2. toukokuuta 2023

Onnistunut kotivappu

Aikoja sitten julistin, että vappua vietetään ihan vaan kotona ja rentoillaan, eikä mennä yhtään mihinkään. Pystyin jopa pitäytymään päätöksessäni, vaikka viime hetkellä olisi hieman houkutellut risteilyt ja brunssit. Hra Kepponenhan kotoilee mielellään. Katselimme televisiota, nukuimme ainakin yhdet päikkärit ja kokkasimme. Meillä oli sopivasti perheen keskistä aikaa sekä kahden keskistä aikaa ja hyvää ruokaa. Onnistunut kotivappu siis!

Aloitimme vapun viettämisen ennakkoon jo lauantaina, koska se oli päivä, joka sopi nuorisolle parhaiten. Poikien toiveesta avasimme grillikauden. Kävin hakemassa vaarin meille syömään. Ruokaa odotellessa ehdimme käymään lävitse perheen vappupallovalikoiman. Tänä vuonna se oli isompi kuin koskaan aikaisemmin :)

Vappupalloja - yleensä meillä on vain yksi, mutta tällä kertaa peräti neljä. Vain Hra Kepponen jäi pallotta. Ketkäs sitä iloisimmin hihitelee pallon kanssa? Vaari 85v ja minä :)

Grillikauden ensimmäinen ateria maistuu aina erityisen hyvältä. Ruoka katosi niin nopeasti, etten ehtinyt kuvaamaan sitä.

Jälkiruoka

Vappuaattona esikoisella ja keskimmäisellä oli omia menoja. Ennen sitä nuoret miehet piti tietenkin ruokkia. Söimme paneng kanacurrya. Jälkiruuaksi oli vohveleita. Ne ovat siitä helppoja, niitä voi paistaa vaikka pitkin iltaa. Kun nuoriso oli saanut vohvelinsa syötyä, paistoimme niitä itsellemmekin ja avasimme vapun kunniaksi kuohuvaa.



Illalla myöhemmin valmistimme pikkusuolaista aikuisille ja kotiin jääneelle kuopukselle. Tein parsaa kahdella tavalla eli ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä parsaa ja parsamuffineja. Saimme todella pienen nipun parsaa, joten piti valita joku ruokaisampi vaihtoehto kuin pelkät kinkkuparsat ja siksi muffinit. Yleensä meillä on jo tähän aikaan vuodesta syöty parsaa useasi, mutta tänä vuonna nämä olivat ensimmäiset parsamaistiaiset. 

Näissä muffineissä on pohjana joululta jäänyttä torttutaikinaa. Se toimi hyvin.


Kun kuopuksemme tuli alas iltapalalle, hän katsoi katettua pöytäämme ja sanoin "Jaahas, tämähän näyttää aivan romanttiselta deitti-illalta." Tokaisua seurasi pieni hiljaisuus ja sitten sellainen huvittunut parahdus "Voi p*, minä olen se deittien kolmas pyörä!" Ihana kolmaspyörämme.

Vapunpäivänä meidän oli tarkoitus viedä vaari puutarhakauppaan ja ostaa hänelle ja meille kotiin kesäkukkia. Vaari ei pystynytkään lähtemään, joten päätimmekin lähteä vähän ulkoilemaan ja minipiknikille. Sää oli ihanan aurinkoinen! Kukaan pojista ei halunnut lähteä, vaikka tarjolla olisi ollut valkosuklaamansikoita, simaa ja kuohuvaakin. 


Onnistuimme löytämään tuulensuojaisen paikan istuskeluun ja mansikoiden syömiseen

Alunperin ajattelimme syödä piknikkimme ihaillen leijalautailijoita, mutta emme tarenneet.


Pieni rantapiknik oli ihana ja onnistui niin vähällä vaivalla. Dippailin jo hieman klommoiset ja ei enää niin erityisen houkuttelevat mansikat valkosuklaaseen ja niistä tuli niin hyviä. Huonolla tuurilla osa klommoisista olisi jopa jäänyt syömättä. Mukaan hieman juotavaa ja siinä kaikki valmistelut. Kotimatkalla kävin ihailemassa, kuinka muutaman korttelin päässä kävelytien rytöreunukset näyttävät niin upeilta, kun valkovuokot ovat vallanneet kaiken tilan.



Sitten vielä kokkailimme viimeiset vappuruuat koko perheelle. Kotitekoista perunasalaattia ja lihapullia. Hra Kepposen olen saanut opetettua perunasalaatin ystäväksi, siihen tosin meni parikymmentä vuotta. Nuoriso ei ymmärrä vielä hyvän päälle ja heille laitoimme ranskalaisia. Nakit sopisivat paremmin perunasalaatin kylkeen, mutta yksi perheestä ei syö mitään makkaraa.



Kaupan pakastealtaan munkki maistui ihan teolliselta. Keskimmäinen oli sitä mieltä, että viimeistään ensi vuonna yritetään tehdä munkit itse. Kunnolliset tuoreet munkkirinkilät ovat aikamoista herkkua. Olen valmis elämäni ensimmäiseen munkin paistoon.

Vapun juoma oli erittäin hyvä. Sain tämän aikoinaan ystävältäni 50v lahjaksi. Olen sitä säästellyt jääkaapissa, kun sen oli luvattu kestävän myös säilytystä. Ajattelin ostaa toisen samanlaisen, mutta oli niin hintava, että jääneet ainoaksi.

Vappu oli ihana! Yhteiset ateriat olivat onnistuneet ja se keväinen ja aurinkoinen hetki rannalla oli mahtava. Tuntui ensimmäistä kertaa keväältä. Tänään on harmittanut vapaiden loppu ja sateinen ilma ja veret seisauttava aamusta alkanut 4,5 tauoton palaveriputki. Paremmaksi muuttui tämäkin päivä, kun Hra Kepponen kaiveli viimeiset vapun tähderuuat ja tarjoili minulle palaveriin lounaan.


Ihanaa alkanutta toukokuuta!

Tykkäätkö toukokuusta?

Minulle toukokuu on yleensä vähän ankeampi kuukausi. Pahan koivuallergian vuoksi pysyttelen pääosin sisätiloissa. Mikään testattu lääkitys ei pidä oireita poissa, lieventävät kyllä niitä. Mielelläni olisin toukokuussa viikon tai pari poissa Suomesta runsaina koivun kukintakeväinä. Tälle vuodelle on povattu voimakasta kukintaa, mutta pakomatkaa ei ole tiedossa. Minulla on sentään muutama kiva juttu suunnitelty toukokuuhun sekä talkoot mökillä. Toivottavasti lääkitys auttaa sentään niin paljon, että ei tarvitse perua mitään.

14 kommenttia:

  1. Tykkään toukokuusta, koska se on ensiaskellusta kesään. Allergiat ei tosiaan ole kivoja ja latistavat tunnelman varmuudella. Minulla allergiat ovat jostain syystä laimentuneet, vaikka vielä muutama vuosi sitten oireita oli päivittäin. Yksi juhannus meni kerran ihan plörinäksi, kun uin siitepölyisessä järvessä.
    Meillä on grillattu toistaiseksi vain makkaraa, josta en oikeastaan edes tykkää. Ryynäri on ihan ok, mutta ei sekään kovin usein. Ai juu ja leipiä paahdettiin grillissä myös :)
    Noita parsoja olen nähnyt viime aikoina monessa paikassa. Käytiin pojan synttäreillä ja sielläkin oli tehty parsaleivonnaisia. Siellä oli myös heidän itse tekemäänsä perunasalaattia kahdessa muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on ollut sellaisia päiviä toukokuussa, että en ole voinut olla ulkona lainkaan. Tietenkin ne aurinkoisimmat ja kauneimmat päivät ovat niitä pahimpia.

      Minulle maistuu makkara alkukesästä. Muu perhe pitää makkaramakuani varsin epähienostuneena, koska oma suosikkini on Camping :) Se on varmaan jatkumoa lapsesta, jolloin rakastuin grillimakkaraan. Juhannuksen kohdalle menee yleensä viimeinen makkara, niin nopeasti niihin kyllästyy.

      Parsa on minun herkkuani :)

      Poista
  2. Voi harmi, että toukokuu on sinulle paha juttu. Minullakin koivuallergia on hankala ja on oireillut viimeiset 30 vuotta yskänä eikä niinkään nuhana. Pystyn kuitenkin kelistä riippuen olemaan ulkona enemmän tai vähemmän. Lintujen seuraamisen kannalta toukokuu on häkellyttävän upeaa aikaa ja voisin melkein asua koko toukokuun aamusta iltaan kameran kanssa peltojen reunoilla ja järvien rannassa, jos se olisi siis jotenkin mahdollista. Tavallisesti löydän jonkinlaisen kompromissibalanssin allergiaoireiden ja luonnossa oleskelun välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla runsaat siitepölykeväät ovat aika hankalat, eivät tosin enää niin hankalat kuin nuorena. Hirveä nuha, yskää, silmien kutina ja voimakas rähmiminen ja ihottuma. Pystyn olemaan ehkä tunnin ulkona ennenkuin olen ihan tukossa. Tosin FFP2-maskilla aika pitenee huomattavasti. Minulla jää suurin osa kevätbongauksista tekemättä, mutta kirsikkapuut ja magnoliat yritän aina käydä bongaamassa. Minun toive toukokuulle on aina muutama hellepäivä ja sitten rajua sadetta. Toistetaan kunnes siitepöly on loppunut :D

      Poista
  3. Ehkä ihanin, lämminhenkisin ja aidoin Wappupostaus, jonka olen koskaan lukenut ja NÄHNYT upein kuvin täydennettynä!! Kiitos... meillä oli aika samat suunnitelmat ja toteutuskin onnistui, jopa niin hyvin... ettei muistanut edes kuvata!!
    Toukokuu ei ole lempikuukausi... se on usein hyvin hiljainen... olen äänetön tälläkin hetkellä... ensin olen äänetön hiekkapölystä ja sittemmin koivusta - nyt tuntuu olevan erityisen pahana!! Mutta nupremme lohduttivat, että äiti pitää muun vuotta liikaakin ääntä... eli balancea tarvitaan, heh heh! Tukkoisuuden vuoksi täällä ollaan nytkin oltu "pirteitä" jo pian kaksi tuntia!! Helle vuorotellen rankkasateella kuulostaisi oikein ihanteelliseltä täälläkin... Tsemppiä sulle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi <3 Oli mukava ja jotenkin juhlavakin vappu, vaikka ei ollutkaan mitään ihmeellisempää.

      Tänään iski oikein isolla voimalla allergiaoireet. Menin aamulla verikokeisiin ja vesi vaan valui silmistä siinä tuolissa istuessani ja aika tukkoinen on nenä. Tsemppiä sinne!

      Poista
  4. Onpa teillä ollut kotoisa vappu! Aika pienellä saa pyöristettyä juhlan aikaan: muutamalla ilmapallolla tai valkosuklaamansikoilla!
    Minä tykkään kevätkuukausista: muutos luonnossa on niin nopea ja huikea. Tänä vuonna olen ilmeisesti herkistynyt siitepölylle, on ollut muutamia tukkoisempia päiviä ja olin jo varma että olen tulossa kipeäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlaan ei aina tarvita mitään kovin suureellista, Jo pienillä jutuilla saa juhlan aikaiseksi.

      Tänä vuonna on ymmärtääkseni aika paha siitepölykausi tulossa. Voi tulla oireita niillekin, jotka laimeampina vuosina selviävät ilman. Viime kevät oli huomattavasti helpompi.

      Poista
  5. Tykkäsin tästä hyvän mielen vappuraportista. Hyvän mielen kevätfiilikset välittyvät tarjoomuksista, porukasta ja hauskoista ilmapalloista 😀🥂🍷🍩 Mekin olemme haaveilleet grillaamisesta, mutta vielä ei olla toteutettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌸🙏🌸 Grillikauden avaus on meillä sellainen, että nuoriso alkaa jo huhtikuussa ehdottelemaan, että eikö jo voitaisi grillata. Heinäkuussa on jo hohto karissut ja varmaan 75% ellei vähemmän riittää annoskooksi.

      Poista
  6. Olipa kiva postaus. Suuri yllätys oli se, että et ole tehnyt munkkeja. Se on helppoa ja tulos on aina parempi kuin ostettujen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌸
      Meillä on aina niin paljon kaikenlaista sähellystä, että olen pelännyt kuuman öljyn käsittelyä. Lisäksi se on vähän ikävämpi hävitettävä. Minulla on tuttavapiirissä sellainen tapaus, jossa levyllä syttyi lieskat ja ne ylettyivät liesituulettimen ja rasvainen hormi syttyi tuleen. Meinasi tulla todella isot vanhingot. Tulee usein mieleen tuo, kun pitäisi uppopaistaa rasvassa jotakin. Mutta eiköhän meidänkin pidä kokeilla kotitekoisia munkkeja.

      Poista
  7. Ihana vappu ja herkut teillä! Mä en ole yhtään vappuihminen joten kotoilu ja itsetehdyt hampparit ihan ihan OK. Ihanaa reissua teidän perheelle <3 Pariisi on aina hyvä idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on keski-iläisyydessä hyvää, että osaa valita itselleen tärkeimmät asiat ja mihin panostaa. Myös juhlapäivien osalta. Meillä yleensä vietetään kaikki isommat juhlapäivät 😆 Aina on joku sopiva ruoka tai herkku 😆😆😆

      Poista