22. elokuuta 2017

Hetkessä - iloa ja voimaa omaan arkeen

Kolme vuotta sitten lähdin tavoittelemaan arkea, johon mahtuu asioita vain minulle itselleni. Silloin kirjoitin:

"Lähden tavoittelemaan arkea, johon mahtuu säännöllisesti hetkiä itselleni. Hetki voi vaikka olla termoskahvit luontopolulla, viiden ruokalajin illallinen, hyvä elokuva, uusi kahvila, treffit miehen kanssa, ystävien kokoontuminen tai se ensimmäinen hiuslakka, joka pitää lupauksensa. Hetki on minulle itselleni, aikuisen naisen makuun."

Hetkessä kauteni on noin kesälomasta kesälomaan. Se sai alkunsa siitä, kun syksyn painaessa hartioita ja mieltä lysyyn aloin miettimään, miten saada lisää iloa elämään. Ensimmäisenä vuotena opin paljon siitä, mitkä asiat tuovat minulle virtaa ja mitkä eivät. Ensimmäisen vuoden raportti on täällä, mutta noin lyhyesti opin että minulle toimii parhaiten ulkoilu, kädentaidot, kulttuuri ja hyvä ruoka. Tavarat eivät ilahduta enkä oikein ole mikään hemmotteluhoitoihminenkään.

Toisena vuotena Hetkien järjestämisestä alkoi tulla jo rutiinia, kooste täällä. Tutkin innokkaasti kulttuuritarjontaa, suunnittelin ulkoiluretkiä ja pieniä kahvipiipahduksia. Toisella kaudella tein matkailuirtioton toteuttamalla yli 30 vuotisen matkailuhaaveeni. Opin siitäkin paljon. Opin sen, että minun matkailuonneni ei ollut perheeltä pois. Mietin hyvin pitkään sitä, että onko oikein se, että voin investoida niin paljon rahaa ja aikaa itseeni.

Kolmas vuosi meni jo hyvällä rutiinilla. Kalenterissa oli sopivasti kivoja menoja ja Pokemon Gon pelaaminen takasi rutkasti ulkoilua. Muuten liikunnan harrastamisessa jäin tavoitteestani. Ystäviä tuli tavattua kuitenkin harvakseltaan mutta onnesti sentään säännöllisesti.

Tässä muutamia kauden kohojuttuja

Ulkoilu:
Ulkoilu on minusta parasta, mitä voin tehdä oman hyvinvointini eteen ja yritän pitää kiinni säännöllisestä ulkoilusta. Syksyn säät olivat hienoja ja Pokemon Go sai liikutettua välillä koko perhettä. Talvellakin jaksoin ponnistaa ulkoilemaan hyvin, vaikka hyviä ulkoilusäitä oli aika nahkeasti. Kauden aikana kertyi kävelykilometrejä kertyi huimasti. Talvilajien harrastaminen jäi valitettavasti ihan muutamaan hiihtokertaan ja sitten maaliskuiseen koko perheen Vuokatin matkaan. Hiihtoreissun lasken aina omaksi ajakseni, koska minä olen se perhein innokkain rinteeseen tai ladulle lähtijä. Kevään parhaimpia ulkoiluja oli Haagan alppiruusupuisto.

Seurasaaressa

Monta auringonlasku tuli ihailtua 

Talvikelit olivat taas kehnohkot, mutta niistä vähistä nautin ihan täysillä. Jäällä kävely on parasta!

Vuokatissa koko perheen kanssa

Kulttuuri ja museot:
Ystäväni Anna hankki museokortin ja hänen kanssaan tuli kierrettyä todella monta museota ja näyttelyä. Parhaiten mieleeni kaudelta jäi Turun upean Luostarinmäen käsityöläismuseon lisäksi Ernesto Neton isot installaatiot, joissa pystyi oleskelemaan Kiasmassa sekä Teatterimuseo. Turun

Kauden aikana pääsin kahdesti balettiin, jota rakastan. Tampereella kävimme Kätevien Emäntien kanssa musikaalissa ja vaarilta saimme liput Shrek-musikaaliin esikoisen ja kuopuksen kanssa.

 Ernesto Neton tilataideteos - sen sisällä oli ihana istua

Teatterimuseossa Annan kanssa

Kävin katsomassa uutuusbaletin Liisa Ihmemaassa, mutta se jätti vähän kylmäksi

Ystävät, läheiset ja juhlat
Monta jaettua, iloista hetkeä mahtui kauteen. Kulttuurista nautin suurimmaksi osaksi ystävieni seurassa, mutta muutakin tuli tehtyä. Kävimme pelaamassa huonepakopeliä Lahdessa, Kätevien emäntien kanssa kävimme risteilemässä Viking Gracella. Halloween tuli juhlittua meillä kotona, vaikka se ei ehkä työläytensä takia ole pelkkää piristystä, mutta juhliessa on aina hyvä fiilis. Isäni 80v merkkipäivän vieton ulkoistimme ravintolaan. Vietimme viikonlopun keskimmäisen kummeilla Mikkelissä. Yksi kauden parhaimmista "juhlista" oli naisten savusaunailta Kammikylässä.

Tavoitteena oli tehdä enemmän sellaisia helppoja juttuja ystävieni kanssa kuten elokuvissakäynti, kahvilavierailu tai vaikka yhteinen kävelylenkki. Jotenkin se arki kuitenkin imaisu mukaansa sen verran, että näiden osalta saldo jäi odotettu vaisummaksi.

Kätevät Emännät Viking Gracella

Halloween-look ja selfiekaveri

Vaari 80v ja esikoinen

Kammikylän savusaunailta

Työkaveri järjesti viinanpolttajaiset eli Feuerzangenbowlen.


Kädentaitopuuhat:
Todella vähän tuli kauden aikana askarreltua. Työkaverini kanssa sentään urakoimme yhdessä joulukortteja. Saman ladyn kanssa pääsin kahdesti kukkakurssille ja pidin niistä todella paljon. Toivottavasti pääsen taas tänä jouluna mukaan porukkaan.

Tämä on kyllä sellainen juttu, johon haluan panostaa tällä kaudella selvästi enemmän.

Pääsiäiskukka-asetelma

Parille hääkortille tuli tarvetta

Ruoka:
Ravintolassa tuli kauden aikana käytyä aika harvakseltaan. Parhaiten jäi mieleen työkavereiden kanssa Kämpissä nautittu afternoon tea ja paras ateria oli Tampereella Masu Asian bistrossa teatterireissun yhteydessä nautittu illallinen. Ihan täpärästi kakkoseksi jäi hankolainen Origo. Mieleenpainuva ruokakokemus oli Taste of Helsinki, jossa saimme viettää Hra Kepposen kanssa kahden laatuaikaa.

Klaus K brunssi

Ravintola Origon saaristolaispöytä

Taste of Helsinki ja suosikkiannokseni

Kotona on tullut syötyä aivan liikaa vohveleita, pannaria ja lettuja
Todella harvoin tulee leivottua mitään, kun vohvelit ovat niin helppoja ja hyviä.

Matkailu:
Minä rakastan matkustelua. Säästän jatkuvasti rahaa matkailuun, suunnittelen matkoja ja tai muuten vaan matkahaaveilen. Se on jotenkin mennyt veriin. Tälläkin kaudella pääsin reissaamaan. Kuuban matkaa lukuunottamatta teemaksi muodoistui halpamatkailu. Tavoitteena oli tehdä matkoja aikaisempaa edullisemmin ja se onnistuikin aika kivasti.

Ystäväni Lauran kanssa ihailimme Krakovaa ja sen joulutoria, marraskuu 2016

Kuubassa tuli myös snorklailtua, tammikuu 2017. Reissussa Jonnan kanssa.

Sardinian rannat olivat kuin Karibialta, toukokuu 17. 
Reissussa Jonnan ja esikoisen ja keskimmäisen kanssa

Siuntionjoki oli varsinainen yllättäjä. Upea paikka! Toukokuu 17. Länsi-Uudenmaan Matkailu.

Reppureisulla Meteora säväytti, heinäkuu 17. Jonnan kanssa reissussa.

Joskus pahimmassa ruuhkavuosihässäkässä ja 4-kympin kriisissä mietin, että tapahtuuko minulle enää ikinä mitään merkittävää henkilökohtaisesti. Vai olenko muuttunut kotitalouskone-hoitoautomaatiksi ja kaikki asiat tapahtuvat vain muille perheenjäsenille. Noh, ehkä noin koko elämäni perspektiivistä katsottuna, minulle ei enää tapahdu usein merkittäviä asioita, mutta minulle tapahtuu säännöllisesti kivoja asioita. Elämäni on täynnä pieniä ja vähän isompia ilonaiheita ja voimavaroja. Tätä kirjoittaessa piti jälleen pysähtyä miettimään kiitollisena sitä kaikkea, johon minulla on ollut elämässä mahdollisuus. Se ei ole itsestäänselvyys.

Tällä kirjoituksellani haluan kannustaa teitä muita arjen kanssa kamppailevia miettimään, mitkä ovat ne asiat, joista sinä saat virtaa ja iloa ja miten voit lisätä niitä elämääsi.

Elä myös itsellesi!

20 kommenttia:

 1. Ihana postaus!! niin paljon upeita kuvia ja kauniita muistoja♥ Kivoja tuollaiset "minun hetket"...elämään mahtuu niin paljon uutta nähtävää/koettavaa! Mukavaa elokuun jatkoa sinne ja kivoja hetkiä lisää!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kyllä siihen työssäkäyvän äidinkin elämään on saanut kaikenlaista mahdutettua, kun on vaan lähtenyt yrittämään ja myös asennoitunut niin, että tarvittaessa voi mennä yksinkin. Minulle ainakin toimii vaikka teatterikäynti itsekseni voimauttavampana kuin Netflixin tuijotus kotona (vaikka sekin on kivaa).
   Kiitos samoin - mukavaa elokuun jatkoa!

   Poista
 2. Monenlaista kivaa on vuoteesi mahtunut. Muutamia tuttuja paikkoja minullekin löytyi postauksesta. Itsensä hemmottelu, vaikka pienikin on tärkeää! Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo viime vuonna totesin, että kivojen juttujen järjestämisestä on tullut jo rutiinia ja ehkä pitää alkaa jo jarruttelemaan, että aikatauluttamattomalle vapaa-ajalle ja levolle jää riittävä osuus ;) Se on todella tärkeää, että saa niitä hetkiä itselleen.

   Mukavaa päivää!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos :) Kauteeni on mahtunut paljon kivoja juttuja :)

   Poista
 4. Hieno kirjoitus! Mutta onko siitä tosiaan jo kolme vuotta. :-O Muistan (tai ainakin kuvittelen muistavani), kun aloitit tämän hetkessä-jutun, ja tuntuu, että siitä olisi korkeintaan vuosi! Kivasti olet löytänyt ne "omat" jutut. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :)
   On siitä kolme vuotta, kun aloitin Hetkessä-juttuni. Se on käsittämätöntä, että kuinka tuo aika hurahtaa niin nopeasti. Kun vielä saisin rutiinia ja ryhtiä noihin liikuntaan, niin se lisäisi varmasti jaksamista. Itsensä hemmottelu kaikella pienemmällä ja suuremmallakin kivalla tuntuu jo menevän rutiinilla :D

   Poista
 5. Loistava teema! :) Jälleen kerran sanon, että pitäisi ottaa mallia. Oon vaan ehkä vähän laiskanpuoleinen järjestämään mitään normiarjesta poikkeavaa, vaikka se niin hyvää tekisikin.

  Joskus muuten olisi kiva kuulla sun vinkkejä halpamatkailuun? Esim. mitä kautta matkat kannattaa varata, mitä pitäisi huomioida, parhaat säästöt jne? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien ja rutiinia rikkovien juttujen tarve tietenkin riippuu myös arjesta. Minulla ei ole juuri iltaisin tai edes työajan jälkeisiä harrastuksia, joten ilman noita juttuja tulee helposti sellainen tunne, että olen aina vaan täällä kotona passissa. Jos menisin töiden jälkeen vaikka harrastuksiini, tilanne voisi olla erilainen. Jos on minun kaltaisessa tilanteessa, niin suosittelen ehdottomasti omia juttuja ja arjen rutiinin rikkomista. Ja jokainen nainen tarvitsee välillä pientä hemmottelua - eikös niin ;)

   Voin hyvinkin kirjoitella vinkkejä, kuinka säästää matkakuluissa ja miten bongata edullisia matkoja. Itsehän katselen vähän turhankin usein tietyt lähteet lävitse.

   Poista
 6. Ihania asioita ja muistoja on mahtunut noihin vuosiin.
  Matkustus on aina kivaa ja hyvä ruoka.
  Ihanaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin. Hetkessä-projektini on kyllä rikkonut hyvin arkea ja tuonut elämyksiä. Minä voisin hyvin aina vaan matkustella ja syödä :D :D
   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 7. Mä oon matkinut sun hetkien ideaa ja alkanut kirjaamaan ylös omia hetkiä. Mun mielestä on parasta että matkustat yksin, yhden lapsen kanssa sekä perheellä. Eipähän tarvitse katkeroitunut tai surra elämättä jättäneitä vuosia, moni niin tekee kun ajattelee ettei voi matkustaa kun lapset pieniä ja yks kaks ne on isoja ja sitten ei enää rohkene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että olet alkanut kirjaamaan hetkiäsi ylös. Hyvä hyvä!

   Minä olen ehdottomasti sitä mieltä, että omaan elämään kannattaa järjestää sellaisia asioita, jotka tuovat iloa eikä tosiaan elää vain muiden tarpeille. Elämä on myös sen verran haurasta, että ikinä ei tiedä, mihin on mahdollisuus vuosien päästä vai onko mihinkään. Työpaikalla olen joutunut huomaamaan, että keski-iässä monella on elämä muuttunut radikaalisti tai jopa päättynyt vaikean sairauden myötä, tai sitten on taloudellinen tilanne muuttunut niin, että lasten menot priorisoidaan ja kaikki muu pitää karsia pois.

   Poista
 8. Ihanaa, elämästä pitääkin nauttia ja osata olla välillä itsekäs eli ottaa aikaa itselle sekä parisuhteelle. Itse olen niin hullaantunut tuosta ratsastamisesta, se on tyttären kanssa ihanaa yhteistä aikaa ja samalla itselle aikaa ja niin terapeuttista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin hienoa, kun löytää sellaisen harrastuksen, joka tuottaa iloa ja nautintoa! Siitä kannattaa pitää kiinni. Minulle laskettelu on sellainen harrastus. Toivon kovasti, että löytäisin sellaisen urheiluharrastuksen itsellenikin, johon ihan hurahtaisin ja sellaisen jota voisi harrastaa läpi vuoden.

   Poista
 9. Mulla on myös tuo luonnossa liikkuminen koiran kanssa sellainen juttu josta saan virtaa. Ja ystävät, ruoka ja kulttuuri!!

  Hyvä muikkari tuo, että pitää elää myös itselleen!!
  Rentouttavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin ihana takuuliikuttaja eli se koiruus. Minähän saatan välillä jämähtää sohvannurkkaan, vaikka pitäisi mennä ulkoilemaan. Pitäisi olla samanlainen takuuvarma kaveri :)

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista