11. marraskuuta 2016

Arkiviikon kohokohdat: Finnjävel ja talviulkoilua

Olipas kiireinen viikko. Töissä oli tiimipäivät, joihin sisältyi hirvittävä määrä erilaisia koulutuksia.

Olen yrittänyt
a) pitää silmät auki loputtomilta tuntuvissa esityksissä
b) sisäistää edes osan käsitellyistä asioista
c) olla komentoimatta, kun osa tiimipäivien osallistujista iloitsi Trumpin voitosta.

Maanantai-iltana kävimme porukalla yhteisellä omakustanteisella illallisella. Paikaksi oli valittu hypetystä ja huippuarvioita niittänyt Finnjävel. Aika rohkea valinta, koska Finnjävel on enemmän fine dining kuin rento seurustelupaikka ja se näkyy myös hinnoissa. Finnjävel tarjoilee perinteisiä suomalaisia ruokia uudella tavalla.

Meitä oli isompi seurue pääosin ulkomaalaisia kolleegoita ja otimme kaikki maanantain kokeellisen menun, jossa oli seitsemän ruokalajia. Finnjävel on sisustettu suomalaisella designilla. Pöydät ovat vaaleaa koivua, aterimet hyyyyvin pitkävartisia ja useampia annoksia tarjoiltiin puulautasilta. Sisustus on skandinaavinen ja minimalistinen, kyseessä ei siis ole mikään kelohonkaravintola.

Illallinen alkoi keittiön tervehdyksellä. Siinä oli kivien päällä vähän silliä, riisikakkua ja niiden päällä jotain majoneesikastikkeita ja joku pieni lehdykäinen. Pöydän kesken jaettavaksi tarkoitettu annos oli aika hämärässä kohdassa pöytää ja niinpä ulkomaalaisen kolleegan lautaselle meinasi päätyä sillin sijasta kivi. Ei ehkä kuitenkaan niin hyvä idea tuo kivipeti ;)

Ei mikään erityinen keittiöntervehdys - etenkin jos valitsee lautaselta kiven

Ensimmäinen varsinainen ruokalaji oli kermainen savuahvenkeitto. Se tarjoiltiin trendikkäästi niin, että liemi tuli erikseen. Koko annos jäi harmillisesti haaleaksi, minusta keiton pitää olla kunnolla kuumaa. Lientä olisi minusta saanut olla enemmän. Maku oli kyllä erinomainen.

Ensin pöytään tuli kiinteät ainekset ja liemi kaadettiin päälle erikseen

Valmis keitto. Kuvassa näkyy, että aterimet olivat hyvin pitkävartisia

Toisena alkupalana oli tartar. Se oli maultaan varsin hyvä, mutta ehkä noin kolmen pienen haarukallisen kokoinen. Minusta annoksen pitäisi olla isompi.


Seuraavan ruokalajin nimi oli mukuloita maakuopasta. Se oli palanen hyvin pitkään haudutettua juuriselleria, jossa oli runsaasti jotain maustetta päällä ja mustaherukkaa alla. Juurisellerin suutuntuma oli erikoinen, en olisi sen uskonut olevan juuresta lainkaan. Mausta en tykännyt yhtään, annos oli minusta todella paha.

Hyh, miten pahaa

Ymmärtääkseni karjalanpiirakka on yksi ravintolan nimikkoannoksista. Se on laitettu täysin uuteen uskoon. Karjalanpiirakka on hajotettu komponenteiksi. Idea on minusta loistava. Makukin oli hyvä, mutta annosta olisi helppo parantaa. Olisin tosin toivonut, että palleron kuori olisi maistunut selvemmin rukiille ja että riisi ei olisi palleron sisällä ollut kuin liisteriä, jossa jyvät ovat menettäneet rakenteensa.

Karjalanpiirakka a la Finnjävel 

Upea ulkonäkö

Sitten olikin vuorossa pääruoka eli hevosen filettä ja lanttulaatikkoa. Liha oli todella mureaa, suorastaan suussa sulavaa, mutta aika vähäsuolaista. Suola tuli lisukkeista, pääosin liemestä ja sienistä, joita minusta oli liian vähän lihan määrään nähden. Etenkin lanttulaatikon määrä oli aivan olematon.

Hevosen filee lisukkeineen

Sitten olikin kahden jälkiruuan vuoro, joista ensimmäisenä tarjoiltiin Marjaana. Siinä oli maitosuklaahyytelöä ja päällä jonkinlaista minttusorbettia. Kuulostaa taivaalliselta, mutta oli aika vaisu esitys.

Marjaana

Viimeisenä tarjoiltiin uuniomenaa ja valkosuklaata. Se oli minusta aivan taivaallisen hyvää. Jos olin suurimman osan annoksista kohdalla miettinyt, että koko on liian pieni, niin tässä annoskoko oli juurikin hyvä.

Superkaunis ja herkullinen annos 


7 ruokalajin jälkeen tein kotona itselleni voileivän. Olen käynyt kokeilemassa muutamia fine dining paikkoja sekä Suomessa että ulkomailla, mutta se ei vaan ole minun juttuni. Pidän vähän ronskimmasta ruuasta ja reilummasta annoskoosta. Olen varmaan sellaisen maalaisranskalaisen ruuan tai bistroruuan ystävä.

Palvelu Finnjävelissä oli ystävällistä eikä mitenkään jäykistelevää. Miinuksena ehdottomasti se, että ateria kesti aivan kohtuuttoman kauan. Ehkä se johtui seurueen koosta, mutta ruokailu kesti kaikkiaan neljä tuntia. Tilassa kaikui pahasti, mikä hankaloitti keskustelua. 

Ehdottomasti plussaa siitä, että Finnjävelissa saa menun myös kasvisruokana. En kehdannut maistella entuudestaan tuntemattoman kolleegan lautaselta mitään, mutta hän piti kasviruuastaan paljon lukuunottamatta pääruokaa, joka oli karamellisoitu sipuli.

Tiimin kesken Finnjävel jakoi mielipiteet. Se oli toki mielenkiintoinen kokemus ja ulkomaalaisista kollegoista moni ei ollut syönyt suomalaista fine diningia aikaisemmin. Osan mielestä Finnjävel oli liian kallis, osa oli pettynyt, että eivät päässeet maistamaan poroa, kanttarelleja ja lakkoja. Minustakin kokemus oli kiva, mutta luulen, että tämä jää ainoaksi vierailukseni Finnjävelissä hinnasta johtuen. 

Keskiviikkona suuntasimme toimiston ulkopuolelle, jossa pääsimme nauttimaan ulkoilmasta ja kevyestä liikunnasta. Minä säntäsin heti lounastauolla ulös ihailemaan lumista maisemaa.

Niin kaunista!

Liikunnaksi oli valittu jalkapalloa ulkona jumppapallolta. Kävin oikein erikseen tiedustelemassa ohjaajalta, että onko hän nyt miettinyt tämän asian ihan loppuun saakka. Lumi tallaantuu liukkaaksi nopeasti, paikalla on ihmisiä jotka eivät ole ikinä tehneet lumessa mitään ja varusteet ovat sen mukaisia, kuten nahkapohjaiset buutsit :D 

Liikunnanohjaaja piti kiinni suunnitelmasta. Kovasti hauskaa tuntui porukalla olevan, mutta jestas meno oli välillä todella vaarallisen näköistä. Selvisimme vähäisillä vaurioilla: yksi kunnon mustelma poskipäässä ja yksi venähtänyt selkä. Minähän vetäydyin saman tien takavasemmalle tästä harjoituksesta, koska polveni eivät kestä liukastelua lainkaan.

Tässä on esimerkki pelitilanteesta. Liukkaudesta johtuen yleinen pelikuvio oli se, että yksi potkaisi palloa ja toinen palloa potkaissutta. 

Palloilun lisäksi tansimme myös kuntosalsaa hangessa. Siinä sitä on taas ulkomaan elävillä kotona kerrottavaa :D

18 kommenttia:

 1. Kivan näköisiä ruoka-annoksia, mutta tosi pieniä. Mieheni kutsuisi ateriaa taideateriaksi eli lautasta näkyy enemmän kuin ruokaa. Muistan aina sen, kun yksissä häissä oli tarjolla näitä taideaterioita ja kun tulimme illalla kotiin, kävimme ostamassa pari pizzaa kotimatkalla, niin kova nälkä oli.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taideateria on kyllä hyvä nimitys ja tuo, että lautasta näkyy paljon enemmän kuin ruokaa varsin kuvaava :D Ja osa annoksistahan näyttääkin suorastaan taiteelta.

   Tämä menu ei ollut onneksi niin vähäruokainen, että kokonainen pizza olisi uponnut jälkikäteen, mutta iso voileipä tuli ehdottomasti tarpeeseen.

   Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Kauniita annoksia, mutta eihän noilla vatsa täyty. Neljä tuntia ruokapöydässä on mielestäni kyllä liikaa :) Mietin myös miten nuo puulautaset pestään? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mietin aivan samaa, että miten nuo puulautaset pestään ja kuinka ne säilyvät hyvänä :) Olen joskus syönyt vielä kevyemmän fine dining menun, mutta eihän tuolla oikein nälkä lähtenyt. Vähän lisää annoskokoa, niin saisi mahan täyteen.

   Kiitos samoin - mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Kauniita ruoka-annoksia, mutta ei olisi minullakaan vatsa täyttynyt, kun olen tottunut vetämään rekkamiehen annoksia ja nekin hotkimalla :D Neljä tuntia!!!! Raah... siinä ajassa ehtii tulla jo uusi nälkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa annoksista oli tosiaan kuin taideteoksia, mutta annoskoko olisi saanut olla reilumpi. Olimme kaikki syöneet viimeksi lounaan klo 12, joten nälkäiselle porukalle annokset olivat turhan pieniä. Minustakin neljän tunnin ateriointi oli ihan liian pitkä.

   Poista
 4. Kuulkaas nyt Kepposka - ruoka ei välttämättä ole pahaa, josko se ei suussasi maistuisikaan. Näyttää aika järkyltä, kun äiti-ihminen kirjoittaa
  kuvaamansa! annoksen jälkeen PAHAA!!!! Miten olisi vaikka teksti "olen syönyt parempaakin". Ajattelemisen aihettaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tämä blogi on tarkoitettu aikuisille, niin en koe mitenkään tarpeelliseksi yrittää verhota mielipidettäni joksikin muuksi. Aikuisten kesken asioista voi puhua ihan niiden oikeilla nimillä.

   En ole mikään ruuasta ronklaaja, tähän saakka elämässäni olen pystynyt vetäisemään enteeni kannetut sisäelimet, mereneläimet, hyönteiset, levät ja tunnistamattomat systeemit. Tämä annos kuuluu elämäni top-5 huonoimpaan ruokaan, joten minusta se oli adjektiivinsa ansainnut.

   Poista
 5. Mä olen varmaan fine diningin vastustaja, koska mun mielestä noi ruoat näytti vitsiltä. Siis oikeesti. Ruokalusikallinen omituista ruokaa keskellä suurta lautasta. Hohhoijaa.
  Mut voi ehkä mieluummin viedä pitsalla. Minut nälkäisen maalaismoukan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. FIne dining ei ole ihan minunkaan juttu. Silloin kun kahden Michelin tähden Chez Dominique oli vielä olemassa, niin kävin kerran koestamassa. Ei tehnyt vaikutusta. Muutama vuosi sitten miehen synttäreiden kunniaksi söimme Savoyssa ja se oli kyllä todella hyvä. Mutta minä olen vähän ronskimman ja vähemmän kikkailevan ruuan ystävä.

   Poista
 6. Hienoja annoksia, mutta mulle olis aivan liian pieniä =).

  VastaaPoista
 7. Kauniitahan nuo ovat mutta taitaisi nälkäiseksi jättää. Kuvia katsellessani mietin ensimmäisenä, miten lautaset pestään ja miksi jälkiruuan nimi on Marjaana? :)
  Mua kiinnostaisi tietää, paljonko yksi maanantaimenu maksoi?
  Lumi kyllä kaunistaa maailman aika tehokkaasti. Varsinkin, jos sitä saa katsella lämpimästä. Nimim. ikuinen vilukissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä mietin ihan samaa noista puulautasista :)

   Maanantaimenun on ravintolan edullinen menu, sen listahinta on 69€. Kun lasku tuli, niin siinä oli 59€, lieneekö joku ryhmäalennus. Muina päivinä tarjottavat menut ovat n. 80€ (7 ruokalajia) ja 100€ (10 ruokalajia). Tuollainen 50-60€ menuhinta on keskustan kalliille ravintoloille tyypillinen. Tuon hintaluokan ravintoloita on paljon ja välillä ihmettelen, että miten tässä miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudussa riittää niihin kaikkiin asiakkaita etenkin kun venäläisten turistien määrä on romahtanut.

   Talviulkoilu on ihan vaan pukeutumiskysymys :D Riittävästi lämmintä päälle, niin sinne -20 tarkenee ainakin hyvin. Sen jälkeen itselläni alkaa tulla ongelma poskien kanssa.

   Poista
 8. Me käytiin mieheni kanssa taannoin Askissa, jossa oli hyvin samantapainen taide-piperrys fine dining -meno. Ruokailu kesti tunteja, eteen tuotiin pieniä suupaloja puolen tunnin välein. Kävi mielessä lähteä kesken pois kun takamus ei kestänyt sitä istumista. Ihan tuskaa ja jäätiin nälkäisiksi. Modernia bistroruokaa tännekin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen useammankin kerran kurkannut Askin webbisivuja ja miettinyt, että mahtaisiko se olla rahanarvoinen kokemus vaikka miehelle syntymäpäivälahjaksi. Toistaiseksi en ole uskaltautunut paikkaan, mikä ei etukäteen kerro ruokalistastaan yhtään mitään. Mitäs jos siellä tarjotaankin sellaisia raaka-aineita, joista ei vaikka tykkääkään? Tai jos haluaisi pääruuaksi punaista lihaa, niin tuleekin kalaa tai päinvastoin.

   Taitaa jäädä Ask väliin. Etenkin kun heidän menun hinnalla syö kahdesti jossain tutussa ja hyväksi havaitussa paikassa.

   Poista