12. elokuuta 2017

Tuusulanjärvellä

Viime viikonloppuna treffasin ystäviäni, joihin alunperin olen tutustunut blogini kautta 7 vuotta sitten. Vuorossa oli Kätevien Emäntien perinteinen kesäretki. Tänä vuonna kohteena oli Tuusulanjärven taiteilijakodit.

Aloitimme retkipäivän aamiaisella Krapihovissa. Aamiainen oli aivan kelpo, mutta ei mitenkään erityinen. Hintaa sillä oli 20€, joka oli minusta kyllä aika korkea suhteellisen perussetille. Krapi itsessään on kyllä idyllinen ja hurmaava paikka. Uskomatonta, että minulla oli yli 25 vuotta edellisestä käynnistä. Olen juhlinut siellä Wanhojen tansseja. Saman tien kirin menetettyjä vuosia takaisin ja viikolla tulin Krapiin uudestaan kesäteatteriin.


Jos olet ajatellut hankkia museokorttia, niin Tuusulassa se kannattaa. Museot ovat aika pieniä ja niitä kiertää monta saman päivän aikana helposti. Useimpiin kohteisiin pääsymaksu on lähemmäs kympin, joten museokortin hinnasta saa puolet kuoletettua jo Tuusulassa :)

Me aloitimme kierroksen Aleksis Kiven kuolinmökin kautta Erkkolaan. Erkkolan vaihtuvana näyttelynä on "Ihanuuksien ihmemaa" eli kirjailijoiden Suomi taiteessa ja kuvituksissa. Minua ihastutti Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun tekemät kuvitukset.

Erkkolan upea vihreä kakluuni.
Tuusulanjärven taitelijakodeissa on kaikkissa vihreä kakluuni tai takka.

Erkkolan lasikuisti
Taitelijakotiin kuuluu vihreän kakluunin lisäksi lasikuisti ja ikkunalle pelargoniat

Mennyttä aikaa henkivä kävelytie Erkkolasta Aleksis Kiven kuolinmökille

Aleksis Kiven kuolinmökki. Aleksis asusti kammarissa ja veli perheineen tuvassa

Erkkolasta matka jatkui Lottamuseoon. Kiersimme Lotta Svärd järjestön historiaesittelyn sekä evakkonäyttelyn. Jäin pitkäksi aikaa katselemaan ja kuuntelemaan materiaalia Karjalan evakoinnista. On siinä ollut urakka ja koettelemus! Arvostan erittäin korkealle sitä empatiaa ja solidaarisuutta, jolla evakot saatiin asutettua ja elämänalkuun.

Syvärannan lottamuseo
Lottamuseossa toimii lottakanttiini, josta saa kahvilatuotteiden lisäksi myös lounasta.


Lottamuseosta päivä jatkoi Pekka Halosen Halosenniemeen, jossa oli lyhyt opastus taloon ja Halosten historiaan. Halosenniemen vaihtuvana näyttelynä on "Into, toivo, rohkeus", jossa on Suomen taiteen kulta-ajan teoksia. Tykkäsin todella paljon näyttelystä. Taulut sopivat myös erinomaisesti Halosenniemeen. Näyttelyn takia Halosenniemessä oli harmillisesti valokuvaus kokonaan kielletty.

Upea Halosenniemi

Kesäretkeläiset. 

Halosenniemen jälkeen meidät saavutti sade ja siirryimme ensin Sibeliuksen Ainolan kahvilaan kahvittelemaan. Viimeksi käydessäni Ainolassa siellä oli opastus ja se avasi Ainolaa ja Sibeliusten elämää aivan eri lailla kuin yksikseen asunnossa kiertäminen. Tällä kertaa saimme tyytyä pelkkiin monisteisiin.

Sibeliuksen Ainola

Jean Sibeliuksen mancave

Ainolan vihreä takka joka soi F-duurissa

Ainolan jälkeen katsastimme vielä Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Aholan ja päivittelimme Ahon rakkauselämää.

Päivä kului nopeasti hyvässä seurassa! En ole ikinä aikaisemmin käynyt näin monessa kohteessa kerralla Tuusulanjärvellä. Hra Kepposen kuntokestävyys ei ole samaa luokkaa kuin ystävieni. Ihan rauhassa ehdimme katsella, ihmetellä ja ihastella kohteita. Suosittelen Tuusulanjärveä! Kaikki meistä alkoi haaveilla omasta ateljeesta, rantasaunasta ja rehevästä kasvimaasta. Ainakin minä realistina haaveilin myös niistä piioista ja kotiapulaisista arjen pyörittämiseen maalaisateljeessa ;)

Kesäretken olennainen osa on ruokailu, joten päivä piti myös päättää ruokailuun. Paikaksi valikoitui Keravan Fuku. Fuku näyttää jatkavan voittokulkuaan Uudellamaalla.

Fukun sushibuffet

Muutaman päivän päästä tulikin siis paluu takaisin Tuusulanjärvelle Krapiin. Vein isäni ja esikoisen sinne kesäteatteriin. Näytelmänä oli Tankki täyteen. Ensimmäinen puoliaika sai muutaman hymyn huulille, mutta toinen puolikas rullasikin sitten mainiosti ja nauratti. Iso osa viehätystä oli ajankuva. 70-luvun bensa-asema oli kyllä todella sympaattinen ja onhan Reinikainen osa lapsuusmuistoja. Kiinnostuneena odotin some-diginatiiviteinin arviota esityksestä. Hänkin piti esitystä viihdyttävänä Sen verran hyvä oli Krapin kesäteatteri, että todennäköisesti menemme ensi kesänäkin. Tälle kesällä esitykset taitavat olla valitettavasti jo päättyneet.


Tankki täyteen näytelmän näyttämö

Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Tuusulanjärvi on jäänyt minulta (sekin) harmittavan pimentoon. Aleksis Kiven kuolinmökissä olen käynyt, mutta en muualla.

  Ai Keravallakin on Fuku. Jopas jotakin. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kansallisromantiikka kiinnostaa, niin Tuusulanjärvi on oikea kohde.

   Fukulla menee kyllä hyvin. Käyn aina välillä Sellossa ja aina siellä on paljon asiakkaita, vaikka lounas on kauppakeskuksen kallein (ja minusta paras)

   Poista
 2. Tuusulanjärvi on jäänyt mulle mieleen lähinnä retkiluistelusta muutoin ihan tuntematonta aluetta.

  Ihana kuva teistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvakseltaan on tullut minunkin käytyä Tuusulanjärvellä, vaikka matka ei ole kovin kummoinen. Ajattelin mennä seuraavaksi sinne jonain Taiteiden yönä, ainakin perjantainen ohjelma vaikutti mielenkiintoiselta.

   Poista
 3. Teillä on ollut kiva kesäretki!
  Hienoja kuvia!
  Tankkitäyteen kesäteatteriin olisin voinut itsekkin mennä. Varmasti oli hauska!
  Tänä kesänä kävin kolmessa kesäteatterissa tässä meidän lähellä.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuusulanjärvi on kiva retkeilykohde :)
   Sinulla on ollut ihanan vilkas kesäteatterikausi, kun olet kolmeen näytelmään ehtinyt. Minä yritän aina käydä kerran kesässä kesäteatterissa, mutta välillä jää käymättä.

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 4. Tuusulanjärvi monine museoineen on kyllä kelpo kesäretkikohde ja mikä parasta jo niitä pääsee kiertelemään mukavassa seurassa. Harmittaa etten tänäkään kesänä muka ennättänyt kesäteatteriin :( Mukavaa illanjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kesäteatteri kuuluu jokavuotiseen kesän must do listaan, mutta jäähän se aina välillä kokonaan väliin. Samoin meinaa käydä torikahveillekin :(

   Tuusulanjärvi on kyllä kiva retkikohde :)

   Mukaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Aleksi vei minut viime kesänä retkelle Tuusulanjärven taitelijakodeille. Hän on Tuusulasta kotoisin, joten halusi esitellä kotikulmiaan. Oli kyllä mukava retkipäivä ja upeitahan nuo historialliset kodit olivat. Mahtavalta näytti teidänkin reissunne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuusulanjärven taitelijakodit ovat kyllä kiva retkikohde :) Se on minusta kiva, että on säilynyt tuollainen kokonainen yhteisö.

   Poista
 6. Kiitos vinkistä, olisi tosiaan hyvä kierros museokorttilaiselle. Alueen museoista tuttu vain perheen miehiä kiinnostava Ilmatorjuntamuseo, mihin pääsee myös museokortilla. T Vakkarilukija/Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kalliiksi tosiaan tulee, jos haluaa taitelijakoteja kiertää monta. Museokortti on tuossa kohtaa kustannustehokas :)

   Minultahan on kokonaan jäänyt huomaamatta ilmatorjuntamuseo Tuusulanjärvellä. Kiinnostaisi varmaan meidänkin poikia.

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista