17. kesäkuuta 2021

Seulontatutkimuksen virheellinen positiivinen

Kevään kiireiseen työelämään lisäsi oman mausteensa elämäni ensimmäinen mammografia. Kävin toukokuun alussa mammografiassa. Muistan kuulleeni nuorempana vanhemmilta naisilta valitellua siitä, kuinka epämiellyttävää ja kivuliastakin mammografia on. Minusta tutkimus oli varsin nopea ja kivuton. Ystäväni Laura sanoi samaa ja hänkin oli ihmetellyt, että miksi mammografiasta on kuullut niin paljon huonoa.

Ehdin jo unohtaa koko mammografian. Sitten yhtenä aamupäivänä puhelimeen kilahti tekstarilla muistutus minulle varatusta ajasta, joka olisi kahden tunnin päästä. Tai siis reilun tunnin päästä siitä hetkestä kun luin viestin. 

Viesti tuli yritykseltä, jolle Helsingin kaupunki on ulkoistanut mammografiat ja jossa minäkin olin käynyt joukkoseulonnassa. Olin erittäin hämmästynyt, en tiennyt mitä asia koskee. Soitin kuvantamisfirmaan ja sieltä sanottiin, että minulle on varattu aika lisätutkimuksiin kuvani tutkineen lääkärin pyynnöstä. Puhelinpalvelu suositteli yrittämään paikalle tulemista, koska kyseessä tavallista mammografiaa pidempi tutkimus ja joutuisin odottamaan uutta aikaa. Minulle oli lähetetty kirje kotiin, mutta posti oli kulkenut hyvin hitaasti. Olin saanut tutkimuskutsun todennäköisesti edellisenä päivänä, mutta en ole vuosiin käynyt postilaatikolla enää päivittäin. Meille ei tule enää juuri mitään postia viikottaista naistenlehteä lukuunottamatta.

Ehdin kuin ehdinkin tutkimusajalleni. Tällä kertaa mammografia sattui oikein kunnolla. Toisen rinnan mammografian lisäksi minulle tehtiin rinnan ultraäänitutkimus. Kysyin ystäviltäni, että ovatko he kuulleet tälläisistä lisätutkimuskutsuista. Tuttavapiiriini ei kuulunut ketään, jonka kohdalle tai ystävän kohdalle olisi tälläinen uusintakutsu osunut. Ikävä kyllä moni tunsi rintasyövän sairastaneen naisen ja muutama siihen menehtyneen naisen.

Kun tulin tutkimuksista kotiin, tunsin itseni aivan pohjattoman väsyneeksi ja päätin ottaa ihan pienet päikkärit. 20min power nap muuttui kolmen tunnin uniksi, joka sitten sotki yöuneni. Aamuyön unettomina tunteina ehdin miettimään montaa ikävää skenaariota. Vajaan viikon sisään sain huojentavia uutisia: olen terve!

Minua alkoi kiinnostamaan seulontatutkimusten virheelliset positiiviset. Sen verran löysin tietoa netistä, että noin 3% mammografiatutkimuksen ensimmäisistä tuloksista aiheuttaa lisätutkimuksia. Seulontaa tehdään 50-68 vuotiaille naisille.

Alla on taulukko pääkaupunkiseudun asukkaista ikäluokittain. Noin 67% ikäluokasta 45-59 kuuluu mammografiassa seurattaviin ja noin puolet ikäluokasta 60-74. Näistä noin puolet ovat naisia ja tutkimus tehdään parillisia vuosia täyttävälle. Eli pääkaupunkiseudulla vuosittaisia seulottavia on reilut 70000. Eli kutsun lisätutkimuksiin saanee parisen tuhatta naista. Jos sinulle käy kuten minulle, ei kannata heti huolestua. Merkittävä osa seulontatutkimusten positiivisista on virheellisiä.

Omalla kohdallani nämä seulontatutkimukset ovat aiheuttaneet huolta ja huonoja unia aikaisemminkin. Olen tähän mennessä osallistunut kolmeen eri tyyppiseen seulontatutkimukseen ja olen saanut jokaisesta yhden virheellisen positiivisen. Aikamoista sattumaa, vai mitä?

Mammografiaa edeltävän virheellisen positiivisen tuloksen sain kuopuksen raskausaikana rakenneultrassa. Vauvan kehitys vastasi viikkoja, elimet olivat normaalisti kehittyneet. Ultraääniutkimuksessa etsitään mittausten perusteella erilaisia markkereita, jotka voivat olla merkki kromosomivirheestä. Kyseisiä markkeria löytyi ja edessämme oli päätös lisätutkimusten teosta. Päätimme tehdä lapsivesitutkimuksen. Jo tutkimuksen aluksi tutkiva lääkäri sanoi, että vauvan rakenteet ovat niin selkeät ja säännölliset, että hän uskoo kyseessä olevan virheellinen positiivinen. Etenimme kuitenkin tutkimuksessa lapsivesipunktioon. Sen perusteella kuopus oli kromosomistoltaan normaali poika.

Elämäni ensimmäinen joukkoseulonta oli kohdunkaulasyövän seulonta. Tulokseni perusteella tarvitsin jatkotutkimuksia. Vuoden päästä tapahtuneessa kontrollissa tilanteeni ei ollut vieläkään normalisoitunut ja sen johdosta jouduin perusteellisempiin tutkimuksiin. Yllättävästi alustava diagnoosi oli isokoinen todennäköisesti kuitenkin hyvälaatuinen kasvain. Melkein päädyin jo leikkauspöydälle ennenkuin selvisikin, että kyseessä olikin minun rakennepoikkeavuus. Että aika härdelliä on noista seulontatutkimuksista seurannut ;)

Jos seulontatutkimusten kriteerit ovat liian löysät, niin silloin jää huomaamatta poikkeamia. Jos kriteerit ovat taas liian tiukat, niin tulee paljon virheellisiä positiivisia. Asiantuntijat tekevät kokoajan työtä, että seulonnat olisivat hyvin balanssissa ja toki myös sen suhteen, että tutkimuksista saataisiin mahdollisimman paljon talousterveydellistä hyötyä yksilöille ja yhteiskunnalle. Tulevaisuudessa meillä on varmaan tekoälyohjelmistoja, jotka ihmisen lisäksi varmistavat tulosten laatua.

Kolmen virheellisen positiivisen jälkeenkin voin sanoa, että kannatan seulontatutkimuksia ja aion osallistua niihin jatkossakin. Olen toki sanonut tämän kolmannen tutkimuksen jälkeen vitsinä, että en tiedä, että viitsinkö enää mennä seulontatutkimukseen hakemaan virheellisen positiivisen. Seuraava tutkimus on jo kalenterissa odottamassa. Ymmärrän senkin, että seulontatutkimusten virheelliset positiiviset aiheuttavat paljon stressiä. Kaikki seulontatutkimukset ovat vapaaehtoisia. 

Osallistutko sinä seulontatutkimuksiin?

18 kommenttia:

  1. Olen kuullut, että tehdään lisätutkimuksia tuloksen varmistamiseksi. Minä todellakin osallistun seulontatutkimuksiin. Kaksi eri syöpää sairastaneen sanon, että mieluummin virheellinen positiivinen kuin ikävämpi ja työläämpi osuma. Syövän varhaisella toteamisella on niin suuri merkitys, että peukutan seulontatutkimuksille. Tällä viikolla tuli mammografian vastaus - kaikki on ok!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi eri syöpää on hurja kokemus :( Toivottavasti kohdallesi ei osu enää lisää oikeita positiivisia. Oikeaan positiiviseen verrattuna väärä positiivinen on ihan lastenleikkiä. Kuten totesit, niin varhaisella toteamisella on iso merkitys.

      Kivaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  2. Onpa sattumaa kaikkien näiden kohdalta kerrakseen. Ja outoa! Saitko koskaa selitystä ihan face to face- näistä? Loistavaa kuitenkin, että kaikki on noiden osalta hyvin!!

    Omien terveysjuttujen osalta olen todennut myös, että nykyään potilas jää aika yksin. Joku hankalasti tulkittava juttu kilahtaa johonkin, eikä sen kummempia selittelyjä. Siinä sitten odotellaan huolesta kuolleena hyvässä lykyssä useampi viikko, että joku ihminen selostaa asian maallikolle. Omat hautajaiset ehtii järjestää moneen kertaan :(
    Papan kohdalta minultakin oli poikkeavaa ja sairaalassa tehtiinkin se kamala toimenpide etikkoineen kaikkineen. Erittäin epämiellyttävä kokemus, jotakin rakeenne"vikaa" täälläkin, jonka vuoksi koepalan ottaminen oli hankalaa. Kaikki loppujenlopuksi hyvin sillä saralla. Kasvain on ollut myös takaraivolla, käsivarressa ja kilpirauhasessa, kaikki onneksi lopulta hyvänlaatuisia. Kuten myös paksusuolen koepala.
    Ensimmäinen mammografia tullee tänä vuonna, kutsua ei vielä ole näkynyt.

    Tsemppiä! Onhan se nyt uskottava, että sun osalta nämä virheet voisivat olla jo tässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mammografiasta sain ainoastaan kirjeen kotiin, että kaikki on ok. Muista virheellisistä positiivista olen saanut selityksiä. Kun todennäköisyyksiä lasketaan, niin mukaan osuu pakostakin virheellisiä positiivisia. Jos ei osuisi, niin sitten ei taas löydettäisi riittävän hyvin niitä oikeita tapauksia ja seulonta menettäisi merkityksensä.

      Paljonpa on epäilyksiä sattunut sinunkin kohdallesi. Onneksi ei mitään pahalaatuista. Mutta onhan siinä aina oma stressinsä odotella tuloksi ja samaa olen minäkin todennut, että välillä voi jäädä potilas aika yksin diagnoosinsa kanssa. Omalla kohdallani diabetes oli sellainen, että jos olisin vaikka masentunut tai muuten vaan alentunut toimintakyky, niin hoitamatta olisi jäänyt.

      Mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
  3. Mä oon ehtinyt käydä mammografiassa jo useampaan kertaan, ja ekalla kerralla mammografia oli minusta tosi kivulias. Melkein jäi trauma koko hommasta. Nyt kun kävin viimeksi, oikein ihmettelin, kun se ei tuntunutkaan niin pahalta kuin muistin. Kyllähän kaikenlaiset löydökset aiheuttavat stressiä (multakin poistettiin pari vuotta sitten rinnasta löydös, joka osoittautui hyvälaatuiseksi), mutta hyvä kuitenkin on, että tutkivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyselin mammografiaa tekevältä hoitajalta, että miksi, kun olin nuori nainen, niin mammografiassa käyvät pelottelivat sillä. Hoitaja sanoi, että minun nuoruudessani mammografiat aloitettiin nuorempina. En nyt muista, että sanoiko hän että 44- vai 46-vuotiaana. Kuulemma rasvakudoksen määrä rinnoissa kasvaa iän myötä. Nuorten naisten rinnat ovat tiiviimpää kudosta, jolloin mammografia sattuu ja myös kuvat ovat vaikeammin tulkittavia. Että tälläinenkin hyöty on keski-ikäistymisestä :D

      Löydös rinnasta on varmasti ollut stressaava kokemus. Ihanaa, että oli hyvälaatuinen.

      Kivaa uutta viikkoa! Pitääköhän sitä toivottaa sinne Barcelonaan?

      Poista
  4. Huojentava tulos sinulle!

    Mulla on se käsitys että kaikenlaisista terveystutkimuksista suorastaan pitää tulla tietty määrä virheellisiä tuloksia (sekä posi- että nega-) ja että se jotenkin liittyy matemaattisesti siihen että testi toimii? (humanisti ei ymmärrä, eikä osaa selittää. Mutta jotenkin tyyliin että jos ostat vaikka apteekista luotettavan raskaustestin, niin laskennallisesti luotettavuuden kannalta siitä on tultava joku määrä virheellisiä positiivisia ja virheellisiä negatiivisia, että se testi itsessään saa jonkin luotettavuuskertoimen. voiko olla näin?)

    Tuollainen matemaattinen luotettavuuskerroin ei tietenkään yhtään huojenna sitä, joka odottaa lisätestejä ja testien tuloksia.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa seulontatutkimuksissa, jos ei tule virheellisiä positiivisia, niin se voi olla indikaatio siitä, että seulonta ei löydä kaikki mahdollisia tapauksia. Toki riippuu tutkimuksesta. Jos taas seulassa tulee liikaa virheellisiä, nin sekään ei ole hyvä, koska se kuormittaa terveydehuoltoa ja aiheuttaa tutkittavilla stressiä. Noissa riittää terveystilastotieteilijöille laskeskeltavaa :)

      Tavallaanhan se vähän helpottaa tuntemuksia tulosta odotellessa, kun miettii, että vain pieni osa on oikeita löydöksiä. Toisaalta, jos oikeita on vaikka 1 per 100 000 niin jollekinhan se yksikin aina osuu.

      Poista
  5. Onneksi oli tulos kuitenkin negatiivinen! Voin vain kuvitella, mitä kaikkea siinä välissä ehtii miettiä, huh. Mulla ei ole tullut koskaan virheellisiä tuloksia mistään seulonnoista, joten kannatan niitä ehdottomasti (ja varmasti kannattaisin, vaikka virheellinenkin tulos olisi joskus tullut). Itse olen käynyt mammografiassa vasta kerran, eikä se mun mielestä tuntunut yhtään miltään, vaikka mut olikin peloteltu aiheesta ihan kunnolla.

