20. marraskuuta 2022

Lisää Sydneyn nähtävyyksiä

Aloitin jo kesähelteiden aikaan kirjoittelemaan keväisen Australian matkani viimeistä postausta. Koska uusia ihania kesämuistoja oli niin paljon, niin päätin lykätä Australian matkan muistelua syksyn pimeyteen. Tervetuloa virtuaalimatkalle kanssani Sydneyniin.

Taronga Zoo
Eläintarhat ovat ristiriitaisia - pitäisikö boikotoida vaiko ei. Sydneyn Taronga Zoo on varmastikin eläintarhojen parhaasta päästä. Alue on laaja, eläinten tilat isot, eri eläimiä on paljon, joten siellä saa kulutetuksi päivän todella helposti. Minulla ei ollut koko päivää laittaa Tarongaan, joten jouduin valitsemaan, että mitä eläimiä käyn katsomassa. Eläinten lisäksi Taronga Zoosta on komeat näkymät Sydneyn oopperalle ja Harbour bridgelle. Näkymä ylitti kaikki odotukseni, koska sain kuvaan noiden lisäksi kirahvit.

Kirahvien ruokinta oli käynnissä kun saavuin heidän aitaukselleen. Tällä kertaa kirahveista tuli Tarongan suosikkini. 

Hello there!

Valaistusolosuhteet ja zoomaus on haaste kännykälle, mutta sain samaan kuvaan kirahvit, Sydneyn oopperatalon ja Harbour bridgen.

Koalat halusin ehdottomasti käydä katsomassa. Ne ovat jotenkin niin suloisen näköisiä. Paitsi koaloitten pitkät kynnet.

Minulla ja koaloilla on paljon yhteistä, molempien lempipuuhaa on nukkuminen ja syöminen.

Reissuni ainoat kengurut näin Tarongassa. Minulla oli tarkoituksen tehdä päiväretki Blue Mountains kansallispuistoon, mutta sadesää sotki suunnitelmani. New South Walesin alueella on sää ollut sekaisin jo pitkään. Ensin maata ja osavaltiota piinasi hirvittävät maastopalot, sitten tuli todella sateinen syksy ja sitten sateita seurasi tulvat. Myös kevät NSW on ollut paljon normaalia sateisempi.

Lisää laiskoja australialaisia eläimiä

Australia linnut olivat jättimäisessä "lintutalossa", jonne pääsee vierailijat kävelemään. Australialaiset linnut ovat ihastuttavan värikkäitä, mutta todella pahaäänisiä.

Tästä gorillasta tuli vähän surullinen fiilis ja sitten päätinkin vielä ihailla maisemia ennen siirtymistä seuraavaan kohteeseen.


Sitten seuraavaan kohteeseen!
 
Tämä kuva paljastaa varmasti, että missä olen. Tietenkin chinatownissa.

Sydneyn chinatown on pieni ja nähtävää on rajoitetusti. Söin siellä lounasta, joka ei ollut sen kummoisempi kuin suomalaisten kiinalaisten ravintoloitten lounas. Varsinainen kohteeni oli pääsymaksullinen Chinese Friendship Garden. Se oli hyvin viehättävä paikka.
 
Chinese Friendship GardenPuistossa oli monia upeita levähdyspaikkoja. Tämä oli ehkä se suosikkini, tästä pystyi ihailemaan kaunista vesiputousta. Kiinalaiset kyllä osaavat tehdä puistoja ihan viimeisen päälle. Tosin on japanilaisilla yhtä hyvät taidot.

Kuvassa poseeraa rauhoitettu Australian water dragon lajike. Kaksi jättimäistä päiväkoti-ikäisten ryhmää hieman häiritsivät puiston rauhaa, mutta ilman lapsia minulla olisi jäänyt tämäkin bongaamatta.


Tästä lainatusta kuvasta saa jonkinlaista käsitystä puiston koosta. Se ei ole mahtunut kuvaan.

Siirrytäänpäs sitten seuraavaan puistoon Royal Botanic Gardens. Kuninkaallinen puutarha on peräti 30 hehtaarin kokoinen alue, joka on julkinen puisto ja tapahtumapaikka. Siellä on kasvien lisäksi ulkona taidetta ja taidekasvatusprojektien näyttelyitä. Sisähalleissa on ilmeisesti lisää kasveja ja näyttelyitä. Minä tyydyin kävelemään ulkona sen minkä huonoilla polvillani jaksoin. Paikka on ihastuttava. Ainakin näin keski-ikäisestä perspektiivistä, jossa puistot ja puutarhat ovat lähes poikkeuksetta vierailun arvoisia kohteita :)
 
Royal Botanic GardenTämä oli sellainen päivä, että välillä satoi ja välillä paistoi. Jos paistoi, niin tuli hiki. Kaverin luona pyykkikone hyrräsi ahkeraan.


Koululaisten taideprojekti oli valloittavan värikäs


Tavoilleni uskollisena kävin myös museoissa

Museum of Contemporary Art
Nykytaidetta käyn aina ihmettelemässä, mutta se tekee minuun vaikutuksen harvakseltaan. Olen enemmän perinteisen maalaustaiteen ystävä. Kyseisen museon plussa oli se, että siellä oli paljon ihanan värikkäitä töitä. Täytyy tunnustaa, että modernia taidetta suurempi syy museovierailuuni oli se, että olin lukenut, että kattoterassin kahvilasta on ihanat näkymät ja hyvää ruokaa.

Rakastan värejä, siksi tämä oli yksi suosikeistani

Taideteos, joka on tehty Sydney ostereista. Tällä teoksella oli hieno sanoma, mutta valitettavasti kuva tekstistä oli yhtä sumea kuin muistini.

Sain kahvilasta pöydän varjosta

Lautan lisäksi Museum of Contemporary Art on paras paikka oopperatalon ihailuun

Museon pihaltakin saa aivan uudenlaisen näkymän oopperataloon taideteoksen lävitse

Australian Museum
Matkani aikana oli NSW osavaltiossa koulujen loma-aika. Australian Museumissa oli lisämaksullinen legonäyttely ja museo oli muutenkin täynnä vierailijoita. Kokoelmissa on mm. Australian elämistöä ja aboriginaalien esineistöä. Vierailu jätti vähän kylmäksi, odotin hienompaa kokoelmaa ja enkä moista tungosta.
 
Kävin lueskelemassa infotaulut Australian vaarallisista elämistä: hämähäkeistä, käärmeistä, krokotiileistä, haista, jellyboxfish-meduusoista ja lionfish-kaloista. Ainoa, minkä näin oli lionfish
 
 
Minun vesipokkari kuvani ei ole kummoinen, kun en myöskään uskaltanut mennä kovin lähelle.
 
Art Gallery of New South Wales
Kävin piipahtamassa myös perinteisemmän maalaustaiteen museossa. Museossa on sekä kahvila että ravintola ja söin ravintolassa aivan älyttömän hyvän fish and chips annoksen. Olen käynyt niin paljon taidemuseoissa, että niiden on vaikea tehdä vaikutusta. Etenkin kun en tiedä mitään australiaisesta taiteesta. Vierailu oli kiva kokemus ja erinomainen ateria kruunasi sen.Jestas miten hyvä fish and chips

Sydneyssä on siis paljon kulttuuritarjontaa ja mahtavaa on se, että kaikki käymäni museot ovat pääsymaksuttomia. Reissuni aikana olisi vielä saanut lippuja balettiin siihen upeaa oopperataloon tai ostaan oopperataloon opastetun kiertokäynnin. Ruokahan Sydneyssä oli myös erinomaista. Näin paljon minäkin ehdin nauttia kulttuuritarjonnasta, vaikka pääpaino reissussani olikin uimisessa ja snorklaamisessa. Sydney on myös mukavan turvallinen ja helppo liikkua. Se tekee yksin kaupungilla pyörimisestä mukavan huoletonta ja rentoa. Ihan parasta näissä kaupunkipäivissä oli se, että lautta lähti uimarannan vierestä. Minulla oli aina uimakamat mukana ja nähtävyyspäivän päätteeksi kävin uimassa. 

Uimassa retkipäivän jälkeen. Alakulmassa näkyy Manlystä Sydneyä kohden lähtenyt lautta. Ystäväni kulkee lautalla töihin.

6 kommenttia:

 1. Kyllä tämä lämmitti hytisevää talviolemustani :) Ihanan aurinkoista ja niin erilaista.
  Minustakin nuo eläintarhat ovat aina vähän kyseenalaisia paikkoja. Silti niissä tulee käytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan vuodesta pitäisi aina aamuisin tuijotella joltain isolta näytöltä auringonpaisteisiä kesämaisemia rantoineen ja kukkineen ja samaan aikaan pitää päällä kirkasvalolamppua, josko sillä saisi huijattua aivojaan, että ei olla pelkän pimeyden keskellä :D Muistan lukeneeni jonkun tutkimuksen, että kauniiden maisemakuvien tuijottaminen rentouttaa ja auttaa palautumisessa.

   Eläintarjatoiminta on tosiaan sellaista, että en oikein tiedä, että pitäisikö sitä boikotoida vai ei. Niillähän on osalla kunnianhimoista toimintaa lajien suojelemikseksi ja takaisin luontoon palauttamiseksi. Toisessa ääripäässä on pieniä kalterikoppeja. Olisi kiva tietää, että mitä mieltä eläintarhoista ollaan vaikka 50 tai 100 vuoden päästä.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen ja ihana postaus, joka sopi erinomaisesti keskelle marraskuun harmautta! Kiitos siis tästä.

  Mulla on sellainen käsitys (mistä lienee tullut?), että Australia on kamalan kallis maa. Millaiselta Australian hintataso sinusta vaikutti? Pahoittelen, jos olet jo maininnut asiasta, enkä muista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Marraskuussa on kiva muistella aurinkoisia päiviä.

   Hotellit olivat selvästi kalliimpia minusta Australiassa kuin Suomessa. Tosin en ole enää siitäkään varma, kun Tampereella kesällä maksoi kaikki hotellit alkaen 175€. Hirveästi en katsellut valikoimaa Sydneyssä tai Airbnb:tä, koska minulla oli ilmainen majoitus Manlyssa, johon kuului aamiainen, pyykkihuolto ja rajallisen säteen kuljetuspalvelut ystäväni luona. Välillä siihen kuului illallinenkin. Kaverin perheelle vieras heillä oli vaihtelua pitkästä aikaa. Olin ensimmäinen covid lockdownin jälkeinen vieras.

   Ravintolaruoka oli minusta aika samanhintaista kuin Suomessa. Eli kallista. Minä tosin söin paljon Manlyssa, jossa ystäväni asuu ja siellä oli paljon hieman edullisempia ja erinomaisia ruokapaikkoja. Tosin ne eivät sitten olleet viimeisen päälle stailattuja. Kaupungilla lounaani olivat 12-15€. Illallinen Manlyssa 20-25€, tosin siellä ravintoloihin piti tuoda/sai tuoda omat alkoholijuomat.

   Australian sisäiset lennot olivat samoissa hinnoissa, kun Euroopan lennot. Se kyllä vastasi kilometriperustaista hinnoittelua. Siellä kun välimatkat ovat yllättävän pitkiä.

   Mikään mukavan edullinen kohde ei ole kyseessä, mutta ei Australia ole ainakaan pääkaupunkiseutulaiselle mitään shokkipaikka, kuten vaikka New York. Minulle ei ikinä selvinnyt, että paljonko liikkumiseen kuluu rahaa. Kävi nimittäin niin, että saapumiseni kunniaksi järjestettiin kokeilu kuukauden maksuttomasta julkisesta liikenteestä. Uberin hinnat olivat noin 5€ keskustassa, eikä siihen pitänyt kovin usein turvautua.

   Palm Covesta Valliriutan luona emme saaneet enää vuokra-autoa. Siellä meille kertyi lisäkustannuksia liikkumisesta. Päivän taksi/uber maksut olivat 60€ per päivä. Tosin meitä oli 3 jakamassa kulut.

   Poista
 3. Koska vierailet niin paljon matkoillasi ja muutenkin museoissa, heitän sulle kysymyksen, että missä kaupungissa on mielestäsi parhaat museot ja miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mielenkiintoinen kysymys.

   Ensimmäiseksi mieleen tulee Rooma, jossa on paljon historiallisia rakennuksia, antiikin Rooman jäänteet ja Vatikaanin hillitömmän iso taidemuseo. Roomassa minusta tulee helposti sellainen ähky. Pylvään pätkiin kyllästyy nopeasti ja valitettavasti minulle käy sama Vatikaanin taideaarteiden kanssa. Tuntuu, että niitä käytäviä riittää loputtomasti.

   Tipautan Rooman kakkoseksi ja nostan ykköseksi Lontoon. Lontoon museotarjonta on hyvin monipuolinen: on taidetta, historiaa, luonnontiedettä ja vaikka mitä. Lontoon museot ovat minun kokemukseni mukaan vähemmän ruuhkaiset kuin vaikka Vatikaani tai Firenzen Uffizizta puhumattakaan. Lontoossa sisään ei tarvitse jonotella ja muutamia tungospisteitä lukuunottamatta kaikkea pääsee katsomaan ilman teräviä kyynärpäitä. Plussaa siitä, että valtaosa Lontoon museoista on ilmaisia.

   Poista