18. maaliskuuta 2022

Melkein kolmen viikon kotiputki

Reilun viikon sairastamisen jälkeen poden vieläkin covidia. Vaikka oireet eivät olleet mitenkään hurjat, niin tauti vei voimia yllättävän paljon. Paristi on tullut sellainen tunne, että taidan olla terve ja sitten parin-kolmen tunnin päästä olenkin jälleen yskivä ja aivan väsähtänyt. Haluan uskoa, että ensi viikolla kaikki oireet ovat ohitse.

Ulkoilureissulla ikuistettua

Viime päivinä on muiden oireiden ohella vaivannut outo levottumuus, pieni turhautuneisuus ja fiilikset ovat muutenkin olleet negatiivisen puolella. Pysähdyin kuulostelemaan tuntemuksiani ja mietin, että mikäs se Kepposkaa ketuttaa. Ensimmäinen suuri harmistus oli se, että olin niin odottanut reissua Tornioon mökkeilemään ystäväni Ilonan kanssa. Minulla on edelleen laskettelumonot keskellä olohuoneen lattiaa, kun niin pitkään elättelin toiveita, että toipuisin lähtökuntoon. Tornion reissu jäi tämän sairastelun vuoksi väliin. Lisäksi katsoin kalenteriani ja tajusin, että olen ollut kohta kolme viikkoa kotona. Siis kolme viikkoa kotona! Yli viikkoon en ole käynyt ulkona parveketta pidemmällä. Koko kolmen viikon jaksolla olen käynyt ulkona todella vähän. Viikolla 9 kävin ruokakaupassa. Sen jälkeen meille on tullut paljon kotitoimituksia.  Kolmen viikon jaksoni jännittävimmät tapahtumat ovat olleet kaksi PCR-koronatestiä. Siinä kaikki! Toki olen painanut kiitettävästi töitä ja siellä on ollut kaikenlaista vaihtelevaa tilannetta. Sairauslomallani olen yrittänyt pääosin levätä, mutta välillä olen sortunut töiden tekemiseen.

Tämän kertaisen ihmiskokeeni perusteella, joudun toteamaan, että jatkuva kotona ja sisätiloissa lymyily ei ole ihmiselle hyväksi! En suosittele kokeilemaan!

Paljon on maailma parissa vuodessa muuttunut. Kotiin jääminen on tehty paljon helpommaksi. Olemme tilanneet kaupasta ruokaa kotiin, woltilla ravintolaruokaa ja nettiostoksia kotiovelle ilmaisella toimituksella. Sinänsä mahtavaa kehitystä. Tokihan näissä muutoksissa on aina myös omat huonot puolensa sekä liiketoimintamallien muutoksissa on niitä nykyisiä toimijoita, joihin muutokset osuvat kipeästi.

Lohtua sairaspäiviin - sushilounas kotona

Seuraava tavoitteeni on aloittaa ulkoilu pienellä kävelylenkillä ja sitten kasvattaa lenkkiä. Jos heittäydyn vallan huliviksi, niin saatan harkita sunnuntaina kahvilassa käymistä -ehkäpä toppavaatteissa ulkokahvilassa. Olin loppuviikosta etälääkärillä ja häneltä kyselin, että milloin saan liikkua ihmisten ilmoilla. Nämäkin säännökset elävät voimakkaasti. Tämän hetkisten sääntöjen mukaan olen lääkärin mielestä jo siirtynyt ei-tartuttavaan vaiheeseen ja julkisille paikoille meneminen on jälleen sallittua. En kyllä itse uskaltaisi vielä mennä vaikkapa hoivakotiin vierailulle.

Nyt yritän kääntää ajatukset tästä tylsästä kotiputkesta ja sairastelusta kohti valoisampia juttuja ja ponnistella ulos kodistani. Pitäisi saada vähän kuntoakin paremmaksi, koska työ-töitä on aikamoinen kasa odottamassa ja sitten on kotitöitäkin ihan hirveästi. Meillä on kahden rippijuhlat ja koti on järkyttävässä kaaoksessa ja likainen. Mutta tänä viikonloppuna aion lähinnä vielä rentoilla.

Kivaa viikonloppua!

15 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Täällä on mennyt jo yli kaksi viikkoa koronan kourissa lähinnä kotoillen. Tässä vaiheessa tunnen olevani toipilas, en ihan terve, kun ääni on paineessa ja limaa tuntuu vielä kurkussa olevan. Tunnistan tuon ärsyyntyneen olon - lomareissun sukulaisiin sai unohtaa ja lomaviikon jälkeinen viikko meni kokonaan sairastaessa. Ei ollut kovin "palauttava" loma, kun perheen juniori sairasti koko lomaviikon ja me vanhemmatkin sairastuimme loman aikana. Täälläkin koti on jo pari viikkoa odottanut, että joku (Lue: minä) jaksaisi tehdä kunnon siivouksen; saa nähdä joko tänä viikonloppuna onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinulla alkaa jo oireet väistymään! Lomalla sairastuminen on minusta kaikken harmillisinta :(

      Minä jatkan vielä potemista, viikonloppuna ei oikeastaan tullut mitään edistystä. Tosi pitkään tuntuu jatkuvan tälläinen "ei todellakaan vielä terve, mutta ei enää kunnolla sairas"-vaihe.

      Poista
  2. Sinnikäs näyttää tauti olevan, vaikka tulisikin lieväoireisena. Todella harmillista tuo pohjoisen matkan peruuntuminen, mutta minkäs näille voi... :-( Parempaa vointia ja annahan itsellesi aikaa toipua kunnolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella sitkeä tauti. En vieläkään pysty edes kävelemään reippaasti ja selvisin vain puolikkaasta työpäivästä. Jos istun mukavasti sohvalla pystyasennossa ja katselen telkkaria, niin olo tuntuu ihan hyvältä, mutta yllättäen juurikaan sen kummempiin suoritukseen en vielä pysty.

      Poista
  3. Otan osaa, sairastaminen on aina niin tylsää ja kuluttavaa.

    Onneksi kotiapua siivoamiseen ja muuhun saa ostettua eikä lähellekään kaikkea tarvitse jaksaa itse. Rippijuhlatkin ovat aivan yhtä tunnelmallisia, vaikkei niihin pääsisi omin pikku kätösin vaikuttamaan vanhalla tutulla tavalla. Juhlan sankarit tuskin noteeraavat muutoksia mitenkään 👍.

    Sairaus kestää, minkä kestää. Toipuminen etenee paremmin, kun sopeutuu ja mukautuu kuin jos keskittyy taistelemaan vastaan.

    Voimia ja jaksamista sinulle!
    Toivottavasti löydät hyviä ilon ja tekemisen hetkiä nykyisilläkin voimavaroillasi.
    Kyllä se tervehtyminen sieltä tulee 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä käytetään tällä kertaa juhlavalmisteluihin palveluita. Aivan kaikkea ei vaan harmillisesti pysty ulkoistamaan, jos juhlii kotona. Olin ehtinyt jo haaveilla täysin ulkoistetuista juhlista, mutta korona torppasi niin haaveet.

      Ei tässä auta muu kuin yrittää hissutella eteenpäin ja odotella terveempiä päiviä. Töiden kanssa on ehkä se kinkkisin tilanne, että kuinka paljon jaksaa ja kannattaa tehdä nyt ja kuinka paljon varata aikaa ihan vaan lepäämiselle. Kukaan ei tee töitäni poissaollessani.

      Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  4. Siis niin ankea "Laiha lohtu" tässä sanoa, että: NYT se Tornion reisu on vasta edessä, sen suunnittelu (eikös sekin ole kivaa?) ja sen toteutuminen varsinkin...
    Tuolla minä olen itseni yrittänyt repiä ilon puolelle...
    paremmalla mielellä tuntuu selättävän paremmin pahatkin pöpöt!!
    Voiton puolella siis jo toivottavasti ja eikös lomapäivätkin säästyneet/siirtyneet tulevaan - mihinhän ne nyt keksit? Sekin voi olla kivaa...

    Muutoin - tuo kiteilijä (leijasurffaaja), luulin että olet mieheni kuvannut... heh, mut leija erivärinen ja taustakin...
    Tuulien perässä me olemme menneet vuosikymmenet, sekä mies, että varsinkin poika harrastunut vakavamminkin kiteilyä. Isäntä hallitsee oikeastaan vain jäällä, mutta poika melkoinen kieppuja maailmanmerilläkin... minä pysytellyt kuvaajana sen kertakokeilun jälkeen... ei siitä sen enempää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi voi aina tehdä uusia suunnitelmia. Varsinaisia lomapäiviä ei ollut kuin yksi varattuna Tornion reissuun. Tarkoituksena oli nauttia keväthangista töiden jälkeen ja lounaalla. Lounaalla ehtii hyvin hiihtämään Ruotsiin ja takaisin ja sitten voi syödä mikrokeiton palaverissa :D

      Minulla on jo seuraava suunnitelma tehtynä, mutta sen toteutuminen vaatii negatiivisen koronatestituloksen. Vähän jo nyt jännittää, että miten suunnitelmien käy. Pitkässä tuntuu olevan toipuminen. En ole enää varsinaisesti sairas, mutta kaukana normaalikunnosta ja aika kaukana työkuntoisestakin.

      Me ollaan välillä käyty katsomassa leijasurffaajia Vuosaaren Kalvikin uimarannalla. Siellä on varsin reipasta menoa esim. marraskuussa, kun leijasurffaajat ovat harrastamassa. Nuorena olisin saattanut hyvinkin innostua tuosta lajista, mutta nykyisellä fysiikallani en edes uskalla kokeilla :D

      Poista
    2. Kaikki peukut pystyssä, että testi negatiivinen sitten kun tarvis...
      ja hih... olet saattanut nähdä nuorimmaisemmekin kiteilemässä, Vuosaaressakin silloin tällöin, Lauttasaaressa ehkä enemmän kun asuvat siinä vieressä.

      Poista
  5. Ajan kuluessa voi kuitenkin jo todeta, että paremmalla puolle olet ja hiljalleen tilanne helpottuu vielä lisää, toivon mukaan. Tekemättömät työt varmasti ahdistavat. Paranemisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeä tauti tuntuu olevan :( En ole enää sairas-sairas, mutta kaukana normaalista kunnostani. Mutta eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa helpotu.

      Poista
  6. Kyllä teillä oli näköjään Korona isolla K:lla. 3 viikkoa on todellla pitkä aika sairastaa, ei ihme jos alkaa ärsyttää tai seinät kaatua päälle. Toivon, että ensi viikolla olet jo terveiden kirjoissa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä muut pääsivät aika kevyellä sairastamisella, mutta minulla tauti on ollut sitkeä. Tässä on menossa minulla sairaspäivä nro 12 täynnä, ja vielä on matkaa normaaliin kuntoon. Ai auta muu kuin odotella. Koita sinä vältellä tautia!

      Poista
  7. Tsemppiä ja malttia! Kuten jo aiemmin kerroin yksi ystäväni oli sairasviikon jälkeen vielä kolme viikkoa kotosalla sairaslomalla juuri voimattomuuden, kovan yskän ja väsymyksen takia. Tauti vaikuttaa niin kovin eri tavalla riippuen. Joku toipuu nopeasti ja on heti työkykyinen. Toinen kipuilee koronan kourissa seuraavat puoli vuotta voinnin vaihdellessa. Onneksi et menettänyt haju ja makuaistia. Kollegani menetti ne jo joulukuussa eikä ole vieläkään palautuneet. Tsemppiä Rva Kepponen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin on minullakin sitkeä tämä tauti. En ole enää varsinaisesti sairas-sairas, mutta todellakaan lähellekään normaalissa kunnossa. Tänään on sairaspäivä nro 13. Meillä muu perhe selvisi koronasta helposti, mutta olihan se odotettavissa, että riskiryhmäläiseen iskee pahemmin.

      Poista