31. tammikuuta 2020

Vaarin uusi asunto

Vaari eli isäni muutti vuosi sitten ennen joulua uuteen kerrostalokotiin. Vaikka aloitimme ajoissa 30 vuotisen rivitalokodin tyhjentämisen, niin olihan se loppu-urakka aikamoinen. Saimme onneksi vaarin kunnialla uuteen asuntoon.

Vanhan kodin kalusteet eivät kaikki sopineet uuteen kotiin ja osa niistä oli jo täysin elinkaarensa päässä. Vaari hankki aika paljon uusia huonekaluja uuteen kotiin. Kaikkea vanhaa ei silti hävitetty. Osa kaivettiin naftaliinista takaisin kunniapaikalle. Tavaroita on 50-, 60- ja 70-luvuilta ja yhdistettynä vuoden 2018 hankintoihin.

Uusi koti on kokonaan valkoinen. Keittiö on olohuoneen yhdellä seinällä ja se on valkoinen, moderni ja vähäeleinen. Kaapeissa ja laatikoissa ei ole vetimiä, alareunassa on sellainen vetoura, joka on harjatun teräksen värinen. Kodinkoneet ovat harjattua terästä.

Ruokapöydäksi vaari halusi aika pienen pöydän ja sen ympärille neljä tuolia. Pöytä on muistaakseni Ikeasta, eli se on vaarin elämän ensimmäinen Ikeasta hankittu huonekalu. Mustat pinnantuolit tuovat kivaa kontrastia pöytään. Ne ovat Askosta. Varsinainen keittiön ja olohuoneen väripläjäys on keltaiset kukkaverhot. Ne ovat ehtaa 70-lukua. Muistan, että ne on hankittu lapsuuden kotiimme Espooseen ja sieltä ne seurasivat vielä ensimmäiseen Vantaan kotiimme. Saattoi olla jopa niin, että verhot olivat lahja isänäidiltäni. Toiseen Vantaan kotiin ne eivät enää päässeet ikkunaan. Äitini tarjosi niitä 90-luvun alussa opiskelija-asuntooni. En niitä silloin huolinut, mutta moni muu opiskelija oli huolinut. Vaari on säästänyt verhot. Kotimainen laadukas kangas on vielä 30 vuoden varastoinninkin jälkeenkuin uusi ja verhot päätyivät pesulan kautta ikkunaan. Minusta nuo verhot ovat aivan mahtavat! Paitsi, että ne tuovat värit, ne ovat myös pala perheemme asumishistoriaa.

Aito 70-luvun retro kohtaa 2010-luvun ja uusretron

Vaikka olen noita verhoja tuijotellut hyvin pitkään lapsena, muistin niiden värin enemmän oranssina kuin keltaisena. Kun sain kuulla, että vaari aikoo ottaa nuo verhot käyttöön uuteen asuntoonsa, päätin tehdä hänelle verhoihin väriltään ja tyyliltään sopivan tupaantulijaislahjan. Syksyllä 2018 kävin puhaltamassa lasia ja tein vaarille koristepallon. Väärän värinenhän siitä tuli. Miten en muistanut, että verhot ovat kauniin, lämpimän keltaiset.

Lahja mätsäämään 70-luvun verhoihin
 
Kuvaa varten nostin vaarin radion pois ruokapöydältä. Se piilottelee vasemmalla seinän vieressä. Nostin radion takaisin pöydälle ja aloin katselemaan, että millainen soitin vaarilla onkaan. Minulle iski radiokateus. Vaarilla on käytössä tiikillä verhoiltu upea Blaupunkt. Vaari ei enää muistanut, että onko radio hankittu jo 50-luvulla vaiko vasta 60-luvulla. Todennäköisemmin radio on 60-luvulta. Mikä design!


Vaari osti uuden kirjahyllyn ja hyllyksi valikoitui myöskin klassikko eli Lundia. Tarkoituksena oli ostaa Lundia mustalla taustalevyllä, mutta webbikaupasta tulikin klikattua kirjahylly puunvärisellä taustalevyllä. Kyllä, 82-vuotias isäni käyttää nettiä sujuvasti ja osaa nettishoppailla. Vaari osaa WhatsAppailla sekä käyttää Facea ja Instaa. Mainittakoon, että kysessä on kuitenkin koulutukseltaa humanisti eikä insinööri. Vaari lueskelee joskus myös e-kirjoja, vuosien varrella kirjoja on kertynyt melkoinen määrä. Lundia ei ole asunnon ainoa kirjahylly.


Lundian edessä komeilee vaarin televisiotuoli. Ikkunan alla on samaa sarjaa oleva pieni, mutta kivan muhkea 2-istuttava sohva. Vaari halusi vuodesohvan, josta voi näppärästi nukkua yksi pojankoltiainen. Nojatuoli ja sohva on kirjavaa kangasta, jonka kuvaaminen osoittautui vaikeaksi. Lepotuoli, sohva ja vaalea matto ovat Askosta. Valkoinen pyöreä sohvapöytä toistaa ruokapöydä linjaa. Sen hankinnassa on vähän pihistelty ja se on tarjouspöytä Jyskistä.

Pienen tuuminnan jälkeen 70-luvun kristallikruunukin pääsi mukaan uuteen kotiin, koska sopii verhojen väreihin


Sohvapöydän takana piilottelee vaarin rottinkinen lehtiteline. Harmillisesti en ole ikinä muistanut kuvata sitä. Mutta ei hätää, se on tyypillinen 50-luvun sisustustavara ja kuvia samankaltaisista löytyy netistä. Tuon tyylinen lehtiteline siellä pilkottelee, tosin vaarin lehtiteline on selkeäsi vaaleampi. Kotialbumin perusteella lehtiteline on 50-luvulta, koska lehtiteline näkyy jo äitini ensimmäisessä Lahden kodissa.


Ihanaa, että on perjantai! Kivaa perjantaita ja viikonloppua!

18 kommenttia:

  1. onpa ihanan aurinkoinen koti Vaarilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaarin asunto on hyvään ilmansuuntaan eikä ikkunat pientaloalueelle päin, niin valo riittää mukavasti. Siitä pääsee nauttimaan koko asunnon levyisellä parvekkeella.

      Poista
  2. Iloisen raikkaan tuntuinen asunto isälläsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vaari on viihtynyt hyvin ja minustakin uusi koti on tosi kiva.

      Poista
  3. Ihanat verhot ja kivannäköistä muutenkin. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta nuo verhot näyttävät ihanan aurinkoisilta. Silloin 90-luvun alussa olin sitä mieltä, että ripustan mieluummin lakanan ikkunaan kuin otan nuo verhot opiskelijakämpän ikkunaan :D Niin se mieli, maku ja muoti muuttuu.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  4. Kivan aurinkoisen tunnun luovat verhot, muutenkin oiekin mukavan näköistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verhoissa on minusta todella ihana lämpimän auringon keltainen väri. Hyvä, että vaari säästi ne silloin 90-luvulla, kun minä olin sitä mieltä, että ripustan mieluummin lakanan ikkunaan kuin otan nuo verhot opiskelijakämpän ikkunaan :D :D :D

      Poista
  5. Tulipa ihana ja iloinen mieli; vaarin koti näyttää tosi kivalta. Paikalta, jossa on varmasti mukava sekä asua että kyläillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanni :)
      Koti on kivan valoisa ja toimiva. Sen kruunaa koko asunnon levyinen parveke, johon aurinko paistaa pitkään.

      Poista
  6. Kyllä vaarin kelpaa, ihanan raikkaasti sisustettu koti ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuollainen uusi kerrostalokoti ilman lumi- ja pihatöitä on 8-kymppiselle hyvä vaihtoehto. Vaari saa sormet multaan isolla ja aurinkoisella parvekkeellaan.

      Poista
  7. Vaarilla on kyllä todella kodikas ja viihtyisä koti. Voisin muuttaa tuonne itsekin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin minustakin. Luulen, että minäkin viihtyisin vaarin asunnossa hyvin, vaikka olen tässä 17 vuoden aikana jotenkin kangistunut asumaan maan tasalla :)

      Poista
  8. Wow näyttää valoistalta, kepeältä ja kauniilta, eikä yhtään iäkkäämmän ihmisen kodilta. Kiva tarina noilla verhoilla ja sopivat vaarin ikkunoihin kuin nenu nassuun.

    Kivaa helmikuun alkua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asunto on mukavan valoisa sekä vaaleasti ja modernisti sisustettu. Verhot tuovat kivasti väriä ja sellaista fiilistä, että koko ajan paistaisi. Kyllä kannattaa siis marinoida hyväkuntoista tavaraa vaatehuoneesssa ;)

      Kiitos samoin - kivaa helmikuuta!

      Poista
  9. Kaunis koti vaarilla! Verhot antavat vaaleaan kotiin kivasti väriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Nuo verhot ovat ihan auringon keltaiset. Kyllä kannatti säästellä niitä about 30 vuotta vaatehuoneen perällä ;)

      Kivaa helmikuuta!

      Poista