    Mielenkiintoisia olivat noi tilastot, menee mulla opetuskäyttöön (bilsassa käydään näitä aiheita läpi lukiossa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi oli negatiivinen tulos. Eikä tarvinnut etukäteen jännittää, että miksi sain kutsun lisätutkimuksiin, kun huomasin sen vasta aivan viimetingassa :D Kiitos postille hitaasta työstä ja kiitos laiskuudelle, että ajattelen, että ainahan sinne postilaatikkoon voi kurkata vasta huomenna.

      Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  6. Oletpa sinä ihan haravoinut noita virheellisiä tuloksia. En ole kuullut ketään, jolla olisi ollut, tai ainakaan ei tule mieleen. Käyn kyllä seulonnoissa, kun kutsu tulee. Mammografia on pelottava, kun kuvauksen tekee kone ja se ei tunne, onko puristus liian kova vai ei... ei ole ollut, mutta silti pelottaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On päässyt kertymään noita virheellisiä positiivisia. Muuten olen ollut ihan hyvällä mielellä niiden kanssa, mutta olen raskaana ollessa itkenyt enemmän kuin tenniksen US Openin voittaja, niin tuon rakenneseulan hälytys sai minut romahtamaan. Näin jälkikäteen se on naurattanut.

      Mammografiassa tutkimuksen tekijä on onneksi lähellä, häntä voisi huutaa äkkiä pysäyttämään tutkimus, jos kipu tulisi liian voimakkaaksi.

      Poista
  7. Olipa hyvä, että tulos oli kuitenkin negatiivinen jatkotutkinnoissa.

    Itse käyn (ja olen aina käynyt) kaikissa seulonnoissa, suhtaudun vähän kuin kansalaisvelvollisuuteen :)

    Mammografiassa kävin ensi kerran ennen rintojen pienennysleikkausta, se teki kipeää, mutta viime kesänä vaikka oli pienemmät niin ei tuntunut oikeastaan missään. Varmaan kuvantajastakin kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla tekijästäkin kiinni, että minkälainen on asiakkaan kokemus kuvantamisesta. Kirjoitin tuossa yllä Sadulle, että keskustelin asiasta hoitajan kanssa ja hän sanoi, että iän myötä rasvakudoksen määrä rinnassa lisääntyy ja se vähentää mammografia aiheuttamaa kipua.

      Poista
  8. Osallistun seulontatutkimuksiin ja mammografiassa olen käynyt jo ennen seulontatutkimuksiakin, koska suvussa on rintasyöpää. Oma äitinikin on sairastanut sen jo kahdesti. Itselleni mammografia on ollut aika epämiellyttäväkin tutkimus, mutta toisaalta se on nopeasti ohi, joten kyllä sen kestää, kun asia on kuitenkin tärkeä. Minua on myös ultrattu, kun on joskus ollut jotain tuntemuksia rinnoissa, mutta ei ole löytynyt mitään poikkeavuuksia. Hyvä juttu mielestäni, että noita seulontoja tehdään. Omalle kohdalle ei ole mitään virheellisiä tuloksia sattunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on muutamia ystäviä, jotka ovat aloittaneet aiemmin mammografiassa käymisen juurikin sen takia, että suvussa on esiintynyt rintasyöpää. Minulla on niin pieni suku, että en tiedä voinko todeta, että meillä ei esiinny suvussa rintasyöpää. Pienen suvun sairauksien perusteella joudun toteamaan, että meillä saattaa olla kohonnut riski suolistosyöpiin. Olen kevyesti miettinyt, että pitäisikö käydä tutkimuksissa jo ennenkuin seulonnat alkavat.

      Minä aion käydä kaikki seulonnat tulevaisuudessakin. Toivottavasti ei tulisi mitään positiivisia - ei vääriä eikä etenkään oikeita.

      Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  9. Useinkin juuri ensimmäistä kertaa mammografiassa käyneet kutsutaan lisätutkimuksiin. Ei kyseessä ole sen enempää positiivinen tulos. Rintakudos kun jpkaisella on erilaista. Lääkäri haluaa varmistua jos on jotain epäilyttävää. Seuraavalla kerralla onkin jo tiedossa, että sinulla onkin tällaisen kudos ja miltä se näytti pari vuotta sitten. Olepa tyytyväinen, että sinut on tutkittu huolellisesti.
    Itse en koe tutkimusta mitenkään kivuliaana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälläisestä, että lisätutkimukset osuvat usein ensikertalaisiin, en olekaan aikaisemmin kuullut. No, eipä ollut osunut kenellekään tuttavalle ylipäänsä seulonnasta lisätutkimuksia. Se on kyllä totta, että seuraavaa kertaa varten lääkärillä on varsin perusteelliset kuvat toisesta rinnastani.

      Minäkään en tuntenut perusmammografiaa kivuliaana, mutta se toinen kierros olikin sitten eri juttu ja aika yllätys.

      Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista