja oppaita, joilla on meribiologian opintoja. Opas olikin erittäin tietäväinen myös muista Kap Verden merien elävistä ja elämästä ja taloudesta saarilla. Pisteet siitä!

Pienet sitruunahait kerääntyvät matalalle rannalle saalistamaan sekä välttelemään saaliiksi joutumista. Keskimitta rannalla uiskenteleville haille on 70-100cm. Nousuveden aikaan rannalla saattaa nähdä myös isompia yksilöitä. Sitruunahait voivat kasvaa hieman yli kolmemetrisiksi. Me olimme retkellä laskuveden aikaan ja näimme vain pieniä yksilöitä. Sitruunahait eivät yleensä ole kiinnostuneita ihmisistä eivätkä aiheuta ihmisille vaaraa.

Sitruunahaibongareita kahlaamassa. Minulla oli jalassa uimakengät. Pohja oli niin kivikkoinen, että harmitti ettei ollut crocseja.

MaisemiaTuossa näkyy minun jalkani, eli sitruunahait tulivat todella lähelle

Minä kyllä tykkäsin tästä retkestä paljon!


Teimme Kap Verdellä myös puolen päivän saarikierroksen. Tarjolla olisi ollut kokopäivän kierroksiakin, mutta meille puolikas oli aivan sopiva. Oma veikkaukseni on, että kokopäivän kierros olisi saattanut mennä tylsän puolelle. Pienellä, pelkkää hiekkaa olevalla saarella ei ole mitään suuria nähtävyyksiä. Me tykkäsimme saarikierroksesta.

Aluksi kävimme ihailemassa rantoja. Kauniita rantoja Kap Verdellä riittää. Monet niistä ovat talviaikaan niin tuulisia, että uiminen on vaikeaa tai vaarallista.


Tässä paikassa on tiettyyn aikaan päivästä nähtävissä sininen silmä, kun aurinko paistaa kallionkolon läpi mereen. Meidän vierailuajankohtana aurinko oli aivan väärässä paikassa ja talvikaudella se on kuulemma rajoitetusti nähtävillä. Hieman huvitti moinen nähtävyys. Kaunis paikka!Seuraavaksi retkemme jatkui kuivalla hiekka-aavikolle vai pitäisiköhän sitä kutsua tasangoksi, jossa näkyi kangastuksia. Aivan selvästi horisontissa näkyi vettä. En ole ikinä noin selkeää kangastusta nähnyt. Mielenkiintoinen kokemus!

Hiekka-aavikolla

Sain kangastuksen kuvattuakin. Horisontissa puiden oikealla puolella ei ole vettä.

Nyt kangastus on vasemmassa reunassa

Maisemia eri suuntaan kuin missä kangastukset näkyivät

Nyt joudun tekemään sellaisen teon, että päätän tämän kirjoituksen ihan kesken ja julkaisen tälläisenään. Seuraava osa tulee sitten perästä päin. Nyt täytyy kiireästi suunnata nukkumaan ja olisi kuitenkin kiva julkaistakin jotain.

Kivaa alkanutta viikkoa! Vierailen lukemissani blogeissa heti kun ehdin.


13 kommenttia:

 1. Oi, varmasti kyllä mieleenpainuva tuo seisoskelu pikkuhaiden uidessa ympärillä! Oliko siellä jotain kaloja myös, mitä pyydystivät siinä rantavedessä, vai etsiskelivät ja uiskentelivat vain? Ruokittiinko niitä, että saatiin tulemaan, vai olivat ihan itsestään paikalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hait olivat rantavedessä saalistamassa pikkukaloja ja piilottelemassa itse isommilta petokaloilta. Niitä uiskenteli ihan ilman houkutteluakin. Vähän matkan päässä oli yhdellä oppaalla jotain saaliskalaa houkuttimena ja siinä heidän luonaan hait pysyivät pidempään.

   Poista
 2. Mitä elämyksiä; meri, pikkuhait, rannat ja kangastukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salin saarella on kivaa pientä nähtävää rentoilun lisäksi :) Ei onneksi niin paljoa, että rentoilu olisi päässyt kärsimään :D

   Poista
 3. Hienosti kuvattu kangastus! Ystävänpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kivoja ystävänpäivän päivän viimeisiä minuutteja

   Poista
 4. Kangastuksia! Onpa jännittävää. Mielikuvitusta kiehtovaa.
  Muutenkin jännä lomakohde, kaukana tavallisesta.
  Sitruunahait minulle ihan uutta 🍋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangastukset olivat kyllä jännä kokemus. Ne olivat niin aidon näköisiä. Kivasti pientä näkemistä oli tuolla Salin saarella matkailijoille.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 5. Onpa ollut upea käyntikohde. Lämpö välittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salin saari osoittautui pienuudestaan ja aavikkoisuudestaan huolimatta kiinnostavaksi kohteeksi ja sää oli todellakin kohdillaan.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Oih - kyllä tekee hyvää sielulle ja ruumiille katsella tällaisia kuvia....
  Ihan liian kauan katseltu vain oman rannan maisemia ja "dyynejä"...
  Pääsiäisenä piti päästä "pikkuisen pois", mutta kun lupauduin osaksi isompaa koulutuskokonaisuutta - niin lomaa joutuu odottamaan toukokuun puoliväliin saakka. Eli odotan innolla sitä jatko-osaa... kiitos jo tästä... ei tunnu lainkaan keskeneräiseltä. Heh - meidän kokemukset Kap verdeltä oli kiteilyä.... tuulten perässä sinne mentiinkin ja kaikki muu jäi näkemättä... Noiden rustokalojen, sitruunahaiden ja rauskojen leikkiä varpaiden yllä ja vieressä koettiin Malediiveillä.
  Sitruunahailla on muuten terävät hampaat.... hih.. lie ollut jalkahiki voimakasta ukkokullalla.... crocsia maisteli....
  Kangastuskuvat ovat upeat... ja varmaan niitä oli hauska ottaakin, kun ei ollut oikeasti edes jano...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiteilyyn Kap Verden tuulinen talvikausi on varmasti erinomainen. Jos olisin nuorempi ja hyväkuntoinen, niin siinä olisi laji, jota haluaisin kokeilla.

   Minua ei ole maistellut kuin särjet lapsuuden kesinä mökillä. Ne olivat niin kesyjä ja laiturilta ruokittuja, että jos laittoi varpaat veteen, niin joku särki tuli enemmin tai myöhemmin pusuttelemaan varpaita :D

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista