10. lokakuuta 2017

Miten voi säästää lomamatkakuluissa

Lupasin jokin aika sitten kirjoittaa ylös vinkkini, että kuinka voi säästää lomamatkakuluissa. Ensimmäiseksi pitää todeta, että sen minkä säästää matkakuluissa sen menettää vapaa-ajassaan. Yleensä hyvien tarjousten ja edullisten reittien löytämiseen kuluu aikaa hakukoneiden äärellä rutkasti. Matkojen hintaseurannasta saa mukavan harrastuksen :)

Usein miten itse kasattu matka tulee edullisemmaksi kuin pakettimatka. Pakettimatkoissa on tosin se hyvä puoli, että kohteeseen on suora lento ja toki matkanjärjestäjältä voi ostaa helposti esim. kuljetuksia ja retkiä. Suorien reittilentojen valikoima on edelleenkin suppea. Moni matkanjärjestäjä myy myös pelkkiä lentoja, mutta ne ovat mielestäni ollet poikkeuksetta kalliita. Voi tulla halvemmaksi ottaa kerralla koko paketti.

On myös kohteita, joihin lapset saavat hyvät alennukset. Silloin pakettimatkan ja omatoimimatkan hintaero jää niin pieneksi, että itse suosin pakettimatkaa parempien ehtojen vuoksi. Pakettimatkaa voi vaihtaa tai kohtuullisilla kuluilla peruakin.

-50% pakettimatkan hotelli oli ihan kiva

Vinkkini valmismatkoihin ovat lyhyet: tilaa asiakaskirje sähköpostiisi ja tarkkaile kampanjat. Matkanjärjestäjillä on jokaisella omat alensa: on ystävänpäivämyyntiä, black Fridayta, Matkamessujen kampanjoita, joulukalentereita jne. Oman seurantani mukaan alennusreissut ajoittuvat koululaisten lomakausien ulkopuolelle kuten toukokuulle, syyskuulle, marraskuulle ja tammikuulle. Ostin viimekeväisen Sardinian matkan Tuin ystävänpäivän kampanjasta -50% alennuksella ja olin hyvin tyytyväinen reissuun. Kannattaa olla tarkka hotellin sijainnin suhteen. Jos ruokapaikat ja -kaupat ovat kaukana, voi yllättäviä lisäkuluja tulla liikkumisesta.

Hyvä vaihtoehto säästää matkakuluissa on äkkilähdöt. Niistä minulla ei ole juurikaan kokemusta, koska harvoin pystyn jäämään töistä lomalle lyhyellä varoitusajalla.

Pojat muistelevat halpismatkaa lämpimästi ja haluaisivat sinne uudestaan. Kun vertailimme Sardinian matkan kuluja Kreikan matkaamme, pojat olivat valmiita matkustamaan aina tarjousmatkoilla.

Yksi lempisivuistoistani on https://www.lentodiilit.fi/. Ylläpitäjät keräävät sinne lentoyhtiöiden ja ajoittain myös matkanjärjestäjien tarjouksia. Sieltä saa hyvän käsityksen, että mihin hintaan voi päästä reissuun. Nytkin näyttäisi olevan houkuttelevia kohteita: 145€ neljäksi vuorokaudeksi lentoinen Prahaan tai 3 vuorokaudeksi Berliiniin 175€. Amsterdamin lennot ovat 68€ käsimatkatavaralla. Yhteistä näille kaikille tarjouksille on se, että ne ovat talvella matalasesongin aikana. Tosin maaliskuussa Prahassa päivälämpötilat ovat jo reilusti plussan puolella. 

Itse käytän Lentodiilejä inspiraationa, että mihin pääsee edullisesti. Jos Lentodiileissä on joku erittäin hyvä tarjous, pitää toimia välittömästi. Halpoja paikkoja on aina rajallinen määrä. Halvimpia on ollut matkanjärjestäjien myymät pelkät lennot, joilla on voinut päästä suosittuun kohteeseen suoralla lennolla noin satasella.

Edullinen ja hurmaava Krakovan omatoimimatka

Halpalentoyhtiöiden sivuja kannattaa seurata ja tilata myös heidän uutiskirjeensä. Minä olen lentänyt aika paljon Norwegianilla https://www.norwegian.com/fi. Euroopan lennoilla se on minusta toimiva ja edullinen vaihtoehto. 

Tampereelta lentävä Ryan Air on minulle tuntematon yhtiö. Turusta Gdanskiin lentävää Wizzairia https://wizzair.com/#/ olen tutkinut useasti. Halvin bongaus on ollut alle 50€ menopaluu Gdanskiin. Gdanskissa on todella viehättävä vanha kaupunki ja lähellä on myös Sopotin kylpyläkaupunki. Puola on myös erittäin edullinen matkailumaana. Halpalentoihin on tullut uudempia tulokkaita kuten Transavia, joka myy lentoja ainakin Amsterdamiin sekä edullisia Kreikan lentoja myyvä Aegean Airlines. Etenkin näitä halpalentoyhtiöitä käyttäessäni olen aina maksanut lentoni luottokortilla, koska jos lento ei toteudukkaan on helpointa saada rahansa takaisin luottokorttiyhtiön kautta. Norwegianin kanssa minulla ei ole kertaakaan mitään ongelmia. Tyypillisesti olen maksanut Norwegianin lennosta Eurooppalaisiin kaupunkeihin (esim. Lontoo, Pariisi, Nizza) noin satasen.  

Korfullekin lensimme suht edukkaasti Norwegianilla. Jos kustannuksen olisi halunnut optimoida, niin Norwegianilla olisi päässyt selvästi edullisemminkin muihin Kreikan kohteisiin.

Minusta trendi on se, että mitä aikaisemmin varaat lennot, sitä edullisemman hinnan saat. Kohta alkaa olla aika alkaa etsiä ensi kesän halpoja lentoja.

Halpoja lentoja kannattaa etsiä hakukoneilla. Parhaimmasta hakukoneesta on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on käyttäjääkin. Minä käytän eniten Skyscanneria https://www.skyscanner.fi ja Momondoa https://www.momondo.fi. Jos metsästää mahdollisimman halpaa lentoa on Skyscannerin etsi koko kuukausi varsin näppärä. Sillä näkee nopeasti missä hintaluokassa lennot ovat tiettyyn kohteeseen minäkin kuukautena. Jonkun verran olen käyttänyt myös Expediaa, joka koostaa valmiita paketteja. Ensin valitsen mieleisesi hotellin ja sitten lennot. 

Olen kuullut väitteen, että varaussivustot ja jopa hakusivustot tallettaisivat cookeja selaimen muistiin ja hinta saattaisi muuttua sen perusteella, että montako kertaa olet käynyt kyseistä lento katsomassa. Siis toki matkustajan tappioksi. Siksi usein avaan selaimen kaikenvaralta in cognito moodissa. 

Kiova - halvemmalla olisi päässyt Prahaa tai Budapestiin, mutta ei Kiovakaan kallis ollut

Halvimmalla yleensä majoittuu hostelliin. Osa niistä on kuulemma tänä päivänä todella trendikkäitä ja järjestävät ohjelmaa ja lisämaksullisia retkiä ja tietävät kaikki kaupungin coolit paikat. Olen majoittunut 90-luvulla pari kertaa hostellissa kahden hengen huoneessa eikä minulla ole mitään moitittavaa noilta kerroilta. Keski-ikäisenä saatikka perheellisenä en ole enää hostelleihin hakeutunut. Olen majoittunut hotelleihin, huoneistohotelleihin, mökkeihin sekä yksityisten vuokraamiin huoneistoihin. Kaikissa on omat hyvät puolensa huoneistoissa tilavuus ja hotellissa palvelut kuten aamiainen. Airbnbtä en ole vielä kokeillut. 

Majoituksen etsimiseen käytän yleensä Booking.comia, Hotels.comia sekä TripAdvisoria. Minusta luotettavimman arvion majoituksen laadusta tarjoaa yleensä TripAdvisor, koska TripAdvisorilla on eniten matkailijoiden arvioita. Jos olet varannut lennot huippusesongin ulkopuolelta, niin todennäköisesti säästät myös majoituksen hinnassa. Varausta tehdessä kannattaa miettiä, että mitä oikeasti tarvitsee reissullaan ja missä majoituksen olisi hyvä sijaita. Jos menee kaupunkilomalle, jossa hotellissa käydään vain nukkumassa, voi vaatimattomampikin hotelli riittää. Osan hotelleista voi varata maksutta. Se on varsin näppärää, tarvittaessa voi sitten jatkaa edullisemman tai mieluisemman vaihtoehdon hakemista. Kannattaa myös googlata kohdemaan edulliset hotelliketjut ja katsoa, että mihin hintaan huoneen saa varaamalla netistä heidän kauttaan. Olen käyttänyt Ibistä, Best Westerniä, Mercurea, NH-hotelia ja Premier Inniä. 

Luin vähän aikaa sitten artikkelin, joka kertoi että hakukoneiden kautta tehdyistä varauksista hotellit joutuvat maksamaan hakukonefirmalle 25-30% varauksen arvosta. Artikkelissa sanottiin, että pieniin hotelleihin kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä saako heiltä hakukonetta paremman tarjouksen tai samaan hintaan lisäpalveluita kuten parempi huone tai aamupala. Artikkelin mukaan ketjuhotellit ovat sitoutuneet myymään huoneensa samalla hinnalla kuin hakukoneen kautta. 

Jos reissuporukka on iso, voi edullisimmaksi tulla huoneisto. Huoneistojakin voi vuokrata osan hakukoneista kautta. Lisäksi on useita välittäjiä, jotka ovat erikoistuneet tiettyyn alueeseen kuten Espanjaan, Italiaan tai Ranskaan. Italian ja Ranskan huoneistoja olen useasti tutkinut, mutta en ole vielä varannut. Kaikki tutkimani kohteet ovat vaatineet vuokra-auton.

Alla kuvia Booking.comin kautta Pärnusta vuokraamastani yksityisasunnosta, neliöitä oli n. 70, kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö, ilmastointi ja poreamme, lisäksi autopaikka. Legendaarikseksi muistoksi jäi taloyhtiön rappukäytävä. Se oli viimeistelemätöntä betonipintaa, huono valaistus ja jokaisen asunnon ulko-ovi oli erilainen ja jopa erikokoinen. Asunto oli sisältä ihana ja keittiössä oli valmiina perusmausteita, kahvia, teetä ja leivinpaperia.
Kaupunkikohteissa kuljen yleensä julkisilla. Monilta lentokentiltä pääsee lentokenttäjunalla tai -busilla keskustaan, jossa voi vaihtaa esim. metroon. Google on niin kätevä, että se osaa näyttää monen kaupungin julkisetkin. Jos saavun kohteeseen myöhään illalla, tilaan usein netin kautta itselleni valmiiksi kyydin hotellille. Yleensä tuollainen kyyti maksaa enemmän kuin perustaksi. Olen silti pitänyt sitä mukavampana, koska ei tarvitse miettiä, että millaisen taksihuijarin mukaan sattuu osumaan ja tuleeko koko kaupungin kierros vai muuten vaan tuplahinta ja osaako suhari perille lainkaan. Pienellä googlailulla löytyy kaupunkiin kuin kaupunkiin kuljetuspalvelu. 

Asumalla huoneistossa voi säästää kokkaamalla itse. Jos lähellä on hyviä ruokakauppoja, niin paikallisista aineksista kokkailu voi olla todella kivaakin. Ronkeleiden lasten kanssa kokkausmahdollisuus on erinomainen lisä. Israelissa ruokin pahimmassa nirsoiluvaiheessa ollutta keskimmäistä välillä huoneistossamme helpoilla pastoilla, voileivillä ja jugurtilla.

Israelilaiset voikkaritarpeet ja jugurttia

Iltapäivisin herkuteltiin suklaacroissanteilla Eilatissa

Toivottavasti tästä oli hyötyä. Mukavia reissujen suunnitteluhetkiä!

21 kommenttia:

 1. Kiitos erittäin kattavasta postauksesta linkkeineen. Ihanhan tässä alkaa potea matkakuumetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :) Matkakuume on sekä ihana että kamala asia ;) Minulla matkakuume on muuttunut jo krooniseksi.

   Poista
 2. Ajankohtainen postaus kun täällä epätoivoissaan kevääksi katsellaan noita reissuja. Tuskastuttavaa hommaa ja matkat törkeän kalliita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Budapesti yhtään kiinnostaa, niin laita mulle postia, pari hyvää vinkkiä olisi ja sieltä löytyy kyllä lapsillekin tekemistä... Ja jos rantalomaa kaipaatte, niin sekin on siellä mahdollista, vaatii tosin pientä junamatkailua...

   Poista
  2. Nanni: Vaihtelu hinnoissa voi välillä olla melkoinen. Teillä vielä tietenkin vaikuttaa tarjontaa se, että valikoima Oulusta on pienempi kuin Helsingistä tai sitten tulee lisää hintaa Oulu-Helsinki-Oulu väli. Toivottavasti löytyy joku kiva vaihtoehto.

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä. On kokeiltu sekä omatoimimatkoja sekä pakettimatkoja, molempi parempi, tilanteesta riippuen.

  Ruuanlaittomahdollisuus lomalla on ihan kiva, mutta lähtökohtaisesti en halua lomallani viettää aikaa keittiössä ruokaa laittaen. Välipalat ja aamiaiset on ihan ok laittaa itse.

  Tampereelta ei pääse tällä hetkellä Ryan Airilla muuta kuin Bremeniin ja Budapestiin eli ihan hirveästi ei tule käytettyä. Lontoon ja Malagan yhteyttä kaipaamme, vaikka lennot Helsingistä Norwegianilla ovatkin paljon kivemmat (koneet, henkilökunta).

  Täällä juuri tuumaillaan vaihdetaanko tammikuun pakettimatka omatoimiseen joulumatkaan. Vähän arveluttaa viettää joulu ulkomailla, etenkin kun karvakorvien hoidot vähän mietityttää. Kissaa kun ei viitsisi jouluksi jättää kenenkään riesaksi.

  Matkakuume tässä nousee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluan lomareissulla mieluiten syödä ulkona. Tosin on sellaisiakin kohteita, joissa iso osa ravintolatarjonnasta on sellaista bulkkia, että se itse tehty ruoka on parempaa. Silloin nyppii maksaa viidelle ravintolaruuat, kun 10 osalla hinnasta olisi tehnyt paremmat sapuskat itse. Meillä tuota ravintolatarjonnasta nauttimista rajoittaa se, että kaksi perheestä elää reissussa lähinnä pastalla, pizzalla tai hampurilaisilla ja nirsoilee niistäkin :(

   Minusta olisi kiva viettää vaihteeksi joulu ulkomailla, vaikka joulusta tykkäänkin tosi paljon. Ei vaan ole tullut vastaan sopivalla hinnalla mitään. Nuo karvakavereiden hoitojärjestelyt onkin sitten oma rumbansa. Teillä nyt on selvästi kuitenkin joku reissu tuloillaan ja se auttaa kummasti jaksamaan syksyn pimeyttä.

   Poista
 4. Kiitos tästä, tuo Lentodiilit kuulostaa kivalta ja monesti olemme harrastaneet lentojen ja asuntojen hommaamista. Ehkä paras tarjous oli viisi henkeä, lennot ja oikein tilava asunto Barcelonan ihan Ramblasin kupeessa ja reissu maksoi 1700e. Eli säästää voi, kun jaksaa käyttää aikaa. Muistan vielä, että kun varasimme lennot erikseen eli kaksi ja kolme, eikä viisi kimpassa, säästimme tuolla tyylillä yli satkun. Aina en jaksa tälläisiä kuitenkaan säätää, vaan kesän matka oli juurikin pakettimatka ja sekin oli kyllä hinnaltaan ihan yes 2200 neljältä viikko Rodoksella. :)

  Mukavaa viikkoa ja tähän postaukseen tulen vielä palaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :) Lentodiilit on hyvä sivusto, mutta se aiheuttaa pahanlaista matkakuumetta ;)

   Säästöt ovat mahdollisia, kun on ajoissa liikkeellä ja jaksaa etsiä vaihtoehtoja. Me muuten alitimme viideltä kevään Sardinian matkan osalta tuon teidän Barcelonan reissun budjetin. Joskus voi pakettimatkakin olla tosi halpa.

   Ei minullakaan aina osu kohdalle ne kaikkein halvimmat reissut. Joskus on mielessä tarkasti joku tietty kohde, johon ei ole mitään edullista tarjolla tai sitten joskus pitää saada tietyn tyylinen hotelli tai tietyt palvelut. Silloin sitä pitää miettiä, että joustaako halut vai maksaako enemmän. Aina ei halut jousta ;)

   Poista
 5. Kiitos vinkeistä, juuri alkaa olla aika suunnitella ensi kesää. Me ollaan käyty Budapestissa monta kertaa ja halvimmaksi on osoittaunut Finnairin lennot, vaikka Ryan airilla onkin hyviä tarjouksia, niin joko lentoajat on niin järkyttävät tai hinta vaan nousee niin pilviin, että ei kannata :)

  Booking.comin kautta olemme joka kerta etsineet asunnon, eli emme ole olleet hotelleissa ja joka kerta kaikki on toiminut ihan loistavasti. Huoneistojen varustetasoissa on ollut vähän eroja, mutta esim. viime kesän 7 yön majoitukset neljältä maksoivat yhteensä noin 600€ (vai oliko se peräti vähemmän...), joten ei paha...

  Matkakuumetta pukkaa tällaisia juttuja lukiessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finnairin hinnottelu on hyvin selvillä halpalentojen hinnoista ja ainakin kiihkeimmän sesongin ulkopuolella Finskillä näyttää olevan tarve matchata hintoja. Kerran tutkailin Finnairin Rooman lentojen hintoja ja ihmettelin, että miksi osa lennoista on paljon edullisempia. Edullisia Finkin lentoja oli niinä päivinä, kun Norwegian lentää Roomaan :)

   Budapest on hieno kaupunki. Olen monesti miettinyt perhematkaa sinne, mutta toistaiseksi se on vielä toteuttamatta. Itä-Euroopan etuna on lisäksi vielä edullinen ruoka. Budassa on myös hyvää kulttuuritarjontaa, olen käynyt siellä baletissa kahdesti. Lapsia tietysti vetäisi keskustan kylpylät ja toki se uudehko sisävesipuisto. Apua, tässähän tulee Budapest-kuumekin.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus!
  Ja tosi hyviä vinkkejä!
  Me ollaan aina kasattu itse matka.
  Valmismatkoilla ei olla oltu koskaan.

  Ihanaa viikon jatkoa sinulle!💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Me olemme tehneet sekä omatoimi- että valmismatkoja. Molemmat ovat sopineet meille hyvin. Hra Kepponen on enemmän sellainen valmiin rantaloman ystävä ja minä taas enemmän sellainen, joka haluaa kierrellä ja mielellään nähdä mahdollisimman paljon. Hyvin ollaan soviteltu toiveita yhteen, vaikka ne ovatkin tosi erilaiset ;)

   Kiitos samoin - mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 7. Kiitos postauksesta! Tässä tuli paljon hyviä vinkkejä.

  Ukkeli käyttää paljon Tripadvisoria, mutta minä en oikein aina luota ihmisten arvioihin. Arviot ovat minusta aina enemmän tai vähemmän subjektiivisia, ja paljon riippuu jo siitäkin, miten paljon arvioija on matkustanut ja mihin hän kokemustaan vertaa. Esimerkiksi Meksikon ravintolat (jotka ukkeli valitsi Tripadvisorin arvostelujen perusteella) olivat poikkeuksetta pettymyksiä.

  Olen tykästynyt Booking.comiin, sillä olen ollut hyvin tyytyväinen sen palveluihin. Erityisesti peruutusmahdollisuudet, jotka ovat usein ilmaiset, miellyttävät.

  Jäin miettimään tuota, kun sanoit avaavasi selaimen in cognito -moodissa. Mitä se tarkoittaa - siis rautalangasta väännettynä? :-) Oletko muuten sitten jotenkin kirjautuneena selaimeen? Anteeksi, mutta mulla ei ole hajuakaan tämmöisistä asioista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arviot ovat tietysti aina subjektiivisiä, mutta kun niitä on satoja tai tuhansia, niin niistä laskettu keskiarvo kertoo jo jotain asiasta. Olen tosin itse huomannut sellaisen, että esim. 3 tähden hotelli saa paljon helpommin hyviä arvosteluja kuin 4 tähden hotelli.

   Chromessa voi avata selaimen incognito-moodissa. Silloin selain ei talleta selaushistoriaa, cookieseja, mitään formeihin syötettyä informaatiota muistiin. Jokainen webbisite käyttää cookieseja käyttäjäkokemuksen parantamiseen, niiden avulla palveluntarjoa tietää milloin olet viimeksi käynyt sivustolla ja mitä sivuja olet lukenut tai mitä olet syöttänyt johonkin formiin.

   Jos olet kirjautuneena Google-tililläsi gmailiin, bloggeriin ja jne. niin silloin Google tietää, että missä olet surffannut vielä tämän tuon kaiken lisäksi. Kun käyt suffailemassa vaikka Tuin sivuilla, niin sen jälkeen melkein joka sivulla on Tuin mainos. Tai käy niinkuin minulle, kun vajaa pari vuotta sitten kirjoitin Facebookiin miehestä, jolla oli uimahallissa punaiset stringit ja googlasin jostain webbikaupasta kuvan niistä ja laitoin senkin FB. Seuraavina päivinä lähes jokaisella käymälläni sivulla oli mainoskuva niistä stringeistä. Aloin jo melkein näkemään niistä painajaisia :D :D

   Poista
 8. Juuri varattu Budapestiin matka 83 lennot ees taas norskilla. Ja Air Bnb majoitus 20e yhdeltä kun lähtijöitä neljä. Ihan kiva kolmen päivän pikkujoulu tulossa 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä esimerkki siitä, että reissuun voi päästä edullisestikin! Ihanaa reissua!

   Poista
 9. Loistava postaus, kiitos hyvistä vinkeistä. Aikaa käyttämällä varmasti saattaisi säästää sievoisen summan..lisää tuhlattavaa sinne matkabudjettiin kun on matkassa saanut säästymään:) Usein noita lentoja katsoessa huomaa kuinka suuri ero yhtiöiden välillä voi olla...tätä lukiessa ihan pukkasi matkakuumetta, voi johtua myös osaksi siitä että koko päivän on jaksanut sataa..aurinkoa on ikävä!:) Ihanaa alkanutta syysviikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :)
   Jos jaksaa googlailla, niin helposti saa rahaa säästettyä - etenkin jos on joustava kohteen tai matkustusajan suhteen.

   Minulla on krooninen matkakuume. Sitä ei yhtään helpota kylmenevä sää ja pimenevä syksy. Kaipaan jo nyt aurinkoa todella paljon!

   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 10. Tuli kuume kun tätä luki. 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli jo matkakuume juttua kirjoittaessa ja sen jälkeen entistä pahempi ;)

   Poista