2. maaliskuuta 2022

Niin keski-ikäistä ja -luokkaista

Instassa putkahti ruudulleni meemi, joka osui ja upposi.

Nuorilla on etkot, juhlat ja jatkot.
Keski-ikäisillä ja -luokkaisilla on blinikausi, pääsiäinen ja parsakausi.

No, todellakin on :D
Tokihan keski-ikäisen ja -luokkaisen lista on oikeasti pidempi, koska listalle kuuluu ehdottomasti sienestyskausi ja avantokausi. Mutta ehkä ne ovat oma meeminsä.

Hetken ajattelin, että pitääkö minun nyt nolostella, koska stereotypiä iski täysillä. Mutta minä rakastan parsaa, tykkään hurjasti blineistä ja mitä pääsiäisenä nyt voisi tehdä muuta kuin viettää pääsiäistä nauttimalla pääsiäisherkuista, -koristeista ja ulkoilusta. Aion siis olla ylpeästi keski-ikäinen ja -luokkainen.

Varmaan parikymmentä vuotta olemme syöneet vähintään kerran tammi-helmikuussa blinejä. Kaikenlaisia vaihtoehtoja olemme kokeilleet: ravintoloiden blinejä, kaupan palvelutiskin valmiita blinejä, kaupan pakastealtaan blinejä, blinejä lettupannulla ja blinejä vohveliraudalla. Olen itse mieltynyt enemmän pienempiin ja ohuempiin blineihin, siksi nykyisin suosin itse tehtyjen blinien osalta vohveliraudalla valmistamista.

Tämän vuoden blinit söimme mökkireissun yhteydessä ystäväni Ilonan kanssa Kirkkonummen BistroOmatissa. Blinipöytä oli minusta hyvin laadukas ja maukas. Pidin erityisesti siitä, että blinit olivat pieniä ja suhteellisen ohuita. Blineille oli kaverina siianmätiä tykötarpeineen, graavattua lohta, sienisalaattia ja toisena kasvisversiona punajuuritartaria. Eli blinit saa sopimaan myös kasvisruokalijan ruokavalioon. Omasta mielestäni ehdottomasti paras kaveri blineille on mäti, punasipuli ja smetana.

Jestas oli hyvää!

Blogista löytyi tätä ennen neljä postausta, jossa olen herkutellut blineillä: kahdesti ravintolassa ja kahdesti kotona. Molempien postausten kotonatehdyt blinit olen paistellut vohveliraudalla.

Kotibilini, lohisörsselillä ja katkaravuilla, ravintola Savoyn blini
Mökkiblini lohisörsselillä, ravintola Saslikin blini
 
Minä valmistan blinitaikinan useinmiten Valion reseptin mukaisesti sillä muutoksella, että laitan puolet tattarijauhoa ja puolet vehnäjauhoa. Meillä nuoriso vierastaa liiallista tattarijauhon makua blinissä. Olen kokeillut ohjetta, jossa käytetään nesteenä pilsneriä tai piimää, mutta suosikkini on kermaviili tai turkkilainen jugurtti.

https://www.valio.fi/reseptit/blinit---resepti/

Sitten vielä lisää keski-ikäistä hehkutusta: pääsin viime lauantaina saunomaan ja avantoon ihan kotini lähelle. Oli ihanan aurinkoinen päivä, oli alkava selkäkipu ja jumi polvi. Sain 110 potkuparin kylmätreenin tehtyä, tosin kolmessa osassa ja saman verran hikisiä, ihanan kosteita löylyjä. Niin ihanasti paistoi, että tuli myös istuskeltua saunan terassilla turisemassa vanhojen herrojen kanssa löylyttelyn ja avannon ohella. Paikalla oli minua nuorempiakin miehiä, mutta olen leimaantunut siihen vanhempaan jengiin.

Sinne jäi selkäkipu ja polvijumi avantoon!


Miten on - kumpi osui sinuun? Etkot, juhlat ja jatkot? Vaiko blinikausi, pääsiäinen, parsakausi? Vai eikö kumpikaan?

22 kommenttia:

  1. No, blinikausi, Pääsiäinen ja parsakausi tietenkin - olenhan keski-ikäinen :D Siihen jatkoksi vielä marttaillat, sienestys ja marjastuskaudet <3

    VastaaPoista
  2. Hi-hii... parsaa pannulla parasta aikaa....
    lähi puutarhan broccolinit ja kevätsipulit ovat parhaimmillaan,
    maaliskuu kun alkoi, niin samantien tuntui tulevan kevät myös ruokailuun!!
    Blinit - pari pannuakin löytyy... mutta itseasiassa en ole koskaan syönyt kaupan tai ravintolan blinejä, ystäväpariskunnan tekosia ja omia useinkin...
    mummin muistinvaraisen ohjeen mukaan ihan keskikaljasta teen... se kuohkeus, nam!!
    Etkot lienee ne alkupalat, juhlat lienee ne välisapuskat ja jatkot jälkkäri - vai miten se menikään??? hah-hah... useamman ruokalajin illalliset ystävien kera vuoroon kunkin kotona kokkaillen on tätä parasta keski-ikää tai meillä kai jo ehtoopuolta, heh heh!! Mutta pääsiäisenä ei malta kotona olla! Siinä on niin mukvasti "ylimääräistä" vapaata, että aina siihen joku reisu on napattava...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti niin, että etkot on alkupalat, juhlat on pääruoka ja jatkot on jäkiruoka :D

      Ahaa, sinä siis kuulut olut-blinikategoriaan :) Minä olen kokeillut, mutta jatkan kermaviili/jogurttilinjallani.

      Minulla on usein jäänyt pääsiäisreissu nappaamatta, koska lentolippujen hinnassa näkyy se, että suurimmalla osalla ihmisistä on tuolloin vapaata. Tokihan jos pystyy liittämään lomapäiviä pääsiäisen yhteyteen, niin voisi pystyä kiertämään tuon. Tänä vuonna minulla olisi pääsiäiselle matkahaave, mutta saas nädhä torppaako maailmantilanne sen.

      Poista
    2. Ylityösaldot tuppaan säästämään aina ylimääräisten vapaiden yhteyteen - lennot usein nolonkin halvalla ja varsinkin nyt koronan aikaan on ollut niin halpoja lentotarjouksia ihan koululaisten loma-aikoinakin - joten pakkohan se on... korona vaikuttanut myös uusiin reitityksiin - joten päässyt helposti/halvalla sellaisiin, jotka aiemmin hinnan vuoksi siirtyneet "sitten joskus" kategoriaan...kiirastorstaina siiville siis...
      Toivottavasti sinunkin matkatoiveesi täyttyy... ja maailmantilanne saisi järkevän käänteen...

      Muuten, kommenttini tuonne aiempiin postauksiisi (Malediivit) - tuliko koskaan perille, kahteen kertaan varmisteli etten ole robotti ja sitten tuli punaisella, että julkaistaan hyväksynnän jälkeen... heh, huolissaan, kun joskus naputtelee enemmänkin ja sitten häviää taivaan tuuliin....
      Aurinkoista kevät viikonloppua!

      Poista
    3. Minä en ole kauheasti uskaltanut koronan aikana matkustella. Olen ykkösriskiryhmää - nykyisin jopa tuplasti. Aika varovaisesti olen joutunut ottamaan. Meillä on sellainen perhetilanne, että joko lähden jonkun kaverin kanssa tai sitten meitä lähtee viisi henkeä. Vaikka olisikin suhteellisen edullisia löytöjä, niin hinnat kun kertoo viidellä niin se hidastaa lähtemistä :( Meillä osa perheestä ei pode lainkaan matkakuumetta, minulla se on kroonistunut. Sitten pitäisi vielä ehtiä lomalla mökkeilemään ja siellä odottaa aina joku homma tekijäänsä.

      Minulla on vanhoissa postauksissa hyväksyntä päällä, koska muuten komenttiboksi täyttyy kaikenmaailman mainosroskasta jopa pornolinkkeihin saakka. Välillä voi mennä jonkin aikaa ennen kuin muistan katsoa, että onko jotain hyväksyttävää.

      Poista
  3. Jee! En olekaan keski-ikäinen!
    Mulla on noista vain pääsiäinen :)

    (onko se sitten niin, että etkot-pääsiäinen-jatkot?)

    Syön kyllä toisinaan blinejä ja parsaa, mutta eivät ole mikään kausittaistraditio, jota odottaisin tai jolla mehustelisin.
    En kyllä vietä rapujuhliakaan, en sienestä, enkä odota glögikauden alkua...
    Ehdottomasti olen tällä perusteella todella nuori ja tuore tapaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinähän olet vielä niin paljon alle viidenkympin, että tuloksesi oli odotettavissa :) Mehustele vielä nuoruudellasi, keski-ikä tulee tavoittamaan myös sinut :D

      Sitäpaitsi saanen epäillä sitä, että olisit kuitenkaan niin vahvasti nuoruuden puolella, että sinulla olisi etkot-juhlat-jatkot. Teen varmistavan kysymyksen: milloin osallistuit viimeksi etkoille tai jatkoille?

      Poista
    2. niin no, enhän mä edes nuorena ole pystynyt koko kattaukseen ;) Jatkot taisi viimeksi olla lakkiaisilla ja etkoja suunnitellaan parhaillaan kesäreissuun. Kai ne lasketaan?
      nimim. huolestunut nuori

      Poista
    3. Kyllä nuo lasketaan :D
      Saatan voittaa sinut nuoruuspisteissä. Viime kesänä tanssin kotidiskossamme aamukolmeen.

      Poista
  4. Hei ihan kauheaa. Mä olen todella todella todellä mälsä tyyppi. Mun elämästä puuttuu näemmä kaikki perinteet. Mä en osaa juhlia, mä en osaa järjestää juhlapyhiä. Mua alkoi masentaa nyt kauheasti. Ei ole juhlia eikä etkoja eikä parsaa eikä pääsiäistä. Mulla on arki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, se on tässä keski-iässä parasta, että voi viettää sellaista elämää kuin itse haluaa. Ei tarvitse järjestää juhlapyhiä, jos se ei tunnu omalta jutulta. Eikä siitä, että ei erikoisemmin vietä juhlapyhiä, todellakaan tarvitse masentua.

      Minulle juhlapyhän järjestäminen käy helposti: 1) ruokaa 2) jälkiruokaa 3) pienesti joku koriste tai kukkia, kaikki saman pöydän ääreen ja siinä olikin jo juhlapyhä.

      Poista
  5. Heippa!
    Minä voinen nolostella "täydellä rahalla", kun en ole muistaakseni syönyt koskaan blinejä saati tehnyt niitä. En ole koskaan ollut sienessä, ja rapujuhlissakin vain kerran. Mitäs vielä? Minun pääsiäiseen kuuluu vain mämmi, josta tykkään paljon.
    Aurinkoista maaliskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ei stereotypia osunut sinuun lainkaan :) Eikä sitä tarvitse lainkaan nolostella. Tapoja elää ja elinympäristöjä ja tilanteita on niin monenlaisia ja kaikki ovat yhtä arvokkaita.

      Kivaa viikonloppua ja maaliskuuta!

      PS. Mämmi on hyvää!

      Poista
  6. Minulla on varmasti ikäkausi, joka ei ole kumpikaan noista... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloin miettimään, että olisitko nuori aikuinen vai erittäin varhaiskeski-ikäinen :D Sitten tuli mieleen, että jospa oletkin ikäkaudeltasi ihan vaan aikuinen. Ei enää etkoja, juhlia ja jatkoja mutta ei vielä hurahdusta blineihin ja parsaan :)

      Kivaa viikonloppua!

      t: henkisesti vähintäänkin keski-ikäinen, fyysisesti lähempänä raihnaista keski-iän ylittänyttä henkilöä

      Poista
  7. Mä en niin välitä blineistä, mutta parsa on IHANAA. Onneksi sitä saa jo kaupoista.
    Eläköön keksi-ikäisyys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko on parsakausi alkanut? Täytyy laittaa ostoslistalle :)
      Keski-ikäisyys on just nyt parasta mun elämässä ;)

      Poista
  8. Osui ja upposi eli jälkimmäiset ja muutenkin vaan päiväläiset. Hih, eli jos mennään kylään tai kutsutaan kylään, niin päivällä, jotta pääsee ajoissa nukkumaan. Nykyään en yhtään tykkää iltamista. Uutena vuotena meni aamu neljään ja kesti toipua tuosta iloittelusta viikon.

    Aah blineille. Sydämellistä viikonloppua teille. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on tullut etätyön myötä entistä enemmän yökyöpeli. Minun täytyy pitää jatkuvasti vahtia, että menen riittävän aikaisin nukkumaan. Vuorokausirytmi alkaa kääntyä helposti väärään suuntaan. Valvon ihan kevyesti milloin vain noin neljään. Jos on vuorokausirytmin kanssa ongelmia, niin sitten voi käydä niin ettei nukuta vielä neljältäkään.

      Kivaa viikonloppua maailmantilanteen kurjuudesta huolimatta!

      Poista
  9. Avantokausi ei ainakaan.
    Monen vuoden jälkeen viime kesänä uskaltauduin melkein kylmään järviveteen uimaan. Siinä oli rohkeutta kerrakseen 😂.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luulin pitkään, että en pystyisi menemään avantoon. Loppujen lopuksi se kävi aika helposti :D

      Poista