29. joulukuuta 2020

Joulua ja farssia

Jännitysnäytelmä "kuinka et saa diabetekselle hoitoa" on jälleen saanut jälleen jatkoa. Kuten edellisen postauksen kommenteissa kerroin, niin erikoislääkärin tekemä sähköinen lähete ei mennytkään perille. Erikoislääkäri soitti minulle faksanneensa (siis jossain on vielä olemassa fakseja?) lähetteeni uudestaan ja minun pitäisi soitella lähetteeni perään varmistaakseni, että se on mennyt perille.

Tein töitä käskettyä. Luonnollisesti minulle kerottiin, että faksatun lähetteen käsittelyssä ilmenee viivettä, koska jonkun pitää naputella lähete tietojärjestelmään. Lopulta lähetteeni ilmaantui tietojärjestelmään ja lääkäri hylkäsi sen. Potilas palautetaan perusterveyden hoitoon, toki kiireellisenä. Kyseisen klinikan sairaanhoitaja sanoi, että kun arvot ovat noin hirveän huonot, niin kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä omaan terveyskeskukseen, jotta pääsen hoitoon.

Otin heti yhteyttä terveyskeskukseeni. Siellä sairaanhoitaja luki tietojani ja sanoi, että onpas sulla ihan hirveän korkeat sokeriarvot ja sanoi katsovansa ihan jokaisen diabeteshoitajan, jotta löytäisi minulle ajan. No, arvaattehan toki miten farssi etenee. Ei löydy yhtään vapaata aikaa avoimelle varauskirjalle ja seuraavaa ei ole vielä luotu. Sairaanhoitaja sanoi, että valitettavasti hän ei voi nyt muuta sanoa kuin, että soittelepas taas ensi viikolla uudestaan, josko se varauskirja olisi silloin avoinna. Minulla ei ole tähän mitään julkaisukelpoista kommentoitavaa.

Joulu meni oikein mukavasti koko perheellä. Jouluaattona kävin moikkaamassa vaaria maski naamalla. Vaari ei sitten kuitenkaan uskaltautunut tulemaan meille joulun viettoon. Samalla sosialisoin vaarilta joulukinkkua. Vaari oli taas onnistunut kinkun paistossa erinomaisesti! 

Alisuoriutujan jouluun kuului supistettu joulumenu. Meillä oli pöydässä vain graavia lohta, savulohta, perunoita, kinkkua ja perunalaatikkoa. Eikä edes jälkiruokaa. Mätileivät, porkkana- ja lanttulaatikko sekä rosolli jäivät tänä vuonna pois pöydästä. Mätileivät syödään sitten ensi viikonloppuna. Mitään ei jääty kaipaamaan. Tai jäätiin - olisi pitänyt olla ihan kokonainen skumppapullo :)

Pienemmässä ruokamäärässä oli se hyvä puoli, että tähteitä ei jäänyt juurikaan. Kinkun ja laatikot söimme kokonaan ja loppu savulohi meni lohilaatikkoon. Ainostaan pari palaa graavia lohta päätyi jätteeksi. Eikä jouluruokaa tarvinnut syödä kuin kahdesti.

Joulupöytä

Aattona syötiin ja vaan hengailtiin koko perheen voimin. Toki avattiin lahjat. Pojilla ei ollut juurikaan lahjatoiveita. Keskimmäinen toivoi jotain tietokonevälpettä, kuopus sai lahjaksi kitaran korjauksen ja virittimen. Kaikki pojat saivat lautapelin ja tätä postausta kirjoittaessani vieressäni pelataan lahjaksi saatua Port Royalia. Näiden lisäksi pojat saivat rahaa ja jonkin verran suklaata. Keskimmäinen sai hienot villasukat onkin käyttänyt niitä ahkerasti.

Keskimmäisen sukat ja karkkirasioita lainehtiva pöytä

Sanoin Hra Kepposelle, että haluaisin avata joululahjan, että osta minulle jotain. Painostuksen alla valitsin lahjaksi jonkun edullisen ja miedosti tuoksuvan vartalovoiteen. Hra Kepposen paketin lisäksi sain ihanan yllätyspaketin Mikkelistä. Siellä oli minullekin villasukat ja mikkeliläisiä elintarvikkeita.

Lahjoja kuusessa

Ihanat tuotteet Kenkäverosta ja Tertin kartanosta

Ilahduin kovasti saamistani lahjoista. Aivan lahjattomaksi en olisi jäänyt kuitenkaan, koska ostin itselleni joululahjan black friday tarjouksesta. Mahani on tehnyt täydellisen stopin suodatinkahville ja ostin itselleni kahvikoneen. 

Ensimmäinen cappucino onkin mennyt pitkin pöytää ja alustaa

Nyt cappucino osuu jo kuppiin

Minä aktivoin jälleen Bookbeatin tunnukseni ja lukaisin jouluna yhden dekkarin ja yhden chick litin. Chick lit inspiraation sai Tarulta Mhairi McFarlanen kirjaan Mitä jos en löydä sinua koskaan. Ihastuin McFarlaneen saman tien. Katselimme jollain porukalla telkkaria. Kuopus leipoi pipareita meille joulupäivänä.

Loman lopuksi vietimme mökkipäivän. Istuttiin takkatulen ääressä, pelattiin lautapeliä ja Hra Kepposen kanssa saunoimme. Tein itselleni avannon, tosin liian pienen. Kävin reippaasti kastautumassa avannossa. Kastautuminen meni tosi sujuvasti ja tuntui niin hyvältä jaloissani pitkään.

Kohta uimaan

Meidän joulu oli juurikin sopivan rento. Ei ollut pöydässä kaiken maailman jouluruokia, olimme ihan rennoissa arkivaatteissa ja tänä vuonna ainoat joulukoristeet olivat joulukuusi ja joulukukat. Emme tehneet mitään erikoista, kaikilla oli omaa aikaa, mutta yhteistäkin aikaa oli kivasti. Ei valittamista joulun suhteen. Vähemmälläkin saa aikaiseksi kivan joulun.

Olin ajatellut pitää tässä joulun ympärillä vapaata, mutta töissä onkin sellainen tilanne, että vapaa jäi haaveeksi.

12 kommenttia:

  1. kahvikone on hulppea, olen varovaisesti haaveillut sellaisesta varo halpoja kopiota -versiosta.

    Tuo seikkailusi perusterveydenhuollossa alkaa kieltämättä saada jo farssin piirteitä, kaikkine lähetteen hylkäyskiemuroineen. Ongelma kai ei niinkään vielä ole ollut se, ettetkö hoitoa tarvitsisi, vaan se, että lähete tuntuu koko ajan olevan väärässä muodossa, väärässä paikassa tai muuten vain jotenkin väärä. Ja epäilemättä tämä hiljaisempi koronajouluaika mutkistaa vielä tilannetta. Ilmeisen paljon palaa resurssia siihen, että asiaa luukutetaan henkilöltä toiselle.

    Tuo teidän joulu on kadehdittavan upea! Minulla karkaa aina mopo käsistä ruokien kanssa. Hyvä kun en vielä aattoaamuna lähtenyt lähimetsään pyydystämään jotain jänispaistia ihan vain kaiken varalta ;)
    (ei, ruoka ei todellakaan loppunut kesken)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeriarvoni ovat niin korkealla, että minulla on päällä akuutti hyperglykemia, joka voi johtaa elinvaurioihin ja ensimmäiset oireet näkyvät jo silmissäni. Jokainen terveydenhuollossa jaksaa kauhistella tätä, mutta mitään ei tapahdu. Mulla ei varmaankaan olisi mitään hätää, jos saisin tablettilääkitykseni nostettua suunnitellulle tasolle, mutta mahani ei millään meinaa kestää sitä. Kaipa tässä nyt sitten voi vielä odotella hoitoon pääsyä.

      Kahvikone on vähän överi yhden ihmisen kahvintarpeeseen. Työkaverillani on vastaavanlainen ja olen kateellisena kuunnellut kahvikoneen surinaa ja kehuja kahvinlaadusta ja päätin lahjoa itseäni. Sinänsä hyvä ajoitus kahvikoneen suhteen, koska suurimpaan kahvituskaan join aiemmin Eila Lattea, jonka sokerisuus on aina häirinnyt. Nythän Eila Latte meni saman tien kiellettyjen listalle.

      Minun oli helppo toteuttaa suppeaa ruokalistaa, koska olimme vain oman perheen kesken. Lapset syövät ainoastaan kinkkua, perunalaatikkoa ja savulohta :D

      Poista
  2. Farssi on tuo avun saaminen- en tykkää yhtään. Mulla on ystis ollut selkäleikkausjonossa 0,5 v, koronan vuoksi kaikki muu muka "vähemmän tärkeä" siirtyy.

    Teidän joulu kuullosti oikein hyvältä - ehkä se vaan on niin, että less is more joulussakin. Ja näin korona-aikoina keskitymme siihen, mikä on tärkeintä? Ja hei mökki & avanto - oon melkein kade.

    Kiitos linkkauksesta, ihana Pinkki vinkkasi tuon kirjan, mutta oon ollut McFarlane-fani jo vuosia. Halauksia uuteen vuoteen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun aikaan lueskelin artikkelin Maria Veitolasta ja hänen pitkästä odotuksestaan leikkaukseen. Kyllä on korona laittanut kaiken sekaisin ja toki nämä loma-ajat ovat aina jonkinlainen toimintaa raskaasti hidastava tekijä terveydenhuollossa. Toivottavasti pääsen heti tammikuun alkupuolella hoitoon.

      Olen tällä hetkellä kallellaan simppelien juhlien puolelle. Pöydän ei tarvitse pursua ruokaa eikä lautasliinoja tarvitse sävyttää herrojen kravaatteihi :)

      Minä en ollutkaan vähään aikaan lukenut mitään chick litiä, viimeksi varmaan Jojo Moyesin johon olen jo ehtinyt kyllästymään. Mhairi oli hyvä uusi löytö.

      Mukavia vuoden viimeisiä päiviä!

      Poista
  3. Ei ole todellista. Ymmärsinkö siis oikein, että et ole saanut vieläkään hoitoa?

    Teidän jouluruokailut kuulostaa tosi kivoilta. Inhoan sitä, kun samat jouluruoat pyörivät pöydässä vielä loppiaisenakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin ennen joulua erikoislääkärillä endokrinologilla (olen taas oppinut uuden lääketieteellisen erikoistumisalan) ja hän määräsi minulle alustavan tablettilääkityksen. Endokrinologi olisi halunnut määrätä minulle suoraan insuliinin pistoksena, mutta minullapa ei ollut Kelan hyväksymää erityiskorvauspäätöstä, jolloin insuliini olisi tullut järkyttävän kalliiksi. Täällä sinnittelen tablettihoidolla, siksi on mennyt sinnittelyksi, että vatsani ei kestä sitä enkä saa nostettua annostusta tavoitemäärään. Sokeriarvot ovat sentään onneksi laskussa.

      Meillä lapset eivät ole mitään suuria jouluruokafaneja esikoista lukuunottamatta, joten parempi menun vaihtua nopeahkosti. Meillä oli pitkään perinne, että 23.12 syötettiin pojille pizzaa meidän suosikkipaikassa Il Farossa. Sen avulla oli lauhkeita lapsia ainakin joulupäivään saakka :D

      Onnellista Uutta Vuotta!

      Poista
  4. Kun luin tuota lääkärijuttua niin luulin, että nyt luen vahingossa sitä vanhempaa postausta. Uskomatonta - toivon kovasti, että saat apua pian.
    McFarlane oli itsellekin positiivinen yllätys, joskus sellainen kevyt kerronta on juuri mitä tarvitsee.
    Samaistun tuohon mini jouluun. Hyvää uutta vuotta (parempaa) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoidon saaminen diabetekseeni on jäänyt looppiin. Toivottavasti tammikuussa on muutakin kirjoitettavaa kuin, että lähete ei mennyt lävitse tai että ei ollut vapaita aikoja. Ei ihme, että ihmisillä jää terveyteen liittyviä ongelmia kokonaan hoitamatta, kun ihan hirveästi pitää nähdä vaivaa päästäkseen hoitoon.

      Tuossa lukemassani McFarlanessa oli kivasti perus chick lit juonen lisäksi ajatusta ihmissuhteiden dynamiikasta.

      Hyvää Uutta Vuotta!

      Poista
  5. Onpa uskomatonta miten tämä "case diabetes" on mennyt näin sotkuiseksi! Voisiko tässä olla osallisena tämä "surullisen kuuluisa Apotti" eli erikoislääkäri ei ole osannut käyttää sitä ja siksi "hän faksannut lähetteen"? Vaikea kyllä uskoa, että faxeja olisi vielä jossain käytössä kun kaikki menee nykyään sähköiseksi. Toivotaan, että jo oman hyvinvointisi kannalta saisit apua nyt mahdollisimman pian ettei korkeat sokerit ehdi vaurioittaa mitään pysyvästi.

    Teidän joulu kuulostaa ihanan leppoisalta. Itse taas voisin syödä jouluruokia vaikka kaksi viikkoa putkeen :D Meiltä loppuivat joulukalat jo melkein heti joulun jälkeen mutta kinkkua on muutamia viipaleita jäljellä ja rosollia.

    Hyvät lahjakin Joulupukki toi sinulle! Villasukat ovat niin mukavat vetää jalkaa kun lukee vaikka kirjaa. Olit rohkea kun kävit avannossa. Minua ei sinne kyllä saisi :D

    Mukavaa vuodenvaihdetta ja parempaa uutta alkavaa vuotta 2021!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä case diabetes on kyllä ollut kaikkien sekoilujen summa. Ensimmäisen työpaikkalääkärin mielestäni arvoni olivat niin karmaisevat, että tarvitsen välitöntä erikoissairaanhoitoa. Hänen lähetteensä meni aivan väärään paikkaan.

      Työterveyden kustantama erikoislääkäri olisi halunnut minut pikaisesti insuliinille, mutta minulla ei ollut siitä korvauspäätöstä ja jouduin siksi tablettihoidolle. Hän laittoi aivan oikeaan paikkaan lähetteen, mutta sieltä se torpattiin ja sanottiin, että kohti terveyskeskusta Kepposka. Ja terveyskeskuksessa ei ole aikoja.

      Sokeriarvot ovat laskeneet sen verran, että minulla ei ole enää hyperglykemiaa, joka voi aiheuttaa elinvaurioita tai jopa koomaan. Silti arvot ovat vielä kaukana hoidon tavoitearvoista.

      Joskus lapsena meillä syötiin monta päivää jouluruokia putkeen. Joten ymmärrän senkin, että sinulle ne maistuvat pidempään. Nykyisin kyllästyn jouluruokiin hyvin nopeasti.

      Minulla on niin paljon talviuintia harrastavia kavereita, että olen hieman innostunut siitä heidän ansiostaan.

      Ihanaa Uutta Vuotta Marjo!

      Poista
  6. En kestä ja kuka faxailee tänä päivänä vai onko se yleinen käytäntö vielä lääkärihommissa. Ja näinkö tuossa nyt kävikin sitten. Eikö työterveyslääkäri hoida näitä, ilmeisesti ei eli sieltä kiepautettiin terveyskeskukseen ja jolla ei ole aikaa kuin varmaan viikkojen päästä. Sanaton ja todella toivon, että ensi vuonna kuule kaikki suhahtaa maaliin ja nämä farssit ja muut kaikki saa osaltasi loppua.

    Teidän joulu kuulosti niin hyvältä ja aivan mielettömän kauniit villasukat olet saanut.

    Täällä samoissa rennoissa merkeissä ja joulu oli ehdottomasti yhtä hyvä kuin aina.

    Parempaa uutta vuotta Rva Kepponen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Diabeteksen hoito on vahvasti yhteiskunnan kompensoimaa: ilmaiset insuliinit, verensokerimittarit, silmänpohjakuvaukset, jalkahoidot, ruokavaliovalmennukset. Ilmeisesti siitä syystä yksityisen palvelut diabetespuolella ovat aika rajoittuneet. Ensimmäinen työpaikkalääkäri ei uskaltanut tehdä mitään hoitosuunnitelmaa, koska arvoni olivat niin pahat. Työterveyden kustantama erikoislääkäri määräsi tablettihoidon ja laittoin lähetteen, jotta pääsisi nopeasti insuliinipistoshoidolle. Ja se lähete hylättiin ja käskettiin mennä terveyskeskukseen, jossa ei ole aikoja saatavilla. Onneksi sokeriarvot ovat laskussa ja vaarallinen hyperglykemia on ohitse. Toivottavasti asiat lähtisi rullaamaan tammikuussa.

      Hyvää Uutta Vuotta Tiia!

      Poista