21. toukokuuta 2023

Pariisin ruokia

Minulle tällä hetkellä Eurooppalaisten kaupunkien ruokatarjonnassa ovat kärkisijalla Pariisi ja Lissabon. Pariisin ruokatarjonta hakkasi aivan mennen tullen viimekesäloman Gardajärven tarjonnan - paitsi jäätelön osalta. Meillä oli ainoastaan yksi etukäteen etsitty ja varattu ravintola, muuten valitsimme ravintolan fiiliksen ja sen hetkisen sijaintimme perusteella.

Majoituimme huoneistohotellissa. Kuvien perusteella oli etukäteen vaikea päätellä, että millainen se on. Se osoittautui siistiksi ja tilavaksi ja rauhalliseksi. Positiivisen yllätyksen kruunasi hotellin kattoterassi, joka oli aina vapaana meitä varten. Kesäkuumalla hotelli ei olisi hyvä valinta, koska siellä ei ole ilmastointia. Meillä ei kuulunut majoitukseen aamiaista, mutta sen olisi saanut ostaa lisähinnasta. Aamiainen näytti sen verran aneemiselta, että päädyimme siihen, että Hra Kepponen kävi poikien kanssa ostamassa aamiaisen lähemmistä leipäkaupasta eli boulangeriesta. Oi, kuinka rakastankaan ranskalaisia boulangerieta ja patisserieta. Nyt kyllä rakastaa osa pojistakin!

Näkymä hotellin kattoterassilta Montmarten kukkalalle ja Sacre Coeur kirkolle

Sacre Coeur zoomattuna

Kattoterassiaamiainen

Täyttyjä patonkeja, mehuja ja quiche-piirasta

Kahvila-aamiainen, etualalla taivaallinen mantelicroissant

Jumalainen mantelicroissant ansaitsee lähikuvan, jouduin jakamaan sen keskimmäisen kanssa, kun hälmöyksissäni menin kehumaan sitä :)

Satunnaisen patisserien valikoimaa

Lounas lohiquiche kahvilassaOlin käyttänyt melkoisesti aikaa ranskalaisen bistron etsimiseen. Kun olin vihdoin tehnyt valintani, selvisi, että ravintolaan voi tehdä pöytävarauksen vain puhelimitse. Piti tarkastaa googlessa viikonpäivän nimi ja reippaasti pistin rimpauttaen Pariisiin. Introvertti Hra Kepponen ei tykkää puhelimessa puhumisesti ja oli aika järkyttyneen oloinen pelkästä soittosuunnitelmastani. Minulla ei ollut mitään hävittävää, ainoastaan varauksen verran voitettavaa. Puhelimessa eivät puhuneet englantia, mutta varauksen teko onnistui hyvin. Kotona tuulettelin kuin suuremmankin suorituksen jälkeen :D

Olen tuuletellut aiemminkin hyvin pahasti rapistuneella ranskallani. Muutamia vuosia sitten Pohjois-Afrikan työmatkoilla tarvittaessa tein sellaista, että asiakas voi kysyä minulta ranskaksi ja minä vastaan englanniksi. Asiakkailla oli välillä hieman kynnystä puhua englantia, vaikka sitä ihan hyvin osasivatkin. Sitten kerran puhelin soi ja naamalta tietämäni nainen työnantajan markkinointiviestinnästä soitti, koska etsi messuille ranskankielistä myyjää. Hän oli kuullut Pohjois-Afrikan myynnistä, että minä puhun erinomaista ranskaa. Sieltä oli varmana tietona kerrottu, että kommunikoin ranskankielisten asiakkaiden kanssa sujuvasti :) Olen jään riikkomiseksi esitellyt itseni Ranskaksi ja kertonut jotain Suomen kurjasta säästä enkä mitään muuta. Harmi, että minulla oli silloin sellainen työtilanne, että en pystynyt lähtemään messuille treenaamaan lisää kuinka olla puhumatta ranskaa.

Takaisin Pariisiin ja ruokaan. Vaivannäkö kannatti, bistron ruoka oli erinomaista! Google kääntää näppärästi menut ja ravintolan toinen tarjoilija puhui erinomaista englantia.


Jaoimme neljä alkupalaa eli kolme annosta grillattuja jättirapuja ja yhden ison etanapannun. Jättikatkarapujen kanssa oli punajuurilisäkettä ja ihanaa kastiketta. Etanapannu tirisi rasvaa ja valkosipulia. Molemmat annokset olivat erinomaiset. Tarjolla olisi ollut alkuun ainakin hanhenmaksaa, sipulikeittoa ja tartarpihviä.

Jättikatkaravut

Jättikatkaravut

Etanat

Minä ja kuopus söimme pääruuaksi grillattua hummeria, keskimmäinen ja Hra Kepponen entrecotepihvit ja ranskalaiset ja esikoinen paistettua ankan rintaa.

Ankanrinta oli erinomainen annos

Marinoitu entrecote melkein suli suussa. Aika harvakseltaan saa noin hyvää lihaa. Annokseen kuului omassa astiassaan tarjoilu "dippikastike". Keskimmäistä häiritsi se, että marinadi oli aika suolainen. 

Hummeri ja pasta oli erinomainen annos. Kuopus manaili sitä, että liha on aika vaikea irrotettava saksista ja sinä aikana pasta ehti vähän jäähtymään. Pisteet pojalle, joka valitsi ennakkoluulottomasti hummerin.


Jaoimme muutaman jälkiruuan. Kuvassa pöydässä liekitetty uunijäätelö. Sininen liekki näkyy kuvassakin. Sekin oli erinomainen. Annos oli niin reilu, että jos olisimme tilanneet noita viisi, olisi jäänyt syömättä.

Ravintolan hinnoittelu toimi niin, että saattoi ostaa yksittäisen annoksen tai sitten kolmeruokalajia, tai kaksi ruokalajia. Kahden tai kolmen ruokalajin paketeissa taisi olla kaksi hintakategoriaa. Meidän pojat eivät ole ennen päässeet syömään tälläistä ateriaa "tottakai voit ottaa hummerin listalta, jos haluat" ja olihan tämä varsinainen elämys. Lasku oli 203€. Siinä oli ruokien lisäksi pari isoa lasia viiniä ja poikien cocikset. Meidän perhe ei meinaa selvitä edes pizzeriasta satasella ulos, joten siihen nähden loppulasku oli kohtuullinen.

Muut ravintolakäynnit olivat lyhyemmän kaavan mukaan. Saimme kyllä muitakin hyviä annoksia. 

Huoneistohotellin vieressä oli kiva pikkuravintola, jossa oli erinomaista napolilaista pizzaa. Ihan joka reissulla pitää syödä pizzaa :)

Ravintolassa oli burgereitakin tarjolla, mutta nuoriso valitsi jälleen ankkaa

Erinomaista Burgundin pataa aika sattumalta valitussa ravintolassa

Tryffelipastaa ja lmakuivattukinkkua

Yksi keskinkertainen ateria osui reissuun. Se kertonee aika paljon ranskalaisten ravintoloitten tasosta. Pojat ehtivät sanoa monta kertaa reissussa, että kyllä Pariisissa on hyvää ruokaa. Nautittiin kaupungin tunnelmasta, kävelimme paljon ja tykkäsimme nähtävyyksistä. Kaikkiaan todella onnistunut reissu. Kirjoittelen vielä myöhemmin erikseen nähtävyyksistä.

Meillä on takana ensimmäinen osa talkooprojektia mökillä. Aikalailla imi mehut ainakin perheen keski-ikäisistä. Onneksi on sunnuntaina hieman aikaa toipua ennen työviikkoa.

Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!


10 kommenttia:

 1. Oi, miten herkullinen matkapostaus! En ole (vielä) käynyt Pariisissa. Ajatuksissani olevien to do ja must to see in Paris-listojen lisäksi tuli postauksesi myötä kyllä nyt yksi lista lisää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisi on ihastuttava ja ruoka siellä on niin hyvää. Toivottavasti pääset sen joskus kokemaan. Suosittelen matka-ajankohdaksi kevättä. Silloin ei ole vielä tuskaisen kuumaa ja kävijämäärätkin ovat kesäkautta maltillisemmat.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ranskalaiset kyllä osaavat keittiöhommat :) Maistui ;)

   Poista
 3. Oh la laa ! Herkut ihan fantastique ja mainiota miten teidän perhe "sivistyy" koko ajan lisää. Olette kulinaristeja. 🌹 En usko että pystyisin enää syömään etanoita. Olen syönyt 1990-luvulla jossain Helsingin ravintolassa ennen kuin muutimme omakotitaloon ja aloin niitä kohdata puutarhassa. Hyh hyh. Ranskassa kyllä hienot pitkät perinteet ruuissa. Pâtisseriet aivan ihania 🧡 Ja kaikki kuulostaakin niin upealta ranskaksi äännettynä 🇫🇷 Merci. Au revoir!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän perheessä arvostetaan ruokaa :) "Hyvä ruoka, parempi mieli" pitää meidän osalta kovin hyvin paikkansa.

   Ne ällöttävät puutarhaetanat, mikä espanjansiruetana se olikaan nimeltään, eivät ymmärtääkseni sovi syötäväksi makunsa vuoksi. Suomestakin löytyy syötäväksi kelpaavia etanoita, mutta niitä pitäisi syöttää puhtaalla ruualla melkein pari viikkoa jotta mahdollisesti niiden elimistössä olevat myrkyt ja bakteerit tulevat ulos. Ulosteita ja säilytysastiaa saa olla siivoamassa säännöllisesti. Kerran siis selvittelin, että olisiko etanoita voinut tuosta vaan poimia pihalta ja heittää pannussa uuniin :D

   Etanapannu oli joskus suurta herkkuani, mutta se on niin rasvainen ja valkosipulinen, että maha ei oikein tykkää siitäkään.

   Kyllä ranskalaiset osaavat ruuanlaiton ja leivonnan :)

   Poista
  2. Hih, lähdimme maanantaina ostoksille kun olin lukenut postauksesi ja sanoin miehelleni että en voi olla haaveilematta pâtisserieen menosta kun luin niin mainion blogireportaasin Pariisin ruuista 😀

   Poista
  3. Minäkin haaveilen patisserieen menosta. Nam! Täytyy laittaa kesälomalistaan sellainen pieni ohjelmanumero, että käyn leivoskahveilla Lohjan St. Honoreessa. Se ei kyllä pärjää Pariisin herkuille, mutta ehkäpä paras korvike :)

   Poista
 4. Tästä matkapostauksesta tuli nälkä kun luki se! Melkoisia herkkuja kyllä syöty ja etanapannu sai täällä kuolan valumaan. En olekaan aikoihin syönyt etanoita. Hummeri pasta myös näyttää todella herkulliselta. Ja nuo kaikki erilaiset leivonnaiset. Ranskalainen keittiö ylipäätään on herkullinen. Omnomnom!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ranskalainen keittiö on kyllä erinomainen ja Pariisissa ravintoloitten taso on hyvä. Ja leipomoiden taso aika taivaallinen. En ymmärrä, että kuinka ihmiset pysyvät tuon ruuan äärellä hoikkina ;)

   Poista